Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast düzenlemek için Marmaris ilçesinde konakladığı otele saldıran 'suikast timi'ndeki 37 hükümlünün, 'nitelikli yağma'dan da yargılanmasına devam edildi.
17.12.2020 12:13 Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast düzenlemek için Marmaris ilçesinde konakladığı otele saldıran 'suikast timi'ndeki 37 hükümlünün, 'nitelikli yağma'dan da yargılanmasına devam edildi.
30 Kasım'da Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar, bulundukları illerdeki cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla dahil oldu.
Sanıklar suçlamaları kabul etmedi.
Duruşmaların yüz yüze yapılmasını ve heyet karşısında savunma yapmak istediklerini ifade eden sanıklar, daha geniş savunma yapabilmek için mahkeme heyetinden süre talebinde de bulundu.
Bazı sanık avukatları ise pandemi nedeniyle duruşmanın salgın sona erene kadar ertelenmesini talep etti.
Sanıkların mahkeme huzurunda dinlenme ve süre tanınması isteklerinin dosyaya yeni bir şey katmayacağını savunan iddia makamı, taleplerin reddi yönünde karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesine karar verdi.
Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan ve iki gün süren duruşmada verilen ara kararda, sanıklardan Taner Berber ve Şükrü Seymen'in 31 Mayıs'ta yapılacak duruşmada mahkeme huzurunda hazır bulunmalarına, diğer sanıkların esas hakkında mütalaalarını yapmaları için gelecek celseye kadar süre verilmesine ve reddi hakim talebinde bulunan sanıkların taleplerinin reddine karar verildi.
SEGBİS kanalıyla iki gün süren duruşmada bazı sanıklar avukatları olmadan savunma yapmayacaklarını belirtti. Bazı sanıklar ise iddia makamının iddialarını kabul etmeyerek suçsuz olduklarını ileri sürdü.
Reddi hakim talebine ret
Sanıklardan Davut Uçum reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Davut Uçum'un talebi ile ilgili olarak davanın savcısına söz verdi. Dava savcısı, yargılamanın geldiği aşama ve deliller dikkate alındığında talebin dava dosyasına katkı sağlamayacağından ve duruşmayı uzatmaya yönelik olacağından talebin reddedilmesini istedi. Mahkeme Başkanı sanığın talebinin dosyanın durumunu göz önünde bulundurularak, dosyaya yenilik katmayacağı ve duruşmayı uzatmaya yönelik olduğunun anlaşıldığından reddine karar verdi.
İddia makamı esas hakkındaki mütalaasını sunuldu
Sanıkların dinlenmesinin ardından iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını sundu. İddia makamı, sanıkların olay tarihinde Marmaris'te Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığında görevli müşteki polis memurlarını derdest edip üzerlerini arayarak silah, telsiz, kimlik, para, kredi kartı gibi eşyalarını aldıkları ve nitelikli yağma suçunu işlediklerini, kırmızı bültenle hakkında yakalama kararı bulunan firari Burkay Karatepe'nin evrakının tevkifine, sanık Zekeriya Kuzu'nun koruma polislerine karşı işlediği nitelikli yağma suçundan 15 kez, diğer sanıkların ise 18 kez cezalandırılmasına karar verilmesine kamu adına talep etti.
Duruşma 31 Mayıs 2021'e ertelendi
FETÖ'nün suikast timi hakkında açılan 'Nitelikli yağma' suçu duruşmasında mahkeme heyeti ara kararı açıkladı. İki gündür devam eden celsede kayda alınan sanık savunmalarının çözüm tutanaklarının hazırlanmasına, Şükrü Seymen ve Taner Berber'in önümüzdeki duruşma mahkeme huzurunda hazır edilmesine, diğer sanıkların bulundukları illerdeki cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla dahil olmasına. Esas hakkındaki mütalaa için sanıklara gelecek celseye kadar süre verilmesine, sanıkların mahkeme huzurunda savunma yapma taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı 31 Mayıs 2021 tarihine erteledi.
İddianameden
İddianamede, olay tarihinde darbe teşebbüsünün icrası kapsamında aldıkları görev üzerine Marmaris'e gelen sanıkların, Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığında görevli müşteki polis memurlarını derdest edip üzerlerini arayarak silah, telsiz, kimlik gibi eşyalarını aldıkları belirtildi.
Zincirleme suç hükümlerinin 'yağma' suçu bakımından uygulanamayacağı vurgulanan iddianamede, sanıkların atılı suçtan mağdur sayısınca cezalandırılmaları gerektiği kaydedildi.
İddianamede, sanıklar hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmaması gerektiği kanaatine varıldığına da yer verildi.
Paralel Yapı-29.01.2020-Muğla 37 sanık darbede Cumhurbaşkanlığı polislerine yönelik nitelikli yağma davası
(17 Aralık 2020, 12:13)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: