Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davasının firari sanığı eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek ile annesi Melek İpek'in de aralarında olduğu 20 sanığın 'terör örgütüne üye olmak', 'Vergi Usul Kanunu'na muhalefet', 'güveni kötüye kullanmak', 'özel belgede sahtecilik' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından yargılanmalarına devam edildi.
02.11.2019 13:11 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davasının firari sanığı eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek ile annesi Melek İpek'in de aralarında olduğu 20 sanığın 'terör örgütüne üye olmak', 'Vergi Usul Kanunu'na muhalefet', 'güveni kötüye kullanmak', 'özel belgede sahtecilik' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından yargılanmalarına devam edildi.
14.10.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanık Cafer Tekin İpek'in yanı sıra aralarında annesi Melek İpek'in de bulunduğu tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Savcının esasa ilişkin mütalaasından sonra görülen ilk duruşmada mahkeme başkanı gelen bilgi ve belgeleri okudu.
Yargılamanın durdurulması talebi
Mahkeme başkanı, gelen bilgi ve belgeler arasında uluslararası tahkim heyetinin, İpek Holding'in İngiltere'de kurulmuş olmasından da yola çıkarak Türkiye'de devam eden ceza davasının durdurulmasına yönelik tavsiye niteliğinde bir kararı olduğunu bildirdi.
Bilgi ve belgelerin okunmasının ardından mahkeme başkanı, tarafların bir diyeceği olup olmadığını sordu.
Müşteki avukatları, hiçbir organ ya da makamın, yargılamanın durdurulmasına yönelik bir talepte bulunamayacağını, yargıya müdahale edilemeyeceğini, mahkemelere emir-talimat veremeyeceğini belirterek, talebin reddedilmesini istedi.
Sanıklardan Cafer Tekin İpek'in avukatı Hüseyin Uğur Poyraz ise söz konusu hakem heyetinin kararının, İpek Holding'in İngiltere'de kurulmuş bir şirket olması ve Türkiye'deki yatırımlarından kaynaklanan uyuşmazlıklardan dolayı verdiği bir karar olduğunu söyledi.
Türkiye, Büyük Britanya ve İrlanda arasında imzalanan anlaşma gereği böyle bir karar verildiğini ve anlaşmanın bağlayıcılığı bulunduğunu ve tatbik edilmesi gerektiğini öne süren Poyraz, heyetin aldığı kararın AİHM kararı gibi olduğunu iddia etti.
Verilen aranın ardından mahkeme, hakem heyetinin tavsiye niteliğindeki yargılamanın durdurulmasına yönelik kararını reddetti.
Mütalaaya karşı beyanlar
Duruşmada daha sonra sanıkların mütalaaya karşı beyanları alınmaya başlandı.
Tutuklu sanıklardan Şaban Yörüklü, bu devletin ekmeğini yediğini belirterek, 'Benden terörist olmaz.' diye konuştu.
Yörüklü, 1980 darbesinden sonra İpek Matbaacılık'a muhasebeci olarak girdiğini ifade ederek, sonrasında genel müdürlük dahil çeşitli görevlerde bulunduğunu ve İpek Holding yönetim kurulu üyeliği de yaptığını söyledi.
Yönetim kurulu üyesi olduğu süreçte bir suçlama yapıldığını ancak bu dönemde hiçbir imza yetkisi bulunmadığını savunan Yörüklü, genel müdürlük yaptığı son dönemde kayyumlarla da çalıştığını anlattı.
Yörüklü, kayyumlarla çalışırken görevinden alındığını ancak tazminatının da verildiğini belirterek, bundan 18 ay sonra tutuklandığını ifade etti.
Örgüt hiyerarşisinde, medya şirketlerinde süreklilik arzedecek şekilde görev aldığının iddia edildiğini de belirten Yörüklü, ancak medya kuruluşlarının hiçbirinin künyesinde adının dahi bulunmadığını söyledi.
FETÖ üyesi olduğuna dair hiçbir kriterin de kendisinde bulunmadığını iddia eden Yörüklü, suçlamaları reddederek tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Sanıklar Harun Ekinci, Mahir Şermet ve Hüseyin Erdem'in de savunma yaptığı duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
15.10.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, tutuklu sanık Cafer Tekin İpek'in yanı sıra aralarında annesi Melek İpek'in de bulunduğu tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Firari Akın İpek ile tutuklu sanıklardan Cafer Tekin İpek'in annesi Melek İpek, savunmasında tutuklu oğlu Cafer Tekin İpek'in ve ailesinin suçlu olmadığını söyledi.
'Olmayan suçumuzu kendi adaletimize anlatamadık.' diyen Melek İpek, 'olmayan bir suçun zorla monte edilmeye çalışıldığını' ileri sürdü.
Haksız, hukuksuz bir şey yapmadıklarını savunan anne İpek, olmayan bir suçun bulunamayacağını iddia etti.
Melek İpek, bu tür davalarda lehe delillerin de toplandığını öğrendiğini ancak yargılamada lehe bir şey duymadığını öne sürdü.
İpek, kendilerine iftira atıldığını iddia ederek, her şeyin para için yapıldığını savundu.
Terör örgütü ile de asla bir bağı bulunmadığını ileri süren İpek, hayırsever olduğu için sorguya çekildiğini iddia etti.
- Diğer savunmalardan
Tutuksuz sanıklardan Hasan Burak Sertcan da savunmasında, hakkında delillendirilmemiş bir suçtan dolayı ceza istendiğini iddia etti.
Koza İpek Holding'de görev yapmış biri olarak burada bulunduğunu, Bank Asya'da hesap açtırmadığını, örgütün olduğu iddia edilen medya gruplarına üye olmadığını, okullarında okumadığını, dershanelerine gitmediğini, evlerinde kalmadığını savunan Sertcan, tüm yaşamını Ankara'da ailesiyle geçirdiğini söyledi.
Sertcan, bu yapıya hiçbir zaman sempati duymadığını ve bilerek ya da bilmeyerek yardımda bulunmadığını öne sürdü.
Hakkında terör örgütü üst yöneticileriyle görüşmeler olduğuna yönelik bir iddia bulunduğunu belirten Sertcan, yaptığı görüşmelerin tamamının şirketin yönetim kurulu başkanı ile gerçekleştiğini ve görüşmelerin normal iş görüşmeleri olduğunu savundu.
Sertcan, iddia edildiği şekilde telefonuna örgütün kriptolu haberleşme programı 'ByLock' yükleyip kullandığına yönelik suçlamayı da kabul etmedi.
Hiçbir zaman FETÖ'ye yakınlığı olmadığını savunan Sertcan, suçlamaları reddederek beraatini talep etti.
Tutuksuz sanık İsmet Sivrioğlu da savunmasında Koza İpek Holding'in aldığı bir şirket sonucu bu bünyede çalışmaya başladığını ve Koza Altın'da genel müdürlük yaptığını söyledi.
Hakkındaki suçlamaların da bu şirkette çalışmasından dolayı yapıldığını ileri süren Sivrioğlu, iddia edildiği üzere terör örgütüne yardım etmediğini savundu.
Sivrioğlu, FETÖ'ye herhangi bir şekilde finans sağlamadığını, 'ByLock' kullanmadığını, Bank Asya'da işlem yapmadığını ve evlere toplantılara gitmediğini öne sürdü.
'Sadece Koza Altın'ın bir çalışanı olduğum için suçlanıyorum.' diyen Sivrioğlu, suçsuz olduğunu savunarak beraatini talep etti.
Bazı tutuksuz sanıkların daha savunma yaptığı duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
16.10.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, tutuklu sanık Cafer Tekin İpek'in yanı sıra aralarında annesi Melek İpek'in de bulunduğu tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Duruşmada, salonda hazır bulunan Cafer Tekin İpek, tahliyeye yönelik beyanda bulundu.
İpek, tutuklulukta dördüncü seneye girmek üzere olduklarını ifade ederek bu durumun kendisi için bir işkenceye döndüğünü söyledi.
Bugüne kadar dinlenenlerden ya da bünyelerinde çalışan bir kişiden dahi 'sen FETÖ'cüsün' diyen bir kişinin çıkmadığını ileri süren İpek, 'Şirketimizden biri çıkıp sen FETÖ'cüsün desin, vereceğiniz cezaya razıyım.' diye konuştu.
'Üzerime atılı tek bir suçu kabul etmiyorum.' ifadesini kullanan İpek, tahliye talebinde bulundu.
Diğer avukat ve sanıkların taleplerinin dinlenmesinin ardından ara karara yönelik mütalaasını açıklayan savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını istedi.
Verilen müzakere arasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Duruşmaya 4 Kasım'da devam edilmek üzere ara verildi.
45 SANIKLI DAVANIN GEÇMİŞİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında, 1 Eylül 2015'te Hamdi Akın İpek ile yakın aile bireylerinin ortağı olduğu holding bünyesindeki şirketler ve İpek'in ikametgahı aranmıştı. El konulan kayıtlar, defterler ve belgeler üzerinde inceleme yapan bilirkişilerin raporu doğrultusunda holding bünyesindeki 22 şirkete 26 Ekim 2015'te Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince kayyum atanmış, şirketler, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 6 Eylül 2016 tarihli kararıyla TMSF'ye devredilmişti.
Aramalarda elde edilen tüm suç delilleri, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı (SPK), Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve MASAK'a gönderilmişti. Sermayesinin bir bölümü halka açık şirketler yönünden yapılan incelemeler sonucunda, SPK tarafından 6, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca 7 ayrı suç raporu düzenlenmişti.
Yapılan bağışların ve harcamaların terörizmin finansmanı suçu kapsamında olup olmadığının tespitine yönelik MASAK da üç rapor hazırlamıştı.
Bütün raporlar, tanık beyanları ve toplanan deliller neticesinde, holding bünyesindeki şirketlerin ortakları, yönetim kurulu üyeleri ve çalışanlarından oluşan 45 kişi hakkında dava açıldı.
FETÖ çatı davasının firari sanığı, eski Koza Holding'in yöneticisi Hamdi Akın İpek ile annesi Melek İpek'in de aralarında bulunduğu 45 sanığın, 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'Vergi Usul Kanunu'na muhalefet', 'güveni kötüye kullanmak', 'özel belgede sahtecilik' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, Hamdi Akın İpek hakkında 77, kardeşi Cafer Tekin İpek hakkında 90 yıl hapis cezası, diğer sanıkların ise 10 yıl ile 30 yıl arasında değişen cezalara çarptırılması istendi.
Yargılama sırasında, holding çalışanı 25 sanık hakkındaki kamu davasının ayrılmasına karar verildi.
6 Ağustos'taki duruşmada mütalaasını açıklayan savcı Cafer Tekin İpek'in 90, Melek İpek'in 20 yıl hapsini istedi. Savcı, diğer birçok sanık için de hapis talep ederken kayyum atanan şirketlerdeki sanıklara ait hisselere müsadere yoluyla devlet tarafından el konulmasını talep etti.
Paralel yapı-18 Haziran (2017) 'Ankara 20 sanık (ilk 45) sanık Koza-İpek Holding/Örgüte finansal destek' davası
(02 Kasım 2019, 13:17)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: