Sakarya'da, 15 Temmuz 2016 yılında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının darbe teşebbüsünde askerlerin Sakarya Valiliğini işgal etmesi, bu sırada sırasında açılan ateş sonucunda 19 vatandaşın yaralanması olayına ilişkin 222 sanıklı dava sona erdi. Darbeyi yönettiği iddia edilen ve tutuklu olan Albay Uğur Coşkun ile Sakarya Merkez Komutanı Albay Ahmet Üzer'e 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Davada aralarında rütbelilerin de bulunduğu 56'sına ise 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım' ve 'Silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 20 yıla kadar hapis cezası verilirken, diğer 164 sanık ise beraat etti.
19.08.2018 14:41 Sakarya'da, 15 Temmuz 2016 yılında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının darbe teşebbüsünde askerlerin Sakarya Valiliğini işgal etmesi, bu sırada sırasında açılan ateş sonucunda 19 vatandaşın yaralanması olayına ilişkin 222 sanıklı dava sona erdi.
İlk duruşması 3 Nisan 2017'de gerçekleştirilen Sakarya'daki darbe girişimi davasında, sanık ve avukatlarının savunmalarıyla müşteki ve tanıkların ifadelerinin alınmasının ardından cumhuriyet savcısı 30 Mart 2018'de esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı.
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, eski Kurmay Albay Bahri Gürhan ve eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan'ın da aralarında bulunduğu 86'sı tutuklu 127 sanığın 'Anayasa'yı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Mütalaada, 3 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 15'er yıla kadar, 'Anayasa'yı ihlal' suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istenirken, soruşturma safhasında adli kontrol kararıyla tahliye edilen 15 sanık ile yargılama aşamasında tahliye edilen 29 sanık için yakalama kararı çıkartılması talep edildi. Mütalaada, 92 tutuksuz sanık hakkında ise beraat talebinde bulunuldu.
İddia makamı ayrıca Sakarya Valiliği'nin kuşatılmasına yönelik yönetici durumunda oldukları değerlendirilen ve ihraç edilen 9 askerin, 'silahlı örgütü kurmak ve yönetmek' ile 'öldürmeye teşebbüs' suçlarından da cezalandırılmalarını istemişti.
Sanıkların ve avukatlarının 29 Haziran-27 Temmuz tarihlerinde mütalaaya karşı savunmalarının alınmasının ardından mahkeme heyeti, karar için ara verdi.
Mahkemenin kararını 15 Ağustos Çarşamba günü açıklaması bekleniyordu.
15.08.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesince özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanması devam edildi. Davaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Darbeyi yönettiği iddia edilen 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan'ın da aralarında bulunduğu toplam 222 sanık hakkında açılan davada karar çıktı.
Mahkeme heyeti, Sakarya'da darbeyi yönettiği iddia edilen ve tutuklu olan Albay Uğur Coşkun ile Sakarya Merkez Komutanı Albay Ahmet Üzer'e 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Davada aralarında rütbelilerin de bulunduğu 56'sına ise 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım' ve 'Silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 20 yıla kadar hapis cezası verilirken, diğer 164 sanığa ise tahliye kararı verildi.
15 Temmuz Gazileri Darbe Girişimi Davası Kararına Tepkili
15 Temmuz gazileri, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmada, 2 sanığın 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 56 sanığın da çeşitli suçlardan değişen oranlarda hapis cezasına çarptırıldığı kararı değerlendirdi.
15 Temmuz gazisi Ali Kasımoğlu, yaptığı açıklamada, görüntülerin kasten veya başka şekilde yok olması nedeniyle kimin kendilerine ateş ettiğinin belli olmadığını söyledi.
Bu nedenle sadece 2 sanığın müebbet hapis cezasına çarptırıldığını düşündüğünü belirten Kasımoğlu, şöyle devam etti:
'Diğer sanıklara da kalkışmadan ötürü yardım etmiş şeklinde hapis cezası verildi. Bunlar zaten kısa sürede dışarı çıkacaklar. Bu dava sonucunun kesinlikle düzgün olmadığını düşünüyorum. Çok daha ağır cezalara çarptırılmalılardı. Aileleri dahi bu durumu teyit eder neticede davranış gösteriyor.
Sadece 2 kişi mi bunları planladı? Bütün bu FETÖ darbe teşebbüsü 2 kişinin altından çıktı da sadece 2 kişiye müebbet verildi? Diğerlerine sanki ödül veriliyormuş gibi 6 yıl hapis cezası verildi ki iyi halden belki salınacaklar bile. Dava sonucunun kesinlikle yeterli olmadığı kanaatindeyim.'
Gazi Hacer Baylan da davanın sonucunu kesinlikle kabul etmediğini vurgulayarak, 'Hakim, avukat veya savcı değiliz ama şunu söylüyorum; bir devleti, hükümeti devirmeye kalkışıyorsun da 2 kişinin mi haberi oluyor? Bu davanın sonucu kesinlikle adil değildir, kabul etmiyorum. Çocuklarının, yakınlarının yaptığı hakaretleri bugün burada yaşamak zorunda değildik. Burada kesinlikle ihlal söz konusudur.' diye konuştu.
Gazi Fadime Çalık da karara kesinlikle katılmadığını belirterek, üzgün olduklarını dile getirdi.
Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu, 222 sanığın yargılandığı davada, 2 sanık 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 56 sanık da çeşitli suçlardan değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmıştı.
Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasında, aralarında meslekten ihraç edilen askerler, 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan'ın da bulunduğu 86'sı tutuklu 127 sanığın, 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.
Paralel yapı-04 Ocak (2017) 'Sakarya 222 sanık (ilk 224) Darbe Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(19 Ağustos 2018, 14:41)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: