İstanbul'da, FETÖ'nün futbol yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında açılan 3 sanıklı davada yargılanan eski futbolcu İsmail Demiriz hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Öte yandan aynı konuda açılan 6 sanıklı diğer davaya da devam edildi.
30.03.2019 16:44 İstanbul'da, FETÖ'nün futbol yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında açılan 3 sanıklı davada yargılanan eski futbolcu İsmail Demiriz, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi.
26 Mart'ta İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki dokuzuncu duruşmaya, tutuksuz sanık İsmail Demiriz avukatıyla katıldı.
Son savunması sorulan sanık Demiriz, "Suçsuzum demek bana büyük zül geliyor. Ama yine de söylüyorum; ben suçsuzum. Ne teröristim ne de üyesiyim. 41 kere milli formayı giydim. Bayrağımızı hakkıyla taşıdım. Allah'ı ve peygamberi herkese anlattım. Başka bir şey yapmadım. Benden nasıl terörist olur? Beraatimi istiyorum." dedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık İsmail Demiriz'in, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Bu cezayı sanığın fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışlarını lehe takdiri indirim sebebi sayarak 1/6 oranında indirimle 6 yıl 3 ay hapse çeviren heyet, sanık hakkında daha önce konulan yurt dışına çıkış yasağının devamını kararlaştırdı.
Eski futbolcular Arif Erdem, Uğur Tütüneker ve İsmail Demiriz'in aynı dosyada yargılayan mahkeme heyeti, firari sanık Arif Erdem ile İsmail Demiriz'in dosyalarının ayrı yargılanmak üzere ayrılmasına, Uğur Tütüneker'in ise suç unsurları bulunmadığı gerekçesiyle beraatine hükmetmişti.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından, 1 Aralık 2016'da eski futbolcular Arif Erdem, Uğur Tütüneker ve İsmail Demiriz hakkında hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün futboldaki yapılanması ve sanıklara ilişkin suçlamalar anlatılıyordu.
Uzun zaman ''imamlık'' yaptığı, örgüt adına futbol camiasıyla temas kurduğu ve daha sonra Fetullah Gülen'in Mavi Marmara gemisiyle ilgili söylemlerine kızıp örgütten bağını kopardığı belirtilen Sait Alpsoy'un savcılık ifadesine yer verilen iddianamede, Alpsoy'un, "Türk Milli Futbol Takımı'nın 2002 dünya şampiyonasında üçüncü olmasının ardından cemaate yakın futbolcuların aldığı teşvik priminden 200 veya 500 bin doların bir araya getirildiği, Arif Erdem'in bu parayı Fetullah Gülen'e götürdüğü, Gülen'in kabul etmediği, sonrasında Arif Erdem'in Gülen'in yardımcısı olan Cevdet Türkyolu'na bu parayı verdiği ve Gülen'in de bu durumdan memnuniyet duyduğunu Arif'e söylediğini bildiği" beyanları dikkati çekiyordu.
Örgütün şifreli yazışma programı "ByLock" kullanıcısı olan Arif Erdem'in cep telefonundan Gülen'e ait telefon numarasıyla 289 kez görüştüğü ve HTS kayıtlarına göre FETÖ lideriyle sürekli irtibat halinde olduğu belirtilen iddianamede, İsmail Demiriz'in, Galatasaray'da oynarken örgüte ilk giren isimlerden olduğu, Uğur Tütüneker'in de örgüt temsilcileriyle hareket ettiği, örgütün desteğini aldığı ve örgüte maddi yardımda bulunduğu öne sürülüyordu.
İddianamede sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.
23 Aralık 2016'da kabul edilen bu iddianame ile dava açılmış oldu.
6 SANIKLI DİĞER DAVAYA DEVAM EDİLDİ
Öte yandan Fetö'nün futbol yapılanmasına yönelik açılan 6 sanıklı diğer davaya devam edildi.
19 Mart'ta İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık Zafer Biryol ile tutuksuz sanık Ömer Çatkıç ve sanık avukatları hazır bulundu.
"15 SENE ÖNCE YAPTIĞIM ŞEYLERİN SUÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"
Duruşmada savunma için söz verilen tutuklu sanık Zafer Biryol, suç işlemediğini ve bildiği her şeyi anlattığını söyledi. Tutukluluğunun 16. ayında olduğunu ifade eden sanık Biryol, sanıklar arasında ayrımcılık yapıldığını, diğer sanıkların tutuksuz yargılanırken kendisinin tutuklu bulunduğunu söyledi. Davada iki sanığın Bylock kullandığı halde tutuksuz olarak yargılandığını iddia eden sanık Zafer Biryol, "15 sene önce yaptığım şeylerin suç olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Sanık Zafer Biryol'un avukatı İlker Erdoğan ise, müvekkilinin ve kendisinin FETÖ'nün silahlı bir terör örgütü olduğunu bildiklerini ve bu örgütü tasvip etmediklerini söyledi. Avukat Erdoğan, müvekkilinin etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanması gerektiğini vurguladı.
Avukat İlker Erdoğan'ın ardından savunma yapan tutuksuz sanık Ömer Çatkıç ise önceki savunmalarını aynen tekrar ettiğini söyledi.
Savunma yapan diğer sanık avukatları da adli kontrol şartının kaldırılması yönünde taleplerinin olduğunu söyledi.
Sanık avukatlarının savunmasının ardından cumhuriyet savcısına görüşü soruldu. Savcı savunmalara diyecek herhangi bir husus bulunmadığını söyleyerek tutuklu sanık Zafer Biryol'un tutukluluk halinin devamını ve adli kontrol hükümlerinin de sürdürülmesini talep etti.
KARAR
Aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Zafer Biryol'un tutukluk halinin devamına ve diğer 5 sanık hakkında verilen yurt dışı çıkış yasağının da sürdürülmesine karar verdi. Mahkeme eksikliklerin giderilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.
Paralel yapı-24 Ağustos (2016) 'İstanbul 3 sanık Futbol Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapı-13 Haziran (2018) 'İstanbul 6 sanık Futbol Yapılanması' davası
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(30 Mart 2019, 16:44), son güncel.: (10 Aralık 2919)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: