Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Zirve Yayınevi davasında 5 sanığa verilen 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıl 9'ar ay hapis cezasını onadı. Yerel mahkemenin verdiği cezalar Bölge Adliye Mahkemesince de onanmış ancak karar 'örgüt kurma' açısından temyiz edilmek üzere Yargıtaya götürülmüştü.
03.02.2019 18:18 Malatya'daki Zirve Yayınevinde çalışan biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin 5 sanığa verilen üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' ve 'nitelikli yağmaya teşebbüs' suçlarından toplam 39 yıl 9'ar ay hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.
23 Ocak'taki gelişmeye dair edinilen bilgiye göre, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Eylül 2016'da sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker'i 'tasarlayarak adam öldürmek' suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' suçundan 30'ar yıl hapis ve 'nitelikli yağmaya teşebbüs' suçundan 9 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırdı.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını yerinde buldu.
Mahkemenin kararında, faillere verilen cezaların 'usule ve esasa ilişkin hukuka aykırılığının bulunmadığı, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu' belirtilerek, yerel mahkemenin kararının yerinde görüldüğü kaydedildi.
Bu karar 'örgüt kurma' açısından temyiz edilmek üzere Yargıtaya geldi.
Dosya üzerindeki incelemesini tamamlayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, sanıklara verilen mahkumiyet kararlarını onadı.
Daire, kararın gerekçesini daha sonra açıklayacak.
Malatya'da Ağbaba İşhanı'nın üçüncü katındaki Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, 8 Nisan 2007'de boğazları kesilerek öldürülmüştü.
Cinayetlerin işlendiği gün yayınevine giden polisler, zanlılar Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım'ı olay yerinde yakalamıştı. Yayınevinin penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın ise İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde tedavi edildikten sonra tutuklanmıştı.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 sanığı 'tasarlayarak öldürme suçundan' üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.
Sanıklara, 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' suçundan 30'ar yıl, 'nitelikli yağmaya teşebbüs' suçundan da 9 yıl 9'ar ay hapis cezası verilmişti.
“Örgüt yönünden bozulmalıydı”
Davanın müdahil avukatları Erdal Doğan ve Ali Koç yerel mahkeme kararının “örgüt kurma” yönünden incelenmemesinin eksiklik olduğunu söylediler. Doğan “Eylem Anayasa'daki laiklik ilkesine aykırı değilmiş ve toplumda infial uyandırmamış gibi bir karar bu. Çıkan bu karar hukuku da vicdanı da by-pass etmiştir. Beş hükümlünün her şeyi tesadüfen yapmış olduğu gibi bir karar hukuku da vicdanı da yok saymıştır” derken Ali Koç da “Laiklik ilkesini ortadan kaldırmaya yönelik bu eylem Anayasa'yı değiştirmeye yönelik değilse başka ne olabilir?” dedi. Koç Yargıtay'ın dosyayı örgüt yönünden bozması halinde olayın daha geniş biçimde soruşturma imkanın elde edileceğini söyledi.
Zirve 9 yıl sonra müebbetle bitti
Zirve'de suç öldürülenlerde mi?
Malatya Zirve Katliamı ile ilgili tüm manşetlerimiz
(03 Şubat 2019, 18:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: