Ankara'da, eski istihbaratçı Enver Altaylı'nın da aralarında bulunduğu 3 sanığın 'Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yöneticiliği', 'örgüt üyeliği', 'örgüte yardım' ve 'siyasi ve askeri casusluk' suçlarından açılan davasında savcı, esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Enver Altaylı için 42, Mehmet Barıner için 35 yıla kadar hapis cezası isteyen savcı, tutuksuz sanık Seda Chamatzoglou için beraat talep etti.
22.02.2021 11:09 Ankara'da, eski istihbaratçı Enver Altaylı'nın da aralarında bulunduğu 3 sanığın 'Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yöneticiliği', 'örgüt üyeliği', 'örgüte yardım' ve 'siyasi ve askeri casusluk' suçlarından açılan davaya devam edildi.
18 Şubat'ta Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, sanık Altaylı tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuklu sanık eski istihbaratçı Mehmet Barıner ile avukatları ise salonda hazır bulundu.
Duruşmada, Mahkeme Başkanı Sebahattin Sarıdoğan, ara celsede savcının esasa ilişkin mütalaasını açıkladığını bildirdi.
Esas hakkındaki mütalaada, Enver Altaylı'nın 'silahlı terör örgütü yöneticiliği' ve 'siyasi ve askeri casusluk' suçlarından 30 yıldan 42 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Barıner hakkında ise 'silahlı terör örgütü üyeliği' ile 'siyasi ve askeri casusluk' suçlarından 22 yıl 6 aydan 35 yıla kadar hapis cezası isteyen savcı, tutuksuz sanık Seda Chamatzoglou'nun ise beraatine ilişkin talepte bulundu.
Mütalaada, Altaylı ve Barıner'in tutukluluk halinin devamı istendi.
Dördüncü sanık
4 sanıklı açılan davada eski istihbaratçı Enver Altaylı'nın damadı Metin Can Yılmaz'ın dosyası ayrılmış, Yılmaz aynı mahkemede 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla elde etmek' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından yargılanmaya başlamıştı. İddianamede sanık Yılmaz'ın, başka bir davada yargılanan eski istihbaratçı Mehmet Barıner ile üniversiteden tanıştıkları ve Barıner'in FETÖ nedeniyle görevinden ihraç edilmesinden sonra Yılmaz ile kayınpederi olan eski istihbaratçı Enver Altaylı'nın Barıner'i yurt dışına çıkarmaya çalıştıkları kaydediliyordu. Barıner'in yurt dışına çıkarılmasıyla ABD'deki Halkbank davasını manipülatif şekilde etkilenmesinin amaçlandığı anlatılan iddianamede, Yılmaz'ın, 'silahlı terör örgütü üyeliği' ve 'siyasi ve askeri casusluk' suçlarından 22 yıl 6 aydan 35 yıla kadar hapsi isteniyor.
MÜTALAA: BİLGİSAYARINDA HEM CIA HEM RUS İSTİHBARATI VAR
Mütalaanın detayları ilerleyen günlerde ortaya çıkmaya başladı. Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin 21 Şubat tarihli haberine göre, 42 yıl hapsi istenen eski istihbaratçı Enver Altaylı için savcı 74 sayfalık mütalaa sundu. Altaylı'nın FETÖ'nün karar mekanizmasında olduğuna dikkat çekilen mütalaada, “Sanığa ait dijital deliller arasında ABD gizli servisi CIA için çalıştığı anlaşılan Michael Semple ile ortak yazdığı dokümanlar ve Rus istihbaratına ait belge bulundu” denildi.
Eski istihbaratçı Enver Altaylı'nın da aralarında bulunduğu 3 sanığın yargılandığı davada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, celse arasında esasa ilişkin mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, savcılığın kapsamlı bir delil değerlendirmesi yaptığı anlaşıldı.
Mahkemeye sunulan 74 sayfalık mütalaada, Enver Altaylı'nın FETÖ'nün karar alma mekanizması içerisinde yer aldığı iddia edildi. Sanığın FETÖ yöneticileriyle birlikte hareket ettiği, ayrıca ABD istihbarat örgütü CIA ile ilişkide olan kişilerle de irtibatta olduğuna dikkat çekildi.
DİJİTAL DELİLLER HUKUKA UYGUN
Dosyaya giren dijital delillerin sanık tarafından kabul edilmediği, sonradan oluşturulduğu yönünde iddialarda bulunduğunun hatırlatıldığı mütalaada, bunun doğru olmadığı, elde edilen dijital delillerin gerek fiziki yapısı gerekse içeriği itibarıyla bir tahrifat ve değişikliğe uğramadığının teknik olarak tespit edildiği anlatıldı.
FETÖ'NÜN KARAR MEKANİZMASINDA
Altaylı'nın FETÖ'nün 2 numaralı ismi Mustafa Özcan ile ilişkisi, dosyada bulunan FETÖ lideri Fetullah Gülen'e yazdığı içinde övücü ifadelerin yer aldığı mektup, aynı mektupta Kaşif Kozinoğlu ve dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a ilişkin değerlendirmeleri, FETÖ üyeleri ile telefon trafiği, Özbekistan ve Kazakistan'da FETÖ okulları açılması için gösterdiği çabalara da dikkat çekildi.
Sanığın bilgisayarında ele geçirilen, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yanıltıcı bilgilerin yer aldığı rapora da işaret edilerek, “söz konusu raporun yayınlanmadan önce sanıktan düzeltme veya danışmanlık konusunda bilgisine başvurulduğu, onayından veya görüşünden sonra yayınladığı, bu kapsamda sanığın örgüt içerisinde karar alma mekanizması içerisinde yer aldığının kabulü gerekir” değerlendirilmesi yapıldı.
RUS İSTİHBARAT BELGESİ BULUNDU
Mütalaada sanığın cep telefonunda, “RF Silahlı Kuvvetler İdaresi Altında Suriye Silahlı Kuvvetlerin Türkiye Sınırı Yakınlarında Aşamalı Eylem Programı” başlıklı bir belgeye ulaşıldığı, söz konusu belgenin Rusya İstihbarat Teşkilatı'na ait olduğuna da dikkat çekilerek, “resmi istihbarat görevi olmayan sanık bu tür gizli istihbari belgelere ve bilgilere ulaşmaktadır” ifadelerine yer verildi.
GÜLEN'E MEKTUPLA BİLGİ VERİYORDU
Mütalaada, Altaylı'nın bilgisayarında ele geçirilen belgelerde, bir dönem ABD gizli servisi CIA için çalıştığı anlaşılan Michael Semple ile ortak yazdığı dokümanlarda, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmaların itibarsızlaştırmaya çalışıldığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın sanık tarafından kendi imkanları ile takip ettirildiğine ilişkin değerlendirmeleri bulunduğu ifade edildi ve “Sanığın farklı algı yaratacak dokümanların oluşturulma sürecinde yer aldığı anlaşılmaktadır” denildi. Altaylı'nın faaliyetleriyle ilgili doğrudan FETÖ lideri Fetullah Gülen'e mektup yazarak bilgi verdiği, darbenin örgütle bir alakası olmadığına ilişkin propaganda dokümanlarında karar alıcı olarak yer aldığı belirtildi.
İDDİANAME
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede sanıklardan Mehmet Barıner'in FETÖ mensubu olduğu, örgütsel faaliyetlerini görev yaptığı dönemde de sürdürdüğü ve 1 Aralık 2016'da kamu görevinden ihraç edildiği bildirilmişti.
Mehmet Barıner'in, Altaylı'nın damadı Metin Can Yılmaz ile üniversiteden tanıştıkları aktarılan iddianamede, Altaylı ve Yılmaz'ın, Barıner'i yurt dışına çıkarmaya çalıştıkları, Barıner'in yurt dışına çıkarılmasıyla ABD'deki Halkbank davasını manipülatif şekilde etkilenmesinin amaçlandığı anlatılmıştı.
İddianamede, Altaylı'ya, 'terör örgütü yöneticiliği' ve 'siyasi ve askeri casusluk', Yılmaz ve Barıner'e ise 'terör örgütü üyeliği' ve 'siyasi ve askeri casusluk' suçlamaları yöneltiliyor. Altaylı'nın 30 yıldan 42 yıl 6 aya kadar, Yılmaz ve Barıner'in ise 22 yıl 6'şar aydan 35'er yıla kadar hapisleri isteniyor.
Altaylı'nın FETÖ mensuplarının yurt dışına çıkarılması için damadının yanı sıra Türkiye ve Almanya vatandaşı Ali Serhat Ilıcak ile hareket ettiği aktarılan iddianamede, Ilıcak'ın Muğla'da temas kurduğu tutuksuz sanık Seda Chamatzoglou'nun ise 'örgüt üyesi olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek' suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapsi talep ediliyor.
Paralel Yapı-21.01.2020-Ankara 4 sanık MİT eski görevlisi Enver Altaylı/MİT yapılanması davası
(22 Şubat 2021, 11:09)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: