İstanbul'da, Anadolu Kültür AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu Taksim Gezi Olayları, 17/25 Aralık kumpasları ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, 20 şüpheli hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldı. Bu kişilerden 12'si gözaltına alınırken 8 ismin aranmasına devam ediliyor. Öte yandan Gezi olaylarını konu alan soruşturmalar kapsamında bir gelişme daha yaşandı. FETÖ soruşturmaları kapsamında, Gezi Parkı eylemlerinde kamuoyunda 'kırmızılı kadın' olarak bilinen Ceyda Sungur'a biber gazı sıktığı gerekçesiyle hapis cezası verilen polis memurunu azmettiren İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
17.11.2018 18:47 İstanbul'da, Anadolu Kültür AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu Taksim Gezi Olayları, 17/25 Aralık kumpasları ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, 12 şüpheli daha gözaltına alındı.
16 Kasım'daki gelişmede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu Anadolu Kültür'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Bu kapsamda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda Anadolu Kültür'ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatör Asena Günal ve dernek danışmanları Çiğdem Mater ile Meltem Aslan ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan 8 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala, 1 Kasım 2017'de “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçlarından tutuklanmıştı.
DETAYLAR
Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında aralarında Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Betül Tanbay Tüten, Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Turgut Tarhanlı'nın da olduğu 13 kişi gözaltına alındı. Tarhanlı ve iki kişi, yurtdışı yasağıyla serbest bırakıldı. Suçlama; 2013'teki ‘Gezi Parkı eylemlerini geliştirmek ve Anadolu'ya yaymak için toplantılar yapmak.'
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, yönetim kurulu başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu Anadolu Kültür AŞ'ye yönelik soruşturma kapsamında 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince İstanbul, Adana, Antalya ve Muğla'da dün sabah belirlenen adreslere eşzamanlı operasyon düzenlendi.
DÖRT KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
Operasyonda Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay Tüten, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanı Ali Hakan Altınay ile Anadolu Kültür AŞ Depo Program Koordinatörü Asena Günal, Anadolu Kültür AŞ Genel Koordinatörü Meltem Aslan Çelikkan, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ali Emekçi, Anadolu Kültür AŞ Sivil İtaatsizlik'ten Ayşegül Güzel, Bora Sarı ve Filiz Telek, Anadolu Kültür AŞ Danışmanı Çiğdem Mater Utku, Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü Hande Özhabeş, İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi çalışanı Yiğit Aksakoğlu, Gezi Parkı olaylarının senarize edildiği Mi Minör oyununun yöneticilerinden Yusuf Cıvır gözaltına alındı. 7 kişinin arandığı bildirildi. Tarhanlı, Asena Günal, Bora Sarı ve Betül Tanbay, ifadeleri alındıktan sonra akşam saatlerinde yurtdışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.
PROFESYONEL EYLEMCİ GETİRİLDİ
Soruşturma dosyasında yer aldığı belirtilen iddialar arasında, gözaltına alınan şüphelilerin, “Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde, Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür AŞ'ye ait Depo isimli yerde toplantılar düzenlendiği ve sivil itaatsizlik, şiddetsiz eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurtdışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın gibi profesyonel eylemciler getirttikleri, yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olaylara ilişkin kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasını hedefledikleri, Kavala'nın Avrupa'da birçok kurum ve kişiyle görüşerek, Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye'ye ithalinin durdurularak yasaklanması için çalışmalar yaptığı” bulunuyor. Şüphelilere yöneltilen suçlamaların başında ‘Açık Toplum Fonlaması ile Anadolu Kültür AŞ üzerinden yapılan faaliyetler' yer alıyor.
AB: MASUMİYET KARİNESİ DİKKATE ALINMALI
Avrupa Dış İlişkiler Servisi Sözcüsü Maja Kocijancic, gözaltılarla ilgili yaptığı açıklamada, gelişmelerin endişe verici olduğunu, masumiyet karinesinin dikkate alınarak hızlı bir karar alınması gerektiğini belirtti. Kocijancic, 22 Kasım'da yapılacak Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı da dahil olmak üzere bu ciddi konuları AB'nin gündeme taşımayı sürdüreceğini belirtti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise ‘endişe verici gelişmeyi Türk hükümeti nezdinde bir aciliyet meselesi olarak gündeme getireceklerini' söyledi.
GEZİ PARKI GÖRÜŞMELERİ SORUSU
Hürriyet'in edindiği bilgilere göre şüphelilerin Gezi Parkı eylemleri sırasında birbirleri ve özellikle Osman Kavala ile yaptıkları mahkeme kararıyla dinlenen telefon görüşmeleri soruşturma dosyasına girdi. Bu telefon görüşmelerinde “Gezi ile ilgili hem kişisel hem örgütsel olarak yoğun olarak çalışıyoruz”, “Direniş kendi akışında gidiyor ve bir sürü yerde bir sürü acayip şeyler oluyor. Yakın zamanda bunun ivmesinin düşmesi gibi bir risk olabilir, toparlanmaması gibi bir risk olabilir. Biraz bu hareketi toparlamak hem genişletmek hem de derinleştirmek için ne yapabiliriz” şeklinde konuşmalar bulunuyor. ‘Suç unsuru olarak' değerlendirilen bu konuşmalar kapsamında şüphelilerin Gezi eylemlerini derinleştirmek, geliştirmek ve Anadolu'ya yaymak için Garaj İstanbul'da toplantılar yaptıkları bu toplantıların ana hatlarını da Osman Kavala'ya ilettikleri öne sürülüyor. Kavala ve diğer şüphelilerin, “Gezi Parkı eylemlerini Türkiye geneline yaymayı, kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmeyi ve bu yolla hükümete yönelik darbe teşebbüsünde bulunmayı” amaçladıkları da iddialar arasında yer alıyor. Sorgulamalarına başlanan şüphelilere, 90'ın üzerinde soru sorulduğu bunların büyük bölümünün 2013'teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin telefon görüşmeleri olduğu öne sürüldü.
GEZİ OLAYLARINDA KIRMIZILI KADINA GAZ SIKTIRAN EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISINA YAKALAMA KARARI
Öte yandan Gezi olaylarını konu alan soruşturmalar kapsamında bir gelişme daha yaşandı. FETÖ soruşturmaları kapsamında, Gezi Parkı eylemlerinde kamuoyunda 'kırmızılı kadın' olarak bilinen Ceyda Sungur'a biber gazı sıktığı gerekçesiyle hapis cezası verilen polis memurunu azmettiren İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
15 Kasım'daki gelişmeye göre, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmaları kapsamında görevden ihraç edilen dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli ile Grup Amiri Mehmet Zeki Bayrak'ın, Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında, kıyafetinin rengi dolayısıyla kamuoyunda "kırmızılı kadın" olarak bilinen Ceyda Sungur'a biber gazı sıktığı gerekçesiyle "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verilen polis memuru Fatih Z'yi azmettirdikleri gerekçesiyle yargılanmalarına devam edildi. Emekli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
YAKALAMA KARARI ÇIKARTILDI
İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki 7'nci duruşmaya sanık Mehmet Zeki Bayrak ile avukatı katıldı. Daha önceki duruşmada zorla getirilme kararı çıkarılan sanık Ramazan Emekli'yi ise avukatı temsil etti. Söz alan müşteki Ceyda Sungur'un avukatı, sanık Emekli hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, sanık Ramazan Emekli hakkında, savunmasının tespiti amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına hükmederek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, daha önce hakkında açılan bir davada ceza alan polis memuru Fatih Z'nin, Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında olay yerinde yasa dışı eylemi olmayan müşteki Ceyda Sungur'a bir metreden daha az mesafeye kadar yaklaşarak yüzünü hedef yapmak suretiyle biber gazı sıktığı ve gazdan etkilenen müştekinin arkasını dönmesine rağmen gaz sıkmaya devam ettiği belirtildi.
'AZMETTİRME SUÇU İŞLEDİ'
Bu kişinin yine çevrede bulunan göstericilere de benzer şekilde yakın mesafeden hedef gözeterek gaz sıkmasının, "Görevi kötüye kullanmak ve zor kullanma yetkisine ilişkin sınırları aşarak kasten yaralama" eylemine uyduğu aktarılan iddianamede, sanıklar Ramazan Emekli ile Mehmet Zeki Bayrak'ın talimatlara aykırı şekilde gaz kullanılması yolundaki talimatları nedeniyle azmettirme suçunu işledikleri kaydedildi.
HAPİS CEZASI İSTENDİ
İddianamede bu nedenle, sanıklar Emekli ile Bayrak'ın "kasten yaralamaya azmettirme" ve "görevi kötüye kullanma" suçundan bir yıldan 3,5'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
ÖNCEKİ KARARLAR
FETÖ soruşturmaları kapsamında görevden ihraç edilen dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli, Gezi Parkı odaklı olaylarda göstericilere ait çadırları yakmaları için zabıtalara talimat verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, "görevi kötüye kullanmak ve genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi, Emekli ile ilgili hükmün açıklanmasının 5 yıl denetimli serbestlik şartıyla geri bırakılmasını kararlaştırmıştı.
DAHA ÖNCE SANIKLARA CEZA VERİLMİŞTİ
İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi de sanık Fatih Z'yi zor kullanma yetkisini aşarak "yaralama" suçunu işlediği gerekçesiyle 10 ay, müşteki Sungur'un etrafındakilere de uyarı yapmadan gaz sıktığı ve tekme attığı için de "görevi kötüye kullanmak" suçundan 10 ay olmak üzere toplam 1 yıl 8 ay hapisle cezalandırmıştı. Hapis cezasını 5 yıl denetimli serbestlik şartıyla erteleyen mahkeme, sanığa ayrıca 600 fidan dikme ve 6 ay boyunca bu fidanların bakımını üstlenme yükümlülüğü vermişti.
Paralel yapı-05 Temmuz (2017) 'İstanbul 11 sanık Büyükada'da Gezi benzeri kaos olayları planlama' davası
Taksim Gezi olaylarıyla ilgili manşetlerimiz
Paralel yapı-Gezi olayları bağlantısı manşetlerimiz
(17 Kasım 2018, 18:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: