4. Ergenekon iddianamesi olarak mahkemece dün kabul edilen Poyrazköy iddianamesindeki delillere göre, geçtiğimiz aylarda şüpheli intiharı ile gündeme gelen eski Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı emekli Albay Belgütay Varımlı ile ilgili de not tutulduğu ortaya çıktı. DVD´deki gündemlerim2.doc isimli dosyada ´Belgütay Varımlı ile konuşmasının içeriğini değiştirmesi için görüşelim, ....., paşayı rahat bırakmasın´ ifadeleri dikkat çekiyor.
28.01.2010 11:54 Dördüncü Ergenekon iddianamesi olarak mahkemece dün kabul edilen Poyrazköy İddianamesi´nde, Kafes Eylem Planı´nda hücre lideri olarak yer alan Özel Kuvvetler Komutanlığı´ndan emekli Binbaşı Levent Bektaş´ta ele geçirilen DVD´deki önemli olaylara ışık tutacak notlar da aktarılıyor. Poyrazköy iddianamesindeki delillere göre, geçtiğimiz aylarda şüpheli intiharı ile gündeme gelen eski Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı emekli Albay Belgütay Varımlı ile ilgili de not tutulduğu ortaya çıktı. DVD´deki gündemlerim2.doc isimli dosyada ´Belgütay Varımlı ile konuşmasının içeriğini değiştirmesi için görüşelim, ....., paşayı rahat bırakmasın´ ifadeleri dikkat çekiyor.
Poyrazköy iddianamesindeki delillere göre, geçtiğimiz aylarda şüpheli intiharı ile gündeme gelen eski Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı emekli Albay Belgütay Varımlı ile ilgili de not tutulduğu ortaya çıktı. DVD´deki gündemlerim2.doc isimli dosyada ´Belgütay Varımlı ile konuşmasının içeriğini değiştirmesi için görüşelim, ....., paşayı rahat bırakmasın´ ifadeleri dikkat çekiyor. Aynı belgeye Sevil beyanat vermeli, Tolga´nın filmlerinin reytingleri yükseltilmeli vb. notu düşülmüş. Burada bahsedilen Sevil´in eski Adli Tıp Kurumu başkanı Sevil Atasoy olduğu tahmin ediliyor. Atasoy, daha önce de Ergenekon iddianamelerinde gündeme gelmişti. Tolga´nın ise eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek´in oğlu Tolga Örnek olduğu ileri sürülüyor. Örnek, hazırladığı Gelibolu belgeseli ile adını kamuoyuna duyurdu.
´Ordu yıpratılıyor havası oluşturalım´
Darbe planları bir bir deşifre oldukça bazı çevrelerin ağzından düşürmediği ordu yıpratılıyor söyleminin perde arkası da Kafes Eylem Planı´yla irtibatlı askerlerin psikolojik harp notları arasında bulunuyor. Levent Bektaş´ta ele geçirilen gündemlerim2.doc isimli belgedeki şu not manidar: Tanıdıklarla ilgili olarak toplu maillerde kurum yıpratılıyor şeklinde kamuoyu oluşturulmalı, bunun için tanıdıklardan mağdur grup oluşturmalı. Deşifreleri öyle bir dozda verelim ki mağdur edilen uğraşılan havası verilmiş olsun arkadaşlarımızı yıkmasın ama uğraşıyorlar havası verilsin, arkamıza aldığımız bu rüzgarla onları sözümüzü dinleyen amirlerimiz destekleyip kullansınlar ve işte onlara kurban vermedik desinler, bu çok önemli ve tuttu devam edelim.
Kafesçiler, şantaj yapmayı da planlamışlar
Kendi amirallerine suikast düzenlemekle suçlanan Kafesçiler, emellerine ulaşmak için gayriahlaki yöntemlere de başvurmuş. gundemdekiler2.doc isimli belgede yer alan notta, paşalara eşleri üzerinden iftira atılması tavsiye ediliyor: Paşanın karısı ile Alevi dostlarımızı akademide karşı karşıya getirip farklı cephe oluşturalım Paşa karısını dövüyor diye dedikodu yayalım. Paşa bizi zorda bırakırsa karısının erkek arkadaşlarını, kendi partnerlerini ve N.´nin uyuşturucu dosyalarını ve görüntülerini önüne koyalım. Bir başka notta da şantajla ilgili bulgular var: Paşa ile ilgili M.U. projesi çok iyi tuttu, karısı ve kızıyla ilgili diyaloglar çok iyi, organizenin en güçlü ayağı haline getirelim ve ... Paşayı yukarı taşıyalım kullanabiliriz, kendisine sunduğumuz imkanlarla bizi tatmin ediyor. (Zaman)
AVUKATI: ALBAY SIRADAN BİRİ DEĞİL, O İNTİHAR ARAŞTIRILMALI
05.02.2013 10:30 İstanbul Kadıköy´de 7. kattan atlayarak intihar ettiği öne sürülen emekli Albay Belgütay Varımlı´nın ölümüyle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Emniyet kayıtlarına ölümü şüpheli olarak geçen Varımlı´nın avukatı Yunus Koçal şöyle konuştu: ?Albay sıradan biri değildi. İntihar ettiyse, onu bu sürece götüren nedenler açıklığa kavuşturulmalı. Şüpheli ölüm için takipsizlik kararı tatmin edici değil. Ölüm sebebi, anlatmadıklarında veya anlatamadıklarında gizli.?
´Çete kurmak ve yönetmek´ suçlamasıyla 2008 yılında gözaltına alınan Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Heyetleri Kurulu´nun eski başkanı emekli Albay Belgütay Varımlı, 20 Kasım 2009´da Kadıköy´de 7. katta bulunan evinin balkonundan düşerek hayatını kaybetti. Olayın intihar olduğu iddia edildi. Gözaltına alındığı dönemde Varımlı´nın avukatlığını yapan Yunus Koçal, müvekkilinin ölümünün üzerindeki sır perdesinin aralanamadığını düşünüyor. Albay Varımlı´nın 2008 yılında iddia edildiği gibi bir suç işlemediğini ifade eden Koçal, ?Emniyet ve savcılık ifadelerinden sonra suçsuzluğu ispatlanmış ve serbest bırakılmıştır.? diyor.
Avukat Koçal, Varımlı´nın böyle bir organizasyonun içerisine neden çekilmek istendiğini ise hâlâ merak ettiğini söylüyor. Albay Varımlı ile bu soruşturma kapsamında tanıştığını dile getiren Koçal, ?Emniyet´te ifade alma işlemi 10 saatten fazla sürdü. Ben de dâhil olmak üzere, ifadeyi alan memur arkadaşlar yorulmamıza rağmen kendisi sorgulamanın devam etmesini istemişti. Güçlü bir iradeye sahip olduğunu o zaman gördüm. Benim tanıdığım Belgütay Varımlı´nın intihar etmesi için çok önemli bir sebebi olsa gerek.? değerlendirmesini yapıyor. İntihar olayına kendisinin de inanmadığını aktaran Koçal, ?İfade esnasında devletin üst düzey insanları ile yaptığı görüşmelerden bahsediyordu. Sıradan bir asker olmadığı ortada. Onun anlattıklarından daha çok, anlatmadıkları ölüm sebebi olabilir.? diye konuşuyor. Varımlı´nın ölümünden önce kimlerle görüştüğünün ve nereleri ziyaret ettiğinin tespit edilmesini isteyen avukat, Özel Kuvvetler Komutanlığı´nda görev yapmış, Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Heyetleri Kurulu Başkanlığı´nda bulunmuş birinin mutlaka önemli bilgileri haiz olduğunu anlatıyor.
Avukat Ali Belgütay Varımlı´nın ölüm sebebi adli kayıtlara ´şüpheli´ olarak geçti. Olayın ardından Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Şenol Demir tarafından 2009/62687 dosya numarasıyla soruşturma başlatıldı. Savcı Şenol´un Varımlı´nın şüpheli ölümüyle ilgili başlattığı soruşturmaya takipsizlik kararı verildi. Albay Varımlı´nın ölüm nedeni hakkında yeterli bir soruşturma yürütülmediğini belirten Avukat Yunus Koçal, ?Takipsizlik kararı tatmin edici değil. Yeterli bir soruşturma yürütülmediği kanaatindeyim.? açıklamasını yapıyor.
Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı gibi önemli kurumlarda görev yapan Varımlı´nın cenazesine üst düzey devlet yetkililerinden kimse katılmamıştı. Ankara Kocatepe Camii´nde düzenlenen törene aile yakınları ve Ankara Garnizon Komutanlığı´ndan görevlendirilen bazı subaylar katıldı. 2008 yılında gözaltına alındığı sırada verdiği ifadelerinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan, dönemin Genelkurmay başkanları Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt ve bazı bakanlarla emekli olmadan önce ve olduktan sonra da görüştüğü belirtiliyordu.
ERDİL PAŞA´NIN RÜTBELERİNİ SÖKTÜRTEN ALBAY
1997-2002 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Heyetleri Başkanlığı görevini yürüten Albay Ali Belgütay Varımlı, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil´in 1999-2001 yılları arasında yaptığı özel harcamalardaki yolsuzluğu deşifre etti. 2005 yılında Erdil´in yargılamasına tanık sıfatıyla katıldı ve Erdil Paşa´nın ceza almasını sağladı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından görülen davada Erdil, ?haksız mal edinme´ suçundan 3 yıl hapse mahkûm edilmiş ve rütbeleri sökülerek er statüsüne indirilmişti. Ayrıca gazeteci Şamil Tayyar ise, ölümünün ardından Varımlı´nın Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarını deşifre eden isim olduğunu yazmıştı. (Mustafa Gürlek / Zaman)
(28 Ocak 2010), son güncel.: (05 Şubat 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Varımlı´nın ölümünde Ergenekon parmağı
Poyrazköyİddianamesinde ara
Poyrazköy manşetlerimiz
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde ara
Kafes Eylem Planı manşetlerimiz