İstanbul'da, Yargıtay'ın bozma kararının ardından Ergenekon davasının yeniden görülmesine devam edildi. Savcının, 237 sanıktan firari 2'si hariç 235'i hakkında mahkemeye sunduğu 647 sayfalık mütalaada, 'Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün varlığının kesin ve inandırıcı deliller ile kanıtlanamadığı, kovuşturmaya konu edilen, 'Ergenekon' adlı bir 'terör örgütü'nün varlığı ispat edilememiştir' denildi. Mütalaada, aralarında Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombası atılması ve Danıştay saldırısı sanıklarının da bulunduğu toplam 32 sanık hakkında ceza talep edildi. Ceza talep edilen sanıklardan Danıştay saldırısı sanıklarından Alparslan Arslan, Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında ise 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi. Aralarında Gürbüz Çapan, Levent Temiz, Levent Ersöz, İbrahim Şahin'in bulunduğu 26 sanığın çeşitli suçlardan cezalandırılması talep edildi. 199 sanığın ise tüm suçlardan beraatine veya açılan davaların zamanaşımı ve ölüm nedeniyle düşürülmesine karar verilmesi, diğer 4 sanık hakkında da bazı suçlardan düşme ve beraat talep edildi. Sanık Mahmut Güzel hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar veren mahkeme, yakalanamayan sanıklar Turhan Çömez ve Saipir Deplelvitze'nin yakalanmasının beklenmesine karar vererek, son savunmalar için duruşmayı 27 Aralık'a erteledi.
02.12.2018 12:45 İstanbul'da, Yargıtay'ın bozma kararının ardından Ergenekon davasının yeniden görülmesine devam edildi. Savcı, 237 sanık hakkında mahkemeye sunduğu 647 sayfalık mütalaada,'Ergenekon terör örgütü varlığı ispat edilemedi' dedi.
30 Kasım 2018'de İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7'nci celsesi görülen duruşmada, sanıklardan Erhan Timuroğlu, Osman Yıldırım, Yüksel Dilsiz bulundukları cezaevinden SEGBİS yoluyla katıldılar. Sanık Alparslan Aslan, duruşmaya katılmak istemediği söyledi. Aslan'ın, SEGBİS'le duruşmaya bağlanmayı kabul etmediği tutanağa yazdırıldı. Aparslan Aslan mahkemeye tüm avukatlarını azlettiğine dair dilekçe gönderdi.
Duruşmanın başlamasının ardından savcı 647 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Mütalaada, Ergenekon soruşturmasının 12 Haziran 2007 tarihinde Trabzon İl Jandarma Komutanlığına yapılan ihbar sonrasında, İstanbul Ümraniye Çakmak mahallesinde bir gecekonduda yapılan arama neticesinde 27 adet el bombasının bulunması ile resmen başladığı hatırlatıldı.
Mütalaada ilk yargılamadaki rakamlara değinildi
Dava kapsamında 6 bin 533 sayfa olan 23 ayrı iddianame ile 275 sanığın yargılandığı, 157 tanığın dinlendiği anımsatılan mütalaada, Yargıtay'ın bozma kararı öncesinde yargılama kapsamında 2270 sayfalık mütalaa verildiği, yargılama neticesinde verilen hükmün 05.08.2013 tarihinde tefhim edildiği, gerekçeli kararın ise 16.798 sayfadan oluştuğu, temyiz incelemesi için Yargıtay dairesine 3.868 klasör, 11 adet çuval, içerisinde 208 kitabın olduğu 4 adet karton kutu ve 92 cilt iddianameden oluşan iş bu yargılama dosyasının yargıtay bozma ilamı sonrasında gelinen aşamasında 235 sanık hakkında 648 sayfadan ibaret mütalaamızı mahkemeye sunmuş bulunmaktayız' ifadelerine yer verildi.
'Ergenekon' adlı bir 'terör örgütünün varlığı ispat edilememiştir'
Ergenekon Terör örgütünün varlığının tespit edilemediği aktarılan mütalaada şu ifadelere yer verildi; 'Ergenekon terör örgütünün varlığı sorunsalına ilişkin değerlendirmeyi özetlemek gerekir ise; Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin kararı, devamında yaşanan 15 Temmuz Darbe girişimi ve sonrasında ortaya çıkan olgular, mahkümiyet kararı veren ve davaları açan Cumhuriyet Savcıları hakkında HSK tarafından verilen ihraç kararında işbu dosyaya yapılan atıflar, İşbu dava kapsamında ilk iddianamenin tanzim edildiği 10/07/2008 tarihinden itibaren kamuoyunda 'Zirve Yayınevi davası', 'Cumhuriyet Gazetesi Davası', 'Danıştay Saldırısı Davası' gibi birçok sansasyonel davanın işbu dava ile birleştirilmesi veya birleştirilmesine çalışılması, mütalaada ayrıntısını belirttiğimiz diğer delil, olgu ve olaylar birlikte değerlendirildiğinde, 'Ergenekon Silahlı Terör Örgütünün varlığının kesin ve inandırıcı deliller ile kanıtlanamadığı, bu nedenle de varlığı kanıtlanamayan örgütün liderliği, üyeliği ve örgüt adına suç işlenmesinin de söz konusu edilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu haliyle, işbu dava kapsamında kovuşturmaya konu edilen, 'ergenekon' adlı bir 'terör örgütü'nün varlığı ispat edilememiştir' kanaati oluşmuştur' denildi
CUMHURİYET VE DANIŞTAY SALDIRILARINA İLİŞKİN TOPLAM 8 SANIK HAKKINDA DEĞERLENDİRME
Mütalaada, Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombası atılması ve Danıştay saldırısına ilişkin toplam 8 sanık hakkında ayrı değerlendirme yapıldı. Mütalaada, 'Bu saldırıların bir silahlı terör örgütünün faaliyeti kapsamında anayasal düzenin işleyişine karşı bir suç olduğu kabul edilmiştir' denildi. Sanıklar Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu hakkında TCK'nin 309. maddesi gereğince Anayasa'yı ihlal suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Alparslan Arslan'ın tutukluluk halinin devamı talep edilirken; Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu'nun tutuklanmaları istendi. Sanıklar Süleyman Esen ve Tekin Irşi hakkında ise çeşitli suçlardan hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
26 SANIĞA DAHA CEZA; 199 SANIĞA TÜM SUÇLARDAN BERAAT VE DÜŞME
Mütalaada, geriye kalan 227 sanıktan aralarında Gürbüz Çapan, Levent Temiz, Levent Ersöz, İbrahim Şahin'in bulunduğu 26 sanığın çeşitli suçlardan cezalandırılması talep edildi. Diğer 199 sanığa tüm suçlardan beraatine veya açılan davaların zamanaşımı ve ölüm nedeniyle düşürülmesi talep edildi. 4 sanık için ise bazı suçlardan beraat ve düşme talep edildi.
SON SAVUNMALAR 27 ARALIK'A BIRAKILDI
Mahkeme heyeti, Alparslan Aslan'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Yakalanamayan sanıklar Turhan Çömez ve Saipir Deplelvitze'nin yakalanmasının beklenmesine karar verdi. Duruşma, sanıkların son savunmalarını yapmaları için 27 Aralık'a bırakıldı.
Ergenekon sanıklarından skandal Erdoğan çıkışı: Ergenekon ve Fetö'nün hedefi Erdoğan
Ergenekon mütalaa aşamasına geçti
Paralel'e de Ergenekon'a da hayır
Paralel yapı-Ergenekon davasında kumpas
Paralel yapı-10 Temmuz (2017) 'Ankara (İstanbul) 8 sanık Ergenekon hakim ve savcıları' davası (Yargıtay)
Ergenekon yargısına 600 yıl hapis!
Paralel yapı-02 Mart (2016) 'Erzincan Ergenekon davasında kumpas' soruşturması
Paralel yapı-30 Aralık (2016) 'İstanbul 18 sanık Ergenekon'da Islak İmza Kumpası' davası
Paralel yapı-25 Ocak (2017) 'Ankara 18 sanık Ergenekon davasında kumpas' davası
Paralel yapı-30 Kasım (2017) 'İstanbul 1 sanık Ergenekon sanıklarının avukatı Vural Ergül' davası
Paralel yapı-11 Ocak (2018) 'Adana 1 sanık Ergenekon eski savcısı Mehmet Ali Pekgüzel/örgüt üyeliği' davası
Paralel yapı-25 Ekim (2017) 'İstanbul 1 sanık Yargı Yapılanması/Ergenekon Savcısı Ercan Şafak' davası
Paralel yapı-Ergenekon
Yargıtay Ergenekon davasını bozdu
(02 Aralık 2018, 12:45)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: