İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 137 sanık hakkında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen hükmün ardından, istinaf tarafından 66 sanık yönünden duruşma açılması kararı üzerine görülen yeniden yargılamada iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
19.01.2020 14:35 İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 137 sanık hakkında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen hükmün ardından, istinaf tarafından 66 sanık yönünden duruşma açılması kararı üzerine görülen yeniden yargılamada iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
06.01.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuksuz ve tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Duruşmada kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi.
Tutuklu sanık eski astsubay Enis Kerti, tutukluluğun bir cezaya dönüştüğünü belirterek, "Ceza çektik, beraatimi istiyorum." dedi.
Enis Kerti'nin avukatı ise müvekkili hakkındaki ByLock kullandığı iddiasına ilişkin, "Bir Wi-Fi'den kaynaklı ByLock tespitidir. Wi-Fi'yi ev arkadaşlarının kullandığını söylemiştir. Wi-Fi'ye dayalı ByLock tespitine Türkiye'deki yargı mercileri itibar etmiyor." diye konuştu.
Tutuklu sanıklardan eski astsubay Nazım Tetik ise tahliyesini istedi.
Tutuklu sanık eski astsubay Umut Gök, ByLock'u hiçbir zaman kullanmadığını ileri sürdü. Yerel mahkemenin hakkaniyetli bir karar vermediğini öne süren Gök, "Yerel mahkeme pişmanlık göstermediğimi belirtmiştir. Pişmanlık gösterecek bir şey yapmadım." ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanık eski astsubay Bahadır Aslan ise darbe girişimi tarihinde Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı içerisinde konuşlu MAK Okul Komutanlığında kursiyer olarak bulunduğunu, o akşam komutanlarının kendisine "terör saldırısı" olduğunu söylediğini belirterek, "Komutanların Cumhurbaşkanına suikaste gittiğini sabah öğrendim. Tahliyemi talep ediyorum." şeklinde konuştu.
Tutuklu sanık eski üsteğmen Emre Ersoy da tahliyesini talep ederek, "O gece bizden büyük resmi görmemiz istendi. O gece vatana olan bağlılığımız ve emir komuta zincirine olan güvenimiz kullanıldı." dedi.
Ersoy'un avukatı ise "Emre'yi o gece yönlendirenler ile emirlerine uymak zorunda olduklarını bildikleri Emre aynı cezayı aldı. Adaletli olmadığını düşünüyorum." diye konuştu.
Tutuklu sanık eski astsubay Onur Burak Doğan darbe girişimi tarihinde MAK Okul Komutanlığında kursiyer olarak bulunduğunu dile getirerek, "MAK kursuna gelebilmek için bir sürü elemelerden geçtik. Biz üstlerimize güvenmek zorundaydık. Canımızı onlara emanet ettik. O gece bize 'terör saldırısı' denildi. Darbeyle ilgili bir fiilde bulunmadım." ifadesini kullandı.
Tutuklu sanık eski astsubay Yalçın Yıldırım da MAK kursiyeri olduğunu ifade ederek, "Elindeki emir gücünü kullananlarla beni ayırt etmenizi diliyorum. Vatanıma ve milletime ihanet etmedim. Komutanlarımın yalanlarına inandım." dedi.
Mahkeme heyeti, diğer sanıkların yarın dinlenmesini kararlaştırdı.
07.01.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuksuz ve tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tutuklu sanık eski üsteğmen Yavuz Uğur, savunma yapmasını gerektirecek bir durum olmadığını iddia ederek, "15 Temmuz 2016'ya kadar mutlak itaat gereği ne yaptıysam 15 Temmuz'da da aynısını yaptım." dedi.
Uğur'un, hakkında hüküm kuran yerel mahkeme üyelerini suçlayıcı ifadeler kullanması üzerine mahkeme başkanı, "Heyete suçlayıcı ifadelerde bulunmanız doğru değil. Daha nezaketli olmanız gerekiyor." ifadesini kullandı.
Tutuklu sanık Burak Bursa, 13 Temmuz 2016'da Kara Harp Okulunun İzmir Mentes¸ ATAT kampında bulunan 15. Bölük'te takım komutanı olarak göreve başladığını anlatarak, "Yerel mahkeme süresince yeterli inceleme yapılmadan hakkımda ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmiştir. 15 Temmuz günü akşama kadar kışlada bile değildim. O gün öğrencileri okula götürmek amacıyla kışladan çıktım. Araç komutanıydım. Darbeyle alakam yok." diye konuştu.
Tutuklu sanık eski pilot yüzbaşı Hakan Barış, darbe girişimi günü 6 yıldır görev yaptığı filosuna gittiğini ve 1 uçuş görevi dışında emir almadığını aktararak, tahliye ve beraatini talep etti.
Tutuklu sanık eski pilot yüzbaşı Müjdat Sarısoy ise FETÖ'cü ve darbeci olmadığını savunarak, "Bunları delillerle sunduk. Ben bu yapılanma yüzünden mobbinge uğradım. Bu yapılanmaya karşı olduğumu beyan eden tanık ifadeleri var. Olayların her aşamasında kandırılmışız. Olayın içerisinde kaldık. O makama duyduğumuz güvenden dolayı güvendik. Bize 'terör tehdidi' var denildi." şeklinde konuştu.
Duruşmada diğer tutuklu sanıklar da tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti yarın devam etmek üzere duruşmaya ara verdi.
08.01.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tutuklu sanık eski astsubay Emre Mehmet Doğru, yerel mahkeme tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını belirterek, "İddianame iftiranameye dönmüş durumda. Mahkeme doğrudan gördüğü şeyleri reddetmiştir. Canımı vatana vermek için asker oldum. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum." dedi.
Tutuklu sanık eski astsubay Fatih Göktaş, çok kısa bir meslek hayatı olduğunu ifade ederek, "Meslek hayatımda mutlak itaat uyguladığım zaman kimse bana 'neden yaptın' dememiştir. O gün 'terör tehdidi var.' denildi. Kursiyer arkadaşlarımla o gün operasyona destek vermek için hareket ettik." diye konuştu.
Tutuklu sanık eski Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, kalkışmayı babasının telefonuyla öğrendiğini öne sürerek, "O gecenin olay oluşları çarpıtılarak verilmiştir. Ben o gece gemilerime sahip çıkma görevini yerine getirdim. O gece herkes korkmuş, ne yaptığını bilmez halde. Herkes liderine bakıyordu. Ben o durumdaydım. O gün 21 geminin komutanıydım. Bunların hiçbiri yerinden kıpırdamadı. O gece gerekli tüm tedbirleri aldım. Sözde sıkıyönetim listesinde olmam benim iradem altında değildir." ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanık eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan, 34 yıl mavi üniforma içinde hizmet ettiğini belirterek şunları kaydetti:
"Leke sürdürmedim. Silah arkadaşlarıma ihanet etmedim. İhanet edenleri önlemek için uğraştım. Benim için 15 Temmuz'un özeti budur. Yerel mahkeme kararını kabul etmek mümkün değildir. Darbenin 2 kırılma noktasında görev yaptım. O akşam siyasi otoritelerle konuştum. Darbe karşıtı faaliyetlerimi görmenizi istiyorum. Bir askerin olağanüstü şartlarda görev yerine gitmemesi düşünülemez. Sayın Cumhurbaşkanına suikastın sonucunu beklediğim söyleniyor. Yok öyle bir şey. Utanç duyarım böyle bir şeyden. Hüküm faraziler ve varsayımlar üzerine kurulmuştur. Suç sayılacak hiçbir eylem içinde bulunmadım. Hava Kuvvetleri Komutanının emrini alan ve uygulayan kişiyim. Darbecilere karşı bomba attım ben. Niye beni cumhurbaşkanına suikaste karıştırmak istiyorlar?"
09.01.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tutuklu sanık eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, darbe girişimi günü tüm önlemleri aldığını belirterek, sıkıyönetim emrini hiçbir astına iletmediğini iddia etti.
Hiçbir astının "darbeye katıldığı yönünde" bir beyanı olmadığını ifade eden Manka, "ByLock kullanmadığımı açıkça delillerle sunduk. Hakkımdaki MASAK raporunda suç unsuru bir durum yoktur." diye konuştu.
Manka'nın avukatı ise şunları söyledi:
"Müvekkilimin tek suçu darbe girişiminden 1 hafta önce darbeyle ilgili toplantıda hasbelkader bulunması. Müvekkile Güney Deniz Saha Komutanını derdest edilmesi görevi verilmiş. Müvekkilim kesinlikle kabul etmemiş. Bu görevi kabul etmediğine dair tanık beyanı var. Hazırlık hareketleri aşamasında bile anlaşma söz konusu değil. 'Neden Süleyman Manka' diye düşünülebilir. Süleyman Manka o akşam derdest edilme görevi verilen komutanla komşu. Bu eylemi daha rahat gerçekleştirebilecek biri olduğu için. Yoksa örgütsel yakınlık gördükleri için değil. Verilen görevi kabul etmemesi kırılma noktası."
Tutuklu sanık eski Edremit 19. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü, sıkıyönetim listesinde isminin karşısında yazan "devam" ibaresinin iradesi dışında olduğunu öne sürerek, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 8 yıl görev yaptım. PKK'yla mücadele ettim. Bu hain FETÖ sadece Türk tarihinin değil dünya tarihinde görülmüş en adi, cani ve eli kanlı örgütüdür. Bu listeyi hazırlayanlar tespit edilmeli ve yüzleşmeliyiz. Delil olarak kabul etmiyorum." dedi.
Tutuklu sanık eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, olay gecesi birliğine gitmesinin son derece doğal olduğunu savunarak, "Astlarıma darbe kalkışmasına katkı amaçlı emir vermedim. Kamil Özhan Özbakır (darbe girişimi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski 11. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral) ile ortak geçmişimiz vardır. Kendisiyle görüşmelerimiz olay öncesi yaptığımız görüşmelerle sınırlı değildir." ifadesini kullandı.
Savunmalardan sonra mütalaasını açıklayan iddia makamı, "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan ve eski Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün'ün de bulunduğu 21 sanığın haklarındaki hükmün kaldırılarak, "Anayasayı ihlal suçuna yardım etmek"ten cezalandırılmalarını talep etti.
İddia makamı ayrıca "Anayasayı ihlal"den ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan, aralarında eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol'un da bulunduğu 8 kişinin, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan, 1 kişinin de "üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek"ten cezalandırılması yönünde mütalaa verdi.
Savcı, 10 sanık hakkında ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan verilen cezada yeterli olmayan gerekçeyle indirim uygulanmadan fazla ceza tayin edildiğini ve sanıklar hakkında yeniden hüküm kurulmasını talep etti.
Aralarında eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka'nın da bulunduğu 22 sanığın istinaf başvurusunun esastan reddi, 18 sanığın ise "Cumhurbaşkanına suikast suçuna yardım etmek"ten beraati yönünde mütalaa veren Cumhuriyet savcısı, aralarında eski Edremit 19. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü'nün de olduğu 4 kişinin beraatini istedi.
Duruşmaya, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmaları için yarın devam edilecek.
16.01.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi'nce Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tutuklu sanık eski yüzbaşı Muhammet Erhan Orhan, 15 Temmuz gecesi suç teşkil eden bir eylemde bulunmadığını savunarak, "3,5 yılın tamamını 4 duvar arasında cezaevinde geçirdim. Çocuklarım baba kavramını bilmiyorlar. Bana verilen hukuki emirleri yerine getirdim. İlk baştaki algım denetleme ve tatbikat, sonraki saatlerde de terör saldırısı olduğuydu. FETÖ'yle irtibatım ve iltisakım yoktur. 3,5 yıl bir insan için çok uzun bir süre. Neden 3,5 yıldır tutuklu olduğumu aileme anlatamıyorum." diye konuştu.
Tutuklu sanık eski binbaşı Fatih Öztoprak, ByLock kullanmadığını iddia ederek, "Tarafıma yönelik tespit ve değerlendirme tutanağı yoktur. ByLock'ta kullanıcı adım ve şifrem yoktur. Tahliye ve beraatimi istiyorum." dedi.
Tutuklu sanık eski astsubay Mehmet Can Yeniçulha, 15 Temmuz günü yaptığı tüm eylemleri "terör saldırısı bilgisi" nedeniyle yaptığını öne sürerek, "O gün komutanlarımıza güvenmekten başka ne yapabilirdim ki. Darbeyi bilmiyordum ve kimse bana sıkı yönetim emrini iletmedi." ifadesini kullandı.
Tutuklu sanık eski üsteğmen İbrahim Kantekin, hakkında verilen "Anayasayı ihlal" suçundan cezalandırılması yönündeki mütalaaya katılmadığını belirterek, "Kalkışmayla ilgili haberimiz yoktu. O gün polisin terör saldırısını önlemek ve bize yardımcı olmak amacıyla üsse geldiğini düşündük. Polisle konuşan ve onlarla sigara içen albayın darbeci olduğunu düşünmemiz mümkün değildi. Dolayısıyla onun emirlerini sorgulamadık. Darbeye teşebbüs edildiğinden haberimiz yoktu." diye konuştu.
Tutuklu sanık eski astsubay Melih Kıvanç, hakkındaki suçlamaları reddederek, şöyle konuştu:
"Komutanların 'kurstan atarım' tehditleri ve 'terör' tehdidi ile kandırılmışım. Ancak iddia makamının mütalaasını gördüğümde diyorum ki, savcıyı ikna edememişim. Kimsenin silahlanmasına ve teçhizatlandırılmasına yardım etmedim. Terör saldırısı olacağı, Palaz Misafirhanesi'ni koruyacağım ve silahlanmamız gerektiği söylendi. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum."
Duruşmaya, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmaları için yarın devam edilecek.
Davanın geçmişi
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Mayıs 2018'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin davada 280 sanıktan 137'si hakkında karar vermiş, 143 sanığın dosyasını ise ayırmıştı.
Mahkeme, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, eski Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ve eski Edremit 19. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü'nün de bulunduğu 104 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.
Darbe girişiminden sonra itirafçı olan "Şapka" kod adlı gizli tanık eski albay Hakan Bıyık ve "Kuzgun" kod adlı eski tuğamiral Halil İbrahim Yıldız ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Sanıklardan 21'i, "Cumhurbaşkanına suikaste yardım" suçundan 20 yıl, 31'i ise "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 ay ila 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmıştı.
Kurulan hükmü itiraz üzerine inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan, eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, eski Edremit 19. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü, eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol ve eski Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün'ün de bulunduğu 66 sanık hakkındaki davanın yeniden görülmesine hükmetmişti.
Daire, ayrıca diğer sanıklarla ilgili değerlendirmenin hükümle birlikte yapılmasına ve tutuklu sanıkların bu halinin devamına karar vermişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'İzmir 280 sanık (ilk 270) Darbe Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(19 Ocak 2020, 14:35)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: