İstanbul'da, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Adana ve Hatay'da MİT TIR'larının durdurulması ve aranması işlemlerini organize ettikleri gerekçesiyle aralarında 15 Temmuz darbe teşebbüsünde suçüstü yakalanan Nurettin Oruç'un da bulunduğu 23 şüpheli hakkında yeni bir iddianame daha hazırlanarak, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede, söz konusu TIR'ları durduran, haklarında daha önce dava açılan sanıkların, TIR'lara el koyduktan sonra daha kapsamlı bir arama yapma bahanesiyle her TIR'da bir subay olacak şekilde TIR'ları Seyhan'da bulunan ve o tarihte içerisinde NATO askerlerinin de bulunduğu Korgeneral Recai Engin Kışlası'na götürmek üzere Sirkeli Otoyol gişelerinden hareket ettikleri ortaya çıktı. İddianamede ayrıca, MİT TIR'larının durdurulması eylemini organize ettiği tespit edilen FETÖ terör örgütünün 'Temel Askeri Yapılanma' şemasına da yer verildi.
19.01.2019 17:07 İstanbul'da, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Adana ve Hatay'da MİT TIR'larının durdurulması ve aranması işlemlerini organize ettikleri gerekçesiyle aralarında 15 Temmuz darbe teşebbüsünde suçüstü yakalanan Nurettin Oruç'un da bulunduğu 23 şüpheli hakkında yeni bir iddianame daha hazırlanarak, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
16 Ocak'taki gelişmeye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Adana ve Hatay'da 19 Ocak 2014'te, MİT TIR'larının durdurulması ve arama işlemlerini organize ettikleri gerekçesiyle yürütülen soruşturmada yeni bir iddianame daha düzenlendi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü esnasında suçüstü yakalanan Nurettin Oruç, Abdurrahman Özdemir, Ahmet Numan Akpınar, Ali Çakmak, Ali Semerci, Arif Danacı, Bayram Andaç, Berkant Aydın, Cemil Yıldırım, Cengiz Tarım, Feyzullah Gülbent, Halil Alp, Hasan Bektaş, Hasan Ülker, Hasan Hüseyin Köse, Hüseyin Civan, Mehmet Cevher Koyuncu, Mustafa İlhan, Osman Hilmi Özdil, Soner Yıldırım, Süleyman Gürbüz, Uğur Aydın ve Yasin Yalçınkaya şüpheli sıfatıyla yer alıyor.
İddianamede, şüpheliler hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme', 'Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme', 'Devletin Güvenliğine ilişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Casusluk Maksadıyla Açıklama', 'Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme', 'örgüt yöneticiliği veya örgüt üyeliği' suçlarından hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.
Aynı eylemle ilgili daha önce çıkan iddianamedeki hususlar anımsatılarak, MİT TIR'larının durdurulması ve aranmasına ilişkin detaylı bilgilere yer verilen iddianamede, TIR'ları durduran ve daha önce haklarında dava açılan sanıkların, TIR'ların kasalarına çıkarak konteynırları açtıktan ve konteynırlar içerisindeki devlet sırrı kapsamındaki malzemelerin görüntülerini çektikten sonra, TIR'ların sevkinde görevli Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarının kelepçelerini çözdükleri, serbest olduklarını ve gidebileceklerini söyledikleri ancak TIR'lara el koyduklarını söyledikleri belirtildi.
İddianamede, sanıkların daha kapsamlı bir arama yapmak bahanesi ile her tırda bir subay olacak şekilde tırları Seyhan'da bulunan ve o tarihte içerisinde NATO askerlerinin de konuşlu olduğu Korgeneral Recai Engin Kışlasına götürmek üzere Sirkeli Otoyol gişelerinden saat 12.50'de hareket ettikleri anlatılan iddianamede, MİT mensuplarının sanıklar tarafından hukuka aykırı bir şekilde el konulan tırları geri alabilmek için tırların arkasından gittikleri, Kürkçüler Mevkii'nde tırları durdurarak götürülmesine engel olmaya çalıştıkları ve şoförlerinden tırların anahtarlarını aldıkları anlatılan iddianamede, bunun üzerine Adana İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli sanık Önder Kır'ın tırların anahtarını alan MİT personelinin üzerine yürüyerek darp etmek suretiyle 06 E. 2... plakalı tırın anahtarını aldığı, anahtarı alınan tırın sanık Hakan Kaplan nezaretinde Kürkçüler Mevkii'nden hareket ettirilerek Bahçeşehir Kolejinin yanına çekildiği, MİT mensuplarının Kürkçüler'de kaldığı belirtildi.
MİT mensuplarının tırlarda arama yapılmaması ve tırların geri teslim edilerek yollarına devam etmeleri yönündeki ısrarlı taleplerine rağmen sanıkların arama yapma konusundaki ısrarlarının devam ettiği ve tırların teslim edilmediği kaydedilen iddianamede, olay yerine dönemin Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve MİT Adana Bölge Başkanının geldiği, İl Emniyet Müdürü ve MİT Adana Bölge Başkanının, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra meslekten ihraç edilen Cumhuriyet Savcısı Aziz Takcı ile görüşmesinden sonra saat 16.00 sıralarında tırların MİT Adana Bölge Başkanına teslim edildiği kaydedildi.
İddianamede, MİT tırlarının durdurulması eylemini organize ettiği tespit edilen FETÖ terör örgütünün, ''Temel Askeri Yapılanma'' şemasına da yer verildi. Şemada örgüt elebaşısı Fetullah Gülen ve örgütün askeri yapılanmasına ilişkin birimler sıralanıyor.
İşte iddianameye göre MİT TIR'ları operasyonunun öncesi ve sonrası
DİYARBAKIR'DA TOPLANTILAR
MİT TIR'larına operasyon yapılmasına ilişkin kararlar, Diyarbakır Diclekent Villaları'nda ‘güvenli ev' olarak nitelendirilen ve sadece bu toplantılar için kiralanan evde alındı.
MİT TIR'ları FETÖ gündemine 2013 Ağustos'ta girdi. Örgütün ‘Kara Kuvvetleri imamı' olan ‘Hacı Murat' kod adlı Ali Semerci, bir sınır kapısında görev yapan subayın verdiği bilgileri toplantıda açıkladı. İddiaya göre Suriye tarafına TIR'larla sevkıyat yapılıyordu.
Örgütün ‘Güneydoğu MİT imamı' Mustafa İlhan bunu doğruladı ve MİT'in Hatay Reyhanlı'da depo kurduğu bilgisini verdi. Konunun Fetullah Gülen'e aktarılmasına karar verildi.
TALİMAT GÜLEN'DEN
Örgütün yöneticilerince kullanılan SHU isimli kriptografik haberleşme programıyla örgütün ‘Emniyet imamı' olan ‘Kozanlı Ömer' kod adlı Osman Hilmi Özdil ile Ali Semerci, Gülen'le temas kurdu. Gülen, “TIR'lara bu aşamada müdahale edilmesin ancak hareketlilik takip edilsin” talimatı verdi.
2013 Eylül'deki toplantıda, MİT'in konuyla ilgili hareketliliğinin takibi görevi örgüt içindeki Jandarma unsurlarına verildi. Sorumluluğu da örgütün ‘Jandarma Güneydoğu imamı' Nurettin Oruç üstlendi.
2013 Kasım'da hükümet ve FETÖ arasındaki ‘dershanelerin kapatılması' tartışması zirveye taşınmıştı. Osman Hilmi Özdil ve Ali Semerci, Fetullah Gülen'e MİT TIR'ları konusunda eyleme geçmek için hazır olduklarını, talimat beklediklerini iletti.
Gülen, ‘Sınır dışına sevkıyat olduğu takdirde geçişe izin verilmemesi, kamyonların durdurularak yüklerinin boşaltılması, görüntülerin kaydedilmesi ve basının olay yerine çağırılarak her şeyin yayınlanması' talimatını verdi.
Örgüt ilk olarak 1 Ocak 2014'te Hatay Kırıkhan'da MİT TIR'ını sahte ihbarla durdurup aramak istedi ancak başaramadı. Bunun üzerine örgütün ‘Jandarma imamı' Ali Çakmak'ın talimatıyla FETÖ'nün Ankara'daki askeri unsurları devreye sokuldu.
FETÖ ikinci eylemini 19 Ocak 2014'te Adana Ceyhan'da yaptı. MİT personelini derdest etti, TIR'ları aradı.
SADECE BİRİ YAKALANDI
Başsavcı İrfan Fidan'ın hazırladığı iddianamede yer alan tespitlere göre, MİT TIR'ları eyleminin ardından birbirine yakın tarihlerde yurtdışına çıkan örgütün tepe noktasındaki yöneticileri hem durum değerlendirmesi ve toplantılar yaptı hem de yeni kararlar aldı. Bu kararlar sonucu bizzat elebaşı Fetullah Gülen tarafından tepe yöneticilerinin bir kısmının görev alanları değiştirildi, bir kısmı da ödüllendirildi. Jandarma Güneydoğu bölgesi imamı Nurettin Oruç, daha sonra Türkiye genelinde ‘Jandarma'dan sorumlu imamlığa' getirildi. Nurettin Oruç, 15 Temmuz darbe girişiminde Akıncılar Üssü'nde yakalandı. MİT TIR'larına eylem kararı planını Diyarbakır'daki Diclekent Villaları'ndaki toplantılarda alan ekipten tek yakalanan da o oldu. Nurettin Oruç dışındaki tüm tepe yöneticiler firar etti.
MARDİN JANDARMA BİLGİLERİ
İddianamede yer alan önemli bir tespit de örgütün Güneydoğu subay ve astsubaylardan sorumlu müdür yardımcısı konumundaki Bayram Andaç'a ilişkin. Daha önce MİT TIR'ları eyleminden sonra ABD başkonsolosluğu ve büyükelçiliğini telefonla aradığı tespit edilen Bayram Andaç'la ilgili, örgütün Mardin sorumlusu Enis Geniş'in anlatımlarına da yer verildi. Enis Geniş'in iddiasına göre, örgüt, Jandarma personeliyle ilgili fişlemeler yapıyordu. Bu fişlemelerde, askeri personelin sosyal hayatından mezhep bilgilerine, mesleki yeterliliğinden özel hayatındaki bilgilere kadar her şey yer alıyordu. 15 Temmuz'dan sonra hafıza kartlarında bulunan bu fişleme kayıtları, örgüt tarafından imha edildi. Ancak Bayram Andaç 2017'de Almanya'ya kaçarken askeri personele ait kayıtların bir kopyasını da yanında götürdü. İddianamede, “Mardin İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan tüm jandarma personeline ait fişleme bilgilerinin de şüpheli Bayram Andaç tarafından Almanya'ya götürüldüğü ve karşılığında oturum izni aldığı anlaşılmıştır” ifadesi kullanıldı.
EYLEMDEN SONRA YURTDIŞINA ÇIKANLAR
İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın hazırladığı 3'üncü MİT TIR'ları iddianamesinde yer alan çarpıcı bilgilerden biri de örgütün tepe noktasındaki yöneticilerin MİT TIR'ları eyleminden sonra yurtdışına gidiş trafikleri oldu. İddianamede yer alan tespitlere göre;
‘Emniyet imamı' Osman Hilmi Özdil: 22 Ocak 2014'te yurtdışına çıktı, 2 Şubat 2014'te yurda döndü.
‘Türkiye Jandarma imamı' Ali Çakmak: 29 Ocak 2014'te çıkış yaptı, 7 Şubat 2014'te döndü.
‘Türkiye Kara Kuvvetleri imamı' Ali Semerci: 29 Ocak 2014'te yurtdışına gitti, 9 Şubat 2014'te döndü.
‘Türkiye Hava Kuvvetleri imamı' Adil Öksüz: 29 Ocak 2014'te yurtdışına gitti. 13 Şubat 2014'te yurda döndü.
‘Türkiye Deniz Kuvvetleri imamı' Bahattin Örs: 28 Ocak 2014'te yurtdışına gitti. 6 Şubat 2014'te döndü.
‘Jandarma Güneydoğu bölgesi imamı' Nurettin Oruç: 5 Şubat 2014'te yurtdışına çıktı, 9 Şubat 2014'te döndü.
Paralel yapı-04 Temmuz (2017) 'Adana (İstanbul) 52 sanık (ilk 55) MİT TIR'larının durdurulması' davası
(19 Ocak 2019, 17:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: