Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı (ÖKK) ele geçirme teşebbüsüyle ilgili 68 sanığın yargılandığı davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarının alınmasıyla devam edildi.
30.03.2019 14:29 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı (ÖKK) ele geçirme teşebbüsüyle ilgili 68 sanığın yargılandığı davaya, sanıkların esasa ilişkin savunmalarının alınmasıyla devam edildi.
22.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Sanıklardan eski teğmen Özgür Çiloğlu, 14 Temmuz'da yapılan mezuniyet töreninin ardından 15 Temmuz'da İstanbul'a gitmek üzere tren bileti aldığını, yolculuk için hazırlık yaptığı sırada Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda bir koruma tatbikatı olacağı ve kursiyerlerin de tatbikata katılacağı yönünde üstlerinden emir aldıklarını bildirdi.
Muhafız alayında tatbikata hazırlanırken, ülke genelinde terör saldırısı ihbarı yapıldığı belirtilerek görev yaptıkları yere dönmelerinin istendiğini anlatan Çiloğlu, özel araçla ÖKK'ye döndüklerini, kışlaya girecekleri sırada bir helikopterden üzerlerine ateş edildiğini anlattı ve savunmasında buna ilişkin kamera görüntülerine yer verdi.
Bir süre sonra nöbetçi subay Volkan Vural Bal'ın kontrolünde kışlaya girdiklerini kaydeden Çiloğlu, emir üzerine ÖKK nizamiyesine geçtiğini ve sabaha kadar nizamiye bölgesinde kaldığını belirterek, "ÖKK komutanı Zekai Aksakallı kışla nöbetçi amiri Ümit Koçak'ı telefonla arayarak nizamiyenin giriş çıkışa kapatılması emrini vermiş. Dışarıdaki personel de 'kışlaya gidin' emri almış. Biz Zekai Paşa'nın kışlaya kimsenin alınmaması yönündeki emrini uyguladık. Dışarıda olup bitenden habersizdik. Kendi birliğimde üstlerimin emrini uygulamaktan başka bir faaliyetim olmadı. Sıkıyönetim emirlerine ilişkin bir bilgim yoktu. Olaylar benim iradem, kontrolüm ve bilgim dışında gelişti." dedi.
Çiloğlu, darbe girişimini bastırmak üzere kışlaya gelen ÖKK personeline direndikleri iddiasını kabul etmedi.
Sanık eski uzman çavuş Fahri Ersoy da 15 Temmuz günü ÖKK nizamiyesinde görev yaptığını ve komutanları Zekai Aksakallı'nın nizamiyeden kimsenin alınmaması yönündeki emrini uyguladığını öne sürdü.
Darbeyi bastırmak için kışlaya gelenlere ateş ettiği suçlamasını kabul etmeyen Ersoy, sivil olarak gelen bu kişileri tanımadığını, asker olduklarını da bilmediğini savundu.
Kimseye silah doğrultmadığını, nöbet talimatı gereği, yasak yerden sivil olarak kışlaya girmek isteyenlere karşı havaya birkaç kez uyarı atışı yaptığını iddia eden Fahri Ersoy, gazi Astsubay İsmail Oğuz'un yaralanmasıyla ilgisinin bulunmadığını öne sürdü.
Sanık savunmalarının ardından mahkeme heyeti, duruşmayı tamamladı.
Mahkeme heyetinin, henüz mütalaaya karşı savunma vermeyen 2 sanık ile avukatlarının ifadesinin de alınmasının ardından pazartesi günü (8 Nisan) yapılacak celsede hükmü açıklaması bekleniyor.
26.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Duruşmada savunması alınan eski astsubay Turgay Usanmaz, suçsuz olduğunu, darbe girişimiyle bir ilgisinin bulunmadığını öne sürdü.
Darbe girişimini bastırmak için ÖKK'ye gelen personelin nizamiyeden girişine engel oldukları iddiasını kabul etmeyen Usanmaz, komutanları Zekai Aksakallı'nın kışla nizamiyesinin giriş çıkışa kapatılması emrinin gereğini yerine getirdiklerini savundu.
Karargah personeli olmasına rağmen darbe girişimi sırasında nizamiyede bulunmasına ilişkin iddialara cevap veren Usanmaz, nizamiyede emniyet amaçlı bulunduklarını ve nöbetçileri desteklediğini söyledi. Turgay Usanmaz, "15 Temmuz'da o güne kadar icra edilen faaliyetlerden farklı hiçbir şey yapmadım. Nizamiyedeki tüm faaliyetlerimiz yasa, talimatlar ve ÖKK'nin yayımladığı emirlere uygundur." dedi.
Usanmaz, ÖKK'de silah ve teçhizatla dolaşmasının normal bir uygulama olduğunu, 15 Temmuz'da silah ve teçhizat kuşanmasının olağan karşılanması gerektiğini savundu.
Şehit Ömer Halisdemir tarafından vurulan cuntacı general Semih Terzi'yi tıbbi müdahale için komuta binasına taşıdıklarını belirten Usanmaz, "Kendi güvenliğimiz için Terzi'yi içeri taşıdık. Kendimizi düşünerek bunu yaptık. Bizim odamızda Semih Terzi'ye ilk yardım yapıldı. Bilinci açık şekilde GATA'ya sevk edildi. Dönüşte rahmetli Ömer'i gördüm. 8 yıllık mesai arkadaşımdı. Gittim odamdan çarşaf aldım, şehidimizin üzerine örttüm." dedi.
Usanmaz'ın savunmasının ardından ara karar açıklayan mahkeme, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına hükmederek, duruşmayı 8 Nisan'a erteledi.
Turgay Usanmaz'ın savunmasını tamamlamasıyla 68 kişinin yargılandığı davada sanıkların tamamının esasa ilişkin mütalaaya karşı savunması dinlenmiş oldu. Mahkemenin 8 Nisan'daki celsede sanıkların son sözlerini dinleyip hükmü açıklaması bekleniyor.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-16 Aralık (2016) 'Ankara 68 sanık (ilk 69) Darbe/ÖKK' davası
(30 Mart 2019, 14:29)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: