Adana, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Trabzon'da görülen az sanıklı Fetö davalarında toplam 12 sanığa örgütteki konumları göz önüne alınarak 7-19'ar yıl arası hapis cezaları verildi. Öte yandan Erzurum'da ankesörlü telefonla örgütün irtibat kurduğu belirlenen binbaşı ile Adana'da örgütün sözde Bölge İmamı olduğu belirlenen sanığa ise 15'şer yıl hapis cezası talebiyle dava açıldı.
31.03.2019 11:15 31.03.2019 16:11 Adana, Erzurum, Eskişehir, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Trabzon'da görülen az sanıklı Fetö davalarında toplam 12 sanığa örgütteki konumları göz önüne alınarak 7-19'ar yıl arası hapis cezaları verildi. Öte yandan Erzurum'da ankesörlü telefonla örgütün irtibat kurduğu belirlenen binbaşı ile Adana'da örgütün sözde Bölge İmamı olduğu belirlenen sanığa ise 15'şer yıl hapis cezası talebiyle dava açıldı.
Gelişmeler kronolojik sıralamayla şu şekilde yaşandı:
Kayseri: Örgüt mensubu Polise7 Yıl Hapis
Kayseri'de, FETÖ/PDY davasında tutuklu yargılanan meslekten ihraç edilen polis memuru Ali Korkmaz 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
6 Mart'ta Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Ali Korkmaz, karar duruşmasında avukatı ile birlikte hazır bulundu.
Son savunmasını yapan sanık Korkmaz, 25 yıldır emniyette, istihbarat şubede görev yaptığını, çok sayıda olayın çözümüne katkı sağladığını bildirdi. Ali Korkmaz, "Örgütle bağlantılı bankaya, talimatla para yatırmadım, borçlarımı ödemek için bu bankadaki hesabıma para yatırdım. Hain terör örgütü FETÖ tarafından mağdur edildim. FETÖ örgütünü lanetliyorum, bizi ve çocuklarımızı mağdur etti. O listeyi hazırlayanlardan şikayetçi olacağım. Yüce adaletinize güveniyorum" dedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Ali Korkmaz'a, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sanığın, tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak, tahliyesi kararlaştırıldı.
Trabzon: 2 Sanığa 7 ve 9 Yıl Hapis
Trabzon'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan 2 sanıktan biri 9, diğeri 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı.
7 Mart'ta Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmada FETÖ'nün Trabzon "Hususi bölge lise mesulü" olduğu iddiasıyla tutuklu sanık T.Ş. ile avukatı ve yakınları katıldı.
Mahkeme başkanı, sanık hakkındaki mütalaada, sanığın başkası adına kayıtlı hat üzerinden Bylock programını ve "Tuncer" kod ismini kullandığının ve Bank Asya'daki hesabına örgütün çağrısı üzerine para yatırdığının tespit edildiğinin belirtildiğini ifade ederek, sanığın cezalandırılmasının talep edildiğini anımsattı.
Tutuklu sanık T.Ş. ise suçlamaları kabul etmeyerek, beraatını talep etti.
Sanık avukatının dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, sanığın örgüt hiyerarşisindeki mevcut durumu göz önünde bulundurularak 9 yıl hapisle cezalandırılmasına ve tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Aynı mahkemede görülen başka bir duruşmada da "Zübeyir" kod isimli tutuklu sanık T.K. ile avukatı ve yakınları hazır bulundu.
Duruşmada tanık olarak dinlenen M.D. sanığı öğrencilik yıllarında tanıdığını belirterek, kendisiyle FETÖ'ye ait öğrenci evlerinde tanıştığını söyledi.
Sanığın o dönemde kaldığı evden sorumlu "abi" olduğunu aktaran M.D, evlerde örgüt lideri Fetullah Gülen'e ait kitaplar okunup Gülen'in vaazlarının izletildiğini belirterek, 2013 yılından sonra sanıkla görüşmediklerini ifade etti.
Tanık F.K.K. da bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştıklarını, sanığın örgüte ait öğrenci evlerinde kaldığını söyledi.
Mahkeme başkanı, sanığın başkası adına kayıtlı hat üzerinden Bylock programı kullandığı, örgüt içerisinde "Zübeyir" kod ismini kullandığı ve Bylock kullanıcı adının da "Zübeyir" olarak tespit edildiğini kaydetti.
Tutuklu sanık T.K. savunmasında, mütalaaya katılmadığını belirterek, beraat talebinde bulundu.
Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanığın 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Erzurum: Ankesör Binbaşıya 15 Yıl Hapis Talebi
Erzurum'da, FETÖ/PDY'nin mahrem yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında bir marketteki kontörlü telefonunun HTS kaydında yapılan analizle deşifre olan binbaşı A.Ö.G'nin 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15 yıla kadar hapsi istendi. A.Ö.G'nin cep telefonu hattında yapılan HTS kayıt analizinde darbe gecesi, FETÖ'nün Ankara'daki üst askeri yapılanması içerisinde yer alan kişilerle bağlantı kurduğu tespit edildi.
10 Mart'ta CNNTürk (DHA), Hürriyet (DHA) ve Yenişafak (DHA) kaynaklı habere göre, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ/PDY'nin mahrem yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturmada, askeri personelden sorumlu sivil imamların, kendi cep telefonları ile askeri personeli aramadıkları, aralarındaki irtibatın tespit edilmemesi için farklı şekilde iletişim kurdukları belirlendi. Mahrem yapıdakilerin operasyonel telefon hatlarını kullanarak haberleştikleri, sivil imamların umuma açık yerlerde bulunan kontörlü veya ankesörlü telefonlarıyla askeri personeli aradıkları saptandı. İtirafçıların ifadeleriyle Erzurum'daki bir marketteki kontörlü telefon hattının HTS kayıtları çıkarıldı. Kayıtlar üzerinde yapılan analizlerde Binbaşı A.Ö.G'nin kullandığı cep telefonunun, bahsedilen kontörlü telefondan 18 Ocak 2014 ile 11 Haziran 2016 tarihleri arasında toplam 29 kez arandığı ortaya çıktı. A.Ö.G ile aynı tarihlerde ardışık olarak başka FETÖ dosyalarının sanıklarının arandığı da belirlendi. Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada da bir kısım kontörlü ve ankesörlü telefonların HTS kayıtlarında A.Ö.G'nin 19 Eylül 2010 ile 23 Mayıs 2011 tarihleri arasında toplam 5 kez arandığı tespit edildi. Bunun üzerine Güngör, Diyarbakır'da gözaltına alındı ve getirildiği Erzurum'da 21 Mayıs 2018'de tutuklanarak cezaevine kondu.
A.Ö.G hakkında Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Hazırlanan iddianamede, Güngör'ün, kullandığı hattın HTS kayıtları üzerinde yapılan analiz işlemleri sonucunda, FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında hakkında işlem yapılan çok sayıda şüpheli ile yoğun irtibat halinde olduğunun tespit edildiği vurgulandı. İddianamede, A.Ö.G'nin HTS kayıtlarında, Genelkurmay Başkanlığı'nın kamera kayıtlarından sivilleri hedef alarak ateş ettiği belirlenen eski binbaşı Abdurrahim Aksoy, darbe girişimini Harekat Merkezi'nden yöneten Genelkurmay Harekat Plan Dairesi eski Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Alparslan Çetin, Akıncı Üssü'nde şehit edilen Yüzbaşı Özkan Hekin'in öldürülmesi talimatını verdiği öne sürülen eski yarbay Mustafa Zelbey, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Temin Merkez Komutanlığı'nda görevli İbrahim Köymen ile darbe gecesi irtibat kurduğunun belirlendiğine işaret edildi.
İddianamede, ifadesine yer verilen A.Ö.G, 2013-2016 yılları arasında Erzurum'da görev yaptığını söyledi. FETÖ/PDY'nin mahrem yapılanmasında görevli sivil imamlar tarafından aranmadığını öne süren Güngör, "Erzurum'da görev yaptığım dönemde benimle aynı köyden olan ismini hatırlamadığım bir genç burada er olarak askerlik yaptı. Bu asker beni sabit numaradan aradı. Yine hemşehrim olan tanker şoförü Erzurum'a geldiğinde sabit numaradan aramıştı. Ayrıca kışlanın çöplüğündeki kullanılmamış yemek artıklarını toplayan yaşlı bir adamla tanıştım. Bu kişi de beni zaman zaman sabit numaralardan aradı. Ardışık olarak aranılan askeri personelleri görevim gereği tanıyorum. Örgütsel bir bağlantım yok, suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.
Hazırlanan iddianamede, kontörlü veya ankesörlü telefonlarla belirli periyotlarla ya da ardışık olarak aranıldığı tespit edilerek gözaltına alınan askeri personellerin yüzde 70-80'inin savunmalarında kendileri ile bu şekilde iletişim kurduklarını itiraf ettikleri aktarıldı. (CnnTürk/DHA, Hürriyet/DHA, Yenişafak/DHA)
Eskişehir: 4 Sanığa 3-8 Yıl Arası Hapis
Eskişehir'de, FETÖ/PDY üyesi oldukları iddiasıyla haklarında dava açılan 4 sanığa, 3 yıl 1 ay 15 gün ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.
12 Mart'ta Eskişehir 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, biri tutuklu 4 sanık ile avukatları hazır bulundu.
Suçlamaları reddeden sanıklar, tahliye ve beraatlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Lütfi Sağlam'ı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırdı.
Tutuksuz sanıklardan Cansel Gür 7 yıl 6 ay, Murat Gürcan 6 yıl 10 ay 15 gün, İbrahim Tezcan ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Malatya: 2 Sanığa 1 ve 8 Yıl Hapis
Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davalarda yargılanan 2 sanıktan biri 8 yıl 1 ay, diğeri ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.
12 Mart'ta Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalara, tutuklu yargılanan Hasan Alperen Altınkulaç ve M.C. ile avukatları katıldı.
Savunmalarında suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, beraatlerini istedi.
Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanıkların, örgütsel faaliyetlerde bulunduğunu, kapatılan Bank Asya'ya para yatırdığını, FETÖ'ye yakın dernek ve vakıflarla bağlantılarının olduğunu belirtti.
Savcı, sanıkların, haklarındaki tanık beyanları ve kuvvetli delil durumları dikkate alınarak cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Altınkulaç'ı 8 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırarak, tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan sanık M.C'ye ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası veren heyet, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
Şanlıurfa: Fetö'nün Bölge Sorumlusuna 7 Yıl Hapis
Şanlıurfa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada, örgütün sözde "bölge talebe sorumlusu" olan sanığa 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
12 Mart'ta Şanlıurfa 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, tutuklu sanık Eyüp Fedakar ile avukatı katıldı.
Sanık Fedakar, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek herhangi bir örgütle bağlantısının bulunmadığını ifade etti.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanığın örgüt tarafından organize edilen sohbetlere katılımının, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in talimatıyla bankaya yüklü miktarda para yatırdığının ve örgütün sözde "bölge talebe sorumlusu" olduğunun delil ve tutanaklarla kesinleştiğini belirterek cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanığa "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası vererek tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Adana: Sözde 'Bölge İmamı'na 15 Yıl Hapis Talebi
Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında örgütün sözde "bölge imamı" olduğu iddiasıyla tutuklanan kişi hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle dava açıldı.
13 Mart'taki gelişmeye göre, tutuklu Ali İhsan Özalp hakkında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlandı.
Özalp'ın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle hazırlanan iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Örgütün yapısı ile toplanan bilgi ve belgelere yer verilen iddianamede, Özalp'in, örgüt üyelerine emir ve talimat verebilecek konumda bulunduğu ve FETÖ/PDY içerisinde en son sözde "eyalet bölge talebe mesulü, bölgeci ve bölge imamı" olarak görev yaptığı belirtildi.
Sanığın, örgütün şifreli haberleşme sistemi ByLock kullanıcısı olduğu anlatılan iddianamede, Özalp'in süreklilik arz edecek şekilde örgütle iltisaklı çok sayıda kurum ve kuruluşta görev aldığı kaydedildi.
İddianamede, sanığın, örgüt liderinin talimatları doğrultusunda FETÖ/PDY'nin finans kuruluşu Bank Asya'daki hesap bakiyesinin 81 bin 291,83 liraya kadar yükseldiğinin tespit edildiği aktarıldı.
Davanın iddianamesinde, Özalp'in, örgüt hiyerarşisi içerisinde mevcut görevinin devam ettiğinin anlaşılması ve FETÖ içerisindeki konumu dikkate alınarak, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle cezalandırılması istendi.
Ali İhsan Özalp ise iddianamedeki ifadesinde, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Sanığın yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.
Eskişehir: Bekar örgüt mensuplarına eş bulan sanığa 8 yıl hapis
Eskişehir'de, FETÖ/PDY üyesi olduğu ve örgütün bekar mensuplarına eş bulmakla görevlendirildiği iddia edilen sanığa 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
14 Mart'ta Eskişehir 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın karar duruşmasında, tutuksuz sanık İlknur Kazancı ile avukatı hazır bulundu.
FETÖ'nün kapatılan okul ve yurtlarında çalıştığı, gizli haberleşme programı ByLock kullandığı ve bekar örgüt mensuplarına eş bulmadan sorumlu olduğu iddialarını kabul etmeyen sanık, beraatini istedi.
Kullanıcı adı ve şifresi kendi adı olan ByLock hesabındaki yazışmalarda "Arkadaşın boy resmini gönderdim.", "Boyu, kilosunu yazdım." gibi ifadelerin de kendisine ait olmadığını ileri süren sanık, FETÖ ile hiçbir bağının bulunmadığını da iddia etti.
Mahkeme heyeti, sanığı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırdı.
Eskişehir: Fetö Yöneticisine 19 Yıl Hapis
Eskişehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde yöneticilerinden olduğu ve 2 kentte "il imamlığı" yaptığı iddiasıyla yargılanan sanığa 19 yıl hapis cezası verildi.
28 Mart'ta Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, tutuklu sanık Gökhan Dağdeviren ve avukatı katıldı.
Suçlamaları reddeden sanık, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Son sözü sorulan Dağdeviren, Çorum'da özel bir şirkette genel müdür olarak görev yaptığını ve bu nedenle çevresinin geniş olduğunu söyledi.
Örgütün il imamı olduğuna dair tanık beyanlarını kabul etmeyen Dağdeviren, "Kendilerini tanımam. Çorum küçük bir yerdi. İşim nedeniyle tanınan biriydim. Suçsuzum." dedi.
Savcı ise mütalaasında, sanığın "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Sanık, Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava ile Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilen dosya kapsamında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(31 Mart 2019, 11:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: