İstanbul'da, Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay, genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz ve yazarları Emin Çölaşan ile Necati Doğru'nun da aralarında bulunduğu 9 sanıklı, 'FETÖ'ye yardım' davası sona erdi. Emin Çölaşan ve Necati Doğru 'FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım' suçundan 3 yıl 6 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 5 sanık da aynı suçu işleri sabit görülerek 3 yıl 4 ay ile 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırıldı. Mediha Olgun beraat ederken firari sanık Burak Akbay'ın dosyası ayrıldı.
04.01.2020 11:16 İstanbul'da, Sözcü Gazetesi sahibi Burak Akbay, genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz ve yazarları Emin Çölaşan ile Necati Doğru'nun da aralarında bulunduğu 9 sanıklı, 'FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım' suçlamasını konu alan dava sona erdi.
27 Aralık'ta İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar Necati Doğru, Metin Yılmaz, Yonca Yücekaleli, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Mediha Olgun ve avukatları katıldı. Tutuksuz sanıklar Emin Çölaşan ve Gökmen Ulu ise duruşmaya SEGBİS ile bağlandı.
Duruşma savcısı, daha önce verdiği esas hakkındaki mütalaayı tekrar ettiğini belirtti.
'Bu davada olmak beni yordu'
Kararın açıklanmasının öncesinde son sözü sorulan sanık Emin Çölaşan, 'Hakkımızda açılan boş bir davadır aleyhimize ne belge ne tanık vardır. Lafı uzatmadan beraatimi istiyorum' dedi.
Beraatini talep eden sanık Mediha Olgun, 'Bu davada olmak beni yordu. Darbeci hiçbir zihniyeti desteklemem mümkün olmaz' ifadelerini kullandı.
Son sözü sorulan Necati Doğru ise, 'Benimle ilgili olarak bilerek ve isteyerek FETÖ'cü örgüte yardım iddiasını kanıtlayacak belge somut olarak yoktur. Din ve Allah tüccarı insanlarla bir arada olmamız mümkün değil' şeklinde konuştu.
Son sözleri sorulan diğer sanıklar da beraatlerini talep etti.
Mahkeme, son sözlerin ardından karar için bir saatlik ara verdi. Mahkeme başkanı kararını bir saat sonra açıklayacağını bildirdi.
OYBİRLİĞİ İLE SÖZCÜ=FETÖ
Aranın ardından oy birliğiyle alınan kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Emin Çölaşan ve Necati Doğru'yu 'FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım' suçundan 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanıklar Mustafa Çetin ve Metin Yılmaz'ı 'FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım' suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum etti.
Heyet, sanıklar Yücel Arı, Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli'yi ise 'FETÖ/PDY Silahlı Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım' suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme sanık Mediha Olgun'a ise suçun sabit olmadığını belirterek beraatine hükmetti.
Sanık Burak Akbay'ın dosyası ise firari olduğu gerekçesiyle ayrıldı.
GEREKÇE
Mahkeme bazı sanıklar hakkında verdiği cezanın gerekçesine de kararında detaylı şekilde yer verdi.
Mahkeme heyeti, gazetenin yazarı sanık Emin Çölaşan'ın, 'FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan sübut bulan eylemin sevk maddesi gereğince, suç konusunun önem ve değeri, sanığın toplumda tanınan gazeteci olması nedeniyle suça konu yazılarıyla örgüt lehine toplumda oluşturduğu algının boyutu, böylelikle örgüte sağlanan fayda, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlike dikkate alınarak 5 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.
Sanığın örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme konumunda bulunduğu, suçun işlenmesindeki özellikler ve örgüte yardımın boyutu dikkate alınarak verilen cezanın 2 yıl 10 aya düşürülmesini kararlaştıran heyet, sanığın işlediği suçun Terörle Mücadele Kanunu'nun sayılan suçlardan olması sebebiyle cezanın 4 yıl 3 aya yükseltilmesine, sanığın geçmişi, yargılama sürecindeki davranışları, sosyal ilişkileri, cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak cezayı 3 yıl 6 ay 15 güne düşürdü.
Heyet, sanık Necati Doğru'nun, üzerine atılı 'FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan sübut bulan eylemin uyan sevk maddesi gereğince, suç konusunun önem ve değeri, 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra 17 Temmuz 2016 tarihinde toplumda tanınan gazeteci olan sanığın yazmış olduğu 'Naylon Darbe' başlıklı yazı ile örgüt tarafından darbe girişiminden hemen sonra oluşturulan 'kontrollü darbe', 'tiyatro' gibi algılara hizmet eder şekilde örgüt lehine sağladığı algının boyutu, böylelikle örgüte sağlanan faydanın boyutu, sanığın kastının yoğunluğu, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak 5 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Sanığın örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme konumunda bulunduğu ve suçun işlenmesindeki özellikler ve örgüte yardımın boyutu dikkate alınarak verilen cezanın 2 yıl 10 aya düşürülmesini kararlaştıran heyet, sanığın işlediği suçun Terörle Mücadele Kanunu'nun sayılan suçlardan olması sebebiyle cezanın 4 yıl 3 aya yükseltilmesine, sanığın geçmişi, yargılama sürecindeki davranışları, sosyal ilişkileri, cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini göz önüne alarak cezayı 3 yıl 6 ay 15 güne düşürdü.
Genel yayın yönetmeninin sorumluluğu
Mahkeme heyeti, gazetenin genel yayın yönetmeni sanık Metin Yılmaz ile gazetenin internet sitesinin genel yayın yönetmeni Mustafa Çetin'i, üzerlerine atılı 'FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan sübut bulan eylemin uyan sevk maddesi gereğince, gazetenin 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra örgüt lehine yapmış olduğu haberler, örgüte ait kapatılan Zaman gazetesi ile benzer şekilde haberlerin yapması, böylelikle Sözcü gazetesinde ve internet sitesinde yapılan haberler ile toplumda örgüt lehine algı oluşturma çabasına girilmiş olması, örgüt lehine toplumda oluşan algının boyutu, Basın Kanunu'ndaki sorumluluk ilkesi gereğince sanıkların gazetenin ve sitenin genel yayın yönetmeni olması nedeniyle yapılan haberlerden sorumluluğu ve örgüte sağlanan faydanın boyutunu dikkate alarak, ayrı ayrı 5 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.
Sanıklar Çetin ve Yılmaz'ın örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme konumunda bulundukları, suçun işlenmesindeki özellikler ve örgüte yardımın boyutu dikkate alınarak verilen cezaların 2 yıl 8 aya düşürülmesini kararlaştıran heyet, sanıkların işlediği suçun Terörle Mücadele Kanunu'nun sayılan suçlardan olması sebebiyle cezaları 4 yıla yükseltip sanıkların geçmişi, yargılama sürecindeki davranışları, sosyal ilişkileri, cezanın gelecekleri üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak cezaları ayrı ayrı 3 yıl 4 aya düşürdü.
Mahkeme heyeti, sanıklar Yücel Arı, Yonca Yücekaleli ve Bekir Gökmen Ulu'yu da 'FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan 2 yıl birer ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, bu sanıklara yönelik kısa gerekçesinde de suç konusunun önem ve değeri, suçun işlenmesindeki özellikler ve sanıkların kastının dikkate alındığını belirtti.
Mahkeme heyeti, Sanık Burak Akbay'ın savunmasının alınmamış olmasını ve hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunmasını dikkate alarak, Akbay hakkındaki dosyanın ayrılmasına ve çıkarılan yakalama emrinin devamına hükmetti.
Heyet, sanık Mediha Olgun'un 'FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan cezalandırılmasının talep edildiğini ancak dosya kapsamı ve toplanan delillerden atılı suçun sanık tarafından işlenmediğine hükmederek, beraat kararı verdi.
Paralel yapı-10 Aralık (2018) 'İstanbul 5 sanık Sözcü gazetesi yazarları/örgüte destek' davası (bitti)
Paralel yapı-02 Ekim (2017) 'İstanbul 4 sanık Sözcü gazetesi yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(04 Ocak 2020, 11:16)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: