Ankara'da, 12 sene önce Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği, 4 kişinin yaralandığı 17 Mayıs 2006'da düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin Danıştay saldırısı davasında karar verildi. Sanık Alparslan Arslan, 'kamu görevlisini yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak öldürmek' suçundan 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezasına çarptırıldı. Arslan'a ayrıca silahla yaraladığı Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç ve Ayfer Özdemir ile tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu'na yönelik eylemlerine ilişkin 'kamu görevlisini tasarlayarak öldürmeye teşebbüs' suçundan 72 yıl hapis cezası verildi. Diğer sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır hakkında 'kasten adam öldürmeye yardım' suçundan 14 yıl 2'şer ay, 4 kişinin 'öldürülmesine teşebbüse yardım' suçundan da 25'şer yıl olmak üzere toplam 39 yıl 2'şer ay hapis cezasına hükmedildi. 'Kasten adam öldürmeye yardım' ve 'kasten adam öldürmeye teşebbüse yardım' ile suçlanan Süleyman Esen, delil yetersizliğinden beraat etti. Danıştay saldırısı, örgüt suçu yönünden İstanbul'daki Ergenekon kumpas davasıyla birleştirilmişti. Ankara 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi davayı sadece cinayet suçu yönünden karara bağlamış oldu. Ergenekon davasında yargılanan sanıklardan Oktay Yıldırım ise karara tepki gösterdi. Olayda Ergenekon'un değil aksine Fetö'nün var olduğuna dikkat çeken Yıldırım verilen kararla Fetö'nün aklandığını, gündemde olan affın yasalaşması halinde ise sanıkların cezalarının çok düşeceğini dile getirdi.
01.09.2018 16:50 Ankara'da, 12 sene önce Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği, 4 kişinin yaralandığı 17 Mayıs 2006'da düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin Danıştay saldırısı davasında karar verildi. Sanık Alparslan Arslan, 'kamu görevlisini yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak öldürmek' suçundan 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezasına çarptırıldı. Arslan'a ayrıca silahla yaraladığı Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç ve Ayfer Özdemir ile tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu'na yönelik eylemlerine ilişkin 'kamu görevlisini tasarlayarak öldürmeye teşebbüs' suçundan 72 yıl hapis cezası verildi. Diğer sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır hakkında 'kasten adam öldürmeye yardım' suçundan 14 yıl 2'şer ay, 4 kişinin 'öldürülmesine teşebbüse yardım' suçundan da 25'şer yıl olmak üzere toplam 39 yıl 2'şer ay hapis cezasına hükmedildi. 'Kasten adam öldürmeye yardım' ve 'kasten adam öldürmeye teşebbüse yardım' ile suçlanan Süleyman Esen, delil yetersizliğinden beraat etti. Danıştay saldırısı, örgüt suçu yönünden İstanbul'daki Ergenekon kumpas davasıyla birleştirilmişti. Ankara 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi davayı sadece cinayet suçu yönünden karara bağlamış oldu.
Ankara'da, 12 sene önce Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği, 4 kişinin yaralandığı 17 Mayıs 2006'da düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin Danıştay saldırısı davasında karar verildi.
31 Ağustos'ta Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Saldırının faili Alparslan Aslan ve başka suçtan tutuklu Erhan Timuroğlu ile tutuklu bulundukları cezaevlerinden telekonferans sistemiyle bağlantı kuruldu.
Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal, sanık ve avukatlarının, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı son savunmalarını yaptıklarını belirterek, karar için müzakereye çekileceklerini söyledi.
Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Alparslan Arslan'ı, Mustafa Yücel Özbilgin'e ilişkin 'kamu görevlisini yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak öldürmek' suçundan 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezasına çarptırdı.
Arslan'a ayrıca silahla yaraladığı Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç ve Ayfer Özdemir ile tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu'na yönelik eylemlerine ilişkin 'kamu görevlisini tasarlayarak öldürmeye teşebbüs' suçundan 72 yıl hapis cezası verildi.
Hakkında her iki suçtan takdir indirimi yapılmayan Arslan'ın, hükümle birlikte tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.
Sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır hakkında 'kasten adam öldürmeye yardım' suçundan 14 yıl 2'şer ay, 4 kişinin 'öldürülmesine teşebbüse yardım' suçundan da 25'şer yıl olmak üzere toplam 39 yıl 2'şer ay hapis cezasına hükmedildi.
Sanıklardan Mahmut Güzel'e 'silah ticareti yapmak' suçundan 5 yıl hapis cezası ile 375 lira adli para cezası verildi. Aynı suçtan yargılanan sanık Erkan Ayyıldız ise 4 yıl 7 ay hapis ile 375 lira adli para cezasına çarptırıldı.
'Kasten adam öldürmeye yardım' ve 'kasten adam öldürmeye teşebbüse yardım' ile suçlanan Süleyman Esen, delil yetersizliğinden beraat etti.
Sanıklar Aykut Metin Şükre, Kenan Özay ve Selçuk Özkan hakkındaki 'ruhsatsız silah bulundurma' davası zaman aşımından düştü.
OSMAN YILDIRIM YUNANİSTAN'A KAÇMAYA ÇALIŞTI
Danıştay saldırısı davası sanıklarından Osman Yıldırım, 39 yıl hapse mahkum edildiği duruşma öncesi yurtdışına kaçmak isterken Edirne'de yakalandı.
Danıştay saldırısıyla ilgili davada tetikçi Alparslan Arslan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alırken, aralarında Osman Yıldırım'ın da bulunduğu üç sanık 39'ar yıl hapis cezası aldı.
Yıldırım, 39 yıl hapse mahkum edildiği duruşma öncesi yurt dışına kaçmak isterken Edirne'de yakalandı.
Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yunanistan sınırındaki Elçili köyünde sırt çantası ile birlikte sınıra doğru giden bir şüpheliyi gece saat 02.00'de yakaladı. İl Jandarma Komutanlığı'na götürülen şüphelinin, Danıştay saldırısı davası sanıklarından Osman Yıldırım olduğu belirlendi. Gözaltındaki Osman Yıldırım işlemlerin ardından mahkemece tutuklandı.
'KARAR, TEK KELİMEYLE SKANDAL'
Vatan Partisi Merkez Basın Bürosu Başkanı ve MKK üyesi Avukat Oktay Yıldırım, mahkeme tarafından verilen karara tepki gösterdi.
Kararın tek kelimeyle 'skandal' olduğun ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: 'Çünkü bu cinayette birinci derecede ilgisi olduğu daha önce yargılamalarda somut kanıtlarla ortaya çıkmış olan kişiler ya beraat ettirildi ya çok hafif cezalarla geçiştirildi. Bugünkü yargılamada Osman Yıldırım'a tutuklama kararı bile verilmemiş. Ev hapsinde kalmasına hükmedilmiştir. Toplam aldığı cezalar, en önemlisi de budur Türk Ceza Kanunu kapsamında verilmiştir. 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl ne olursa olsun bu şekilde verilmiştir. Terörle mücadele kapsamında değildir. Bu şu demektir; şu anda siyasetin gündeminde olan af yarın gerçekleştiğinde ve o af çıkarıldığında bu kişilerin tamamı o aftan en verimli bir şekilde yararlanabilecek hale gelmiştir. Bu Türk yargısı adına bir skandaldır. Ama bu kararın en önemli sonucu şudur; FETÖ'nün cinayetlerinden biri olduğu kesin olarak kanıtlanmış olan Danıştay Cinayeti'nden FETÖ aklanmış olmaktadır. FETÖ bu kararla bu cinayetten kurtarılmış olmaktadır.'
Bu işin peşini bırakmayacaklarını ifade eden Yıldırım, daha sonra şunları söyledi: 'Türk yargısına tetik çeken, Türk yargısına el uzatan ve Amerika ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne kasteden o FETÖ'nün hiç bir unsuru işlediği hiç bir suçtan kurtulamayacak. Bununla mücadelemize devam edeceğiz.'
Vatan Partili Senem: Danıştay Suikastında Fetö'nün Açığa Çıkarılması Görevi Bitmemiştir
Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Nusret Senem, Danıştay saldırısı ile ilgili verilen karara ilişkin, 'Alparslan Arslan ve arkadaşlarını oraya gönderen örgüt FETÖ örgütüdür. Örgütün yargılanan tetikçileri dışındaki esas sorumlulukları ve olayı planlayan liderler sanık dahi olmamışlardır. Karar olayın bu cephesini karanlıkta bırakan yanıyla vahimdir. Danıştay suikastında FETÖ'nün açığa çıkarılması görevi bitmemiştir' dedi.
Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Nusret Senem ve beraberinde MYK üyesi Avukat Zeynep Küçük ile binasının genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Avukat Nusret Senem açıklamasında Danıştay saldırısı ile ilgili dün Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararı değerlendirdi.
Danıştay saldırısının Cumhuriyetin en önemli yargı kurumlarından birini, Anayasal bir kurumu hedef alan bir terör eylemi olduğunu söyleyen Nusret Senem, 'Bu eylem terör eylemi değilse, terör eyleminin tanımını yeniden yapmak lazım. 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı bu eylemi terör eylemi olarak nitelendirmiyor. Adi bir suç olarak nitelendiriyor. Oysa Terörle Mücadele kanununun 5'inci maddesi kapsamında işlenmiş bir suç söz konusudur. Bir terör eylemi söz konusu. Dolayısıyla sanıklara verilecek ceza yarı oranında artırılması gerekir. Dünkü kararla böyle bir artırma yok' dedi.
Açıklamasında, 'Danıştay 2'nci Dairesi Başkan ve üyelerinin neden hedef alındıkları hatırlanmalıdır' diyen Nusret Senem, 'Biliyorsunuz türban konusunda verilmiş bir karar vardı. Türbanın kamuda kullanılamayacağına hükmetmişlerdi. Aynı zamanda bu meselenin bir ceza konusu olması da normal bir durumdur. Eğer bir hakim anayasa mahkemesinin diğer mahkemelerin verdiği bir kararı uygulamazsa, suç işlemiş olur. Burada sanıkları bu eylem nedeniyle kayıran tutumlar ideolojik bir tavrı yansıtıyor. Verilen karar, suçu işleyen örgütü değil, sadece cinayette kullanılan maşaları cezalandırdı' diye konuştu.
'GÖNDEREN FETÖ ÖRGÜTÜDÜR'
Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ı ve arkadaşlarını olaya FETÖ terör örgütünün gönderdiğini belirten Nusret Senem, şöyle konuştu:
'Alparslan Arslan ve arkadaşlarını oraya gönderen örgüt FETÖ örgütüdür. Örgütün yargılanan tetikçileri dışındaki esas sorumlulukları ve olayı planlayan liderler sanık dahi olmamışlardır. Karar olayın bu cephesini karanlıkta bırakan yanıyla vahimdir. Danıştay suikastında FETÖ'nün açığa çıkarılması görevi bitmemiştir. Ergenekon, Balyoz kumpaslarıyla Türk Ordusuna, Vatan Partisi (İşçi Partisi) önderlerine ve vatanseverlere karşı 2007'de FETÖ'cülerin kumpasları önemli darbeler yemekle birlikte sona ermemiştir. Bu karar çıkması, bugünlerde Bahçeli'nin gündeme getirdiği af konusu var. Verilen cezalar adi suç olarak nitelendirildiği için terör eylemi olarak nitelendirilmediği için bu af yasası kapsamına kolaylıkla girebilir. ve Danıştay sanıklarını kısa zaman sonra aramızda serbestçe elleri kollarını sallayarak gezerken görebiliriz. Verilen kararın böyle bir sonuç yaratması muhtemeldir.'
Danıştay saldırısına dair manşetlerimiz
Yargıtay Ergenekon davasını bozdu
Paralel'e de Ergenekon'a da hayır
Paralel yapı-02 Mart (2016) 'Erzincan Ergenekon davasında kumpas' soruşturması
Paralel yapı-30 Aralık (2016) 'İstanbul 18 sanık Ergenekon'da Islak İmza Kumpası' davası
Paralel yapı-25 Ocak (2017) 'Ankara 18 sanık Ergenekon davasında kumpas' davası
Paralel yapı-10 Temmuz (2017) 'İstanbul 8 sanık Ergenekon hakim ve savcıları' davası
Paralel yapı-30 Kasım (2017) 'İstanbul 1 sanık Ergenekon avukatı Vural Ergül' davası
Paralel yapı-11 Ocak (2018) 'Adana 1 sanık Ergenekon eski savcısı Mehmet Ali Pekgüzel/örgüt üyeliği' davası
Paralel yapı-25 Ekim (2017) 'İstanbul 1 sanık Yargı Yapılanması/Ergenekon Savcısı Ercan Şafak' davası
Paralel yapı-Ergenekon davasında kumpas
Paralel yapı-Ergenekon
(01 Eylül 2018, 16:50), son güncel.: (01 Eylül 2018, 14:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: