İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Sualtı Taarruz (SAT) ile Kurtarma ve Sualtı komutanlıklarında görevli 38 askerle bu personelden sorumlu sözde Deniz Kuvvetleri yapılanmasının 'mahrem imamı' konumundaki 14 sivilin de aralarında bulunduğu 45'i tutuklu 52 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
18.05.2019 14:19 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Sualtı Taarruz (SAT) ile Kurtarma ve Sualtı komutanlıklarında görevli 38 askerle bu personelden sorumlu sözde Deniz Kuvvetleri yapılanmasının 'mahrem imamı' konumundaki 14 sivilin de aralarında bulunduğu 45'i tutuklu 52 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
13.05.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 41'i tutuklu 43 sanık ile avukatları katıldı.
Cumhurbaşkanlığı avukatının da hazır bulunduğu duruşmaya, dosyaya gelen evrakların okunmasıyla devam edildi.
Mahkeme başkanı, başka dosyalardan bir kısım sanıklarla ilgili itirafçı beyanlarının geldiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından kayıp ve çalıntı silahların listesinin dosyaya ulaştığını belirtti.
Bir kısım sanıklarla ilgili dijital materyallerle ilgili yazıların mahkeme geldiğini belirten başkan, bir kısım sanıklarla ilgili dijital materyallerin incelemesinin devam ettiğini, bu konuyla ilgili belgelerin rapor alınması için bilirkişiye gönderildiğini söyledi.
Başkan ayrıca sanıklarla ilgili HTS döküm kayıtlarının da mahkemeye geldiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı avukat Necip Kibar da dosyaya gelen belgelerle ilgili bir diyeceklerinin olmadığını, dosyanın geldiği aşama dikkate alınarak, bir taleplerinin olmadığını dile getirerek, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.
Cumhuriyet savcısı, hakkında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanma kararlarının devam etmesini, tutuklu 45 sanığın bu hallerinin devamını ve eksikliklerin giderilmesinden sonra mütalaasını hazırlamak için dosyanın savcılığa gönderilmesini istedi.
Bir kısım sanıkların taleplerinin alınmasından sonra duruşma yarına ertelendi.
14.05.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada, sanıkların talepleri alındı.
Söz alan tutuklu sanıklar tahliyelerini talep etti. Mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını karara bağladı. Ayrıca, tutuksuz sanıkların adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmedildi.
Cevabı beklenen yazıların cevaplarının dönüşlerinin beklenmesine karar veren mahkeme, dosyanın geldiği aşama dikkate alınarak, hazırlanacak olan ek raporun mahkemeye ulaşmasından sonra mütalaasını hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesini kararlaştırdı.
Duruşma, 8 Temmuz'da Silivri'de görülmek üzere ertelendi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir komuta zincirinden kopuk olarak FETÖ'nün mahrem imamlarından talimat aldıkları, darbe girişimi sırasında SAT ile Kurtarma ve Sualtı komutanlıklarında muhalif olduklarını düşündükleri bazı askerleri derdest etmekle görevlendirildiği belirtiliyor.
Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz gecesi harekete geçen sanıkların, darbenin başarısız olması nedeniyle eylemlerini tamamlayamadıkları anlatılan iddianamede, sanıkların bu aşamadan sonra da kendilerini gizlemeye çalıştıkları kaydediliyor.
İddianamede, sanıklardan Su Altı Savunma (SAS) komandosu E.T'nin etkin pişmanlıktan yararlandığı ve Deniz Kuvvetleri yapılanmasının sözde mahrem imamlarından olan sanık Enes Hozan'a bağlı olduğunu itiraf ettiği aktarılıyor.
İddianamede 51 sanık hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.
Deniz Kuvvetleri yapılanmasının 'mahrem imamı' konumundaki 14 sanığın, ayrıca 'terör örgütü yöneticisi olmak' suçundan ayrı ayrı 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, etkin pişmanlıktan yararlanan SAS komandosu E.T'nin de aralarında bulunduğu 38 sanık hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Kaybolan silahlar Ümraniye'de bulundu
İddianamede, darbe girişimi sonrası SAT Komutanlığına ait 2'si uzun namlulu olmak üzere 4 silah ile bunlara ait mühimmatlar, SAT komandolarının kullandığı çok sayıda şişme can yeleği ve çelik yelekler de dahil birçok malzemenin kaybolduğu belirtiliyor.
İhbar üzerine Ümraniye'de bir apartmanın bodrumunda bulunan silah ve mühimmatların bu iddianamenin sanıkları arasında yer alan tutuklu SAS komandosu Astsubay Levent Özcan'a ait olduğu, Özcan'ın da bu apartmanda ikamet ettiği kaydediliyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-19 Temmuz (2017) 'İstanbul 52 sanık Darbe/Deniz SAT/Mahrem Yapı' davası
(18 Mayıs 2019, 14:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: