Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin ayrı ayrı yargılanmasına devam edildi. Sonuçlanan bazı davalarda sanıklara hapis cezaları verildi. Bu kapsamda eski Yargıtay üyeleri Ahmet Karadavut'a 7 yıl, Sami Sezai Ural'a 6 yıl, eski Danıştay üyesi Mesut Güngör'e 7 yıl hapis cezaları verildi. Devam eden diğer bir davada ise savcılık esas hakkındaki mütalaasını sundu ve eski Yargıtay üyesi Ahmet Toker'e 15 ile 22 yıl arası hapis cezası verilmesini istedi.
05.05.2019 11:09 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin ayrı ayrı yargılanmasına devam edildi. Son bir haftada yaşanan duruşmalarda yaşananlar kronolojik olarak şu şekilde gerçekleşti:
ESKİ YARGITAY ÜYESİ AHMET KARADAVUT'A 7 YIL HAPİS
29 Nisan'da ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Yargıtay üyesi tutuksuz sanık Ahmet Karadavut hakim karşısına çıktı. Duruşmada sanığın avukatı da bulundu.
İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Karadavut ile avukatı katıldı.
FETÖ'nün yargıya yerleştirdiği ilk 7 isimden olduğu belirlenen Karadavut, esas hakkındaki savunmasında suçlamaları kabul etmedi. Karadavut, örgüt üyesi olmadığını öne sürerek iddiaları reddetti.
Karadavut ve sanık avukatının savunmasının ardından duruşmaya ara verildi.
Daha sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin aldığı karar, heyete başkanlık eden Daire Üyesi Abdurrahman Orkun Dağ tarafından okundu.
Kararda, sanık Ahmet Karadavut'un, üzerine atılı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunun sabit olduğu, bu nedenle sanığa Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesi gereğince "kastın yoğunluğu, örgüt içindeki konumu, örgütte kaldığı süre, oluşan zarar ve tehlikenin ağırlığı" dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşılarak 6 yıl hapis cezası verildiği kaydedildi.
Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddeleri uyarınca sanığa verilen ceza 9 yıla çıkarıldı.
Sanığın duruşmalardaki hal ve tavırları nedeniyle TCK'nin 62'nci maddesindeki indirim uygulanarak ceza 7 yıl 6 aya indirildi.
Heyet, tutuksuz sanık Karadavut hakkında yurt dışına çıkış yasağının devamına, adli kolluğa imza verme şartının kaldırılmasına karar verdi.
Bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabiliyor. Temyiz istemini, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.
ESKİ DANIŞTAY ÜYESİ MESUT GÜNGÖR'E 7 YIL HAPİS
29 Nisan'da ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay ek binadaki salonda görülen duruşmaya, eski Danıştay üyesi tutuksuz sanık Mesut Güngör ile avukatı katıldı.
Savunmasında örgüt üyesi olmadığını ileri süren Güngör, suçlamaları reddetti, beraatini istedi.
Sanık Mesut Güngör ve avukatının savunmasını tamamlaması üzerine duruşmaya ara verildi.
Karar
Daha sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin aldığı karar, heyete başkanlık yapan Daire Üyesi Maruf Alikanoğlu tarafından okundu.
Karara göre sanık Mesut Güngör'e, "FETÖ'ye üye olmak" suçundan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesi gereğince alt sınırdan uzaklaşılarak 6 yıl hapis cezası verildi.
Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddeleri uyarınca sanığa verilen ceza 9 yıla çıkarıldı.
Sanığın duruşmalardaki hal ve tavırları nedeniyle TCK'nin 62. maddesindeki indirim uygulanarak ceza 7 yıl 6 aya indirildi.
Mahkeme heyeti, Güngör hakkında adli kontrole ve yurt dışına çıkış yasağına da hükmetti.
Karara karşı temyiz yoluna başvurulabiliyor. Temyiz istemini, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.
ESKİ YARGITAY ÜYESİ AHMET TOKER'E 22 YIL HAPİS TALEBİ
29 Nisan'da ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmaya, "Balyoz", "askeri casusluk", "Hrant Dink", "devrimci karargah" davalarına bakan mahkemelerin kararlarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin eski üyesi tutuklu sanık Ahmet Toker ile avukatı katıldı.
Dosyaya gelen cevap ve belgelerin okunmasının ardından söz verilen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Müslüm Canpolat, sanık hakkında hazırlanan esas hakkındaki mütalaayı okudu.
Örgütün yapısı, tanık beyanları, sanık savunması ile toplanan bilgi ve belgelere yer verilen mütalaada, tanık beyanları, diğer bilgi ve belgelere göre sanık Toker'in Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) içinde yer aldığı kaydedildi.
Mütalaada, FETÖ'den işlem gören eski yargı mensuplarının ByLock yazışma içeriklerinde sanık Toker'den "İzzet abi" diye bahsedildiği, aralarında eski Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ile FETÖ itirafçısı eski yüksek yargı mensuplarının ifadelerinde Toker'in "örgüt mensubu" olduğunun belirtildiği ifade edildi.
Toker'in, FETÖ'nün ankesörlü ve ardışık arama yöntemi ile iletişim kaydı olduğu tespitine de yer verilen mütalaada, örgüt üyesi yargı mensupları ile toplantılara katıldığı ve hakimlik savcılık sınavına girecek örgüt mensuplarıyla da görüşmeler yaptığı kaydedildi.
Sanık Toker'in, kamuoyunda "Balyoz" davası olarak bilinen ve sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına kumpas kurulduğu anlaşılan davanın temyiz sürecinde Yargıtay 9. Ceza Dairesinin üyesi olduğu hatırlatılan mütalaada, sanığın dava sürecine ilişkin FETÖ mensubu yargı üyeleriyle toplantılar yaptığı ve görev aldığı süre içinde örgüt adına önemli işlerde bulunduğu bildirildi.
Mütalaada, sanık hakkında toplanan deliller ve itirafçı beyanları doğrultusunda örgüt hiyerarşisine bilerek ve isteyerek dahil olduğu, diğer örgüt üyelerine emir ve talimat verebilecek konumda bulunduğu belirtilerek Toker'in, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçlamasından 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Toker hakkında, TCK'nin "hata" hükümlerinin uygulanmaması ve hapis cezasının alt sınırdan uzaklaşılarak verilmesi talep edildi. Mütalaaya karşı söz verilen sanık ve avukatı, esas hakkındaki savunmayı hazırlamak için süre verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için süre verilen sanığın, tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.
Duruşma, karar için 25 Haziran'a bırakıldı.
ESKİ YARGITAY ÜYESİ SAMİ SEZAİ URAL'A 6 YIL HAPİS
2 Mayıs'ta ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmaya, eski Yargıtay üyesi tutuklu sanık Sami Sezai Ural ile avukatları katıldı.
Esas hakkındaki savunmasında suçlamaları kabul etmeyen Ural, örgüt üyesi olmadığını öne sürdü. Hakkında delil bulunmadığını belirten Ural, beraatini ve tahliyesini istedi.
Ural ile avukatlarının savunmasını tamamlaması üzerine duruşmaya ara verildi.
Karar
Daha sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinin oy birliğiyle aldığı karar, Daire Başkanı Burhan Karaloğlu tarafından okundu.
Kararda, Ural'ın üzerine atılı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunun sabit olduğu, bu nedenle sanığa Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 314/2. maddesi gereğince "kastın yoğunluğu, örgüt içindeki konumu, örgütte kaldığı süre, oluşan zarar ve tehlikenin ağırlığı" dikkate alınarak, 5 yıl hapis cezası verildiği belirtildi.
Terör suçlarında cezanın yarı oranında artırılmasını öngören Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1 maddeleri uyarınca sanığa verilen ceza 7 yıl 6 aya çıkarıldı.
Sanığın duruşmalardaki hal ve tavırları nedeniyle TCK'nin 62. maddesindeki indirim uygulanarak ceza 6 yıl 3 aya indirildi.
Tutuklulukta geçirilen süre ve ceza miktarını dikkate alarak, sanığın tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, Ural hakkında yurt dışına çıkış yasağına da hükmetti.
Karara karşı temyiz yoluna başvurulabiliyor. Temyiz istemini, Yargıtay Ceza Genel Kurulu görüşecek.
Paralel yapı-Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK üyelerine açılan davalar
Paralel yapı-08 Ekim (2017) 'Ankara 77 sanık Yüksek Yargı Yapılanması' soruşturması/fezlekesi (Yargıtay)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(05 Mayıs 2019, 11:09)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: