Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden yargılanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Etik Komisyonu Üyesi ve Polis Akademisi Bilimsel Araştırma ve Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cerrah, "silahlı terör örgütüne üyelik'suçundan 12 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
30.12.2018 16:16 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden yargılanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Etik Komisyonu Üyesi ve Polis Akademisi Bilimsel Araştırma ve Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cerrah, "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan 12 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
24 Aralık'ta Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanık Cerrah ve avukatı katıldı.
Savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yapması için söz verilen Cerrah, isnat edilen suçlamaların somut delillere dayanmadığını, lehinde kullanılabilecek delillere ise iddianamede yer verilmediğini ileri sürdü.
Yaklaşık 30 yıl Polis Akademisinde görev yaptığını, bu sürede hukukun üstünlüğünü savunduğunu belirten Cerrah, demokrasiye inanan, darbe karşıtı bir kişiliğinin olduğunu öne sürdü.
Sanık Cerrah, 17/25 Aralık sürecinde yaptığı açıklamalarının ifade özgürlüğü kapsamındaki değerlendirmelerden ibaret olduğunu iddia etti.
Oğlunu ziyaret amacıyla yurt dışına çıkacağı sırada uçakta gözaltına alındığını söyleyen Cerrah, bu nedenle firar etmekle suçlandığını hatırlattı.
Cerrah, gözaltına alınacağı sırada bazı belgeleri imha etmeye çalıştığına ilişkin dava dosyasındaki tespitin gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek bir kağıdın sadece boş kısmını kestiğini savundu.
Aleyhindeki tanık beyanlarını da kabul etmeyen Cerrah, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığına ilişkin tespiti reddetti.
Üzerinde ele geçirilen 1 doların, cüzdanındaki 80 doların arasından çıktığını öne süren Cerrah, suçsuz olduğunu savunarak beraatini talep etti.
Sanık avukatının savunmasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.
Buna göre sanık Cerrah, "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan 12 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı.
Hakkında takdir indirim hükümleri uygulanmayan Cerrah'ın tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.
21 Şubat'taki duruşmada yaşananlar
Eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Etik Komisyonu Üyesi ve Polis Akademisi Bilimsel Araştırma ve Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cerrah'ın, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği iddiasıyla yargılanmasına 21 Şubat 2018 tarihinde başlanmıştı. O duruşmada şu gelişmeler yaşanmıştı:
Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Cerrah ve avukatı katıldı.
Yaptığı savunmasında atılı suçu reddeden Cerrah, FETÖ ile ilgisinin bulunmadığını, öğrencilik yıllarından beri milli görüş çizgisinde olduğunu savundu. Hakkındaki iddiaların dayanaktan yoksun olduğunu öne süren Cerrah, aleyhinde delil üretildiğini, bazı delillerin karartıldığını ve soruşturma savcısının lehindeki delilleri dosyaya koymadığını söyledi.
Cerrah, "Yıllarca Polis Akademisinde ders verdiğim öğrenciler beni mağdur etti. Kendi öğrencilerim, yetiştirdiğim polisler tarafından mağdur edildim. 30 yıl boyunca hukuk ve etik değerleri anlattığım polisler, yapılmamasını öğütlediğim her şeyi bizzat bana yaptı" dedi.
MİT Kanunu ile ilgili hazırladığı raporunun dosyaya aleyhinde delil olarak konulduğunu ifade eden İbrahim Cerrah, bu raporu Türkiye'nin bir istihbarat devletine dönmemesi için hazırlayıp ilgili kurumlara sunduğunu, şimdi bu kurumun "ürettiği" delillerle yargılandığını öne sürdü.
17/25 Aralık sürecindeki açıklamalarının anayasal güvence altında bulunan ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, kimseyi suçlamadığını, beyanlarının hukuki olduğunu savunan Cerrah, "Ne başbakana ne de bakanlara hırsız demedim. Demiş olsam dahi kendi avukatları var. Hakkımda suç duyurusunda bulunabilirler" dedi.
Oğlunu ziyaret amacıyla yurt dışına çıkacağı sırada uçakta gözaltına alındığını söyleyen Cerrah, bu sırada yerde bulunan dua yazılı bir kağıt parçasının delil olarak dosyaya konulduğunu savundu.
Cerrah, aleyhindeki tanık beyanlarını kabul etmediğini, zanna dayalı beyanlarda çelişki ve eksik bilgiler bulunduğunu öne sürdü.
ByLock iddiasını da reddeden Cerrah, iddianın istihbarat örgütünce siyasi saiklerle üretildiğini öne sürdü. Cerrah, ByLock tespit tutanağında, kullandığı öne sürülen şifre ve takma isim hakkında, "Bu bilgiler herkesin bilebileceği şeyler. Kabul etmiyorum. Tamamı üretme" diye konuştu.
Cerrah, üzerinde bulunan 1 doların "B" serisi olduğunu ve bu paranın 80 doların arasından çıktığını söyledi.
İbrahim Cerrah'ın avukatı Hüseyin Kırhan da müvekkilinin FETÖ mensubu olmadığını öne sürerek, tahliye ve beraat istedi.
Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Cerrah'ın tutukluluğunun devamına hükmederek davayı ertelemişti.
ÖNEMLİ BİR İSİM
Polis Akademisi içindeki FETÖ yapılanmasında büyük rolü olduğu iddia edilen Cerrah, 17 Aralık 2013'ten sonra emekliye sevk edilmişti. Cerrah, 21 Temmuz 2016'da İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda Almanya'ya kaçmaya çalışırken gözaltına alınmıştı.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(30 Aralık 2018, 16:16)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: