Adana'da, Fetullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin görülen iki ayrı davada sözde 'bölge imamı'na 10 yıl, 'bölge talebe mesulüne' 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Adana'daki bir başka gelişme ise FETÖ/PDY'nin 'mahrem imamları' ile ankesörlü telefonlar ve büfe telefonlarından ardışık arama sistemiyle haberleştikleri iddia edilen tutuksuz 3 eski asker hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması oldu.
09.05.2020 14:42 Adana'da, Fetullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin görülen iki ayrı davada sözde 'bölge imamı'na 10 yıl, 'bölge talebe mesulüne' 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Sözde 'bölge talebe mesulü'ne 7 yıl hapis
27 Nisan'da Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Y.E.T. bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada tanık olarak dinlenen F.Y, sanık Y.E.T'yi tanıdığını ve örgütte birlikte görev yaptıklarını söyledi.
FETÖ üyesi öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını sanık Y.E.T. ile beraber giderdiklerini belirten tanık F.Y, şöyle dedi:
'Sanık örgüt içinde 'bölge talebe mesulü' olarak faaliyet yürütüyordu. Ben de 'büyük bölge talebe mesulü' sıfatıyla Y.E.T'ye üstlerimden aldığım talimatları iletiyordum. Kendisinden bizzat ben sorumluydum. Y.E.T. FETÖ içinde 'Musab' kod adını kullanıyordu. Örgüt tarafından kendi sorumluluğuna askeri bir öğrenci verilmişti. İki haftada bir düzenli olarak bu askeri öğrencinin yanına giderdi.'
Sanık, savunmasında FETÖ/PDY üyesi olmadığını ve tanık beyanlarını kabul etmediğini belirterek, tahliyesi ve beraatine karar verilmesini istedi.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında sanığın FETÖ içinde 'bölge talebe mesulü' olarak görev yapması, 'Musab' kod adıyla örgütsel faaliyetlerde bulunduğuna dair tutarlı tanık beyanları ve teşhisler dikkate alınarak, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme heyeti, sanık Y.E.T'yi 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırarak mevcut halinin devamına karar verdi.
Sözde 'bölge imamına' 10 yıl hapis
5 Mayıs'ta Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık O.B. cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada tanık olarak dinlenen A.A, FETÖ içerisinde 2011-2014 yıllarında Adıyaman'da 'eğitim danışmanı' sıfatıyla görev yaptığını ve sanığı tanıdığını söyledi.
Sanık O.B'nin bu dönem içerisinde Adıyaman'da 'bölge imamı' olarak faaliyet yürüttüğünü iddia eden tanık A.A, 'İl imamının yaptığı haftalık toplantılara birlikte katılırdık. Öğrenci evleriyle ilgili gündemleri O.B'ye aktarırdık. FETÖ içerisinde sanık O.B'ye bağlı esnaf ve öğrenciler vardı. Kendisine bağlı öğrenci evlerinin ihtiyaçlarını esnaftan himmet adı altında para toplayarak karşılardı.' ifadesini kullandı.
Sanık O.B. ise tanık beyanlarını kabul etmediğini belirterek, 'FETÖ/PDY üyesi değilim. Örgütsel bir konumum yoktur. ByLock kullanmadım.' dedi.
Mahkeme heyeti, sanığı 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Ankesör/Kripto askerlere dava
Adana'daki bir başka gelişme ise FETÖ/PDY'nin 'mahrem imamları' ile ankesörlü telefonlar ve büfe telefonlarından ardışık arama sistemiyle haberleştikleri iddia edilen tutuksuz 3 eski asker hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması oldu.
Adana'da, FETÖ/PDY'nin 'mahrem imamları' ile ankesörlü telefonlar ve büfe telefonlarından ardışık arama sistemiyle haberleştikleri iddia edilen tutuksuz 3 eski asker hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Örgütle bağlantılı oldukları iddia edilen tutuksuz eski astsubaylar R.E, O.C. ve E.K. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet savcısı tarafından eski askerler hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede itiraflarına yer verilen tanık İ.Ç, askeri okula başladıktan bir süre sonra 'örgüt abisi' S.A'nın kendisini aradığını ve Ankara'da buluştuklarını belirterek, 'S.A. beni Ankara'da örgüte ait bir eve götürdü. Bu evde askeri okuldan devrem olan R.E. ile karşılaştım.' ifadesini kullandı.
FETÖ/PDY'nin mahrem asker yapılanmasında yer aldıkları öne sürülen şüphelilerin, örgütün mahrem imamları tarafından takiplerinin yapıldığına dair dijital verilerin bulunduğu ve gizliliği sağlamak için ankesörlü telefonla iletişim şeklini tercih ettikleri iddianamede yer aldı.
İddianamede ifadesine yer verilen şüpheliler ise suçlamaları kabul etmedi.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(09 Mayıs 2020, 14:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: