Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığındaki eylemlerle ilgili 28 sanıklı davada, 'anayasal düzeni ihlal' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan 25 sanıktan 4'üne ilişkin hükmün bozulması istendi.
06.04.2019 13:57 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığındaki eylemlerle ilgili 28 sanıklı davada, 'anayasal düzeni ihlal' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan 25 sanıktan 4'üne ilişkin hükmün bozulması istendi.
6 Nisan'da Yargıtay Cumhuriyet Savcısının tebliğnamesi, davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.
Tebliğnamede, sanıklardan eski astsubaylar Fehmi Tırpancı, Şahin Zengin ve Hakan Mercan ile eski binbaşı Mehmet Gümüşay'a 'anayasal düzeni ihlal' suçundan verilen müebbet hapis cezalarına ilişkin hükmün yetersiz gerekçe ve eksik incelemeyle kurulduğu savunularak, sanıklar hakkındaki hükmün bozulması istendi.
Sanıklar Tırpancı, Zengin ve Mercan'ın darbe girişiminin en yoğun şekilde yaşandığı ve bastırıldığına dair kesin kanaatin kamuoyunda henüz oluşmadığı zaman diliminde çağrı üzerine veya kendiliğinden birliğe gitmedikleri, sabah saatlerinde telefonla aranıp, çağrılmaları üzerine birliğe gittikleri ifade edilen tebliğnamede, sanıkların birlik içerisinde suç teşkil eden eylemlerine ya da darbe girişiminde bulunan diğer sanıkların eylemlerine katıldıklarına yönelik delil bulunmadığı savunuldu.
Ancak bunlardan Tırpancı ve Zengin'in ByLock kullanıcısı olduğuna işaret edilen tebliğnamede, Tırpancı'nın diğer kriterler de mevcutsa 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılması gerektiğine yer verildi.
Sanık Gümüşay'ın ise 'aksi ortaya konulamayan savunmaları'na göre, yetkililerin darbe girişiminin bastırıldığına ilişkin açıklamalarını öğrendikten sonra nöbetini devralmak, birlikte neler olduğunu anlamak ve odasındaki belgeleri korumak maksadıyla 16 Temmuz sabahı birliğe gittiği bildirilen tebliğnamede, tanık K.A'nın 'Gümüşay'a nöbet mahallinde, 'Komutan paralelci. Darbe yapmaya çalışıyorlar. Birazdan komutanı tutuklamaya gelecekler. Geldiklerinde bir şekilde komutan direnirse derdest edip teslim etmeniz lazım. Çok dikkatli olun. Kanunsuz işler yapmayın' dedim. Kendisinden hiçbir şekilde olumlu veya olumsuz cevap alamadım' şeklindeki beyanı ile Gümüşay'ın birlik içerisinde odası haricinde görülmesinden başka delil bulunmadığı kaydedildi.
Tebliğnamede, 'sanığın cevap vermemesinin darbe girişimine destek amacı taşıyıp taşımadığının tartışılmadığı, mahkemenin gerekçesinde tanık beyanına yer vermeyerek bunu mahkumiyete esas almadığı, nöbetçi olan sanığın birlik içerisinde dolaşmasının da darbeye destek anlamına gelemeyeceği' belirtildi.
Bu gerekçelerle, sanıklar hakkında, eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle ceza hükmü kurulmasının bozmayı gerektirdiği ifade edilen tebliğnamede, bu 4 sanık dışındaki sanıklara ilişkin hükmün onanması istendi.
Dava
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığındaki eylemlere ilişkin dava sonucunda 28 sanıktan eski binbaşı Abdülkadir Akcan ve eski Sahil Güvenlik Harekat Başkanı Süleyman Yarayan'ı 'anayasal düzeni ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.
Sanıklar eski Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem ile haklarındaki ceza hükmünün bozulması istenen sanıklar Tırpancı, Zengin, Mercan ve Gümüşay'ın da arasında bulunduğu 23 sanığı aynı suçtan müebbet hapis cezasına mahkum eden mahkeme, üç sanığın ise beraatine hükmetmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-26 Ocak (2017) 'Ankara 28 sanık Darbe/Sahil Güvenlik' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(06 Nisan 2019, 13:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: