Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpaslarından 'Odatv soruşturması ve davası'nda, aralarında Ergenekon savcıları Zekeriya Öz ile Cihan Kansız, Casusluk davası hakimi ve korsan tahliye girişimlerinin kararını veren hakim Metin Özçelik gibi isimlerin yer aldığı eski 33 hakim ve savcının, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' suçlarından Yargıtay'da yargılanmasına başlandı. Üç gün süren ilk duruşma sonunda, firari 13 eski hakim ve savcı hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi.
02.11.2019 15:37 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpaslarından 'Odatv soruşturması ve davası'nda yer alan eski 33 hakim ve savcının, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' suçlarından Yargıtay'da yargılanmasına devam edildi.
14.10.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) kumpaslarından 'Odatv soruşturması ve davası'nda yer alan eski 33 hakim ve savcının 'görevi kötüye kullanma', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanmasına başlandı.
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8'inci Ceza Dairesince, Yargıtay ek binadaki salonda görülen duruşmaya FETÖ'den tutuklu sanıklar eski hakim Bülent Kınay, Metin Özçelik, Hikmet Şen, eski savcılar Adnan Çimen, Halük Gedikli, tutuksuz sanık eski hakim Ayten Çeken ile sanık avukatları katıldı.
Duruşmada, müştekiler Nedim Şener, Coşkun Musluk ile Hanefi Avcı bulunmadı.
İddianame yerine geçen Bakırköy 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinin son soruşturmanın açılmasına dair kararını okuyan Daire Başkanı Haydar Metiner, kararda örgüte sempati duymayan ve FETÖ'ye karşı eleştiri niteliğinde kitaplar, yazılar kaleme alan Şener, Musluk ile eski emniyet müdürü Avcı hakkında hukuka aykırı şekilde dinleme, arama, el koyma, tutuklama ve tutukluluğun devamına ilişkin FETÖ menfaati kapsamında kararlar veren sanıkların, 'görevi kötüye kullanma' ile 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarını işlediğinin belirtildiğini aktardı.
Daire Başkanı Metiner, sanıkların bu suçlardan cezalandırılmalarının talep edildiğini bildirdi.
Daha sonra bazı sanık avukatları, müvekkilleri hakkında açılan örgüt üyeliğine yönelik davayla bu davanın birleştirilmesini talep etti.
Bu talebi reddeden mahkeme heyeti, soruşturmada yer alan, davaya bakan kapatılan özel yetkili İstanbul 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görev yapan sanıklara savunma için söz verdi.
Sanıklardan eski savcı Adnan Çimen, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Kapatılan özel yetkili İstanbul 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Odatv davasının 14'üncü celsesinde geçici duruşma savcısı olarak bulunduğunu, bu celsede de tutuklamanın devamına ilişkin kararı dosya kapsamında verdiğini ileri sürdü.
Duruşma, sanık savunmalarının alınmasıyla sürüyor.
Davada sanık olan yer alan eski hakim ve savcılar şöyle:
'Adnan Çimen, Ayten Çeken, Birol Bilen, Bülent Kınay, Celal Kara, Cihan Kansız, Eşref Aksu, Gökmen Demircan, Hadi Çaldır, Halük Gedikli, Hikmet Şen, Hüseyin Aksoy, Hüseyin Ayar, İbrahim Balık, Mehmet Ekinci, Mehmet Karababa, Mehmet Sarı, Mehmet Uğurlu, Menekşe Uyar, Mesut Özcan, Metin Özçelik, Mustafa Boz, Mustafa İren, Nalan Can, Osman Kaya, Salih Kaya, Savaş Çelik, Seyfettin Atıcı, Seyfettin Mermerci, Ufuk Ermertcan, Yakup Günay, Yılmaz Kıstı, Zekeriya Öz.'
15.10.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince, Yargıtay ek binadaki salonda görülen duruşmaya FETÖ'den tutuklu sanıklar eski hakimler Bülent Kınay, Metin Özçelik, Hikmet Şen, eski savcılar Adnan Çimen, Halük Gedikli ile sanık avukatları katıldı.
'Odatv davası'na bakan, kapatılan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin üyesi eski hakim Hikmet Şen, savunmasında suçlamaları reddetti.
Hakkındaki son soruşturmanın açılması kararı ile iddianamede çelişkiler bulunduğunu savunan Şen, Odatv davasındaki kararlarını hukuk çerçevesinde verdiğini öne sürdü.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
Davanın iddianamesinde, FETÖ kumpaslarından 'Odatv soruşturması ve davası'nda yer alan eski 33 hakim ve savcının, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.
16.10.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince, Yargıtay ek binadaki salonda görülen duruşmaya, FETÖ'den tutuklu sanıklar eski hakimler Bülent Kınay, Metin Özçelik, Hikmet Şen, eski savcılar Adnan Çimen, Haluk Gedikli ile tutuksuz sanık eski hakim Ayten Çeken katıldı.
Mahkeme heyeti, bazı müştekilerin katılma talepleri ve sanıkların durumu hakkında Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Hakan Arslan'a söz verdi. Firari sanıkların uzun süredir yakalanamadığını belirten Arslan, sanıkların uluslararası alanda da aranmaları için 'kırmızı bülten' çıkarılmasını, yokluklarında tutuklanmalarını talep etti. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Arslan, sanık Nalan Can dışındaki sanıklar hakkında adli kontrol kararı verilmesini de istedi.
Daha sonra Yargıtay Cumhuriyet Savcısının mütalaasına karşı sanıklara söz verildi. Bu sırada Daire Başkanı Haydar Metiner, FETÖ'den tutuklu eski hakim Bülent Kınay'a nasıl yakalandığını sordu.
'İşkence var' diyen sanığa mahkeme başkanından uyarı
Darbe girişiminin ardından tutuklananlarla ilgili işkence iddialarının bulunduğunu ileri süren Kınay, bu nedenle teslim olmak istemediğini ve Edirne'de yakalandığını söyledi.
Kınay'ın bu sözlerinin ardından Daire Başkanı Metiner, işkence suçuna dairelerinin baktığını hatırlattı. Metiner, 'İşkence, Türkiye'de sıfır noktasında. Bu tür isnatlarla devlete haksızlık yapamazsınız. Türkiye bir hukuk devletidir.' ifadeleriyle sanığı uyardı.
Kırmızı bülten kararı
Sanık beyanlarının alınmasından sonra mahkeme heyetinin ara kararları, Daire Başkanı Metiner tarafından açıklandı.
Davanın firari sanıklarından Celal Kara, Cihan Kansız, Eşref Aksu, Gökmen Demircan, Hadi Çaldır, Hüseyin Ayar, Mehmet Karababa, Menekşe Uyar, Mesut Özcan, Mustafa Boz, Seyfettin Mermerci, Yakup Hakan Günay ve Zekeriya Öz hakkındaki yakalama emirlerinin uzun süredir infaz edilmemesi nedeniyle kaçak sayılmalarına hükmeden mahkeme heyeti, bu sanıkların yokluklarında tutuklanmalarına karar verdi.
Firari 13 eski hakim ve savcının uluslararası alanda da aranmaları için 'kırmızı bülten' çıkarılması talebinde bulunulmasına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 10 Şubat 2020'ye bıraktı.
Davanın geçmişi
Odatv'de yapılan aramalar sonrasında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener, Soner Yalçın ile eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 13 sanığın özel yetkili İstanbul 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına 22 Aralık 2011'de başlanmış, dönemin Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesiyle görevli İstanbul 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin yasal düzenlemeyle kapatılması sonrası İstanbul 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen yargılamaların ardından 12 Nisan 2017'de tüm sanıkların beraatine karar verilmişti.
(02 Kasım 2019, 15:37)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: