Konya'da, FETÖ/PDY'nin 'gaybubet evi' olarak adlandırılan hücre evlerine düzenlenen operasyonda 24'ü tutuklu 65 sanığın yargılanmasına başlandı.
17.11.2018 19:51 Konya'da, FETÖ/PDY'nin 'gaybubet evi' olarak adlandırılan hücre evlerine düzenlenen operasyonda 24'ü tutuklu 65 sanığın yargılanmasına başlandı.
13.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar, tutuksuz bazı sanıklar, sanık yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Tutuklu sanıklardan Cezminur Tamer, üniversiteyi kazandıktan sonra Konya'da kaldığı evin FETÖ/PDY ile bağlantısı olmadığını, kendisinin örgüt adına eylem veya faaliyette bulunmadığını savundu. Suçsuz olduğunu öne süren Tamer, 'Evdeki arkadaşlarımla üniversitesinin sosyal medya sayfasından haberleşerek tanıştık. Daha sonra beraber eve çıktık. Üniversiteyi kazanmadan önce FETÖ'ye ait yurtlarda kalmıştım.' diye konuştu.
Mahkeme Başkanının, 'Üniversiteyi kazandıktan sonra Bursa'daki ikametini neden Konya'ya aldırmadın, adresini gizlemek için mi?' sorusuna sanık, 'Öyle bir amacım yoktu.' cevabını verdi.
Tamer, Bank Asya hesabını öğrenciyken ailesinin harçlık yatırması için açtırdığını, hesaptaki parayı okul masrafları için kullandığını öne sürdü.
Tutuklu sanıklardan Gamze Nur Aras, kaldığı evin örgüte ait olup olmadığını bilmediğini, üniversitenin sosyal medya sayfasından edindiği arkadaşlarıyla eve çıktığını ve suçsuz olduğunu iddia etti.
Tutuklu sanık Dilera Shakirzhanova, Gamze Nur Aras ile okuldayken sene başında tanıştığını ve suçsuz olduğunu öne sürdü.
Mahkeme Başkanının, 'Operasyon kapsamında evde yapılan aramalarda sana ait cep telefonunda 'Mütevelli heyetinden bir ablamız dün gece bir rüya görmüş, hayırdır inşallah' ve 'Maklube partisi' şeklindeki yazılar bulunmuş.' sorusunu yöneltmesi üzerine sanık Shakirzhanova, bu yazılanlardan haberinin olmadığını ileri sürdü.
Tutuklu sanıklardan Ayşe Çarpar ise gözaltına alındığı evde daha önce de KPSS'ye hazırlandığını, sanıklardan Cezmiyenur Tamer ile burada tanıştığını söyledi.
Darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY ile hiç bir bağlantısının kalmadığını savunan Çarpar, 'Kaldığım evin FETÖ ile bağlantılı olup olmadığını bilmiyorum ama bağlantısı olduğunu söyleyenler de vardı. Evde yapılan aramada cep telefonumda tespit edilen Cacao Talk programını kimin yüklediğini bilmiyorum. Başka birisi yüklemiş olabilir.' diye savunma yaptı.
Duruşma, sanık savunmalarıyla yarın devam edecek.
Konya'da FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında, 13 Nisan'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 'gaybubet evi' olarak adlandırılan hücre evlerinin de aralarında bulunduğu 37 adrese baskın yapılmış, şüphelilerden 77'si gözaltına alınmıştı. İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, soruşturmalar kapsamında örgütün Konya'da yeniden yapılanmaya gittiğini tespit etmişti.
14.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar, tutuksuz bazı sanıklar, sanık yakınları ve taraf avukatları hazır bulundu.
Tutuksuz sanıklardan Sümeyye Ç. savunmasında, Mevlana Üniversitesinin kapatılmasının ardından Selçuk Üniversitesi Hemşirelik Bölümüne geçiş yaptığını, okulun kütüphanesinde tanıştığı arkadaşıyla eve çıktığını söyledi.
Ailesinin evi uzak olduğu için okula yakın bir ev tutmaya karar verdiğini öne süren Sümeyye Ç, 'Zaten Konyalı olduğum için üniversite tercihimi Konya'dan yana yapmıştım. Şu anda örgüt evi olarak nitelendirilen yerde ara sıra kaldım. O evin örgüt evi olduğunu bilmiyorum. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum, suçsuzum.' diye konuştu.
Tutuksuz sanıklardan Dilara K. emniyette verdiği ifadeleri kabul ettiğini dile getirdi.
Yıllarca FETÖ'nün okullarına gittiğini anlatan Dilara K. 'Kaldığımız evi barınma amaçlı kullanıyordum. Şartlarım elvermediği için kalmaya devam ettim. Cemaatten nefret ederim. Benim ailem yıllardır bu örgütün içerisindeydi. Ben de hür irademle hareket edemedim. Tutuklu sanıklardan Gülşen Kumak'ın üst düzey birisi olduğunu tahmin edebiliyorum. Çünkü az çok bu örgütü biliyorum.' şeklinde savunma yaptı.
Tutuklu sanık Gülşen Kumak ise örgütün evlerinden sorumlu olduğu iddialarını kabul etmediğini, sanıkların suçlamalardan kurtulmak için hakkında yalan beyanda bulunduklarını öne sürdü.
- '40 bin sinyal alınmış'
Tutuklu sanık Sıdıka Gürbüz de ailesiyle problemler yaşadığı için arkadaşlarıyla evde kalmaya başladığını ve suçsuz olduğunu savundu.
Mahkeme başkanının, 'Kullandığın hattın birinde örgütün haberleşme programı ByLock tespit edilmiş ve 40 bin sinyal alınmış. Ayrıca evde yapılan aramada sana ait bilgisayar ve tablete format atılmış.' sorusuna sanık Gürbüz, 'Ben ByLock kullanmadım, bilgisayar ve tablete neden format atıldığını bilmiyorum.' cevabını verdi.
Tutuksuz sanıklardan Fatih Koç ise gözaltına alındıktan sonra emniyette verdiği ifadeleri kabul etmediğini belirterek, etkin pişmanlıktan faydalanmak istemediğini aktardı.
Mahkeme heyeti, sanık Koç'un tutuklanmasına karar vererek, davayı erteledi.
Duruşma, sanıkların dinlenmesiyle yarın devam edecek.
15.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu, tutuksuz bazı sanıklar, sanık yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan Kezban A. savunmasında, üniversite sınavını kazanmadan önce FETÖ/PDY ile bağlantısının olmadığını söyledi.
Yüksek lisansa başladıktan sonra KYK yurdundan ayrıldığını ve örgüte ait bir yurtta kalmaya başladığını belirten sanık, 'Yüksek lisans öğrencisi olduğum için kendisini ev ablası olarak bildiğim Şeyma isimli kişi bana ev ablalığı yapabileceğimi söyledi. Derslerim yoğun olduğu için bunu kabul etmedim. Sadece kiraları topluyordum.' dedi.
Erasmus Programı kapsamında Yunanistan'a gitmek için hazırlık yaptığı sırada Yasemin adında bir kişinin yanına geldiğini söyleyen Kezban A, 'Benim telefonuma araba görünümlü bir program yükleyerek 'Eğer benimle iletişime geçmek istersen bu program üzerinden geçebilirsin.' dedi.' ifadelerini kullandı.
Tutuksuz sanıklardan Sevim D. de üniversiteye girdikten sonra maddi imkansızlıklardan dolayı örgüte ait yurtta kalmaya başladığını anlattı.
Bir süre yurtta kaldıktan sonra yine örgüte ait bir eve yerleştiğini ifade eden Sevim D, 'Başımızda Zeynep isimli ev ablası bulunuyordu. Bu kişiler evlerde kalan kızları sohbetlere getirip götürüyorlardı. Üniversite 3'üncü sınıfa giderken evde en büyük bendim. Dolayısıyla ev ablalığı yapmaya başladım.' diye konuştu.
Sevim D. ev ablalığı yapmaya başladıktan sonra telefonuna ByLock yüklendiğini ve bu program üzerinden haberleşmesinin istenildiğini dile getirdi.
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından, memleketinden geri döndükten sonra Konya'da başka bir eve yerleştiğini söyleyen Sevim D. 'Evde kaldığım arkadaşlarım ve ben yaşanan darbe girişiminin ardından, sıkıntılı duruma düştüğümüzün farkındaydık.' dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, 'Peki neden hala bu örgütün peşinden gitmeye çalışanlar var?' diye sordu. Sevim D. 'Herkesi benim gibi yanılttıklarını düşünüyorum.' yanıtını verdi.
Duruşma, yarın sanık savunmalarıyla devam edecek.
16.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar, sanık yakınları ile taraf avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan Onur G, Selçuk Üniversitesini kazandığı 2013 yılında, öğrenciler için yurt sağlayan kurumlardan birinin standına gittiğini söyledi.
Tanıştığı stant görevlisinin, yurdun haricinde öğrencilerin kalabileceği evler de temin ettiklerini söylediğini aktaran Onur G, tercihini evden yana kullandıktan sonra Rıdvan isimli kişinin kendisini aradığını ve eve yerleştirdiğini ifade etti.
Söz konusu evde bir yıl kaldığını anlatan Onur G, 'Daha sonra Rıdvan isimli kişi beni başka bir eve yerleştirdi. Bu kişinin bildiğim kadarıyla örgütsel yapılanmada bir görevi yoktu. Evde kaldığım zaman bana 'bölge talebe mesulü' görevini vermek istediler, fakat ben kabul etmedim. Daha sonra evden ayrıldım. Örgütle alakalı hiçbir faaliyetim olmadı.' diyerek kendisini savundu.
Onur G, mahkeme başkanının, 'Polisler sizin kapıyı çalmışlar fakat açılmayınca koçbaşıyla kırılmış. Neden açmadınız?' sorusuna, 'Kapının çalındığını duymadık.' karşılığını verdi.
Duruşma, sanık savunmalarının sona ermesinin ardından tanık ifadeleriyle devam etti.
Tanıklardan Musa T. tutuklu sanıklardan Selim kod adlı Suat Ö'yü 2013-2014'te lise öğrencisiyken tanıdığını, öğrencilere ağabeylik yaptığını öne sürdü.
O yıllarda Suat Ö'nün üniversite öğrencisi olduğunu belirten Musa T, zaman zaman sohbetlere katıldıklarını, gittikleri evin örgüt evi olduğunu söyledi.
Tanık olarak konuşan Şükrü Z. ise darbe girişiminden önce Suat Ö. ile tanıştığını ve 'bölge talebe mesulü' olarak görev yaptığını bildiğini iddia etti.
Sanıkla darbe girişiminden sonra da görüştüklerini öne süren Şükrü Z, 'Ben sanık Ö'nün 'bölge lise mesulüydüm' Kendisinin de Selçuklu eyaletinde görev yaptığını biliyorum.' dedi.
Bunun üzerine tutuklu sanık Suat Ö, 'Bu kişiyi okuldan tanıyorum fakat verdiği beyanları kabul etmiyorum.' şeklinde savunma yaptı.
Tanık ifadelerinin ardından duruşma, avukat savunmalarıyla 19 Kasım pazartesi devam edecek.
(17 Kasım 2018, 19:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: