Ankara'da, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 13'ü firari, 176'sı tutuklu, 35'i tutuksuz 224 sanığın yargılandığı davada gerekçeli karar açıklandı. Gerekçede, elde edilen deliller ışığında darbenin Fetö'nün işi olduğunda hiçbir şüphe bulunmadığı, darbe talimatının bizzat Fetullah Gülen'den geldiği belirtildi. FETÖ'nün, 1 Kasım 2015 tarihindeki seçimlerin ardından darbe kararı aldığı, kararın FETÖ'nün ülke genelindeki etkinliğinden istifadeyle planlanıp uygulandığı belirtildi.
13.10.2019 10:54 Ankara'da, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'nda gerçekleşen eylemlere ilişkin, aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 13'ü firari, 176'sı tutuklu, 35'i tutuksuz 224 sanığın yargılandığı davada gerekçeli karar açıklandı.
26 Eylül 2019'da imzadan çıkan gerekçeli kararında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Kasım 2015 Genel Seçimi'nde aradığı sonucu bulamayan örgütün darbe girişiminde bulunmayı kararlaştırdığı, darbeye yönelik talimatın bizzat örgüt lideri Fetullah Gülen tarafından verildiğini belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde yer almayan örgüt mensuplarının da 2016'da bu yönde beklenti içerisine girdikleri ifade edilen kararda, örgüt mensuplarının kendi aralarında kriptolu haberleşme programı ByLock üzerinden yaptıkları yazışmalardan da bu durumun ortaya çıktığına yer verildi.
Örgüt elebaşı Gülen'in 19 Mart 2016'da Pensilvanya'daki malikanesinde üzerine ilk defa haki renk (asker yeşili) pardösü ile ekrana çıktığı ve sözde vaaz verdiğine işaret edilen kararda, elebaşının "giysi dili" ve yaptığı konuşmayla TSK içerisindeki mensuplarına subliminal mesaj verdiği kaydedildi.
Elebaşının, konuşmasının bir yerinde kurduğu cümleyi yarıda keserek, "Antrparantez umum adına konuşuyorum, umum İslam toplumu adına, Kapadokya sakinleri, oradaki serkarlar adına konuşuyorum" dediği vurgulanan kararda, "serkar" kelimesinin "komutan, amir, müdür" anlamına geldiğine işaret edildi.
"Kapadokya" kelimesinin ise örgütün TSK için kullandığı bir şifre olduğuna değinilen kararda, bu kelimenin anlamını, örgüt literatüründe "mahrem hizmetler" veya "hususiler" olarak adlandırılan ve örgütün TSK bünyesindeki faaliyetlerini koordine eden üst düzey TSK imamlarının bildiği vurgulandı.
Örgüt elebaşının konuşmasında sık sık "ıslahçılar" ve "ıslah hareketi" tabirlerini kullandığının altı çizilen kararda, "ıslah" kelimesinin Arapça olduğu ve "sulh" kelimesiyle aynı kökten türediği vurgulandı.
Kararda, "Islah ve sulh kelimelerinin aynı anlama geldiğinin vurgulandığı, nitekim örgüt liderinin ezoterik bir dil kullanarak yaptığı bu konuşmadan gerekli mesajı alan örgüt üyelerinin kendilerini 'yurtta sulh konseyi' olarak adlandırdıkları ve 15 Temmuz 2016'da bu isim altında darbe bildirisi yayımlayarak silahlı darbe teşebbüsünde bulundukları anlaşılmıştır." tespitine yer verildi.
Darbe toplantıları 10 Temmuz'a kadar sürdü
Darbe kararının alınmasının ardından örgütün sivil imamlarınca TSK içerisindeki örgüt yöneticileriyle darbe teşebbüsü kapsamında toplantılara başlandığına işaret edilen kararda, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bakanlıklar, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Karargahı, kuvvet komutanlıkları, önemli ve stratejik konuma haiz kurumlar ile askeri birliklerin Ankara ve İstanbul'da bulunmaları nedeniyle bu iki ildeki planlamalara önem verildiğinin altı çizildi.
Darbe toplantılarının temmuz başından itibaren başladığı ve 10 Temmuz Pazar gününe kadar devam ettiği bildirilen kararda, bu toplantılardan en geniş kapsamlı ve darbe girişimine son şeklinin verildiği toplantının Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2280 Sokak'ta bulunan, örgüte ait Empati Danışmanlık adlı şirket adına Serkan Aydın tarafından kiralanan üç katlı villada yapıldığı kaydedildi.
Buradaki toplantılara her rütbeden askerler ile örgüt imamlarının katıldığı ifade edilen kararda, Ankara, İstanbul ve diğer illerdeki darbeye hazırlık toplantıları tek tek özetlendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gemiye götürülmesi planlandı
Kararda, toplantılarda "Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli timlerce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın alınması, bir yerde muhafaza edilmesi, İstanbul'da kısa süre bekletilip, denize açılacak bir gemiye hava yoluyla götürülmesinin" planlandığı aktarıldı.
Gerekçeli kararda, darbecilerin Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Celaleddin Lekesiz, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, TEM Daire Başkanı Turgut Aslan ve Özel Harekat Daire Başkanı'nı alarak Akıncı Üssü'ne götürmeyi planladığı tespitine yer verildi.
Darbeye hazırlık çalışmalarında TSK içerisindeki örgüt mensubu komutanlara aktif görevler verilmesinin esas alındığı ve darbe girişiminde kullanılacak birliklerin komutanlarının FETÖ mensubu komutanlardan seçildiğinin bildirildiği kararda, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin FETÖ/PDY'nin ülke genelindeki organik bütünlüğünden ve etkinliğinden istifade edilerek planlanıp uygulandığı belirtildi.
Kararda ayrıca şunlar kaydedildi:
"Planlama aşamasında tüm ülke düzeyinde ve ilgili birlik düzeylerinde toplantılar düzenlenmiştir. Toplantıyı organize edenlerin TSK'nin yapısını ve örgütün hangi birimlerde etkin olduğunu, ayrıca birliklerdeki örgüt mensuplarını iyi tanıdıkları görülmektedir. Yönetici konumunda bulunan sanıklar kendilerine örgüt lideri tarafından darbe teşebbüsünü gerçekleştirmek için verilen talimat uyarınca gizlice ittifak etmişlerdir.
İttifakın sağlanmasından sonra amaç suçların icrasına başlanmasında tüm neticelerin gerçekleşmesine kadarki safhaları belirleyen bir planlama, bu planlamayı hayata geçirecek kapsamlı organizasyon, bu organizasyona uygun iş bölümü, bu iş bölümü dahilinde görevlendirmeler ve bu görevlendirmelere uygun görüşmeler yapmışlardır. Yönetici konumunda olan kişiler tarafından eylemler koordine edilerek darbe teşebbüsünün başarıya ulaşması için emirler ve talimatlar vermişler, örgüt üyesi olan sanıkların bu talimatları emir komuta dışına çıkarak uyguladıkları görülmüştür."
ÖRGÜTÜN YAPISI
Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, üye hakimler Osman Pediz ve Sefa Taştan'ın imzasını taşıyan 2 bin 337 sayfalık gerekçeli kararda, FETÖ'nün yapısına ilişkin bilgi verildi.
15 Temmuz darbe girişiminin failinin FETÖ olduğu vurgulanan kararda, "Darbe girişimi, TSK içine yuvalanmış FETÖ mensubu asker ve bu örgüte bağlı sivillerce gerçekleştirilmiştir." tespitine yer verildi.
27 Mayıs darbesini örnek aldılar
Gerekçeli kararda, soruşturma sırasında bazı sanıkların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 27 Mayıs darbesine ilişkin belge ve kitaplar ele geçirildiği belirtildi.
Örgütün bu darbenin organizasyonu ile ilgili bazı örneksemeler yaptığı, ayrıca ideolojileri dışında her iki olay arasında şekli bakımdan benzerlikler bulunduğu vurgulanan kararda, 15 Temmuz 2016'da darbe faaliyetlerine başlayan FETÖ mensuplarının başında, "kalkışmanın başarıya ulaşması için gerekli olan, önceden kesin olarak belirlenmiş orgeneral seviyesinde bir komutanın bulunmadığı; darbenin planlaması, organizasyonu, sevk ve idaresinde, örgütün 'altın nesil' diye tabir edilen genellikle kurmay yarbay, kurmay albay ve tuğgeneral rütbesindeki personelin görev aldığı"na işaret edildi.
Her iki darbenin başlangıç saatinin normal koşullarda saat 03.00 olarak planlandığına dikkati çekilen gerekçeli kararda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"27 Mayıs darbe bildirisindeki 'yurtta sulh' vurgusu, soruşturma sırasında tespit edilen Yurtta Sulh Konseyi'nin üye sayısının da Milli Birlik Komitesi'ndeki gibi 38 olması gibi hususlar dikkate alındığında, FETÖ'nün yine askeri hiyerarşiye uyulmadan yapılan, ancak başarıya ulaşan 27 Mayıs darbesinin planlama ve icra safhalarından örnekler aldığı anlaşılmaktadır. Ancak, 15 Temmuz darbe girişiminin amacının her türlü silahı da kullanmak suretiyle, Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm anayasal kurumlarını ele geçirmek ve bu süreç tamamlandıktan sonra devleti, toplumu ve fertleri FETÖ'nün ideolojisi doğrultusunda yeniden dizayn ederek oligarşik özellikler taşıyan bir zümre eliyle ekonomik, toplumsal ve siyasal gücü yönetmek iken, 27 Mayıs darbesini yapan ve herhangi bir örgütsel bağı bulunmayan cuntacı askerlerin amacı ise kısmen rejim içinde kalarak, uygulamalarından memnun olmadıkları demokratik yöntemlerle ve milli iradeyle seçilmiş meşru hükümeti devirmektir."
Kararda, örgütün sözde "yurtta sulh konseyi"ni darbe girişiminin askeri planlama ve organizasyonunda kullanmak ve darbe girişiminin başarılı olması halinde de kendi ideolojisiyle ülkeyi yönetme aşamasına gelinceye kadar, belli bir süre yönetimde tutmak amacıyla oluşturduğu kaydedilerek, "Konseyin başkanlığını üstlenecek kişinin de bu süre zarfında devlet başkanı olarak görev yapacağı konusunda kesin bir kanaat oluşmuştur." ifadesine yer verildi.
Sivillere zarar verdiler
Yurt savunmasıyla görevli olan sanıkların, örgütün amaçlarını gerçekleştirmek üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine verilen görev ve yetkilerinin dışına çıktıklarına işaret edilen gerekçeli kararda, darbecilerin ülke savunması için kullanılması gereken silahlarla sivil vatandaşlara zarar verdiklerinin altı çizildi.
Darbe girişimi sırasında silahlı bir şekilde Genelkurmay Başkanlığı'nda önceden belirlenen görev yerlerine giden sanıkların, darbe teşebbüsünün başarıya ulaşması için faaliyet yürüttükleri ve diğer silahlı unsurlarla sürekli irtibat halinde oldukları bildirilen gerekçeli kararda, bu kişilerin Genelkurmay'da meydana gelen ölüm ve yaralama olaylarından müşterek fail sıfatıyla sorumlu oldukları anlatıldı.
Darbe girişiminden haberdar olmadıkları yönündeki sanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığı vurgulanan gerekçeli kararda, şunlar kaydedildi:
"Sanıkların darbe mesajlarını içeren emirleri incelemedikleri, darbe girişiminin olduğunu bilmedikleri yönündeki savunmalarına samimiyetten uzak, suçtan kurtulmaya yönelik olduğundan itibar edilmemiştir. Sanıkların rütbeleri ve eğitimleri dikkate alındığında bu savunmalarına itibar edilmesinin mümkün bulunmadığı değerlendirilmiştir."
Sanıkların terör saldırısı saikiyle hareket ettikleri yönündeki savunmalarına da değinilen gerekçeli kararda, "Eylemlerin gerçekleştiği yerler İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik güçlerinin sorumluluğundaki bölgelerdir. Askeri birliklerin buna dahil olması için genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan bir terörist girişimi olmalıdır. Bununla birlikte Bakanlar Kurulu kararı ile valilerin genel koordinasyonu gerekmektedir." değerlendirmesi yapıldı.
Terör saldırısına karşı hareket ettiğini öne süren sanıkların önce kendilerinden olmayan güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirdikleri vurgulanan kararda, şu tespite yer verildi:
"Terör eylemini önlemeye gittiğini söyleyen sanıkların yaptığı ilk işi, oradaki güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirmek ve silahlarını almak olmuştur. Derdest edilen güvenlik görevlilerinin terörist olmadığı açıktır. Ayrıca sanıkların kurum işgallerinden bir süre sonra darbe teşebbüsüne tepki gösteren halka karşı hedef gözeterek ateş etmelerinin de terörle mücadele kapsamında bir eylem olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Olay gecesi öldürülen ya da yaralanan hiçbir Türk vatandaşının terörist eylemi çağrıştıracak hiçbir hareketi olmamıştır."
Sanıkların eylemleri
Gerekçeli kararda, davanın bir numaralı sanığı Akın Öztürk'ün 2013-2015 yıllarında Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptığı, 2015'te Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeliğine atandığı, olay günü Hava Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının İstanbul'daki düğününe davetli olması ve nikah şahitliği teklif edilmesine rağmen İzmir'den Ankara'ya geldiği, buradan Akıncı Hava Üssü'nde ikamet eden kızının evine geçtiği belirtildi.
Gerekçeli karara göre, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın darbeyi kabul etmemesi üzerine cuntacılar tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na getirilen sanık Akın Öztürk, Akıncı Hava Üssü'nde darbe faaliyetinin yönetilmesi ve organizasyonunda görev aldı, bu kapsamda sanıklar Mehmet Dişli, Ömer Faruk Harmancık, Kubilay Selçuk ve Hakan Evrim ile Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı darbe teşebbüsünü desteklemesi için ikna etmeye çalıştı.
Gerekçeli kararda, "Sanığın, FETÖ'nün sivil yöneticileri Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Harun Biniş ve Hakan Çiçek ile askeri yönetici olan Ahmet Özçetin, Kubilay Selçuk, Hakan Evrim, Ömer Faruk Harmancık, Mustafa Barış Avıalan, Muzaffer Düzenli, Bilal Akyüz, Mehmet Dişli, Turgay Sökmen, Murat Koçyiğit, Osman Kılıç ile darbe teşebbüsü eylemlerini koordine ettiği, yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır." ifadesine yer verildi.
Uçakları sevk ve idare etti
Gerekçeli karara göre, suç tarihinde kurmay albay rütbesiyle Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 4'üncü Ana Jet Üst Komutanlığında Harekat Komutanı olarak görev yapan sanık Ahmet Özçetin, darbe kalkışmasından önce Akıncı Üssü'nde toplantılar yaptı, Akıncı'dan kalkan uçakları sevk ve idare edip hangi noktaların uçakla vurulacağına ilişkin kararlar aldı.
Ankara Gölbaşı'nda bulunan Polis Özel Harekat, TÜRKSAT uydu antenlerinin bulunduğu tesisler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi civarı, Jandarma Genel Komutanlığı yanı ve TBMM'nin bombalanması yönünde talimatlar veren Özçetin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağının takibi için Akıncı Hava Üssü'nden iki F-16 uçağı da kaldırdı.
Pilotlara Ankara üzerinde "ses üstü alçak uçuş serbest" şeklinde talimat veren Özçetin, konuşmalarında, "Yurtta Sulh hareketi başladı, Yurtta Sulh hareketini icra ediyoruz şu an. Dolayısıyla bütün herkes Yurtta Sulh diye temas edecek." ifadelerini kullandı.
Darbe girişiminden önce kurmay albay rütbesiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığında Teşkilat Şube Müdürü olarak görev yapan sanık Bilal Akyüz, Ankara Konutkent'te bulunan villada Adil Öksüz liderliğinde 6-7-8-9 Temmuz tarihlerinde yapılan toplantılara katıldı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığından darbe teşebbüsünde görev alacak isimleri belirledi.
Suç tarihinde Akıncı Üssü'nde bulunan sanık, darbenin tüm ülke genelinde planlanıp yönetilmesinde görev aldı ve telefonla görüştüğü farklı illerdeki çok sayıda askere talimatlar verdi.
Sanıklardan Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 4'üncü Ana Jet Üst Komutanlığı eski Üst Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim, darbe girişiminden önce Diyarbakır'a gidip, burada uçaklara sniper cihazını taktırdı ve bu şekilde hedeflerin tam vurulabilmesi için hazırlık yaptı.
Komutanı olduğu üsse FETÖ'nün sivil yöneticileri ile askeri yöneticilerinin girmesini sağlayan Evrim, Akıncı Üssü'nden kalkan uçakların sevk ve idaresini bizzat yaptı, darbe karşıtı olan komutanların derdest edilerek Akıncı Üssü'ne getirilmesini planladı.
Suç tarihinde tümgeneral rütbesiyle Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanı olarak görev yapan sanık Kubilay Selçuk, İstanbul'da Hava Kuvvetlerinde korgeneral olan Mehmet Şanver'in düğününe davetli olmasına rağmen düğüne gitmeyip, Casa uçağı ile sabah saatlerinde Ankara'ya Akıncı Üssü'ne geldi.
Hulusi Akar'ı Akıncı Hava Üssü'ne getirdikten sonra darbe teşebbüsü faaliyetinin başına geçmesi için ikna etmeye çalışan Selçuk'un, silahlı kuvvetlerin yönetime el koyduğuna dair darbe bildirisini okuyarak prova yaptığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
"Taburlar, tugaylar yola çıktı"
Suç tarihinde tümgeneral olarak Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Daire Başkanı olan Mehmet Dişli'nin darbe girişiminin öne çekilmesinin ardından karargaha döndüğü belirtilen gerekçeli kararda, Dişli'nin burada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a, "Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız. Taburlar, tugaylar yola çıktı. Biraz sonra göreceksiniz." dediği, darbe girişiminin başına geçmeyi reddeden Akar'ın Akıncı Üssü'ne tahliyesine yönelik emir verdiği aktarıldı. Akar'ın, Dişli'nin gözetiminde üsse götürüldüğü vurgulanan kararda, dosya kapsamına göre Dişli'nin üste bir engelleme olmadan rahatlıkla hareket ettiği, darbe teşebbüsünü diğer yönetici sanıklarla birlikte yönettiği ifade edildi.
Sanıklardan olay tarihinde tuğgeneral rütbesiyle Genelkurmay Başkanlığı Personel Yönetim Daire Başkanı olan Mehmet Partigöç'ün Ankara Konutkent'teki villada Adil Öksüz liderliğinde 6-7-8-9 Temmuz tarihlerinde yapılan darbeye hazırlık toplantılarına katıldığı, diğerleriyle darbe teşebbüsünde görev alacak örgüt mensubu isimleri belirledikleri aktarılan kararda, Partigöç'ün, Hulusi Akar'ın darbenin başına geçmeyi reddetmesi üzerine örgütün Genelkurmay Başkanlığına getirilmesine karar verdiği Akın Öztürk'e Akıncı Hava Üssü'ne geçebileceğini söylediği kaydedildi.
Partigöç'ün görevi itibarıyla örgütün kadrosunu en iyi bilenlerden olduğu, atama listesini hazırladığı ve hukuka aykırı nitelikte emirler yayımladığı anlatılan kararda, sanığın darbenin tüm ülke genelinde planlanıp yönetilmesinde görev aldığı vurgulandı.
Gerekçeli kararda, sanıklardan olay tarihinde tuğgeneral rütbesiyle Hava Kuvvetleri Komutanlığında Müşterek Hedef Analiz Yönetim Başkanı olan Gökhan Şahin Sönmezateş'in de Konutkent'teki villada yapılan darbeye hazırlık toplantılarına katıldığı aktarıldı. Darbe teşebbüsü planı ve organizasyon toplantılarına aktif olarak katılan Sönmezateş'e toplantıda Cumhurbaşkanı'na yönelik suikast girişimini planlama ve yönetme görevi verildiği, sanığın suç tarihinde de bu yönde eylemlerde bulunduğu kaydedildi.
HÜKÜMLERİN GEREKÇESİ
Mahkeme kararında, tüm sanıklar yönünden hükmün gerekçeleri yer aldı.
Mahkeme heyetinin 20 Haziran'da açıkladığı kararında, sözde 'Yurtta Sulh Konseyi' üyelerinden 17'si 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Diğer sanıkların 127'si ağırlaştırılmış müebbet, 23'ü müebbet, 24'üne FETÖ üyeliğinden, 4 sanığa ise darbe girişimine yardım suçlarından toplamda 178 kişiye ceza verilmişti. Fetullah Gülen'in de aralarında yer aldığı firari 13 sanığın dosyası ayrılırken, 33 sanığa ise beraat verilmişti.
Konsey üyesi oldukları belirlenip "yönetici" sıfatıyla yurt genelindeki tüm eylemlerden sorumlu tutulan eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Akın Öztürk, eski tümgeneraller Kubilay Selçuk, Mehmet Dişli, eski tuğgeneraller Hakan Evrim, Ali Osman Gürcan, Erhan Caha, Mehmet Partigöç, eski tuğamiraller Ömer Faruk Harmancık ve Sinan Sürer, eski albaylar Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Fırat Alakuş, Ahmet Özçetin, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Orhan Yıkılkan ve Muhsin Kutsi Barış'a 141'er kez, 116 sanığa en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet, 16 sanığa müebbet, diğer sanıklara süreli hapis cezası veren, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 13 firari sanığın dosyasını ayırıp 33 sanığın ise beraatine hükmedilmişti.
AKIN ÖZTÜRK DEĞERLENDİRMESİ
Mahkeme, 2 bin 337 sayfalık kararında, her sanık yönünden aldıkları cezaların gerekçelerini işledikleri suçlar yönünden detaylı bir şekilde gerekçelendirdi. Darbe girişiminin askeri kanadının bir numarası olduğu gerekçesiyle yargılanıp ceza alan Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk için gerekçeli kararda şu değerlendirme yapıldı:
"Akıncı Üssü'nde FETÖ'nün sivil yöneticilerinden Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Harun Biniş ve Hakan Çiçek ile askeri yönetici olan Ahmet Özçetin, Kubilay Selçuk, Hakan Evrim, Ömer Faruk Harmancık, Mustafa Barış Avıalan, Muzaffer Düzenli, Bilal Akyüz, Mehmet Dişli, Turgay Sökmen, Murat Koçyiğit, Osman Kılıç ile 143'üncü Filo'da toplandıkları, sanığın diğer FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticileriyle birlikte darbe teşebbüsü eylemlerini koordine ettiği yapılan yargılama ve tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır. Akıncı Hava Üssü'nde bulunan diğer FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticileriyle birlikte darbe teşebbüsü eylemlerini koordine ettiği, sanığın darbenin tüm ülke genelinde planlanıp yönetilmesinde görev aldığı, sanık savunmaları, mağdur beyanları, tanık beyanı, kamera görüntüleri ve tüm dosya kapsamından sanığın FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticisi olduğu mahkememizce kabul edilmiştir."
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-03 Mart (2017) 'Ankara 224 sanık (ilk 221) G.kurmay-Çatı Darbe davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(13 Ekim 2019, 10:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: