Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada, aralarında eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ile bazı iş adamlarının da bulunduğu 11'i tutuklu 60 sanığın yargılanması 47 sanık açısından sona erdi. 37 sanığa 1 ile 7 yıl arasında ceza verildi. Eski Bursa Valisi Harput 6 yıl hapis cezası alan sanıklar arasında yer aldı. 10 sanık beraat etti. Diğer sanıkların dosyaları ise ayrıldı.
15.12.2018 13:42 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik davada, aralarında eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ile bazı iş adamlarının da bulunduğu 11'i tutuklu 60 sanığın yargılanmasına devam edildi.
05.12.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, eski Vali Harput'un da aralarında olduğu tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları ve sanık yakınları hazır bulundu.
Son savunmaları alınan bazı sanıklar, haklarındaki iddiaları reddetti, beraatlerini istedi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.
06.12.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın son celsesine tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık yakınları ve avukatları katıldı.
27 Kasım tarihinden bu yana devam eden duruşmanın son gününde mahkeme heyeti sanıkların son sözlerini aldıktan sonra karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.
Aranın ardından duruşmaya karar verilmek üzere devam edildi.
10 beraat
Mahkeme heyeti, Yavuz K. ve Mehmet K. hariç diğer sanıkların finansmanın önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet suçundan ayrı ayrı beraatına, Yavuz K, Mehmet K, Orhan B, Ömer B, Sabri E, Salih U. hakkında üzerlerine atılı 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan, Erdoğan Ö, Hüseyin A, Rahime Ö.Ö. ve Sevgi D. hakkında 'terör örgütü kurma veya yönetme' suçundan toplanan deliller kapsamında suçun sabit görülmemesinden dolayı ayrı ayrı beraatlarına ve varsa haklarındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi.
Sanıklar Soner E, Emin A, Hilmi G. hakkında yöneticilikten toplanan deliller kapsamında sanıkların eyleminin örgüte üye olma suçunu oluşturduğu ve Hilmi G'nin 26 Mayıs 2016'da dilekçesi ve kolluk ifadesinde, Soner E. ve Emin A'nın ise kolluk ifadelerinde etkin pişmanlık kapsamındaki savunmalarında örgütün Bursa il yapılanması, mütevelli heyetleri konusunda yararlı ve tutarlı bilgi verdikleri gerekçesiyle sanıklara ayrı ayrı ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi. Sanıklar Cengiz Resimoğlu, Selamettin Özgörüş, Mahmut Kesici, Turan Boztepe, Ferudun Kahraman, Eyüp Karakuş, Şakir Umutkan ve Selahattin Çelik hakkında etkin pişmanlık kapsamında tutarlı ve yararlı bilgiler verdikleri gerekçesiyle Kesici'nin 1 yıl 6 ay 22 gün, Özgörüş ve Kahraman'ın 2 yıl 1'er ay, Resimoğlu, Çelik ve Umutkan'ın 3 yıl 1 ay 15'er gün, Karakuş ve Boztepe'nin ise 4 yıl 2'şer ay hapisle cezalandırılmasına, ayrıca Kesici'nin cezasının ertelenmesine karar verildi.
Mahkeme heyeti, Ahmet Nuri Ekiz, Ali Fuat Er, Ali Saffet Durmuşlar, Ali Kemal Turhan, Ayhan Kandıral, Bünyamin Işık, Hamit Tuna, Mecit Özkelebek, Muzaffer Koyuncu, Mehmet Zengin, Mustafa Celal Eğreti, Osman Üstünal, Ömer Kazangil, Recep Göral, Recep İleri, Refik Öztüfekçi, Sait Usul, Şahabettin Harput, Sami Şentürk'ün örgüt yöneticiliğinden beraatlarına, örgüt üyesi olmak suçundan 6 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırılmalarına karar verdi.
Ahmet Gören, Ahmet Keşkekoğlu, Celal Sevmezler, Davut Baykan ve Ramazan Yılmaz'ın örgüte üyelikten 7 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırılmalarına hükmedildi. Mahkeme, tutuklu sanık Şentürk'ün şirketine ait FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için yaptırıldığı ve örgüt toplantılarında kullanıldığı öne sürülen malikanenin müsaderesini (devlete geçmesi) reddetti.
Sanıklar Ferudun Kahraman, Şakir Umutkan, Hilmi Gülcemal ve Emin Akça hakkında Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklama talebini reddeden mahkeme, ev hapsinin kaldırılmasına karar verdi. Sanıklar Resimoğlu, Özgörüş, Kesici, Boztepe ve Kahraman ile Karakuş ve Çelik hariç sanıklardan haklarında ev hapsi kararı bulunanların yaşadıkları kentin dışına çıkmama şartıyla adli kontrol tedbirine çevrilmesine karar veren mahkeme, Sevmezler'in üstüne atılı suçun vasfı nedeniyle hakkında tutuklama kararı çıkarılmasına, sanıklar Ali Fuat Er, Ahmet Nuri Ekiz, Ali Saffet Durmuşlar, Hamit Tuna, Mecit Özkelebek, Muzaffer Koyuncu, Refik Öztüfekçi ve Sami Şentürk'ün yaşadıkları kenti terk etmemek şartıyla adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyelerine karar verdi.
Sanıklar Ahmet Gören, Ahmet Keşkekoğlu ve Davut Baykan'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Haklarında mahkumiyet ve ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına, Bülent Özdemir, Veli Velioğlu, Yunus Dağ, Dinçer Temur ve Salih Uçak hakkında örgüte üye olma suçunu işlemedikleri, örgüte bile isteye yardım ettikleri gerekçesiyle 2'şer yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmedildi.
Kararın ardından tahliye edilen sanıkların yakınları sevinç gösterilerinde bulunurken, 6 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Vali Harput ise eşiyle birlikte adliyeden ayrıldı. Harput, hakkındaki ceza onandıktan sonra cezaevine gönderilecek ve dosya Yargıtayda sonuçlanıncaya kadar ikamet ettiği Ankara'dan dışarı çıkamayacak.
Ayrıca, diğer sanıkların dosyalarının ayrılmasına hükmedildi.
İTİRAFÇI SANIKTAN ŞOK İDDİA: FETÖ TOPLANTILARI CEZAEVLERİNDE SÜRÜYOR
Öte yandan karar öncesi celse arasında mahkemeye yazılı savunma veren itirafçı sanık iş adamı Ş.U.'nun 'FETÖ toplantıları cezaevlerinde devam ediyor' iddiası şok etkisi yaptı.
Bursa'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması üyeliğinden hakkında açılan davada yargılanan itirafçı iş adamı Ş.U., mahkemeye sunduğu yazılı savunmasında, cezaevlerinde örgüt üyelerinin 'sohbet' adı altındaki toplantılarını sürdürdüğünü anlattı.
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada yargılanan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanmasından yaklaşık 18 ay sonra ev hapsi verilerek tahliye edilen Ş.U., mahkemeye yazılı savunma sundu.
İtirafçı olduğu için Ocak ayında tahliye edilen Ş.U.'nun son savunmasında, örgüt üyelerinin ve aynı iddiayla yargılanan sanıkların örgüte bağlılığına dair ilginç detaylar yer aldı.
Yapıyla ilk olarak 1997'de tanıştığını anlatan Ş.U., ilk yıllarda 'sohbet' adı altındaki toplantıların örgüt faaliyetlerinden uzak konularda yapıldığını ancak yıldan yıla FETÖ/PDY'nin devlet içine sızdıkça bu toplantıların daha çok para toplamaya yönelik olduğunu belirtti.
Örgütün zaman geçtikçe iş adamlarından daha çok para istediğine dikkati çeken Ş.U., 'Ben ilk yıllarda düzenli olarak örgüt toplantılarına gittim. Benim bulunduğum grupta iş adamları vardı. Örgüt benim tanıştığım ilk yıllarda genelde kurban derilerini toplardı. Daha sonraları sadaka, burs ve kurban bağışı adı altında paralar toplamaya başladılar. Grubumda bulunan iş adamları zengin olduğu için bana pek burs verme ve para işleri düşmüyordu' ifadesini kullandı.
Takıların üstündeki isimleri kaydetmişler
Örgütün sözde imamları tarafından iş adamlarının yapacağı bağış miktarının belirlendiğini vurgulayan Ş.U., şunları kaydetti:
'Düzenlenen 'sohbet' adı altındaki toplantılarda, örgütün sözde imamları tarafından, zorlayarak ve baskıyla bu paranın ödenmesi istenirdi. Örgüt imamı, kene gibi yapışkan biriydi, her fırsatta yapışır parayı koparmaya çalışırdı. Hatta bir defasında burada da yargılanan sanıklardan E.K.'nin oğlunun sünnetinde takılan çeyrek altınların üstünde yazan isimleri kaydetmiş ve 'bu kadar tanıdığın var, bunlardan kurban bağışı al' diye baskı kurmuşlardı. 17-25 Aralık sürecinden önce esnaf mütevellilerinin çocuklarını hukuk bölümlerine, askeriyeye ve emniyete yönlendiriyorlardı. Sohbet grubumuzda bulunan, örgüt tarafından çocukları bu alanlara yönlendirilen FETÖ üyeleri bir süre sonra ortadan kayboluyorlardı.'
'Cezaevlerinde toplantılar sürüyor'
İtirafçı Ş.U., 17-25 Aralık sürecinden sonra yapıyla olan bağını koparmak istediğini ve bunun ancak 2014'te mümkün olduğunu öne sürerek şöyle devam etti:
'Bu yapıdan kopmak kolay değil size yapışıyorlar ve bırakmıyorlar kolay kolay. Bu yapı gerçekten haşhaşi bir gruptur, insanları etkileyerek kalplerini ve beyinlerini uyuşturuyorlar. Siz o çevrede yer aldığınız, gazetelerini okuduğunuz sürece yapıdan kopamazsınız. Toplantılarına gitmeseniz bile o çevreden insanlarla görüşüyorsanız bir şekilde sizin aklınızı ve kalbinizi mühürlüyorlar. Ben cezaevinde birlikte kaldığım, yargılanan sanıkların da bu yapıdan kopmalarının mümkün olduğunu düşünmüyorum, kopamazlar bu yapıdan. Bu yapının 'sohbet' adı altındaki toplantıları cezaevlerinde de sürüyor. Cezaevinde de yine bu yapının mensupları bir arada ve birlikte hareket ediyorlar, 'sohbet' adı altındaki toplantıları gerçekleştiriyorlar.'
ETKİN PİŞMANLIK İNDİRİMİ
Sonuçlanan davada Ş.U'a indirim yapılarak 3 yıl hapis cezası verildi. Davada etkin pişmanlık kapsamında tutarlı ve yararlı bilgiler verdikleri gerekçesiyle 8 sanık hakkında verilen cezalarda indirim yapılmıştı.
Paralel yapı-16 Mart (2017) 'Bursa 60 sanık İl Yap./Örgüte finansal destek/Eski vali Şehabettin Harput' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(15 Aralık 2018, 13:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: