Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin eski Genelkurmay adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında olduğu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi. Davada sona yaklaşılırken esasa ilişkin mütalaasını sunan savcı, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse ve adli müşavirlik de yapmış olan eski Hukuk İşleri Müdürü Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebinde bulundu.
02.11.2019 13:25 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin eski Genelkurmay adli müşavirleri Muharrem Köse ve Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında olduğu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.
22.10.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile yakınları ve taraf avukatları katıldı. Mahkemeye gelen belgelerin okunmasının ardından söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı Emin Yıldırım, esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu belirtti.
SANIKLARIN İSİMLERİ 'SIKIYÖNETİM LİSTESİ'NDE
Savcı Yıldırım, mütalaasında FETÖ'nün kendisini 'hizmet' olarak tanımladığını ve siyasal gücü ele geçirme amacına ulaşmak için dini paravan olarak kullandığını belirtti. FETÖ'nün bu kapsamda devletin içerisine sızdığını aktaran Yıldırım, örgütün 15 Temmuz 2016'da 9 bin askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter ve 74'ü tank olmak üzere 246 zırhlı araçla darbe girişimine kalkıştığını anımsattı. Savcı Yıldırım, söz konusu davada yargılanan sanıkların, darbeciler tarafından hazırlanan 'sıkıyönetim listesi'nde isimlerinin geçtiğine ve çeşitli kademelere atamalarının yapıldığına dikkat çekti.
6 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ
Yıldırım, sıkıyönetim listesinde isimleri bulunan sanıklar eski Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Hakim Tuğgeneral Hayrettin Kaldırımcı, eski Genelkurmay Başkanlığı Hukuk İşleri Müdürü Hakim Albay Muharrem Köse, eski Genelkurmay Adli Müşavirliği Ceza İşleri Müdürü Hakim Albay Mehmet Oğuz Akkuş, eski Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Başkanı Hakim Albay Mehmet Ali Almış, eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşaviri Hakim Albay Mehmet Emin Yapar ve eski Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcısı Hakim Yarbay Ali Müjdat Eski'nin 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYELİKTEN HAPİS İSTEMİ
Savcı, sanıklar eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşaviri Yarbay Bedrettin Özgür, Genelkurmay Başkanlığında görevli eski Hakim Albay Erhan Ermişoğlu, eski 2. Ordu Komutanlığı Adli Müşaviri Albay İsmail Karataş, eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Albay Şaban Ümit Gül, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Genel Müdürlüğünde Şube Müdürü olan eski Binbaşı Yasin Akdeniz, Genelkurmay Başkanlığında görevli eski Hakim Albay Seyfi Bulduk, eski Genelkurmay Başkanlığı Yardımcı Askeri Savcısı Yarbay Uğur Aydın, eski Askeri Yargıtay Başsavcı Yardımcısı Hakim Yüzbaşı Necmettin Aksoy, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Hukuk Müsteşar Yardımcısı Hakim Yüzbaşı Nazmi Şengül, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Genel Müdürlüğünde Şube Müdürü olan eski Hakim Üsteğmen Mustafa Eruyar, eski Jandarma Asayiş Komutanlığı Askeri Savcısı Hakim Yüzbaşı Erhan Alp, eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşavirliği Hukuk İşleri Müdür Yardımcısı Hakim Üsteğmen Harun Birol Mert ve eski Donanma Komutanlığı Yardımcı Askeri Savcısı Hakim Yüzbaşı Kani Yolcu'nun 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15'er yıla kadar hapsini talep etti.
Savcı Yıldırım, firari durumdaki sanıklar Kurtuluş Kaya ve İlhan İpek hakkındaki yakalama kararlarının devamı ile bu sanıklar yönünden tefrik kararı verilerek yargılanmalarına ayrı bir esas üzerinden devam edilmesini istedi.
24.10.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Sanıklar ve avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.
Buna göre heyet, bazı sanıkların reddihakim taleplerinin 'duruşmayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle' Ceza Muhakemesi Kanunu 31. maddesinde belirtilen hususlar gereğince reddine, 22 Ekim'de görülen duruşmada açıklanan esasa ilişkin mütalaaya karşı savunmaların hazırlanabilmesi için sanık ve avukatlarının süre verilmesi talebinin kabulüne hükmetti.
Firari sanıklar Kurtuluş Kaya ve İlhan İpek hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenilmesini kararlaştıran mahkeme, tutuklu sanıklar Hayrettin Kaldırımcı, Muharrem Köse, Mehmet Oğuz Akkuş, Mehmet Ali Almış, Mehmet Emin Yapar ve Ali Müjdat Eski'nin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Davanın görülmesine 16-27 Aralık tarihlerinde devam edilecek.
Mütalaadan
Cumhuriyet Savcısı Emin Yıldırım, esasa ilişkin mütalaasında, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse ve adli müşavirlik de yapmış olan eski Hukuk İşleri Müdürü Hayrettin Kaldırımcı'nın da aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talebinde bulunmuştu.
Tutuksuz 13 sanık için de 'FETÖ üyeliği' suçundan 15 yıla kadar hapis cezasının istendiği mütalaada, firari 2 sanığın dosyalarının ayrılması talep edilmişti.
Paralel yapı-02 Mayıs (2017) 'Ankara 21 sanık (ilk 22) Askeri Yargı Yapılanması' davası
(02 Kasım 2019, 13:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: