Düzce'de, aralarında meslekten ihraç edilen polis ve öğretmenlerin de bulunduğu 122 sanıktan 77'sinin, 1 yıl 10 ay ile 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davasının gerekçeli kararında, örgütün 'mahrem imamı'nın, 'gaybubet evi'nde el konulan parayı geri istediği bilgisine yer verildi.
16.02.2019 16:08 Düzce'de, aralarında meslekten ihraç edilen polis ve öğretmenlerin de bulunduğu 122 sanıktan 77'sinin, 1 yıl 10 ay ile 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davasının gerekçeli kararı açıklandı.
6 Şubat'taki gelişmeye göre, Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılanan 122 sanıktan 77'sinin, 1 yıl 10 ay ile 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldığı davanın gerekçeli kararı açıklandı.
Gerekçeli kararda, 'terör örgütüne üye olmak' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan örgütün 'mahrem imamı' tutuklu sanık Barış Metin'in, hakkında çıkarılan yakalama kararı sonrası kaçtığı Karabük'te 'gaybubet evi'nde yakalandığı evde, çeşitli ülkelere ait para ele geçirildiği belirtildi.
Sanığın 2014'te örgütün 'mahrem yapısı'na katıldığının tespit edildiği aktarılan gerekçeli kararda, şunlar kaydedildi:
'Sanığın, 15 Temmuz darbe girişimine kadar örgütle organik bağını devam ettirdiği, ByLock'u birden fazla hatta kullandığı, Bank Asya'ya talimatla değişik tarihlerde destek amaçlı yoğun para yatırdığı ve 2014'te örgütün mahrem yapısına katıldığı tespit edilmiştir. Mahrem imam konumunda olan sanık, hakkında çıkarılan yakalama kararı sonrası 'gaybubet evi'nde başkası adına düzenlenmiş kimlik, fatura ve farklı ülkelere ait para birimleri ile yakalanmıştır. Diğer örgüt üyelerinin telefonlarına da ByLock ve Eagle yüklediği saptanan sanığın, 'Selim' kod adını da kullandığı saptanmıştır.'
Gerekçeli kararda, sanığın, davanın 4. duruşmasında el konulan paranın iadesini talep ettiğine yer verilerek, heyetçe yapılan değerlendirme sonucu dolar ve avro birimindeki paranın, işlenen suçla ilgili eşya veya kazançların mülkiyetinin devlete aktarılması kapsamında değerlendirildiği ve müsadere edildiği anlatıldı.
Sanığın, örgütün en çok önem verdiği konularda üst düzey sorumluluk üstlendiği belirtilen gerekçeli kararda, şu bilgiler aktarıldı:
'Örgüt hiyerarşisi adı altında verilen her türlü emir ve talimatı sorgulamaksızın tam bir teslimiyetle yerine getiren sanığın, örgüte sadece sempati duymayıp örgüt içerisinde yer aldığı, örgüt bünyesinde süreklilik, çeşitlilik, yoğunluk kabulü gerektiğinden bahisle 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir ayrıca sanığın yakalandığı esnada ele geçirilen paraların müsaderesi kararlaştırılmıştır.
Sanığın, örgüt üyeliği için gerekli unsurları taşıdığı, suçun işleniş şekli ve meydana gelen netice kastının yoğunluğu da dikkate alınarak, 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına, sanığın kaçma şüphesinin bulunması ve adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağı anlaşılmakla, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.'
Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 28 Aralık 2018'deki karar duruşmasında, 122 sanıktan 77'si 'terör örgütüne üye olmak' suçundan, 1 yıl 10 ay ile 10 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmış, sanıklardan 34'ünün beraatine, 11 sanığın ise dosyasının ayrılmasına karar verilmişti.
28.12.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA ŞUNLAR YAŞANMIŞTI
28 Aralık 2018'deki karar duruşması Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılmış, duruşmaya 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılanan tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katılmıştı.
Mahkeme heyeti, geçen hafta son duruşmanın yapıldığı ve dosyadaki sanık sayısının göze alınarak karar açıklanmasının bugüne bırakıldığını ifade etti.
Kararını açıklayan heyet, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklu sanıklardan 'emniyet imamı' oldukları iddia edilen Cemal Altıparmakoğlu, Ersin Artan ve Şerif Dağdelen'e 10 yıl, Bilal Erkan, Barış Metin, Saliha Demirhan ve Suat Altınova'ya 8 yıl 9 ay, Muzaffer Yıldırım'a 8 yıl 1 ay 15 gün, Cevat Kara, Numan Ercan, Alaattin Akdemir, Ali Kuruçay, Ali Öztürk, Bekir Demirel, Erdoğan Uysal, Harun Altun, Musa Üstünkaya, Ömer Altıparmak, Ömer Kul, Reşat Özbey, Sadi Bayrak ve Taner Yiğit'e 7 yıl 2 ay 7 gün, Cengiz Çakıltepe, Şenel Özmen, Beytullah Çakıcı, Faruk Mermer, İsmail Kılınç ve Serdar Doğru'ya 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi.
Tutuklu sanıklardan Kara, Erkan, Ercan, Özmen, Öztürk, Metin, Altıparmakoğlu, Artan, Yıldırım, Demirhan, Altınova, Dağdelen ve Yiğit'in tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, 15 sanığı ise tutuklu bulundukları süreyi göz önüne alarak tahliye etti.
Heyet, tutuksuz yargılanan 49 sanığa da 'terör örgütüne üye olmak' suçundan 1 yıl 10 ay ile 6 yıl 10 ay 15 gün arasında değişen hapis cezası verdi.
Sanıklardan 34'ünün beraatine hükmeden heyet, 11 sanığın dosyasının ayrılmasını kararlaştırdı.
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 122 sanık hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.
Paralel yapı-16 Ekim (2017) 'Düzce 122 sanık (ilk 127) örgüt mensubu polis ve öğretmenler' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(16 Şubat 2019, 16:08)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: