İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, 2'si er, 70'i Hava Harp Okulu öğrencisi 72 sanığın yargılandığı dava sona erdi. 70 sanık hakkında 'Anayasa'yı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, sanıkların mahkemedeki davranışları ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini de dikkate alarak cezayı müebbet hapse çevirdi. 2 er ise beraat etti. Sanıklardan 55'i hakkında yakalama emri çıkarıldı. 75 sanıklı açılan davada daha önce 3 rütbeli sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. 2 er ve 70 askeri öğrencinin dosyası ayrılmış, bu sanıkların tahliye edilmesi kamuoyunda tartışmaya neden olmuş, tutuksuz öğrencilerden bir çoğunun ilerleyen süreçte yurtdışına firar ettiği ortaya çıkmıştı. Yeşilköy Hava Harp Okulunda görevli sanıklar darbeci güçlere takviye amacıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Sabiha Gökçen Havalimanı gibi kritik noktalara gitmeyi hedeflemişlerdi. 3 rütbeli askerin emir-komutası altında araçlarla Yalova Hava Meydan Komutanlığından hareket eden sanıklar, henüz Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne ulaşamadan Kavacık mevkisinde polislerce yakalanmışlardı.
04.01.2020 13:00 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, 2'si er, 70'i Hava Harp Okulu öğrencisi 72 sanığın yargılandığı davada karar aşamasına gelindi. Mütalaasını sunan savcı darbeye bilerek katıldıklarının anlaşıldığı gerekçesiyle 70 askeri öğrenci hakkında müebbet hapis, 2 er hakkında ise beraat talep etmişti.
30.12.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu'nda görülen duruşmada 14'ü tutuklu 16 sanık hazır bulundu.
Duruşmada mütalaaya karşı savunma yapan sanıklar, haklarında ağır hapis cezası istendiğini söyleyerek, üzerlerine atılı 'anayasayı ihlal' suçunu işlemediklerini belirttiler.
Duruşma, yarın avukatların mütalaaya karşı savunmasıyla devam edecek.
Mütalaadan
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, 2'si er, 70'i Hava Harp Okulu öğrencisi 72 sanığın yargılandığı davaya, esas hakkındaki mütalaasını 23 Kasım 2019'da mahkemeye sundu.
Mütalaada, sanıkların darbe faaliyetine katıldıkları detaylı bir şekilde anlatılarak, darbe girişimi günü Yalova Meydan Komutanlığında bulunan 70 askeri öğrencinin rütbeliler tarafından daha önceden seçilip bir listeye isimlerinin yazıldığı, bu öğrencilerin kalkışmanın yaşandığı akşam saat 23.00 sıralarında 3 rütbeli komutan eşliğinde (Bu 3 komutan daha önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı) 2 sanık er askerin kullandığı otobüslerle İstanbul'a götürüldüğü aktarıldı.
Söz konusu listede isimleri okunmayan öğrencilerin Yalova Hava Meydan Komutanlığında bırakıldıkları anlatılan mütalaada, 'İstanbul'a intikal ettirilecek Hava Harp Okulu öğrencilerinin isimlerinin önceden belirlendiği ve listelendiği, her komutanın kendi sorumluluğu altındaki öğrencileri yakından tanıdığı (öğrencinin geçmişi, kabiliyeti gibi) dikkate alındığında, isimleri önceden hazırlanan listede yazılı bulunan öğrencilerin muhtemelen atışı iyi olan, sessiz, sakin, emre itaat eden ve emirleri sorgulamayan öğrenciler oldukları değerlendirilmiştir.' denildi.
Mütalaada, bu öğrencilerin darbe girişimi günü saat 22.15 sıralarında içtimaya çağrıldığı, sanık Yüzbaşı Mesut Metin Kazancı'nın içtima alanında bulunanlara hitaben 'emre itaatin önemi' hakkında konuşma yaptığı anlatılarak, Kazancı'nın, askerliğin temelinin emre itaat olduğunu, şimdiye kadar planlı eğitim yapıldığını, bundan sonra plansız eğitim yapılacağını ve bunun zor olacağını söylediği belirtildi.
Hava Harp Okulu personeline verilmek üzere 20 sandık içerisinde 20 bin G-3 tüfeği fişeğinin depodan çıkartıldığı vurgulanan mütalaada, 70 Hava Harp Okulu 2. sınıf öğrencisi sanığın 3. Filo Kol Komutanı Yüzbaşı Mesut Metin Kazancı ile 3. Filo Takım Komutanları Teğmen Harun Ay ve Teğmen Burhanettin Koyuncu'nun emir-komutası altında araçlarla Yalova Hava Meydan Komutanlığından hareket ettikleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ulaşamadan Kavacık'da yakalandıkları anlatıldı.
Mütalaada, olay yerinde toplanan vatandaşların askeri personele yönelik tepkileri nedeniyle otobüsler içerisinde bulunan askeri personelin silah ve mühimmatlarla Ümraniye Çakmak Polis Merkezi Amirliğine intikal ettirildikleri vurgulandı.
Mütalaada, Yeşilköy Hava Harp Okulu'nda görevli olan ve Tatbiki Eğitim Kampı için Yalova Hava Meydan Komutanlığında bulunan sanıkların takviye amacıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne, Sabiha Gökçen Havalimanı'na, Digitürk binasına, TRT Ulus binasına, Avea Genel Merkezi'ne, İstanbul Valiliğine ve Atatürk Havalimanı Kulesi'ne gitmeyi hedefledikleri aktarıldı.
Esas hakkındaki mütalaada, darbe girişimi sırasında Hava Harp Okulu öğrencisi olan 70 sanığın 'Anayasa'yı ihlal' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Mütalaada, darbe girişimi sırasında askeri öğrencileri İstanbul'a taşıyan otobüslerde şoförlük yapan 2 er hakkında ise atılı suçu işleme kasıt ve iradelerinin olmadığı ve olayın bu aşamasında hataya düşürüldükleri gerekçesiyle ayrı ayrı ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi istendi.
31.12.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Bakırköy Adalet Sarayının konferans salonunda yapılan duruşmada, sanıkların avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarının alınması için söz verildi.
Söz verilen sanık avukatları, müvekkillerinin şu anda Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde eğitim gördüklerini, darbe girişimiyle ilgilerinin olmadığını, herhangi bir örgüte de üye olmadıklarını savundu.
Bazı sanık avukatları, müvekkillerinin bir rütbelerinin olmadığını, emir komuta zinciri kapsamında hareket ettiklerini ifade ederek, darbe girişimi günü araç bulunsaydı bütün öğrencilerin kamptan çıkartılacağını, araç bulunamadığı için bir kısmının çıkartıldığını, bu durumun örgüt üyeliği kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini öne sürdü.
Askeri öğrencilerin komutanlarından aldıkları emir doğrultusunda hareket ettiklerini söyleyen bazı sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduğunu, darbe girişimi günü yaşananların hayatın olağan akışı kapsamında değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Sanık avukatları, müvekkillerinin tahliyesini ve beraatini talep etti.
Duruşma, 2 Ocak perşembe gününe ertelendi.
03.01.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Bakırköy Adliyesi'ndeki Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, 14 tutuklu sanık getirilirken tutuksuz yargılanan 1 er ve taraf avukatları katıldı.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, 70 sanık hakkında 'Anayasa'yı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme bu cezayı, sanıkların mahkemedeki davranışları ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini de dikkate alarak müebbet hapse çevirdi.
Mahkeme, 15 Temmuz'da er olarak görev yapan Burak Tüfekçi ve Vural Tunçkıran hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Müebbet hapis cezası verilen Hava Harp Okulu öğrencisi Sanık Yusuf Kurt'un sağlık sorunlarını dikkate alan mahkeme, adli kontrol şartı uygulanarak ev hapsiyle cezalandırılmasına karar verdi.
55 FİRARİ SANIK HAKKINDA YAKALAMA EMRİ
Yargılama sonunda verilen ceza miktarı ile haklarında yurt dışı çıkış yasağı bulunmasına rağmen bazı sanıkların yurt dışına kaçmış olmalarını dikkate alan mahkeme, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını nazara alarak, duruşmalara gelmeyen 55 sanık hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama emirlerinin devamına karar verdi.
Mahkeme, sağlık sorunları nedeniyle sanık Yusuf Kurt hakkındaki ev hapsi şeklindeki adli kontrolü kaldırarak, Kurt'un yurt dışına çıkışını yasakladı.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 3'ü rütbeli asker, 2'si er ve 70 askeri öğrenci hakkında 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek' ve 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçlarından, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti. İddianamede ayrıca öğrenci ve rütbeli askerlerin 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar, diğer 2 erin ise 'örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek' suçundan 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapsi talep edilmişti.
Desteğe gidemeden yakalanmışlardı
Yeşilköy Hava Harp Okulunda görevli olan ve eğitim kampı için Yalova Hava Meydan Komutanlığında bulunan sanıkların takviye amacıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Sabiha Gökçen Havalimanı gibi kritik noktalara gitmeyi hedefledikleri, 3 rütbeli askerin emir-komutası altında araçlarla Yalova Hava Meydan Komutanlığından hareket ettikleri, henüz Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne ulaşamadan Kavacık mevkisinde yakalandıkları anlatılmıştı.
Öğrenci ve erlerin dosyası ayrılmıştı
Davanın 15 Eylül 2017 tarihli duruşmasında ara karar oluşturan mahkeme heyeti, sanıklar Mesut Metin Kazancı, Harun Ay ve Burhanettin Koyuncu haricindeki 2 er ve 70 askeri öğrencinin dosyasını ayırmıştı. Yargılamanın yalnızca rütbeli 3 asker yönünden devamına karar verilmiş, diğer sanıkların yargılamasının ise ayrı bir dosya üzerinden yapılmasına hükmedilmişti. Tahliye edilmeleri kararı kamuoyunda tartışma çıkaran tutuksuz öğrencilerden bir çoğunun ilerleyen süreçte yurtdışına firar ettiği ortaya çıkmıştı.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-27 Aralık (2016) 'İstanbul 75 sanık sanık Darbe/Hava Harp Okulu' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(04 Ocak 2020, 13:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: