Ankara'da, Kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) eski başkanı Murat Arslan, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olduğu gerekçesiyle yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
19.01.2019 14:52 Ankara'da, Kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) eski başkanı Murat Arslan, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olduğu gerekçesiyle yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
18 Ocak'ta Ankara 25'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Murat Arslan ve avukatları katıldı. Duruşmayı hukukçulardan oluşan yabancı bir heyet de takip etti.
Cumhuriyet savcısı, 14 Eylül 2018'deki celsede verdiği Arslan'ın "terör örgütü üyesi olmak" suçundan cezalandırılması yönündeki mütalaasını tekrarladı.
Ardından esasa ilişkin savunma yapması için sanık Arslan'a söz verildi.
Önceki savunmalarını yinelediğini bildiren Arslan, 22 aydır tutuklu olduğunu, temel hak ve özgürlüğünün ihlal edildiğini öne sürdü.
FETÖ üyesi olmasının mümkün olmayacağını savunan Arslan, herhangi bir terör örgütüyle ilişkisine dair somut bir delil ortaya konulamadığını ifade etti.
Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığına ilişkin dava dosyasındaki tespitlerin gerçeği yansıtmadığını iddia eden Arslan, "ByLock nedir bilmem, 15 Temmuz'da ilk kez ismini duydum. Sahte olarak üretilmiş bir delildir. Bugün ortaya çıkmaz ama ilerde çıkabilir. Tutuklandıktan sonra ByLcok kullandığıma ilişkin adliyede bir dedikodu konuşulmuş. Asıl amaç beni, sosyal çevremde ve mücadele arkadaşlarımdan uzaklaştırmak ve yalnızlaştırmaktı." ifadelerini kullandı.
Tutuklandıktan bir yıl sonra ByLock kullandığına ilişkin tespitin dosyaya geldiğini anlatan Arslan, tespit tutanağında isim ve kimlik bilgilerinin yer almadığını, yazışma içeriklerinin de bulunmadığını savundu.
Duruşmaya verilen aranın ardından sanık avukatlarına söz verilecek. Avukatların savunmalarını tamamlaması halinde, mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor.
MÜTALAA
Savcının 14 Eylül 2018'de sunduğu mütalaada, FETÖ'nün nihai amacının anayasal düzeni ortadan kaldırmak, devlet kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına sızmak olduğu ifade edildi.
Örgütün YARSAV'da da yer edindiğine dikkat çekilen mütalaada, Arslan'ın bu amaç doğrultusunda sendikanın başkanlığını üstlendiği vurgulandı.
Arslan'ın FETÖ'nün mahrem yapılanmasında yer aldığı, örgütsel faaliyetlere katıldığı ve ByLock kullandığı belirtildi.
Sanık Arslan hakkında her ne kadar "örgüt yöneticiliği" ve "örgüt üyeliği"nden dava açılmışsa da dosyaya giren delillerin "örgüt yöneticiliği" suçunu oluşturmadığı bildirilerek, sanığın "terör örgütüne üye olmak" suçundan alt sınırdan uzaklaşılarak 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
ARSLAN'IN SAVUNMASI
Duruşmada esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan Arslan, FETÖ/PDY üyesi suçlamalarını kabul etmediğini, 'ByLock' kullanmadığını söyleyerek, beraatini talep etti.
REDDİ HAKİM TALEPLERİ
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapmaları için sanık avukatlarına söz verildi.
Avukatlar, savunma yapmadan önce "bağımsızlığını yitirdiği" gerekçesiyle mahkeme heyeti ve mahkeme başkanı hakkında reddihakim talebinde bulundu.
Buna ilişkin değerlendirmesi sorulan savcı, talebin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddedilmesini istedi.
Müzakerenin ardından heyetin kararını açıklayan mahkeme başkanı, "yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu" gerekçesiyle sanık avukatlarının talebinin reddedildiğini açıkladı.
Bunun üzerine sanık avukatlarından Öykü Didem Aydın, taleplerinin dikkate alınmadığını ve itiraz kararlarına ilişkin bir üst mahkemenin kararı beklenmeden duruşmaya devam edilemeyeceğini savundu.
Mahkemenin yargılamayı sürdüreceğini belirtmesi üzerine sanık avukatları, Arslan'ın müdafiliğinden istifa ettiklerini bildirerek duruşma salonunda ayrıldı.
Sanık Arslan'ın önceki duruşmalarda birden fazla avukat tarafından temsil edildiğini hatırlatan mahkeme başkanı, avukatların istifa etmeden önce sanığa, yeni bir avukat talep etmesini söylediklerini, bunun da yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu kaydetti.
KARAR AÇIKLANDI
Mahkeme başkanı, sanık Arslan'a son sözünü sorduktan sonra kararını açıkladı.
Buna göre Arslan, "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
Duruşmanın öğleden önceki bölümünde sanık Arslan, esasa ilişkin savunmasını yapmıştı.
DETAYLAR
Sanık Avukatı Öykü Didem Aydın Murat Arslan'ın savcılık sorgusunda 'ByLock' kullandığına yönelik bir suçlama bulunmadığını, mahkeme aşamasında bu suçlamanın gündeme getirildiğini belirterek, "Mahkemece istenilen 'ByLock' inceleme raporu ile bizim hazırlattığımız inceleme raporu arasında çelişkiler bulunmakta. Biz davanın başından beri bu çelişkilerin giderilerek, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için uğraş veriyoruz. Bu nedenle bilirkişi Özgür Derebaşı'nın bu çelişkileri gidermek adına mahkemede tanık olarak dinlenilmesini istiyoruz. Bir önceki celsede, taleplerimiz duruşmayı uzatmaya yönelik talepler şeklinde değerlendirilerek reddedildi. Bu davanın 2 yıl 3 ay uzatılmasında bizim değil, talimatla tanık dinleyen, istenilen bilgi ve belgelerin getirilmesini sağlamayan, cezaevinde bulunan tanığın 2 celse adresini bulamayan mahkemenizin sorumluluğu vardır. 'ByLock' raporları arasında çelişki olduğunu tekrar ifade ediyoruz. Bu nedenle bilirkişinin mahkemede tanık olarak dinlenilmesini tekrar talep ediyoruz" dedi.
REDDİ HAKİM TALEBİ DE REDDEDİLDİ
Mahkeme heyeti, Avukat Öykü Didem Aydın'ın taleplerini, 'duruşmayı uzatmaya yönelik talepler' kabul ederek, reddetti. Bunun üzerine avukatlar mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, bu talebi de aynı gerekçeyle reddetti. Avukat Aydın, reddi hakim talebinin reddine itiraz ettiklerini belirterek, kararın CMK'nın 27 ve 31'inci maddeleri gereğince bir üst mahkeme olan 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirti. Mahkeme heyeti, bunun üzerine duruşma savcısına talep yönündeki görüşünü sordu. Duruşma savcısı da kararı, 26'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin değerlendirmesi yönünde görüş bildirdi. Ancak mahkeme heyeti, talepleri, 'duruşmayı uzatmaya yönelik' görüşünde ısrar ederek reddetti.
AVUKATLAR İSTİFA ETTİ
Bunun üzerine söz alan Avukat Aydın, "Başından beri müvekkilin lehine olan delillerin toplanılması yönündeki talebimiz reddedildi. Reddi hakim talebimiz CMK'ya göre bir üst mahkeme tarafından değerlendirilmeliydi. Ancak siz yine aynı gerekçeyle bu talebi de reddettiniz. Bu aşamada ne yapmamız gerektiğini siz söyleyin. Biz yapacak bir şey bulamıyoruz ve istifa ediyoruz" dedi.
MAHKEME KARARINI VERDİ
Mahkeme heyeti, avukatların istifa ettiğini tutanağa geçirdikten sonra duruşmaya devam ederek Murat Arslan'a son sözünü sordu. Arslan son sözünde, "Avukat talep ediyorum" dedi. Mahkeme bu talebi de reddederek, kararını açıkladı. Arslan, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
AVUKATLAR: BU KARAR HUKUKUN KATLİDİR
Karara tepki gösteren avukatlar Öykü Didem Aydın, Özgür Urfa ve Deniz Doğan adına açıklama yapan Avukat Mustafa Karadağ, "Reddi hakim talebinin, CMK'nın 27 ve 31'inci maddesine göre 26'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin değerlendirilmesi gerekiyordu. Bizim istifamız üzerine Murat Arslan'ın talebi doğrultusunda mahkemenin Ankara Barosu'na yazı yazarak, avukat talebinde bulunması gerekiyordu. Avukatsız olarak hüküm açıklanması hukukun katlidir" dedi.
Paralel yapı-19 Ekim (2016) 'Ankara 1 sanık YARSAV eski başkanı Murat Arslan' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(19 Ocak 2019, 14:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: