İstanbul'da, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Hava Harp Okulu'ndaki eylemlerine ilişkin 28'i tutuklu 43 sanık hakkında açılan davada, savcı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı mütalaasında 41 sanığın 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini isterken, 2 sanığın da savunmalarının alınmamış olması sebebiyle dosyalarının ayrılmasına karar verilmesi talep etti.
02.08.2019 18:38 İstanbul'da, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Hava Harp Okulu'ndaki eylemlerine ilişkin 28'i tutuklu 43 sanık hakkında açılan davada, savcı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı mütalaasında 41 sanığın 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini isterken, 2 sanığın da savunmalarının alınmamış olması sebebiyle dosyalarının ayrılmasına karar verilmesi talep etti.
22 Temmuz'da İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada savcı celse arasında esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.
49 sayfalık mütalaada, eski Kurmay Albay Hüseyin Ergezen'in 'Anayasa'yı ihlal', 'Silahlı terör örgütü üyeliği', 'Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi' ve 'Ulaşım araçlarının kaçırılması' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 22 yıl 10 aydan 56 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Mütalaada, eski Kurmay Binbaşı Ecir Şık, eski Hava Mühendis Albay Süleyman Demirci ve eski Mühendis Albay Yılmaz Altuntaş'ın da aralarında bulunduğu 40 sanığın 'Anayasayı ihlal' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış, 'Silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan da 15'er yıla kadar hapisleri talep edildi. Mütalaada, sanıklar Yusuf Günana ve Emir İrfan Kara'nın savunmalarının alınmamış olması sebebiyle dosyalarının ayrılması istendi.
Kameralar boş araziye gömüldü
Darbe girişimine yönelik bilgilerin aktarıldığı mütalaada, darbe girişiminin bastırılmasının ardından ana darbe davasında 88 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen eski Tümgeneral Fethi Alpay'ın talimatıyla, astsubaylar Burhan Torlak ve Yavuz Baguç tarafından karargah binası çevresindeki kameraların söküldüğü ve boş araziye gömüldüğü anlatıldı.
Sözde listede TRT'nin müdürü olarak atandı
Mütalaada, Yalova Hava Meydan Komutanlığı Öğrenci Alay eski Komutanı Hüseyin Ergezen'in deliller ve tanık beyanları doğrultusunda, hazırlanan sözde atama listesine göre 'İstanbul TRT Müdürü' olarak atandığı belirtildi. Ergezen'in İstanbul ve Yalova'da, darbe girişime yönelik düzenlenen koordinasyon toplantılarına katıldığı da yer aldı.
Ergezen ile Öksüz'ün çok kez telefonla konuştuğu belirtildi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ergezen'in darbe girişimi sırasında Akıncı Üssünde yakalanan Kemal Batmaz ile, 2013 yılında FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün TSK içerinde haberleşmek üzere kullandığı ankesörlü telefonla iletişim kurduğu belirtildi. FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün firari sanığı Adil Öksüz'ün evinde yapılan aramada ele geçirilen kitapta tutuklu sanık Ergezen'in parmak izine rastlandığı ve Öksüz ile Ergezen'in çok kez iletişime geçtiği kaydedildi.
İstenen cezalar
Mütalaada sanık Hüseyin Ergezen için 'Anayasayı ihlal', 'Silahlı terör örgütü üyeliği', 'Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi' ve 'Ulaşım araçlarının kaçırılması' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 22 yıl 10 aydan 56 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edildi.
Eski Kurmay Binbaşı Ecir Şık, eski Hava Mühendis Albay Süleyman Demirci, eski Kurmay Albay Zafer Mercan, eski Mühendis Albay Yılmaz Altuntaş'ın da aralarında bulunduğu 40 sanığın ise 'Anayasayı ihlal' ve 'Silahlı terör örgütü üyeliği' suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarının talep edildiği edildi.
Mütalaada, sanıklar Yusuf Günana ve Emir İrfan Kara'nın savunmalarının alınmamış olması nedeniyle dosyalarının ayrılması talep edildi.
DURUŞMA 5 AĞUSTOS'TA SİLİVRİ'DE GÖRÜLECEK
Duruşmalar 5 ve 9 Ağustos 2019 tarihleri arasında Silivri'de görülecek. 5 gün sürecek duruşmalarda sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları alınacak.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığı tarafından hazırlanan 687 sayfalık iddianamede, Hava Harp Okulu'ndaki darbe kalkışması öncesi düzenlenen toplantı ve koordinasyon çalışmaları ile 15 Temmuz günü Hava Harp Okulu'nda sabahtan başlayarak darbe kalkışması ve ardından gelişen eylemlere yer veriliyor. Darbe koordinasyon toplantısının Tümgeneral Fethi Alpay'ın Hava Harp Okulu Komutanlığı'ndaki odasında 14 Temmuz günü öğle saatlerinde yapıldığı, bu toplantıya da darbe girişimine destek veren birlik komutanlarının da katıldığı belirtiliyor. İddianamede söz konusu toplantıda Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı'nda görevli Tuğgeneral Gökhan Sönmezateş'in de katılarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın derdest edilmesi kararını bu toplantı aldığı kaydediliyor. Toplantının gizlilik içinde yapıldığına dikkat çekilen iddianamede, 16 Temmuz günü katlarda bulunan kameraların söküldüğü ancak sonrasında yapılan incelemelerde toplantının görüntülerine ulaşıldığı da belirtiliyor.
İddianamede, 43 şüpheli hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından 3 'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Şüpheliler için ayrıca 'Silahlı terör örgütü üyeliği, 'Hava ulaşım araçlarının alıkonulması' ve 'Görevi kötüye kullanma' suçlarından da değişik oranlarda hapis cezalarına çarptırılması cezalandırılmaları isteniyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-30 Ekim (2017) 'İstanbul 43 sanık (ilk 44) Darbe/Hava Harp Okulu' davası
(02 Ağustos 2019, 18:38)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: