Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52 sanıklı davaya, tanık beyanlarıyla devam edildi.
17.11.2018 15:47 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52 sanıklı davaya, tanık beyanlarıyla devam edildi.
05.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları hazır bulundu.
Duruşmada tanık olarak dinlenen astsubay K.T, 15 Temmuz'da tümen muhabere merkezinde nöbetçi olduğunu söyledi.
Nöbet yerlerinin karargahın en alt katında olduğunu anlatan K.T, gelen mesajların da Faaliyet İzleme Merkezi'ne (FİM) aktarıldığını dile getirdi.
K.T, askeri mesaj ve evrak yönetim merkezi MEDAS üzerinden saat 22.00 gibi, generallerin görev yerlerinin değiştiğine dair "harekat yıldırım" koduyla bir mesaj geldiğini söyledi.
"Harekat yıldırım"ın, acil işlem yapılması gereken evrak anlamına geldiğini belirten K.T, bunu FİM'e aktardığını belirtti.
K.T, üç beş dakika sonra bir mesaj daha geldiğini, bunda da 45. Ana Bakım Komutanlığına zırhlı araçların gitmesinin istendiğini bildirdi. Bu mesajın da "harekat yıldırım" koduyla geldiğini ifade eden K.T. mesajı, ilgili 45. Ana Bakım Komutanlığına gönderdiğini bildirdi.
K.T, gece televizyonda yayınlanan sıkıyönetim mesajının da geldiğini belirterek, bu mesajı da FİM'e ilettiklerini dile getirdi.
Merkezde televizyon olduğunu ve bir ara sigara içmek için karargahın önüne çıktığını bildiren K.T, kapıda bekleyen iki teğmenin "Sizin ne işiniz var burada? Geçin içeri." diye sert bir davranış sergilediğini ifade etti.
K.T, içeri geçtikten sonra televizyondan yaşananları takip ettiklerini, sabah olduğunda da karargahta darbe girişimine katıldıkları belirtilenlerin gözaltına alındığını anlattı.
Sesli mesajla birliğe çağrılmışlar
O dönem kursiyer teğmen olan tanık S.T. de 15 Temmuz akşamı kursiyerlerin WhatsApp grubuna bölük komutanı binbaşı Özkan Gürkol tarafından "Herkes acil toplansın." diye sesli mesaj gönderildiğini, bir müddet sonra "Arkadaşlar reaksiyon süreniz çok yavaş. Sonra tekrar deneyeceğiz." mesajı atıldığını ifade etti.
S.T, bu iki mesajın ardından tekrar okula çağrıldıklarını belirterek, emir üzerine cumartesi günü yapılacak tabanca atışı için dağıtılan beylik tabancasıyla kışlaya geldiğini ifade etti.
Kurs binasında kamuflaj giyilip silah alınması söylendiği için söyleneni yaptığını, ardından koğuşa çıktığını bildiren S.T, burada internete baktığında kalkışmadan haberdar olduğunu söyledi.
S.T, bunun üzerine beraberindeki arkadaşlarıyla koğuştan çıkmadan sabaha kadar beklediklerini, ancak sabah olduğunda gözaltına alındıklarını dile getirdi.
Duruşmada, 15 Temmuz'da kursiyer teğmen olan B.T. ve H.İ. de tanık olarak dinlendi.
Duruşmada, darbe girişimi sırasında kursiyer teğmen olan U.K, tanık olarak dinlendi.
Tabur komutanı sanık eski Binbaşı Özkan Gürkol'un, 15 Temmuz gecesi saat 23.00 sularında mesajla birliğe çağırdığını belirten U.K, "Birliğe girerken karartma vardı, o gün tabancalarımız dağıtılmıştı. Televizyonda, 'TSK içerisinde bir kalkışma' olduğu söyleniyordu. Birliğe ilk gelenlerin, nizamiyede görevlendirildiğini öğrendim. 'Gelmeyen teğmenleri çağırın' dediklerini duydum. Fatih Çubukcu yapılanların emir komuta içerisinde yapıldığını ve korkmamamızı söyledi. Tank mürettebatı hazırlamak için gelenlerin isim listesini aldılar." beyanında bulundu.
Darbe girişimi sırasında kursiyer teğmen olan M.D. ise tanık olarak verdiği beyanında, "15 Temmuz günü saat 18.00 sularında Binbaşı Özkan Gürkol tarafından Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığında tatbikat olduğuna dair mesaj geldi. Daha sonra da tatbikatın iptal edildiği bilgisi geldi. O sırada Gürkol, 'Yanındaki diğer arkadaşlar kalsın, M.D, dışarı çıksın.' dedi. Ben de misafirhaneye gittim." ifadelerini kullandı.
Sanık eski binbaşının mesajıyla birliğe gitmişler
Tanık eski kursiyer teğmen C.K, 15 Temmuz 2016'da mesai bitimine doğru şahsi tabancalarının dağıtıldığını savunarak, "Mesai sonrası eve gittiğimde, WhatsApp grubundan binbaşı Özkan Gürkol tarafından, 'Herkes silahını alıp mesaiye gelsin.' diye sesli mesaj yollandı. Birliğe 21.00 sularında üç arkadaş gittik, şahsi tabancam evde olduğu için M.D. ile almaya gittik. Daha sonra Gürkol, 'Reaksiyon süresi çok kısa, haftaya tekrar deneyeceğiz.' diye mesaj yazdı. Birliğe gittiğimizde, Genelkurmaya saldırı olduğu söylendi." diye konuştu.
Tanık E.E.P. de 15 Temmuz'da kursiyer teğmen olarak Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığında görevli olduğunu vurgulayarak, "Binbaşı Özkan Gürkol sesli mesajla birliğe çağırdı. 23.30 civarı 4-5 arkadaş birliğe gittik. Subay Temel Binasını karartmışlardı. Bizden önce giriş yapanları, 'Genelkurmaya saldırı var, emniyetini almaya gideceksiniz.' diye görevlendirmişlerdi. Darbe teşebbüsünü ilk olarak gece yarısı televizyonlardan duydum." ifadesini kullandı.
Duruşmaya, yarın tanık beyanlarıyla devam edilecek.
06.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.
Tanık sıfatıyla ifade veren Tuncay Ç, 15 Temmuz 2016'da Zırhlı Birlikler Okulunda er olarak vatani görevini yaptığını belirtti.
Olay akşamı koğuşta bulunduğu sırada yaşadıklarını anlatan Tuncay Ç, "Koğuşta asıl mesleği gazetecilik olan kısa dönem askerlerden bir ağabey vardı. Radyo dinliyordu, 'Eyvah, darbe yapılıyormuş.' dedi. Ondan sonra bazı komutanlarımız geldi. Herkes görevli olduğu takımlara gitsin dediler. Kim olduğunu hatırlamadığım bir komutan da tankların cephaneliğe götürülmesi ve mühimmat yüklenmesi emrini verdi." diye konuştu.
Cephaneliğe gittiklerinde bazı anahtarların bulunamadığını, bunun üzerine bazı kapıların kırılmaya çalışıldığını aktaran Tuncay Ç, anahtarların bulunmasından sonra tanklara aralarında uçaksavar mermilerinin de olduğu mühimmatların yüklendiğini söyledi.
Tanklara mühimmat yüklenmesi esnasında yaşadıklarına anlatan Tuncay Ç, "Tanklara mühimmat yüklediğimiz sırada başımızdaki astsubaylardan biri, 'Kimse fevri davranmasın, dışarıdaki insanlar bizim insanlarımız.' dedi. Bunların bir oyun olabileceğini söyledi." ifadelerini kullandı.
Olay günü tankların dışarı çıkarılmaması için bazı askerlerin duruma engel olduğunu kaydeden tanık Tuncay Ç, sabah saatlerinde mühimmatların tanklardan indirildiğini ve tankların akülerinin söküldüğünü dile getirdi.
- Erlere silah dağıtılmış
Tanık Astsubay Metin K, darbe girişiminin yaşandığı gün mesai bitiminden sonra evine gittiğini, gece 01.00 sularında tabur komutanının göreve çağırdığına ilişkin telefon üzerine Zırhlı Birliklere döndüğünü anlattı.
Muhabereci olduğu için görev yerinin emniyetini sağlama amaçlı odasının kapısını kitlediğine değinen Metin K, odasının yakınlarında inzibat kolluğu takan silahlı teğmenler gördüğünü, söz konusu teğmenlerin bölgede nöbet tuttuğunu söyledi.
Tanık Metin K, darbecilerin kendisinin görev yerine yönelik bir müdahalede bulunmadığını, bu kişilerin sabah saatlerinde teslim alındıklarını bildirdi.
Tanık Astsubay Mehmet P, olay günü rutin mesaisinin ardından evine gittiğini, ilerleyen saatlerde aynı birlikte görev yaptığı bir askerin arayarak, "Kırmızı alarm" verildiğini söylediğini ve göreve çağırdığını aktardı.
Saat 23.30 sularında kışlaya geldiğini, görevli olduğu bölüğe gittiğini dile getiren Mehmet P, bir süre sonra terör saldırısı olduğunun söylendiğini ve askerlere hücum yeleği ile silahlarının dağıtıldığını kaydetti.
Astsubay Mehmet P, sabah saatlerinde kışla emniyetinin sağlandığını sözlerine ekledi.
Duruşmada dinlenen tanık S.T. 15 Temmuz akşamı kursiyerlerin WhatsApp grubuna bölük komutanı Binbaşı Özkan Gürkol tarafından, “herkes acil toplansın” diye sesli mesaj gönderildiğini, bir müddet sonra, “Arkadaşlar reaksiyon süreniz çok yavaş. Sonra tekrar deneyeceğiz” mesajı atıldığını ifade etti.
Duruşmada tanık olarak dinlenen astsubay K.T. de, 15 Temmuz’da tümen muhabere merkezinde nöbetçi olduğunu belirterek askeri mesaj ve evrak yönetim merkezi MEDAS üzerinden generallerin görev yerlerinin değiştiğine dair bir mesaj geldiğini söyledi.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
07.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları hazır bulundu.
Olay tarihinde kursiyer teğmen olarak Zırhlı Birliklerde eğitim gördüğünü beyan eden tanık Hakan G, 15 Temmuz akşamı sanık Özkan Gürkol'un kendilerini göreve çağırdığını bildirdi.
Kışlaya akşam 22.30 sıralarında gittiğini bildiren Hakan G, yaşananların terör saldırısı olduğunu düşündüğünü ancak televizyondan izlediği haberler üzerine darbe girişimini öğrendiğini kaydetti.
Bundan kısa süre sonra kendisiyle birlikte kursiyer teğmenlere silah dağıtımı yapıldığını anlatan Hakan G, kanunsuz bir olaya karışmamak için silahını yatağının altına gizlediğini, ilerleyen saatlerde de komutanlarınca sınav salonuna alınarak beklediklerini söyledi.
Sabah saatlerinde merkez komutanlığı ekiplerinin kışlaya geldiğini aktaran Hakan G. kışla güvenliğinin sağlandığını dile getirdi.
Tanık Hakan G, darbe girişiminden sonra sanıklar arasında bulunan eski kursiyer teğmenler Resul Doğan, Yavuz Ali Üçler, Enes Daşçı ve Abdülkadir Çiçek'in yetkileri olmamasına rağmen inzibat görevi aldıklarını, silahlı olduklarını ve davanın müştekilerinden Barış Dedebağı'na silah doğrulttuklarını duyduğunu aktardı.
- "Silah kullanma yetkilerini kullan"
Tanık Fatih U. da olay tarihinde kursiyer teğmen olduğunu, rutin mesainin bitiminden sonra Zırhlı Birliklerden ayrıldığını beyan etti.
Evinde olduğu sırada WhatsApp grubundan mesajlar geldiğini belirten Fatih U, bir süre sonra kendisini arayan sanık Yavuz Ali Üçler'in, kışlaya saldırı olacağını söyleyerek acilen kışlaya çağırdığını kaydetti.
Zırhlı Birliklere gidişinden sonra ışıkların kapatılmış olduğunu, bir gariplik hissettiğini anlatan Fatih U, sanık eski binbaşı Özkan Gürkol'un Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na saldırı olduğunu söyleyerek buradaki şehit ve yaralıları tahliye için tankların çıkış yapacağını açıkladığını ve "Yapamayacak olan varsa bağlayıp atayım şuraya." dediğini beyan etti. Fatih U, eski yarbay Fatih Çubukçu'nun da Gürkol'un emirlerini tekrar ettiğini bildirdi.
İlerleyen saatlerde kursiyer teğmenlere silah dağıtımı yapıldığını dile getiren Fatih U, Gürkol'a dışarı çıkmaları halinde vatandaşların duruma tepki gösterebileceğini söylemesi üzerine "Askerin silah kullanma yetkileri doğrultusunda görevinizi yapın" cevabını aldığını ancak bölgedeki kursiyer teğmenlerin söz konusu emirlere uymadığını söyledi.
Kanunsuz bir işe karışmamak için silahını yatağına sakladığını, televizyondan da darbeciler tarafından TBMM'nin bombalandığını izlediğini anlatan Fatih U, sabah saatlerine kadar darbe karşıtı komutanlarının emriyle güvenli bir bölgede beklediğini açıkladı.
- Darbe girişimini haberlerden öğrenmiş
Tanık sıfatıyla ifade veren İsmail K, olay tarihinde Zırhlı Birliklerde kursiyer teğmen olarak eğitimde olduğunu, 15 Temmuz akşamı mesaiye çağrılması üzerine evinden çıkarak kışlaya gittiğini ifade etti.
Yaşananların darbe girişimi olduğunu haberlerden öğrendiğini anlatan İsmail K, dönemin okul komutanı olan tutuksuz sanık Sefa Alkan'ın emriyle içtima yapıldığını ve Alkan'ın kanunsuz emirlere uyulmamasını söyleyerek, kendilerini sınav salonuna aldıklarını belirtti.
İsmail K, sabah saatlerine kadar bekledikten sonra kolluk kuvvetlerince güvenliğin sağlandığını anlattı.
Duruşmaya öğle arası verildi.
08.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları hazır bulundu.
Tanık sıfatıyla ifade veren Çağatay S, olay tarihinde Zırhlı Birlikler'de asteğmen rütbesiyle vatani görevini yaptığını, 15 Temmuz'da mesai bitiminde kışladan ayrıldığını söyledi.
Akşam saatlerinde göreve çağırılması üzerine Zırhlı Birlikler'e döndüğünü beyan eden Çağatay S, görüşme yaptığı komutanlarından birinin kendisine tümende olağan dışı şeyler yaşandığını söylediğini ve tankların dışarı çıkmaması için erleri yanına alıp nizamiye bölgesine gitmesi emrini verdiğini dile getirdi.
Gece boyunca güvenlik amaçlı nöbet tuttuğunu anlatan Çağatay S, davanın müştekilerinden Barış Dedebağı'nın kışla dışına çıkarıldığını beyan etti.
İlerleyen saatlerde darbe karşıtı vatandaşların nizamiye önünde toplandığını, bazı teğmenlerin buna tepki gösterdiğini kaydeden Çağatay S, "Teğmenlerden bazıları kışla önünde toplanan vatandaşlara, 'Bunca şehit varken neredeydi bunlar.' diyerek tepki gösterdiler ve havaya doğru ateş ettiler. Zaten bundan sonra (müşteki) İsmail Suvay, 'Durun, ne yapıyorsunuz?' diyerek silahlarını indirmelerini söyledi. Bunun ardından aralarında kısa süreli bir tartışma yaşandı." diye konuştu.
Tanık Çağatay S, sabah saatlerinde kışla emniyetinin sağlanarak darbecilerin gözaltına alındığını belirtti.
Darbe girişimini televizyondan öğrenmiş
Olay tarihinde Zırhlı Birlikler'de kursiyer teğmen olarak eğitim gördüğünü dile getiren Adem G. de 15 Temmuz akşamı mesaiye çağrılması üzerine birliğine katılış yaptığını anlattı.
Kendisiyle diğer kursiyer teğmenlerin de kışlaya geldiğini belirten Adem G, TRT'de okunan korsan bildirinin ardından yaşananların darbe girişimi olduğunu anladığını söyledi.
Tanık Adem G, sabah saatlerine kadar komutanların emriyle kanunsuz bir olaya karışmadan güvenli bölgede beklediğini ifade etti.
Diğer tanıkların da dinlenilmesinin ardından duruşmaya ara verildi.
09.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile sanık ve müşteki avukatları katıldı.
Sanıklar ve avukatlarının beyanlarının alınmasının ardından mahkeme heyeti, ara kararlarını açıkladı.
Buna göre, mahkeme, henüz dinlenilmeyen tanıkların gelecek celse dinlenilmesi için gerekli yazışmaların yapılmasına, soruşturma aşamasında dosyaları ayrılan 41 şüphelinin ifadelerinin dava dosyasına istenilmesine, Ahmet Bican Kırker ve Faruk Yaman'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların olay tarihinde Genelkurmay Başkanlığında görüşme yaptığı belirlenen telefonları kimlerin kullandığının tespiti için Genelkurmay Başkanlığına müzekkere yazılmasına karar verdi.
Dava dosyasının, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için savcılığa gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.
Davanın görülmesine, 28 Ocak ile 20 Şubat 2019 tarihleri arasında devam edilecek.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-26 Nisan (2017) 'Ankara 52 sanık Darbe/Etimesgut Zırhlı Birlikler' davası
(17 Kasım 2018, 15:47)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: