İzmir'de, Çeşme ilçesinde FETÖ/PDY adına faaliyet gösterdiği iddiasıyla yargılanan 23 sanıklı davada dosyaları ayrılan tutuklu sanık Mehmet Timuroğlu ve tutuksuz sanık Mustafa P'nin yargılanmasına devam edildi.
19.01.2019 19:05 İzmir'de, Çeşme ilçesinde FETÖ/PDY adına faaliyet gösterdiği iddiasıyla yargılanan 23 sanıklı davada dosyaları ayrılan tutuklu sanık Mehmet Timuroğlu ve tutuksuz sanık Mustafa P'nin yargılanmasına devam edildi.
17 Ocak'ta İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde tutuklu sanık iş adamı Mehmet Timuroğlu ile tutuksuz sanık Mustafa P. ve avukatları katıldı.
İddia makamı, tutuklu sanık iş adamı Mehmet Timuroğlu'nun "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan 15 yıla kadar cezalandırılması mütalaasını tekrar ederek Timuroğlu hakkında gelen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuyla ilgili mütalaaya ekleme yapacağını bildirdi.
İddia makamı sanığın, "FETÖ/PDY örgütüne aidiyeti ve iltisakı belirlenen dernek veya vakıfların kurucusu olduğu, bunlara üyeliğinin bulunduğu, FETÖ/PDY iltisaklı kurumlara MASAK raporunda belirlendiği üzere bağışlar yaptığı, ticari ilişkilerinde FETÖ iltisaklı kişi ve kurumları tercih ettiği, ticari ve ticari olmayan kapsamda FETÖ iltisaklı şirketlere para transferi yaptığı, kurban bedeli açıklamalarıyla örgütle irtibatlı şirket ve kişilere para aktardığı, örgütün organize ettiği etkinliklere sponsor olduğu, bankacılık işlemlerinde Asya Katılım Bankasını kullandığı, örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in bankaya mali destek verilmesi çağrısı sonrası bankaya nakit akışı yaptığının" belirlendiğini ifade etti.
Duruşma savcısı MASAK raporunda sanığın, yasal ekonomik faaliyetler sonucunda elde edildiğine ilişkin tespit bulunmayan kaynağı belirsiz nakit varlıkların FETÖ örgütü tarafından Timuroğlu ve ortaklık payı olan şirketlere aktarıldığının değerlendirildiği, 2 milyon 683 bin lira, 192 bin 720 dolar, 296 bin 444 avro tutarı paranın bu vasıfta olduğu, bu paraların müsaderesi yönünde mütalaa verdi.
İddia makamı tutuksuz sanık Mustafa P'nin de delil yetersizliğinden beraatini talep etti.
Tutuklu sanık Mehmet Timuroğlu ve avukatları mütalaaya ilişkin savunma yapmak için süre istedi.
Mahkeme heyeti eksiklerin giderilmesine, sanık ve avukatına süre verilmesine, Timuroğlu'nun tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
DAVA
2016'nın Ağustos ayında FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, KHK ile kapatılan Yarımada Yeşeren Ümitler Derneği ile Özel Menba Hacı Vafir Ertan Erkek Öğrenci Yurdu'na düzenlenen operasyonda çok sayıda şüpheli gözaltına alınmıştı.
Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından 22 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla dava açılmıştı.
Başka suçtan tutuklu bulunan iş adamı Mehmet Timuroğlu'nun bu dosyadan da tutuklanmasına karar verilmişti. Hakkında dava açılmasının ardından tutuksuz yargılanan Gözde T'nin dosyasının bu davayla birleşmesinin ardından sanık sayısı 23'e yükselmişti.
Örgüt adına faaliyet gösterdiği iddiasıyla yargılanan 21 sanıktan 15'i, 2 yıl 1 ay ile 12 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmış, 6 sanık beraat etmişti.
Heyet, tutuklu sanık iş adamı Mehmet Timuroğlu ile tutuksuz sanık Mustafa P'nin dosyalarını haklarındaki bazı raporlar gelmediği için ayırmıştı.
22 EKİM 2018'DEKİ KARAR DURUŞMASINDA ŞUNLAR YAŞANMIŞTI
İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu 6 sanık ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.
Tanık G.E.T, tutuksuz sanık Gözde T. hakkında verdiği ifadesinde, sanığın örgüt üyeliğine dair bilgisinin olmadığını belirterek, "Amerika seyahatlerini biliyorum. Fetullah Gülen'le görüştüklerini biliyorum. Yeni Oluşum Derneği toplantısında anlatmıştı. Eşiyle Fetullah Gülen'i ziyaret etmişler. Bir ziyaretleri sonrasında gittiklerini anlatmıştı. Fas seyahatimiz de oldu, Türk okulunu ziyaret ettik." diye konuştu.
"GÖZDE'NİN GÜLEN'LE GÖRÜŞTÜĞÜNÜ DUYDUM"
Tanık Ç.D. de sanık Gözde T. ile dernekte kimsesiz çocuklar için beraber çalıştıklarını anlatarak, "Çocukların yararına yapılacak etkinlikler için evini tahsis ettiğini biliyorum. Derneğe çocuklar için yardım ettiğini biliyorum. Kendisinden Amerika'ya 3 defa gittiğini, Fetullah Gülen'le görüştüğünü duydum." şeklinde konuştu.
Tanık A.G. ise tutuklu sanık Abdurrahman Akyol'un, örgütün "Çeşme abisi" olduğunu öne sürerek, bazı tutuksuz sanıkların sohbetlere katıldığını ve himmet verdiğini duyduğunu söyledi.
"YENİ DELİLLER IŞIĞINDA..."
İddia makamı, önceki mütalaasında tutuksuz sanık Gözde T. hakkında verdiği, "örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan cezalandırılması talebini değiştirdiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Bugün dinlenen tanıklar G.E.T. ve Ç.D'nin anlatımları sonucu, sanığın FETÖ/PDY silahlı terör örgütü hiyerarşik yapısına dahil olduğu ve bu çerçevede faaliyetlerde bulunduğu düşünülerek, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan cezalandırılmasını talep ederiz."
"AMERİKA'YA GİTTİM AMA..."
Tutuksuz sanıklar da mütalaaya ilişkin savunmalarında, terör örgütü üyesi olmadıklarını ve ülkeye ihanet etmediklerini savunarak beraatlerini istedi.
Sanık Gözde T. aleyhine olan tanık ifadelerini kabul etmediğini aktararak, "Savunmamda Amerika'ya gittiğimi söylemiştim. Çocuklarımı Disneyland'a ve konsere götürmüştüm. Bu gidişte hain terör örgütüne ilişkin bir ziyaret gerçekleştirdiğim doğru değildir. Kimsesiz çocuklar için davet düzenledim. Fas gezisi de 2006-2007 yıllarında tarihi amaçlı bir geziydi, bahsedildiği gibi okul ziyaret etmedim." ifadesini kullandı.
Sanık Akyol ise hakkındaki iddiaların ispata muhtaç olduğunu savunarak, cezaevinde sağlığını yitirdiğini, suç teşkil eden bir eylemi olmadığını ve tahliyesini istediğini söyledi.
Sanık avukatları da dosyadaki delillerin sadece tanık ifadelerinden ibaret olduğunu savunarak, müvekkillerinin suçsuz olduğunu ve beraat talebinde bulunduklarını bildirdi.
DOSYALARI AYRILDI
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, 23 sanıklı davada tutuklu sanık iş adamı Mehmet Timuroğlu ve tutuksuz sanık Mustafa P. ile ilgili bazı raporların gelmemesi nedeniyle dosyalarını ayırdı.
Mahkeme heyeti, 13 sanığı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 6 yıl ila 12 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. İki sanığa da "örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan iki yıl birer ay hapis cezası verdi.
Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştıran heyet, 6 sanığın delil yetersizliğinden beraatine hükmetti.
Paralel yapı-02 Ağustos (2016) 'İzmir 23 sanık (ilk 22) Çeşme İlçe Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(19 Ocak 2019, 19:05)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: