Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin aralarında FETÖ'nün sivil imamlarının da bulunduğu 475 sanık hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi. Mütalaasını açıklayan savcı, darbe girişimini yöneten FETÖ'nün sivil imamları Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek ve Harun Biniş'i Akıncı Üssü davasını kapsayan tüm suçlardan sorumlu tuttu. Savcı, söz konusu sanıkların "anayasal düzeni ihlal", 77 kişiyi "kasten öldürme" ve "cumhurbaşkanına suikast" suçlarından 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi. 4 sanığın ayrıca olaylar esnasında yaralanan 206 vatandaşı "kasten öldürmeye teşebbüs etme" suçundan 4 bin 120'şer yıl hapsi talep edildi.
02.02.2019 17:08 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin aralarında FETÖ'nün sivil imamlarının da bulunduğu 475 sanık hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.
21.01.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve müştekiler katıldı.
Davanın bugünkü celsesinde sanıkların beyanları alındı.
Darbenin 3 numaralı ismi ve FETÖ'nün Hava Kuvvetleri imamı olduğu iddia edilen sanık Kemal Batmaz, ABD'li heyetin karşısındaki sorgusunda, "Darbeyi kimin yaptığını düşünüyorsunuz?" sorusuna "Bilmiyorum", "Gülen'in yaptığını düşünüyor musun?" sorusuna da "Hayır" cevabı verdiğini aktardı.
Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi yerleşkesinde görülen duruşmaya, sanıkların taleplerinin alınmasıyla devam edildi. Sanıklardan Fatih Kahraman, mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle, reddi hakim talebinde bulundu. Darbenin 3 numaralı ismi olduğu gerekçesiyle yargılanan, FETÖ'nün Hava Kuvvetleri imamı olduğu belirtilen Kemal Batmaz, hakkında 'terörizmin finansmanı' iddiasıyla açılan başka bir davanın ayrıntılarını anlattı. Bu yöndeki suçlamaların Akıncı İddianamesinde yer almadığını ifade eden Batmaz'ı, Mahkeme Başkanı Selfet Giray, taleplerini iletmesi konusunda uyardı. Ancak Batmaz, darbe girişiminden sonra kendisi ve ailesinin gözaltı ve sorgu süreciyle ilgili konuşmaya devam etti.
ABD'Lİ HEYET KARŞISINDAKİ SORGUSUNU ANLATTI
Savcının talebiyle mahkeme tarafından tekrar uyarılan Batmaz, dava dosyasıyla alakalı olduğunu söyleyerek, 3 Ocak 2019'da Ankara Adliyesi'ne getirilerek ABD'li heyetin karşısındaki sorgusuyla ilgili konuştu. O gün talebi olmamasına rağmen 'hastaneye götürülüyorsun' diyerek Sincan Cezaevi'nden çıkarıldığını ve Ankara Adliyesi'ne getirildiğini anlatan Batmaz, şöyle konuştu:
"Bana 'uluslararası hukuk mahkemesine gireceksin' dediler. Ankara 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi salonuna götürüldüğümde salonda Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Dinç ve savcı Ali Alper Saylan ve tanımadığım kişiler vardı. Daha sonra bu kişilerin ABD'li savcılar ve FBI yetkilileri olduğunu öğrendim. Benim ifademden önce iki gizli tanığın dinletildiğini sonradan öğrendim. Bana ABD seyahatlerim ve darbe teşebbüsü ile ilgili sorular soruldu. Kişisel bilgilerim soruldu. 'Ailenizle hangi ülkelere gittiniz? 2016 yılında kaç telefon kullandınız? Yurt dışına kaç defa gittiniz?' gibi sorular soruldu. Daha sonra Fetullah Gülen, ABD seyahatlerim, ABD'de kaldığım yerler, indiğim havaalanları soruldu. Adil Öksüz'ü tanıyıp tanımadım, darbe girişimindeki rolü ve bu kişiden talimat alıp almadığım soruldu. Darbe gecesi arkadaşımın evinde olduğumu söyledim. İçinde bulunduğumuz durum nedeniyle bu arkadaşımın ismini söylemeyeceğimi belirttim."
'DARBEYİ GÜLEN'İN YAPMADIĞI CEVABI'
Sorgusu sırasında, "Darbeyi kimin yaptığını düşünüyorsunuz?" sorusuna "Bilmiyorum", "Gülen'in yaptığını düşünüyor musun?" sorusuna "Hayır" cevabı verdiğini aktaran Batmaz, "Tanımadığım, aynı davada yargılanan bir kişi ile ilgili yorum yapmayacağımı söyledim. Onlara 'Hiçbir şekilde darbeye etkisi olduğunu düşünmüyorum' dedim. Bu sözün ardından Ramazan Dinç, 'Tanımadığınız kişiyle alakalı nasıl böyle yorum yapabiliyorsunuz?' diye sordu. Ben de 'Bırakın darbeyi, kimseyi incitmeyi bile düşünmezler. 15 sene şirketlerinde çalıştım' dedim. Ramazan Dinç, 'Fetullah Gülen melek değil mi?' dedi. Ben de 'Bir kesime terörist deniliyorsa sürekliliği olması lazım' deyince konunun kapatılmasını istediler. Görüntülerle ilgili konuşmak istedim; ancak sözümü kesip konuyu acelece kapattılar" diye konuştu.
MÜTALAA
Diğer sanık ve tanıkların talepleriyle devam eden duruşmada söz verilen cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu bildirdi.
Mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Adnan Gümüş, TBMM, TÜRKSAT ve Polis Özel Harekat Dairesi Başkanlığını bombalayan eski pilot Hüseyin Türk hakkında 79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.
Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Gümüş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinde 15 kişiyi şehit eden eski pilot üsteğmen Müslim Macit'in 16 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.
Savcı Gümüş, Hüseyin Türk'ün 79 kez, Türk ile aynı uçakla Polis Özel Harekat Dairesi Başkanlığını bombalayan eski pilot yüzbaşı Uğur Uzunoğlu'nun da 45 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteminde bulundu.
Savcı Gümüş, TBMM'yi bombalayan eski pilot Hasan Hüsnü Balıkçı ile Gölbaşı'ndaki Polis Havacılık Dairesi Başkanlığını vuran eski pilot yarbay Mustafa Azimetli için 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet istedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığında 7 polisi şehit eden eski pilotlar Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral için de 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.
Ankara Emniyet Müdürlüğünü saat 00.56'da bombalayan eski pilotlar İlhami Aygül ve Mehmet Yurdakul ile saat 01.08'de emniyeti bombalayan sanık Mustafa Özkan'ın 3'er kez ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talep edildi.
Akın Öztürk'ün damadına 79 kez ağırlaştırılmış müebbet talebi
Gümüş, darbe girişimi sırasında hava trafiğini yöneten eski 141. Filo Komutanı Hakan Karakuş ile pilotlara bombalama talimatını veren eski yüzbaşılar Mustafa Mete Kaygusuz ile Ahmet Tosun için de 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet talebinde bulundu.
Darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'nden havalanan pilotların bombaladığı Gölbaşı'ndaki Polis Özel Harekat Başkanlığında 44, Havacılık Dairesi Başkanlığında 7, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinde 15 ve Ankara Emniyet Müdürlüğünde 2 kişi şehit olmuştu.
Ayrıca, darbecileri protesto için Akıncı nizamiyesinde toplanan vatandaşlardan 9'u darbecilerin açtığı ateş sonucu şehit olmuştu.
Detaylar
Savcı Gümüş, sanıklardan Fatih Kahraman'ın "reddi hakim" talebinin haklı gerekçelere dayanmadığı ve davayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddini istedi.
Ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan Gümüş, 15-16 Temmuz 2016'daki darbe teşebbüsünün, örgütlü olarak FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ve işbirlikçileri tarafından planlanıp, gerçekleştirildiği sonucuna varıldığını bildirdi.
Sanıkların büyük çoğunluğunun, suç tarihinden önceki dönemde de örgütün mahrem askeri yapılanması içinde yönetici veya üye olarak yer aldığının belirlendiğini belirten Gümüş, "Örgütün kuruluşundan itibaren nihai amacı olan Anayasa'yı değiştirmek ve ele geçirmek hedefini 15-16 Temmuz darbe girişimiyle, cebir ve şiddet kullanarak uygulamaya çalıştığı değerlendirilmiştir." dedi.
Gümüş, bu nedenle anayasayı ihlal amaç suçuna "azmettiren", "asli fail", "yardım eden sıfatıyla iştirak eden" ve haklarında mahkumiyet talep edilen tüm sanıkların, suç tarihinden önceki dönemdeki mensubiyetlerine bakılmaksızın, en azından silahlı terör örgütü üyesi olarak değerlendirildiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Sonuç olarak, sanıkların Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile koruma altına alınan, demokratik, laik, sosyal ve evrensel insan haklarına saygılı, vatandaşlarının temel hak ve hürriyetlerini teminat altına alan hukuk devleti niteliğini taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne, demokratik yollardan milli iradeyi ortaya koyan seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın manevi şahsiyetine ve temsil ettiği makama, hükümeti oluşturan Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyelerine, milletin bağımsızlığı ve egemenliğinin sembolü TBMM'ye, devleti oluşturan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu tüzel kişiliklerine, demokrasinin vazgeçilmez unsuru siyasi partilere, gerçek ve tüzel kişilerin canına ve malına, sivil toplum kuruluşlarına, Anayasamızda ırk, dil, din, inanç ve mezhep ayrımı gözetmeksizin Türk milleti olarak tanımlanan, devletine vatandaşlık bağıyla bağlı ve yüzyıllardır aynı topraklarda, gökkuşağının renkleri gibi birlik ve bütünlük içinde kardeşçe yaşam süren, geçmişten geleceğe milli bağımsızlığına düşkün, dünyanın en yüksek medeniyetine sahip asil Anadolu halkının hak ve hürriyetlerine, inanç sistemine, canına ve malına FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ve işbirlikçileri tarafından gerçekleştirilen, anayasal düzeni, devleti ve iktidarı örgüt ideolojisi doğrultusunda cebir ve şiddetle değiştirip, ele geçirmeyi hedefleyen, 15-16 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen, Cumhuriyet tarihimizin en kanlı ve hain darbe teşebbüsüne konu olay ve eylemlerle ilgili sanıklar hakkında açılan kamu davasında, hukuk devleti ilkelerine uygun, tarafsız ve adil yargılama yapılıp delillerin toplandığı anlaşıldığından, sanıkların hukuki durumlarına uygun şekilde cezalandırılması, bazılarının atılı suçların tamamından ya da bir kısmından beraatına karar verilmesi talep edilmiştir."
79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet istemi
Savcının esasa ilişkin görüşünde, darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü'nde bulunduğu tespit edilen sivil sanıklar Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek ve Harun Biniş'in "Anayasa'yı ihlal" suçundan birer, "Cumhurbaşkanına suikast" suçundan birer ve 77 kişiyi "kasten öldürmek"ten de 77'şer kez olmak üzere toplam 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılması istendi.
Sanıklar Aydemir Taşçı, Kemal Mutlum, Veysel Kavak, Ali Durmuş, Bekir Ercan Van, Hakan Karakuş, Recep Sami Özatak, Ahmet Tosun, Mehmet Fatih Çavur, Ali Karabulut, Metin Bilgici, Murat Bicil, Mustafa Mete Kaygusuz, Hüseyin Türk, Hasan Hüsnü Balıkçı ve Mustafa Azimetli'ye de aynı suçlardan 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talep edildi.
Sivil ve asker bu sanıkların tamamının, 206 kişiyi "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 4 bin 120'şer, 22 kişiyi "hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan 462'şer, Korgeneral Zekai Aksakallı'ya yönelik "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs" suçundan ise 15 yıl 9'ar aya kadar olmak üzere 4 bin 597 yıl 9'ar aya kadar mahkumiyetleri talep edilirken, sanıkların suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin müsaderesi istendi.
Bu sanıkların tamamının darbeye teşebbüsün üst düzey yöneticileri ve Türkiye genelinde darbe kapsamında işlenen tüm suçların planlayıcısı konumunda olduğu kaydedilen görüşte, sanıkların örgütsel olarak işlenen tüm suçlardan sorumlu oldukları gerekçesiyle, haklarında dava konusu yapılmayan "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" ve diğer suçlardan haklarında suç duyurusunda bulunulması talep edildi.
Mütalaasını açıklayan savcı, darbe girişimini yöneten FETÖ'nün sivil imamları Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek ve Harun Biniş'i Akıncı Üssü davasını kapsayan tüm suçlardan sorumlu tuttu. Savcı, söz konusu sanıkların "anayasal düzeni ihlal", 77 kişiyi "kasten öldürme" ve "cumhurbaşkanına suikast" suçlarından 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi. 4 sanığın ayrıca olaylar esnasında yaralanan 206 vatandaşı "kasten öldürmeye teşebbüs etme" suçundan 4 bin 120'şer yıl hapsi talep edildi.
DARBEYİ YÖNETEN ASKER SANIKLARA DA 79'AR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ
Darbe girişimini FETÖ'nün sivil imamlarıyla birlikte yöneten asker sanıklar da Akıncı Üssü davasını kapsayan tüm suçlardan sorumlu tutuldu. Buna göre yönetici sanıklar Hakan Karakuş, Aydemir Taşçı, Kemal Mutlum, Veysel Kavak, Ali Durmuş, Bekir Ercan Van, Recep Sami Özatak, Ahmet Tosun, Mehmet Fatih Çavur, Ali Karabulut, Metin Bilgici Murat Bicil, Mustafa Mete Kaygusuz, Hüseyin Türk, Hasan Hüsnü Balıkçı ve Mustafa Azimetli'nin sivil imamlarla aynı suçlardan 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 4 bin 120'şer yıl hapsi istendi. Bu sanıklardan Kaygusuz ve Tosun'un F-16 pilotlarına bombalama talimatını verdiği belirtildi. Sanık Balıkçı'nın TBMM'yi, sanık Türk'ün ise TBMM, Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı ve TÜRKSAT'ı bombalayan F-16 pilotu olduğu kaydedildi.
FETÖ'NÜN "BİRİM YÖNETİCİ"LERİ İÇİN İSTENEN CEZALAR
Savcı, FETÖ'nün darbe girişiminde "birim yöneticisi" olarak görev alan sanıklar Haluk Şahar, Mustafa Ertürk, Alparslan Şahin, Gökhan Maldar, Mehmet Fatih Özkan, Erhan Baltacıoğlu, Cemal Akyıldız, Engin Yetgin ve Yaşar Keskin'in "anayasayı ihlal" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsini talep etti. Sanık Ali Eraslan'ın "anayasayı ihlal" suçundan bir, "kasten adam öldürme" suçundan 9 kez olmak üzere 10 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi, sanık Fatih Yarımbaş'ın "anayasayı ihlal" suçundan bir, "kasten adam öldürme" suçundan 8 kez olmak üzere 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.
ANKARA'YI BOMBALAYAN F-16 PİLOTLARI İÇİN İSTENİLEN CEZALAR
Emniyet Havacılık Başkanlığında 7 polisi şehit eden pilotlar Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral'ın 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. TBMM ile Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığını bombalayan eski pilot Uğur Uzunoğlu'nun 45 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinde 15 kişiyi şehit eden eski pilot Müslim Macit'in 16 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. TBMM, TÜRKSAT ve Polis Özel Harekat Başkanlığını bombalayan pilot Hüseyin Türk hakkında 79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Savcı, 15 Temmuz'da TBMM'yi bombalayan eski pilot Hasan Hüsnü Balıkçı hakkında 79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. 15 Temmuz'da Gölbaşı'ndaki Polis Havacılık Dairesi Başkanlığını vuran eski pilot Mustafa Azimetli için 79 kez ağırlaştırılmış müebbet istendi.
324 SANIĞA BİRER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ
Savcı, davanın 324 sanığı için "anayasayı ihlal" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. 32 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapsi istenirken, 9 sanığın "anayasayı ihlale yardım" suçundan 15 yıla kadar hapsi talep edildi.
Savcı, 71 sanığın ise atılı suçlamaları işlemediğini belirterek, tüm suçlamalardan beraatına karar verilmesini talep etti. Başka davada ceza alan 2 sanığa bu davadan ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi talep edilirken, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile sivil imam Adil Öksüz'ün de arasında bulunduğu firari 6 sanık hakkında yakalama kararının devamı talep edildi.
Mütalaanın ardından mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.
22.01.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, sanıklar ve avukatlarının esasa ilişkin mütalaaya dair talepleri alındı. Sanık avukatları esasa ilişkin savunma yapmak için süre istedi. Sanıklar ise cezaevindeki bilgisayar kullanma koşullarına ilişkin eleştirilerini dile getirdi.
Kısa aranın ardından Mahkeme Başkanı Selfet Giray talepleri görüşmek ve mütalaayı incelemek üzere duruşmaya, 25 Ocak'a kadar ara verdi.
25.01.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Sanıklar ve avukatları, 21 Ocak'taki duruşmada açıklanan esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma hazırlayabilmek için süre talebinde bulundu. Tutuklu sanıklardan 2'si reddi hakim taleplerini mahkemeye iletti.
Görüşü sorulan iddia makamı, reddi hakim talebinde bulunan 2 sanığın taleplerinin hukuki gerekçelere dayanmaması nedeniyle reddine karar verilmesini istedi.
Müzakerenin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, reddi hakim taleplerinin yasal koşulları içermediği ve davayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddine ve esasa ilişkin savunmaların hazırlanabilmesi için sanıklara süre verilmesine hükmetti.
Tutuklu sanıklardan Rüştü Emre Sabancı ile Reşat Bora'nın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar veren mahkeme, duruşmayı 4 Mart ile 12 Nisan 2019 tarihleri arasında devam edilmek üzere erteledi.
Mütalaadan
Davanın 21 Ocak 2019'da görülen duruşmasında esasa ilişkin mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, darbenin yöneticisi olan sivil imamlar Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek ve Harun Biniş ile yönetici konumundaki 16 eski asker sanık hakkında "anayasal düzeni ihlal" ve çeşitli suçlardan 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.
Mütalaada, sanıklardan 324'ü hakkında "anayasal düzeni ihlal" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep eden savcı, 11 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanı sıra iştirak ettikleri diğer suçlardan da cezalandırılmalarını istedi.
İddia makamı, 9 sanığın "anayasayı ihlal suçuna yardım"dan 20 yıla kadar, 32 sanığın ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, 71 sanığın tüm suçlardan beraatine, darbe suçundan başka mahkemelerde ceza verilen 2 sanığa ceza verilmesine yer olmadığına, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen ve "sivil imam" Adil Öksüz'ün de bulunduğu 6 sanığın dosyasının ayrılmasına da karar verilmesini istedi.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-29 Mart (2017) 'Ankara 475 sanık (ilk 486) Darbe/Akıncı Hava Üssü' davası
(02 Şubat 2019, 17:08)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: