İstanbul'da, FETÖ'nün 7 Şubat 2012'de MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu bazı kamu görevlilerini ifadeye çağırmasına ilişkin 10'u tutuklu 18 sanığın yargılandığı MİT Kumpas davasında mütalaasını açıklayan savcı, 9 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle cezalandırılmasını istedi.
01.02.2021 13:07 İstanbul'da, FETÖ'nün 7 Şubat 2012'de MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu bazı kamu görevlilerini ifadeye çağırmasına ilişkin 10'u tutuklu 18 sanığın yargılandığı MİT Kumpas davasında mütalaasını açıklayan savcı, 9 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle cezalandırılmasını istedi.
14 Ocak'ta İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki duruşma salonlarında basına kapalı yapılan duruşmada, cumhuriyet savcısının mütalaasını açıkladı.
Esas hakkında açıklanan mütalaada sanıklardan eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Kazım Aksoy, Erol Demirhan, Nuh Mehmet Damgacı, Oğuzhan Ceylan, Ayhan Albayrak ve Erkan Günel'in "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi.
Ayrıca bu 8 sanığın "Soruşturmanın gizliliğini ihlal", ve "Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte düzenlemek" suçlarından 4 yıl 6 aydan 12 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. Gazeteci sanık Mustafa Gökkılıç'ın ise "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması istenirken, "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan da 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
Mütalaada Fazıl Adnan İzgi, Mehmet Deveci, Veli Tuluy ve Faik Şaşmaz'ın "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. Sanık Aykut Güçlü'nün "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan beraati istendi. Ayrıca "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Resmi belgeyi sahte olarak düzenlemek" ve "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından yargılanan Musa Metin, Sebahattin Kaplan, Ahmet Kılınçarslan ve Bilal İrice'nin ayrı ayrı beraatleri istendi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 15'i firari 34 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, emniyet ve yargı kurumlarının içine sızan FETÖ'cülerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin Çözüm Süreci'nde yürüttüğü politikalardan dolayı MİT'i terör örgütü PKK/KCK ile ilişki içindeymiş gibi göstererek, 7 Şubat 2012'de MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu bazı görevlileri ifadeye çağırma ve yakalama kararı çıkarma şeklinde kumpas kurguladıkları belirtiliyor.
İddianamede, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 15 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "gizliliğin ihlali" ve "nitelikli resmi belgede sahtecilik" suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl ile 53 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor.
Diğer sanıkların da yine benzer suçlardan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 26,5 yıldan 45,5 yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianame ekinde yer alan belgelerin milli savunmaya ve milli güvenliğe ilişkin devlet sırrı olabilecek nitelikte belgeler olma ihtimali bulunduğundan devlet sırrı sayılmasına karar verip bu evrakın incelenmesinin ve belgelerden örnek alınmasının mahkeme heyeti haricinde kalan kişiler yönünden yasaklanmasına hükmetmişti.
DURUŞMA İÇERİĞİYLE İLGİLİ YAYIN YASAĞI
Davanın 22 Haziran'daki ilk duruşmasında hazır bulunan MİT'i temsilen Hazine ve Maliye Bakanlığı avukatı, yargılamanın kapalı oturumlarda yapılmasını talep etmişti. Mahkeme heyeti, kamu güvenliğini tehlikeye sokabilecek belge ve bilgilerin ortaya çıkma ihtimali nedeniyle ilgili yasa gereği duruşmaların kapalı yapılmasına, duruşma içeriğiyle ilgili yayın yasağı getirilmesine karar vermişti.
BAZI SANIKLARIN DOSYAYI AYRILMIŞTI
Mahkeme heyeti, sanık Sebahattin Kaplan'ın, hakkındaki “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçu yönünden dosyasının ayrılmasına, sanık Aykut Akbulut'un dosyasının ise ayrılarak, sanık hakkındaki Ankara 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davayla birleştirilmesine karar vermişti.
Haklarında yakalama kararı bulunan firari sanıklar Fetullah Gülen, Ali Rıza Tekinkaya, Bekir Kalaağası, Çetin Özgür, Hüseyin Civan, İlyas Şahin, Hüseyin Özkan, Kamil Bayram, Murat Karabulut, Muhammet Bekar, Murat Karkın, Murat Tokay, Ramazan Yılmaz, Serdar Bayraktutan ve Sunay Elmas hakkındaki dosyanın ayrılmasına hükmetmişti.
Paralel Yapı-14.02.2020-İstanbul 34 sanık 7 Şubat -2012 MİT Kumpası davası
Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi
(01 Şubat 2021, 13:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: