Adana, Ankara, İstanbul, Kayseri, Kırıkkale, Sakarya, Sivas ve Tekirdağ'da görülen ayrı Fetö davalarında 15 sanığa örgütteki konumları göz önüne alınarak 6-12'şer yıl arası olmak üzere toplam 129 yıl hapis cezası verildi.
22.09.2019 16:40 Adana, Ankara, İstanbul, Kayseri, Kırıkkale, Sakarya, Sivas ve Tekirdağ'da görülen ayrı Fetö davalarında 15 sanığa örgütteki konumları göz önüne alınarak 6-12'şer yıl arası olmak üzere toplam 129 yıl hapis cezası verildi. Sonuçlanan bu davalar kronolojik sıralama ile şu şekilde:
ADANA: YARGI İMAMINA 10 YIL HAPİS
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında örgütün "yargı imamı" olduğu iddiasıyla dava açılan tutuklu sanığa 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
5 Eylül'de Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Yahya Balcı, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada sanığın avukatı da hazır bulundu.
Hakkındaki iddialar hatırlatılarak savunması alınan sanık Yahya Balcı, tanık beyanlarını kabul etmediğini belirterek, "Suçlamaları kabul etmiyorum. FETÖ/PDY üyesi değilim. Örgütsel bir konumum yoktur. Tahliyemi ve beraatimi talep ederim." dedi.
Cumhuriyet savcısı ise esas hakkındaki mütalaasını tekrar ederek tutuklu sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan alt sınırdan uzaklaşarak cezalandırılması ve mevcut halinin devamına karar verilmesi yönünde görüş sundu.
Mahkeme heyeti de sanık Yahya Balcı'yı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırarak mevcut halinin devamına karar verdi.
KIRIKKALE: İL ABLASINA 10 YIL HAPİS
Kırıkkale'de, FETÖ/PDY davasında tutuklu yargılanan, örgütün 'Kırıkkale il ablası', 'Nesibe' kod adlı Meryem Alkulak, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
6 Eylül'de Kırıkkale 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına avukatı ile birlikte katılan Meryem Alkulak, savunmasında, 'Nesibe' kod adını kullanmadığını öne sürerek, örgütün sözde 'Kırıkkale il ablası' olduğu yönündeki suçlamaları kabul etmedi. Tutuklu sanık tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme, Alkulak'ı, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Kırıkkale'de yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında firari olarak aranan Meryem Alkulak, geçtiğimiz yıl Ankara'da yakalanarak, tutuklanmıştı. Alkulak hakkında Kırıkkale 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
İSTANBUL: GÜLEN'İN KORUMASININ EŞİNE 8 YIL HAPİS
İstanbul'da, FETULLAHÇI Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) elebaşı Fetullah Gülen'in bir dönem korumalığını yapan eski polisin eşi, firari sanık Hatice Çelikcan "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
11 Eylül'de İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, firari sanık Hatice Çelikcan katılmadı. Duruşmada tanık olarak Gültekin Yeşilova dinlendi. Tanık Yeşilova, " Ben Hatice Çelikcan'ı tanımıyorum ancak eşi Nazım ya da Nazmi olarak bildiğim şahsı tanıyorum. Bu şahısla iki kez görüştük. Amasya'da iş yerimize gelmişti. Eşim eczacılık yapıyordu. Bizden ilaç almaya gelmişti, öğle tatiline çıktığımda karşılaştık. Bu şahısla konuşmamızda kendisinin emekli polis olduğunu, Amerika'ya gittiğini, Fetullah Gülen'in malikanesine gittiğini ve orada kaldığını söyledi. Orada çalışıp çalışmadığına ilişkin bir şey söylemedi. Ben Hatice Çelikcan'ı tanımıyorum, bu şahısla görüşmüş dahi değilim. " şeklinde konuştu.
Mahkeme heyeti, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından sanık Hatice Çelikcan'ın kullanmış olduğu telefonların HTS kayıt analiz raporunda sanığın örgütle irtibatı bulunan kişilerle yoğun görüşme kayıtlarının olduğunu, özellikle Nazım Çelikcan ile görüşme kayıtlarının bulunduğunu tutanağa geçirdi.
Duruşma savcısı, duruşmada esas hakkındaki mütalaasını okudu. Savcı, sanık Hatice Çelikcan hakkında yapılan kovuşturma neticesinde FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü üyelerinin gizli haberleşme aracı olan COCO isimli programı kendi kullanımında olan cihazda kullandığı, halen firari olduğu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen HTS analiz raporunun bulunduğu, Bank Asya'da hesap hareketlerinin bulunması nedeniyle cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, firari sanık Hatice Çelikcan'ı FETÖ/ PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 8 yıl 6 ay hapis cezası almasına hükmetti. Heyet, sanık Hatice Çelikcan'ın firari olması nedeniyle cezada indirim uygulamadı. Sanık Çelikcan hakkında hükmen tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkartılmasına da karar verildi.
SAKARYA: YURT DIŞINA KAÇARKEN YAKALANAN SANIĞA 9 YIL HAPİS
Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında yargılanan sanığa 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi.
12 Eylül'de Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Celal Demirci tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı. Avukatı da duruşmada hazır bulundu.
Sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması yönündeki mütalaasını tekrar eden cumhuriyet savcısı, Demirci'nin tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Esas hakkındaki savunmasını yapan sanık, mütalaayı ve suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
"ByLock" indirmediğini ve kullanmadığını savunan Demirci, "Aleyhime ifade veren tanıkları tanımıyorum. Beyanları doğru değildir ve kabul etmiyorum. Kimsenin talimatıyla Bank Asya hesabıma para yatırmadım. Talimat aldığıma ilişkin bilgi, belge, delil ortaya konmuş değildir. Bu iddia da asılsızdır. Ailemin bana ihtiyacı vardır. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum." diye konuştu.
Mahkeme heyeti, yasa dışı yollarla yurt dışına kaçmak isterken Edirne'de yakalanan sanığın "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına ve tutukluluk halinin devamına hükmetti.
SİVAS: ZABIT KATİBİNE 7 YIL HAPİS
Sivas'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada yargılanan zabıt katibi, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
12 Eylül'de Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya daha önce Sivas adliyesinde zabıt katibi olarak görev yapan tutuklu sanık Yunus Emre Karyağdı ve avukatı katıldı.
Sivas Adliyesinde görev yaparken FETÖ/PDY'nin "beşlik" diye tabir edilen örgüt üyelerinden oldukları öne sürülen iki zabıt katibinden biri olan Karyağdı, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Daha önceki sözlü ve yazılı savunmalarını tekrar eden sanık Karyağdı, "Üzerime atılı bulunan 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçunu işlediğime dair dosya kapsamında hiçbir maddi delil bulunmamaktadır. Üzerime atılı suçun unsurları oluşmadığı açıkça ortadadır." dedi.
Örgütün "Kayseri bölge adliye imamı" olduğu iddia edilen B.P'nin beyanlarının çelişkili ve yalan olduğunu savunan Karyağdı, ifadesinde şunları kaydetti:
"B.P'nin önceki ifadeleri ve mahkemeniz huzurunda alınan ifadeleri incelendiği zaman çelişkiler açıkça görülecektir. B.P'nin soyut ve çelişkiden ibaret olan ifadelerinin hakkımdaki hükme esas alınması hukuken mümkün değildir. Bu hususun değerlendirilmesini talep ediyorum."
B.P. ile herhangi bir irtibatı olmadığını öne süren Karyağdı, bu kişinin Kayseri'deki evine gidip geldiği yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Sanık Karyağdı, tutuklu kaldığı sürenin ve üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmaması nedeniyle tahliyesini ve beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanığa, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
ANKARA: EMNİYET MAHREM İMAMINA 12 YIL HAPİS
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde emniyet mahrem imamlarından Nevzat Balkaya, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 12 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
16 Eylül'de Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına tutuklu sanık Balkaya ile avukatı katıldı.
Önceki ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakın okunmasının ardından esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapması için sanığa söz verildi.
Hakkındaki suçlamaların somut delillere dayanmadığını iddia eden sanık Balkaya, örgütün emniyet mahrem yapılanması içinde olmadığını öne sürdü. Örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğuna ilişkin dava dosyasındaki tespiti kabul etmeyen Balkaya, aleyhindeki tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Suçsuz olduğunu savunan Balkaya, beraat talep etti.
Sanık avukatının savunmasının ardından mahkeme başkanı, heyetin kararını açıkladı.
Karara göre sanık Balkaya'ya, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 12 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Hükümle birlikte Balkaya'nın tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.
İddianamede sanık Balkaya'nın, FETÖ'nün Ankara emniyet mahrem imam yapılanmasında 'müdür' olarak yer aldığı, kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu kaydedilmişti.
ANKARA: ESKİ VALİ YARDIMCISINA 8 YIL HAPİS
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik davada yargılanan eski Yozgat Vali Yardımcısı Duran Eryılmaz, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
16 Eylül'de Ankara 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına tutuksuz sanık Eryılmaz ile avukatı katıldı.
Önceki ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakın okunmasının ardından esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapması için sanığa söz verildi.
Hakkındaki suçlamaların somut delillere dayanmadığını iddia eden sanık Eryılmaz, örgüt üyesi olmadığını, gelinen aşamada suçsuz olduğunun ortaya çıktığını iddia etti.
Uzun yıllar kamuda görev yaptığını, devletten başka bir yapıya hizmet etmediğini savunan Eryılmaz, beraatini talep etti.
Sanık avukatının savunmasının ardından mahkeme başkanı, heyetin kararını açıkladı.
Karara göre sanık Eryılmaz'a, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 1 ay hapis cezası verildi.
Eryılmaz, 8 Temmuz 2018'da OHAL kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararname ile meslekten ihraç edilmişti.
KAYSERİ: BÜYÜK BÖLGE TALEBE MESULÜNE 7 YIL HAPİS
Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün "büyük bölge talebe mesulü" olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan sanığa 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
17 Eylül'de Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuksuz sanık Mehmet E. ve avukatı hazır bulundu.
FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Ankara'da kaldığı sürede "büyük bölge talebe mesulü" olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan sanık Mehmet E. "Bir süre evlerinde kaldım, ama bir görevim olmadı. Tanıkları tanımıyorum, iddiaları kabul etmiyorum. 2014'ten sonra da bu örgütün içerisinde bulunmadım" dedi.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuksuz sanık Mehmet E.'ye 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
KAYSERİ: 4 SANIĞA 6-7 YIL HAPİS, 4 SANIĞA BERAAT
Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında yargılanan 8 sanıktan 4'üne, 6 yıl 3 ay ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. Diğer sanıklar ise beraat etti.
17 Eylül'de Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalarda, tutuklu sanık Uygar Köse, tutuksuz sanıklar Mehmet Etçioğlu, Muaz Biçer, A.E, M.E, H.E. ve H.S. ile avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanık Ali Kara ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığı, 859 bağlantı tespit edildiği ve örgüt ele başının talimatıyla Bank Asya'ya para yatırdığı iddialarını kabul etmeyen sanık Köse, suçsuz olduğunu öne sürerek tahliye ve beraatini istedi.
Örgütün evlerinde kaldığını ve gelen öğrencilere "abi"lik yaptığını belirten sanık Etçioğlu ise örgütün büyük bölge talebe mesulü olduğu iddiasının doğru olmadığını söyledi.
Aynı örgüt kapsamında daha önce yargılanan ve aldıkları cezalar, avukatları bulunmadığı gerekçesiyle Ankara Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulan sanıklar Biçer ve Kara da önceki savunmalarını yineledi.
Örgüt üyeliği suçlamasını reddeden iki sanık, beraat talebinde bulundu.
"Örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçundan yargılanan sanıklar A.E, M.E, H.E. ve H.S. ise örgüt ele başının talimatıyla Bank Asya'ya para yatırmadıklarını savunarak beraatlarını istedi.
Mahkeme heyeti, sanık Köse'ye, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 10 ay 15 gün, Etçioğlu'na aynı suçtan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Heyet, aynı suç kapsamında yargılanan sanıklar Biçer ve Kara'ya daha önce verdiği cezaları yineleyerek, Biçer'i 7 yıl 6 ay, Kara'yı ise 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.
Sanık Köse'nin tahliyesine hükmeden mahkeme heyeti, "örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçundan yargılanan sanıklar A.E, M.E, H.E. ve H.S'nin ise beraatine karar verdi.
TEKİRDAĞ: KRİPTO/MAHREM İMAMA 8 YIL HAPİS
Tekirdağ'da, FETÖ/PDY'nin "kripto yapılanması" kapsamında yargılanan ve örgüt içerisinde "mahrem imam" olarak bilinen sanığa 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
17 Eylül'de Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Fahri K. ve avukatı katıldı.
Sanık savunmasında, isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyesini talep etti.
Sanığın avukatı da müvekkilinin suçunun olmadığını öne sürerek, cezaevinde kaldığı sürenin göz önünde bulundurularak tahliye edilmesi gerektiğini savundu.
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın suçunun sabit olduğunu, cezalandırılması için yeterli delillerin bulunduğunu belirterek, cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme, Fahri K'nin "örgüt üyesi olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Fetö'nün 'askeri kripto imamı' 3 yıl sonra yakalanıp itirafçı oldu
Öte yandan Tekirdağ'da, imam hatip lisesinde öğretmenlik yapan ve savcılığın yürüttüğü soruşturmalarda FETÖ/PDY'nin 'askeri kripto imamı' olduğu belirlenen S.D., darbe girişiminden 3 yıl sonra gözaltına alındı. S.D., sorgusunda itirafçı olup örgütle ilgili bilgi verdi.
9 Eylül'de yaşanan gelişmeye göre, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen 'askeri kripto' soruşturmasında, şüphelilerin verdiği ifadelerde adı geçen S.D., İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Tekirdağ'da imam hatip lisesinde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapan S.D., sorgusunda, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Daha sonra itirafçı olan S.D., uzun yıllar FETÖ/PDY içinde yer aldığını belirterek, örgütün 'askeri imamı' olduğunu söyledi. Örgütün sohbetlerinde öğrenci eğittiğini anlatan S.D., bunlardan bazılarının askeri personel olarak görevde olduklarını belirtip, isimlerini de verdi.
Örgütün 'kripto imamı' S.D., 2014 yılında girdiği komiserlik sınavını kazandığını; ancak FETÖ/PDY yöneticilerinin komiser olmasına izin vermediğini, bu nedenle öğretmenliğe devam ettiğini söyledi. Gözaltındaki S.D. ile ilgili soruşturma sürüyor.
ANKARA: ESKİ HAKİME 7 YIL HAPİS
Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik davada yargılanan eski hakim Kemal Dadak, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
18 Eylül'de Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Dadak ve avukatı katıldı.
Önceki ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakın okunmasının ardından, esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapması için sanığa söz verildi.
Hakkındaki suçlamaların somut delillere dayanmadığını iddia eden sanık Dadak, örgüt üyesi olmadığını iddia etti. Gelinen aşamada suçsuz olduğunun ortaya çıktığını savunan Dadak, beraat talebinden bulundu.
Sanık avukatının savunmasının ardından mahkeme başkanı, heyetin kararını açıkladı.
Karara göre sanık Dadak'a, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
ANKARA: KADIN EMNİYET MAHREM İMAMINA 7 YIL HAPİS
Ankara'da, FETÖ'nün kadın emniyet mahrem imamı "Nadide" kod adlı Buket Say'a "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verildi.
19 Eylül'de Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına sanık Say ile avukatı katıldı.
Önceki ara karar gereği dava dosyasına gelen evrakın okunmasının ardından esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapması için sanığa söz verildi.
Hakkındaki suçlamaların somut delillere dayanmadığını iddia eden sanık Say, örgütün emniyet mahrem yapılanması içinde olmadığını öne sürdü.
Örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğuna ilişkin dava dosyasındaki tespiti kabul etmeyen Say, aleyhindeki tanık beyanları ve teşhis tutanaklarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
Suçsuz olduğunu savunan Say, beraatini talep etti.
Sanık avukatının savunmasının ardından mahkeme başkanı, heyetin kararını açıkladı.
Karara göre sanık Say'a, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verildi.
İddianamede, örgüt içerisinde "Nadide" kod ismini kullandığı ifade edilen sanık Say'ın, FETÖ'nün Ankara emniyet mahrem imam yapılanmasında "öğretmen" olarak yer aldığı, kriptolu haberleşme programı ByLock kullandığı kaydedildi.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(22 Eylül 2019, 16:40), son güncel.: (23 Eylül 2019, 12:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: