Ankara'da, kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) eski başkanı Murat Arslan'ın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)kapsamında 'silahlı terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak' suçlarından yargılandığı davanın duruşması görüldü.
16.12.2018 09:23 Ankara'da, kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) eski başkanı Murat Arslan'ın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kapsamında 'silahlı terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak' suçlarından yargılandığı davanın duruşması görüldü.
7 Aralık'ta Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Arslan ve avukatları katıldı. Bazı yabancı yargı derneklerinin mensuplarının da duruşmayı izledi.
Mahkeme, heyet değişikliği nedeniyle daha önce mahkemeye gelen evrakları tekrar okudu.
Cumhuriyet savcısı, önceki celse verdiği Arslan'ın 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan cezalandırılması yönündeki görüşünü tekrarladığını bildirdi.
Duruşmada esas hakkında savunmasını yapması için Murat Arslan'a söz verdi. Ancak avukat Öykü Didem Aydın, mahkeme başkanının değişmesi nedeniyle savunmadan önce bazı talepleri olacağını belirterek söz istedi.
Avukat Aydın, kovuşturmanın genişletilmesi talepleri olduğunu belirterek, 'Müvekkilim kullandığı iddia edilen 'ByLock' tespit raporunda yer alan kişiler hakkında herhangi bir soruşturma var mı? Bu kişiler hakkında yargılama yapılıyorsa, dosyalarını istenilmesini talep ediyoruz. Bu taleplerimiz sadece Kazım Uslu yönünden yerine getirildi. Bizim aldığımız raporla bilirkişinin 'ByLock' raporu arasında çok fark var. Bu kişilerin 'ByLock' dökümleri var mı? Varsa dosyaya girmesini talep ediyoruz. Gizli tanık 'Defne duruşmaya getirilip dinlenilmeli. Aksi taktirde gizli tanığın ifadesiyle hüküm kurulmamalı. Dinlenmeyen tanıkların dinlenilmesi yönünde mahkemenin daha önce verdiği karar yerine getirilmeli. Bu sebeplerden dolayı kovuşturmanın genişletilmesini talep ediyoruz' dedi.
Avukat Deniz Doğan da esas hakkında savunmayı tamamlayamadıklarını belirterek, savunma hazırlamak için ek süre talep etti.
Ara karar
Cumhuriyet savcısı sanık tarafına esas hakkındaki savunma hazırlamaları için süre verilmesini mahkemenin takdirine bırakırken, dosyaya yenilik sağlamayacağı gerekçesiyle diğer taleplerin reddini istedi.
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarından Aydın'ın taleplerinin bazılarını 'dosya içeriğinde mevcut olması', bazılarını ise 'dosya kapsamına göre esasa etkili olmayacağı' nedeniyle reddederken, avukatlardan Doğan'ın 'savunma hazırlamak için süre verilmesi' talebinin ise 'adil yargılanma hakkı ve savunma hakkının kısıtlanmaması' için kabul etti.
Tahliye konusunda söz verilen sanık Arslan, 'Bir diyeceğim yoktur.' ifadesini kullandı. Sanık avukatları tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesini kararlaştırdı. Arslan'ın tutukluluğunun devamına da karar veren heyet, davayı 7 Ocak 2019'a erteledi.
Savcı 15 yıla kadar hapis istemişti
Cumhuriyet savcısının önceki celse verdiği esas hakkındaki görüşte, FETÖ'nün nihai amacının Türkiye'de mevcut anayasal düzeni ortadan kaldırmak olduğu, bu amaç doğrultusunda devlet kurumlarıyla sivil toplum kuruluşlarında kadrolaştığı, YARSAV'da da kadrolaşmaya gittiği ifade edilerek, Arslan'ın bu kapsamda YARSAV'a üye olduğu ve nihayetinde başkanlığını üstlendiği kaydedilmişti.
Arslan'ın örgütün mahrem yapılanmasında yer aldığı, toplantılarına katıldığı ve ByLock kullandığı bildirilen görüşte, sanık hakkındaki delillerin 'örgüt yöneticiliği' suçunu değil, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçunu oluşturduğu belirtilmiş ve alt sınırdan uzaklaşılarak 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Paralel yapı-19 Ekim (2016) 'Ankara 1 sanık YARSAV eski başkanı Murat Aslan' davası
Paralel yapı-Yarsav (Yargıçlar Savcılar Birliği) Yapılanması
(16 Aralık 2018, 09:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: