Kastamonu'da, 15 Temmuz darbe girişiminde sözde 'yurtta sulh konseyi' atama listesinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görevlendirilen eski Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı tuğgeneral Faruk Bal'a 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesince onandı.
04.07.2020 15:42 Kastamonu'da, 15 Temmuz darbe girişiminde sözde 'yurtta sulh konseyi' atama listesinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görevlendirilen eski Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı tuğgeneral Faruk Bal'a 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesince onandı.
18 Haziran'daki gelişmeye göre, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Bal'ın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı.
Bal'ın, FETÖ'nün şifreli haberleşme ağı ByLock'u kullandığı belirtilen kararda, 11 Temmuz 2016'da, darbe girişimi sırasında haberleşmeyi sağlayan araçların yayın akışının kesilmesi halinde darbeciler tarafından haberleşmek amacıyla kullanılması için kendi birliğinde ihtiyaç olmadığı halde 190 GPS özellikli telsiz talebinde bulunduğu, sanığın bu telsizleri darbecilere tahsis ettiği vurgulandı.
Faruk Bal'ın, sözde 'yurtta sulh konseyi' atama listesinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görevlendirildiği aktarılan kararda, sanığın bu amaçla darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'da askeri teamüllere aykırı olarak Ankara'ya geldiği kaydedildi.
Kararda, Bal hakkındaki hükümde bir isabetsizlik görülmediğine işaret edildi.
2 MART'TAKİ DURUŞMADA MÜEBBET VERİLMİŞTİ
Faruk Bal'ın yargılanmasında mahkeme son hükmünü 2 Mart'ta görülen duruşmada vermişti. O duruşmada şu gelişmeler yaşanmıştı:
2 Mart'ta Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bir önceki günkü celsesinde sanık Bal’ın esas hakkındaki mütalaaya karşı savunması alındı. Suçlamaları reddeden Bal, beraatini talep etti. Sanık avukatının savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Bal’ı “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında “GSM şebekesi ile Türk Telekom alt yapısının kullanımında güçlük yaşanması durumunda alternatif muhabere vasıtası olarak kullanılmak üzere 190 el telsizinin FETÖ/PDY mensuplarına dağıtılması talimatı verdiği” gerekçesiyle hakkında dava açılan eski Kastamonu Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal’a, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, tutuklu sanık Bal ve avukatı Ayten İzmirli ile müşteki Başbakanlık avukatı Çilem Kapukıran Pekgöz katıldı.
Duruşma savcısı sanık hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Mütalaaya karşı savunmasını yapan sanık Bal, hakkındaki delillerin tamamının toplanmadığını öne sürdü.
Avukat İzmirli de müvekkili hakkındaki delillerin toplanmasını istedi.
Mahkeme Başkanı Muhammed Karaca, beyanların ardından sanığa son sözlerini sordu. Sanığın, hakkındaki delillerin toplanmadığını tekrarlaması üzerine Karaca, “Biz yargılamayı bitireceğiz. Son sözünüz var mı onu soruyorum. CMK gereği sanığa son sözleri sorulur.” dedi. Bunun üzerine Bal, mahkeme başkanına, “Bir diyeceğim yok.” karşılığını verdi.
Müzakere arasından sonra heyetin oy birliğiyle aldığı hükmü açıklayan Muhammed Karaca, Faruk Bal’a “Anayasal düzeni ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdiklerini bildirdi.
Tutukluluk halinin devamına hükmedilen Bal, jandarma ekiplerince cezaevine götürüldü.
İddianame
Faruk Bal’ın olay tarihinde, tuğgeneral rütbesiyle Kastamonu Jandarma Bölge Komutanlığı yaptığına yer verilen iddianamede, şüphelinin, “darbe girişimi esnasında veya sonrasında GSM şebekesi ile Türk Telekom altyapısının kullanımında güçlük yaşanması durumunda alternatif muhabere vasıtası olarak kullanılmak üzere FETÖ/PDY mensubu personele 190 adet Jemus 4900 Atlas el telsizinin tertip ve dağıtımının yapılması konusunda talimat verdiği” kaydedilmişti.
Bal’ın olay tarihinde Ankara’da olduğuna dair HTS kayıtları bulunduğu bildirilen iddianamede, şüphelinin, telsizlerin dağıtımı ile ilgili haklarında ayrıca soruşturma yürütülen, suç tarihinde Jandarma Muhabere’de albay olan Şükrü Demirtürk ve yüzbaşı Kamil Çetin ile olay günü irtibatının bulunduğu, bu telsizlerin darbeye kalkışmaya iştirak eden birlik ve personele dağıtımı hususunda beraber hareket ettikleri aktarılmıştı.
Sözde “yurtta sulh konseyi” atama listesinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görevlendirilen Bal’ın, 4 Ekim 2014’ten itibaren ByLock kullandığı tespit edilmişti.
Bal, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, TBMM’yi ortadan kaldırma veya görevini engellemeye teşebbüs etme” suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve ayrıca 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-08 Haziran (2017) 'Ankara 1 sanık Kastamonu Jan.Böl.Kom.Faruk Bal' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(04 Temmuz 2020, 15:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: