Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 kişinin yargılandığı davada sanıklar, savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.
15.06.2019 13:31 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 kişinin yargılandığı davada sanıklar, savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.
11.06.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar ve yakınları ile taraf avukatları hazır bulundu.
Sanık eski kursiyer pilot üsteğmen Ahmet Oğuzhan Yıldız, 15 Temmuz günü 141. Filo'da normal mesaisine başladığını ve mesainin biteceği söylenen 14.00'e kadar ders çalıştığını iddia etti.
Darbeci Hakan Karakuş'un 15 Temmuz'daki telsiz konuşmalarında Ellerinize sağlık dediği ortaya çıktı
Çıkışlarına yarbay Hakan Karakuş'un konuşma yapacağının söylenip izin verilmediğini ileri süren Yıldız, Karakuş'un telefonları topladığını, ardından da terör harekatı olacağını ve terörün belinin kırılacağını, binbaşı Mustafa Mete Kaygusuz'un bilgilendirme yapacağını söylediğini savundu.
Yıldız, kendileriyle konuşan komutanların bu görüşmelerde bir darbeden bahsetmediğini iddia ederek, bazı kursiyerlerle sağlık amirliği yakınında çevre ve yol güvenliği için görevlendirildiğini anlattı.
FETÖ'cü terörist Hakan Karakuş'un inkar taktiği! Saldırıyı yapan pilota "ellerinize sağlık" dedi
Bir süre sonra yakındaki 2-3 katlı binaya kamuflajlı kişilerin geldiğini gördüğünü de dile getiren Yıldız, susadığı için filoya gittiğini, burada da yabancı birliklerden gelen teğmenler ve komandolarla karşılaştığını, terör operasyonu olduğuna yönelik fikrinin pekiştiğini söyledi.
Görev verilen yere döndüğünde iki arkadaşını bulamadığı için kamuflajlı kişilerin yanına gittiğini söyleyen Yıldız, onlara neden geldiklerini sorduğunu, "terör operasyonu için" cevabını aldığını dile getirdi. Uykuları geldiği için sağlık amirliğine girdiklerini öne süren Yıldız, 03.00 civarı uyuduğunu ve sabah üsse yapılan top atışıyla uyandığını iddia etti.
Yıldız, bir gariplik olduğunu fark etmeleri üzerine gittikleri filoda da kimsenin kalmadığını gördüklerini, bu yüzden üsten ayrıldıklarını dile getirdi.
Televizyon ve telefon irtibatları bulunmadığı için darbe girişiminden gece boyunca bilgileri olmadığını öne süren Yıldız, daha sonra Etlik'teki ailesinin evine gittiğini, 27 Temmuz'a kadar da telefonla yoklama verdiğini söyledi.
15 kişinin katiline Eline sağlık dedi, mahkemede inkar etti
Savcılık tarafından çağrıldıklarının söylenmesi üzerine gittiği üste gözaltına alındığını ve sonra da tutuklandığını anlatan Yıldız, 15 Temmuz gecesi suç teşkil eden bir eylemi bulunmadığını savundu.
Suçlamaları reddeden Yıldız, FETÖ üyesi olduğuna yönelik iddiayı da kabul etmedi.
Sanık eski kursiyer pilot teğmen Celal Onat da 15 Temmuz'da 141. Filo'da görev yaptığını, o akşam terörle mücadele harekatı kapsamında görev dağıtımı gerçekleştirildiğini söyledi ancak kendisine hiçbir görev verilmediğini iddia etti. Onat, görev verilmeyen birkaç kursiyerle otoparktaki araçlarına binip sohbet ettiklerini öne sürdü. Onat, burada müzik dinlemek için radyoyu açtıklarında kalkışma girişiminden haberdar olduklarını ifade ederek, yaşadıkları şokun ardından filoya gittiklerini ifade etti.
Onat, er gazinosundaki televizyonda da kalkışma girişiminden bahsedildiğini, o gece Akıncı Üssü'nde gerçekleşen olayların dışında kaldığını savundu.
Tuvalete girmek istediğinde dönemin hava kuvvetleri komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile karşılaştığını, onun burada olmasının sorun olmadığını düşündürdüğünü ve kendisini rahatlattığını ileri süren Onat, üzerine atılı suçlamaları reddetti.
Onat, tahliyesini ve beraatini talep etti.
15 Temmuz'da 141. Filo'da kursiyer pilot üsteğmen olarak görev yapan sanık Melih Döner de suçlamaları reddetti.
"Suçları işlemediğim sabittir. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum." diyen Döner, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
12.06.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar ve yakınları ile taraf avukatları hazır bulundu.
Sanık eski kursiyer pilot teğmen Yunus Kılıçaslan, 143. Filo'da görev yaptığı 15 Temmuz'da, mesaiye saat 07.30 gibi gittiğini, uçuşu bulunmadığı için ders çalıştığını söyledi.
Havanın sıcak olması nedeniyle mesaiden öğleden sonra çıktığını ancak filo komutanı Mustafa Azimetli'nin emri doğrultusunda döndüğünü anlatan Kılıçaslan, terörle mücadele harekatı kapsamında görevlendirildiklerini iddia etti.
Kılıçaslan, bu kapsamda filoya ait bir minibüste şoförlük yaptığını, saat 19.00 civarı harekat subayı binbaşı Ali Karabulut'un emri doğrultusunda teçhizatlı iki askerden birini üs nizamiyeye, diğerini de Sincan nizamiyeye bıraktığını bildirdi.
Filoya döndüğünde vites arızası olduğu için aracı bıraktığını, başka bir şey yapmadığını ileri süren Kılıçaslan, televizyondan darbe girişimini öğrendiğini ancak üsten kalkan uçakların helikopterleri vurduğunu sandığını iddia etti.
Kılıçaslan, gecenin kalanında uyuduğunu, sabah olunca da Eryaman'daki arkadaşının evine gittiğini dile getirerek, terörist ve örgüt mensubu olmadığını savundu.
O gece komutanının yasal emirlerine uyduğunu, terörle mücadele harekatı olduğu düşüncesiyle iki askeri nizamiyelere bıraktığını iddia eden Kılıçaslan, suçlamaları reddetti.
Kılıçaslan, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Sanık eski kursiyer pilot üsteğmen Resul Metin de 15 Temmuz'da 141. Filo'da görevli olduğunu, saat 14.40 civarı filo komutanı yarbay Hakan Karakuş'un konuşacağı ve ayrılmamalarına yönelik mesaj üzerine orada kaldığını söyledi.
Metin, Karakuş'un telefonları topladığını, ardından da terörle mücadele harekatı olacağını, emirlere mutlak itaat edilmesini söylediğini iddia ederek, yüzbaşı Mustafa Mete Kaygusuz'un emirleri ileteceğini bildirdiğini öne sürdü.
Kaygusuz'un kendisi ile üç kursiyere, ismini sonradan öğrendiği "Yuva 4" olarak bilinen misafirhaneye yaklaşık 350 metre mesafedeki yolda güvenlik almaları şeklinde görev verdiğini anlatan Metin, misafirhanede görev yapmadıklarını savundu.
"Yuva 4" misafirhanesi önünde de hareketlilik olduğunu, bunu Karakuş'a bildirmek üzere filoya gittiğini ancak onu bulamadığını iddia eden Metin, döndüğünde yolda dolaşırken teçhizatlı askerlerin güvenliği kendilerinin aldığını söylemesi üzerine yakındaki sağlık amirliği binası önüne geçtiklerini ifade etti.
Uykuları geldiği için sağlık amirliği binası içinde uyumaya karar verdiklerini bildiren Metin, ilerleyen saatlerde top atışı olunca ne olduğunu anlamak için filoya gittiklerini ancak kimseyi bulamadıklarını belirtti.
Metin, diğer kursiyerleri de göremeyip ayrıldıklarını düşündükleri için üssü terkettiğini söyledi.
Yolda, aracın radyosundan kalkışmadan haberdar olduğunu iddia eden Metin, o gece darbe girişimine yönelik bir eylemde bulunmadığını savundu.
Metin, verilen emirleri de terörle mücadele harekatı kapsamında değerlendirdiğini ileri sürdü.
Duruşmaya, Metin'in savunmasıyla devam edilmek üzere öğle arası verildi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, sanık eski kursiyer pilot üsteğmen Resul Metin, sabah başladığı savunmasını tamamladı. Terör örgütü üyesi olmadığını savunan Metin, fotoğraftan teşhiste bulunan tanığın örgüt mensubu olduğuna yönelik beyanı da reddetti. Darbe girişimine karışmadığını iddia eden Metin, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Sanık eski kursiyer pilot teğmen Süleyman Ekşi de darbe girişimine iştirak etmediğini, darbe toplantılarına katılmadığını söyledi ve isnat edilen suçlamaları reddetti. Ekşi, 15 Temmuz'da bayrak töreninin erken yapılmasının ardından ayrılmak için filo komutanın emrini beklemeye başladıklarını iddia ederek, 141. Filo komutanı Hakan Karakuş'un emriyle brifing salonunda toplandıklarını anlattı. Telefonlarının toplatıldığını ve Karakuş'un kendilerine terörle mücadele harekatı kapsamında teorik bilgiler verdiğini, böyle bir harekat olabileceğini söylediğini aktaran Ekşi, bu kapsamda beklemeye başladıklarını ifade etti. Ekşi, ilerleyen saatlerde terörle mücadele harekatı kapsamında kursiyerlere ufak tefek görevler verildiğini ancak kendisinin görevlendirilmediğini iddia ederek, sınavları için çalışmaya devam ettiğini ileri sürdü. Filoya harekat komutanı kurmay albay Ahmet Özçetin'in yanı sıra Diyarbakır'dan pilotların geldiğini gördüğünü ifade eden Ekşi, ayrıca dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ı gördüğünü, Jandarma Genel Komutanının da geldiğini öğrendiğini iddia etti. Ekşi, komutanların da terörle mücadele harekatı kapsamında geldiğini ve harekatın başında olduklarını düşündüğünü savundu. Gece boyunca kendisine bir görev verilmediğini, darbe girişiminden de haberdar olmadığını iddia eden Ekşi, gün aydınlandığında top seslerini duyduğunu, kursiyerlerin filoyu terk edebilecekleri söylenince ayrılıp Eryaman'daki evine gittiğini söyledi. Suçlamaları kabul etmeyen Ekşi de tahliyesini ve beraatini istedi.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
13.06.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu sanıklar ve yakınları ile taraf avukatları hazır bulundu.
Esasa ilişkin savunma yapan eski kursiyer pilot Orhan Kuzucu, sözlerine üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek başladı.
Olay günü mesainin erken bitirilerek darbeden haberi olmayan personelin kışla dışına gönderildiği ve Akıncı'da kalanların haberdar oldukları yönündeki suçlamayı reddeden Kuzucu, amirlerince verilen emir doğrultusunda üstte kalmaya devam ettiğini anlattı.
Kendisine darbeye katılması yönünde emir verilmediğini, darbe teşebbüsünü ertesi gün evinde öğrendiğini iddia eden Kuzucu, "Darbeye yönelik bir emir almadım, o gece aldığım emirler İç Hizmet Kanunu'na ve yasalara uygundur. Darbeyi bir gün sonra ailemin Çubuk'taki evine gittiğimde öğrendim." ifadelerini kullandı.
Sanık Kuzucu, FETÖ mensubiyetine dair itirafçı ifadelerini kabul etmeyerek, kendisine iftira atıldığını öne sürdü.
- Karakuş'un emriyle mesaiye devam etmişler
Sanık eski kursiyer teğmen Zübeyir Güler de 15 Temmuz'da filo komutanı olan sanık eski yarbay Hakan Karakuş'un kursiyer teğmenlerle görüşeceğinin söylenmesi üzerine Akıncı'da kalmaya devam ettiğini, bu sırada darbe girişiminden habersiz olduğunu savundu.
Karakuş'un emri doğrultusunda bazı teğmenlerle lojman nizamiyesinde görevlendirildiklerini ve üsse gelenleri gitmek istedikleri yerlere yönlendirdiklerini anlatan Güler, üsse gelenlerin, "Sosyal faaliyet için geldik.", "Harekat komutanını görmeye geldik." şeklinde beyanlarda bulunduklarını söyledi.
Güler, kendisinin de arasında olduğu bazı kursiyer teğmenlerce nizamiyelerin kontrolünü sağladıkları ve isim listesine göre gelenleri içeriye aldıkları yönündeki suçlamaların doğruyu yansıtmadığını ileri sürdü.
İlerleyen saatlerde nizamiye bölgesinde gördüğü sanık eski binbaşı Murat Bicil'e neler olduğunu sorduğunu, terörle mücadele kapsamında faaliyet olduğunu söylemesi üzerine verilen görevi bir süre daha yerine getirmeye devam ettiğini anlatan Güler, üsse gelenlerin azalmaya başlamasından sonra evine gittiğinde yorgunluktan uyuduğunu söyledi.
Konusu suç teşkil eden bir eylemde bulunmadığını savunan Güler, "Darbe girişimine bilerek ve isteyerek katıldığımı gösteren bir kanıt yoktur." ifadesini kullanarak beraatini istedi.
Sanık eski kursiyer teğmen Burak Kuru ve eski üsteğmen Murat Çakır'ın esasa ilişkin savunmalarının alınmasının ardından duruşma yarına bırakıldı.
14.06.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar ve yakınları ile taraf avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, jandarmanın kullandığı kriptolu "Jandarma Muhabere Bilgi Sistemi (JEMUS)" telsizlerini Akıncı Üssü'nde dağıtmakla suçlanan eski yüzbaşı sanık Kamil Çetin savunma yaptı.
Jandarma personeli olan Çetin, mahkeme huzurunda verdiği ilk ifadesini kabul ettiğini belirtti.
Çetin, darbe girişiminden önce, Kastamonu Jandarma Bölge Komutanlığınca terörle mücadele harekatlarında kullanılmak üzere talep edilen 190 telsizin ayarlamalarını yapmak için görevlendirildiğini belirterek, telsizlerin işlemleri tamamlanmadığından, Güvercinlik'teki telsizleri 14 Temmuz'da Jandarma Genel Komutanlığı içindeki odasına koyduğunu söyledi.
Darbe girişiminin yaşandığı saatlerde evde olduğunu ve olayları öğrendiğinde evden hiç çıkmadığını iddia eden Çetin, bu girişimle ilgili kimseden de emir almadığını ileri sürdü.
Çetin, 17 Temmuz'da tüm personelin çağrıldığını ve herkesin odalarına çıkması ve odalarını kontrol etmesi emri verildiğini ancak kendisinin gözaltına alındığını bildirdi.
Kamil Çetin, odasındaki telsizler nedeniyle kendisine komplo kurulduğunu öne sürdü.
Suçlamaları reddeden Çetin, tahliyesini ve beraatini istedi.
Kursiyer pilot da suçlamaları kabul etmedi
Sanık eski kursiyer pilot üsteğmen Eren Kaçgan, 15 Temmuz'da sıcaktan dolayı mesainin 14.00'te bitirileceğini öğrendiğini anlattı. Kaçgan, bazı kursiyer arkadaşlarıyla filo komutanı Hakan Karakuş'tan izin alıp 12.00 civarı Etimesgut'taki üste bulunan mağazaya giderek uçuş kıyafeti aldığını, geri dönmelerine yönelik emir doğrultusunda da 16.00 gibi üsse geldiklerini aktardı. Hakan Karakuş'un brifing salonunda kursiyerlerin telefonunu topladığını, sonra da kapsamlı bir terörle mücadele harekatı yapılacağını söylediğini bildiren Kaçgan, emirleri Mustafa Mete Kaygusuz ve Hüseyin Türk ile ileteceğini ifade ettiğini dile getirdi. Kaçgan, kamelyada bulundukları sırada filo önünde toplanmalarının anons edildiğini, Kaygusuz'un burada uçuş silahı dağıttığını belirterek, bu silahın sabaha kadar kendisinde kaldığını ancak ne kimseye doğrulttuğunu ne de silahı kullandığını öne sürdü. Emir doğrultusunda filo yakınında beklediğini, sonra filonun giriş kapısına gönderildiğini, bir süre sonra da Kaygusuz ile bazı yerlere minibüsle gittiklerini anlatan Kaçgan, bu sırada araçtan hiç çıkmadığını iddia etti.
Sonra 141. Filo'ya döndüklerini belirten Kaçgan, izin alıp bir süre gazinoda uyuyarak dinlendiğini ifade etti. Kaçgan, babası ve abisi geldiği gerekçesiyle uyandırıldığını, nizamiyeye gittiğini ancak onları görmediğini, durumunu öğrendikten sonra ayrıldıklarını öğrendiğini bildirdi. Sabah F16'larla piste top atışı gerçekleştirilmesine şaşırdığını iddia eden Kaçgan, bu sırada yanına gelen yüzbaşı Ahmet Tosun'un bir kayıt cihazını resetlemesini istediğini ancak bunu yerine getirmediğini savundu. Kaçgan, 8.30 gibi üsten ayrılıp evine gittiğini ve darbe girişiminden evine geldikten sonra haberdar olduğunu ileri sürerek, 26 Temmuz'a kadar telefonla yoklama verdiğini, 26 Temmuz'da üsse ifade vermek için döndüğünde gözaltına alındığını ve tutuklandığını anlattı. Suçlamaları kabul etmeyen Kaçgan, FETÖ üyesi olduğuna yönelik tanık beyanını da reddetti. Kaçgan, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-29 Mart (2017) 'Ankara 475 sanık (ilk 486) Darbe/Akıncı Hava Üssü' davası
(15 Haziran 2019, 13:31)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: