Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin ayrı ayrı yargılanmasına devam edildi. Bu kapsamda Danıştay eski üyesi Fatih Cihangir ile Yargıtay eski üyesi Bilal Köseoğlu hakim karşısına çıkarıldı.
19.08.2018 15:21 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin ayrı ayrı yargılanmasına devam edildi. Bu kapsamda Danıştay eski üyesi Fatih Cihangir ile Yargıtay eski üyesi Bilal Köseoğlu hakim karşısına çıkarıldı.
DANIŞTAY ESKİ ÜYESİ FATİH CİHANGİR
13 Ağustos'ta ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Danıştay Üyesi Fatih Cihangir ikinci kez hakim karşısına çıktı.
Sanık Cihangir, yakınları ve avukatının katıldığı duruşmada, tanık beyanları alındı.
Eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, sanığı Adalet Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığında çalıştığı dönemden tanıdığını, 2011'de Danıştay ve Yargıtaya yapılan üye seçiminin ardından Danıştaya sonradan 3 üye daha seçildiğini, bunlardan birinin sanık Cihangir olduğunu anlattı.
Erdem, sanığın 37 bin sicilli olması nedeniyle seçilmesine karşı olduklarını ancak, HSYK'nın cemaat mensubu üyelerinin ısrarıyla seçildiğini kaydetti. Bu ana kadar sanığın cemaatle bağlantısını bilmediğini söyleyen Erdem, örgütün yüksek yargıdaki etkinliğini kırmak amacıyla düzenledikleri toplantılara sanığı çağırmadıklarını aktardı.
Eski Danıştay Üyesi Vahit Bektaş ise sanıkla üye seçildikten sonra tanıştığını belirtti. Bektaş, sanığın 37 bin sicilli olması nedeniyle cemaatle bağlantılı olabileceği kanaatini taşıdığını bildirdi. Örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'ye gitmeden önce kaldığı Altunizade'deki FEM Dershanesi'nin en üst katının ziyaret edildiği İstanbul gezisine sanığın katılıp katılmadığını hatırlamadığını savundu.
Eski Danıştay Üyesi Hamza Eyidemir de sanık ile 17/25 Aralık sürecinden önce Danıştay Genel Kurulunda birlikte görev yaptığını anlattı.
Eyidemir, sanığın eylemlerine ilişkin somut bilgisi olmadığını ancak cemaate yakın isimlerle hareket ettiğini gözlemlediğini söyledi.
Gezi sırasında İstanbul'dan sinyal
Daha sonra dosyaya gelen yazı cevapları okundu. Buna göre, sanığın telefonunun Danıştay üyelerinin FETÖ elebaşı Gülen'in FEM Dershanesindeki odasını ziyaret ettiği İstanbul gezisi sırasında İstanbul'dan sinyal verdiği belirtildi.
Tanık beyanları ve dosyaya gelen belgeye karşı savunma için söz verilen Cihangir, söz konusu tarihlerde İstanbul'da olduğunu hatırlamadığını, böyle bir geziye katılmadığını ileri sürdü. Cihangir, geziye katılması halinde Vahit Bektaş'ın bunu hatırlaması gerektiğini savundu.
Tanık beyanlarının somut bilgi ve belgeye dayanmadığını, dedikodu niteliğinde olduğunu da öne süren Cihangir, tahliyesini istedi.
Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 9 Ekim'e bırakıldı.
YARGITAY ESKİ ÜYESİ BİLAL KÖSEOĞLU
15 Ağustos'ta ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay ek binada görülen duruşmada, eski Yargıtay Üyesi Bilal Köseoğlu hakim karşısına çıktı.
Sanık Köseoğlu, duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katıldı.
Duruşmada Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Mutahhar Keleşoğlu, sanık hakkındaki iddianamenin özetini okudu.
İddianamede, sanığın örgüt talimatıyla YARSAV'a üye olduğu, yine örgüt talimatıyla Yargıtaya seçilenler arasında bulunduğu, örgütün önem verdiği Yargıtay 4. Hukuk Dairesinde görev yaptığı, himmet verilen örgüt toplantılarına katıldığı belirtildi.
Sanığın evinde yapılan aramada ele geçirilen flaş diskte örgüt lideri Fetullah Gülen'in konuşmalarının yer aldığı videolar ve yazılar, örgüt mensuplarının gözaltına alınma görüntüleri, FETÖ'yü öven klipler ve darbe girişimiyle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı yazılar bulunduğu aktarılan iddianamede, sanığın örgüt hiyerarşisine dahil olduğu, örgütün stratejisi ve amaçları doğrultusunda sıkı bir disiplinle hareket ettiği kaydedildi.
Daha sonra savunmasını yapan sanık Köseoğlu, sözlerine darbeyi lanetleyerek başladı.
Usul itirazlarını dile getiren Köseoğlu, kendisi için gözaltına alındığı tarihteki yargılama usulüne göre atılı suç görev suçu kabul edilirse Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesince, kişisel suç kabul edilirse Yargıtay Ceza Genel Kurulunca yargılanması gerektiğini savundu.
Darbe suçunu sadece askerlerin işleyebileceğini öne süren Köseoğlu, 'Polis dahi darbe yapamaz, onun yaptığı başka bir şeydir.' dedi.
Aramada bulunan flaş diske değinen Köseoğlu, flaş diskte teslim olmadan bir gün önce yüklenmiş veriler bulunduğunu, bunun mantıklı olmadığını söyledi. Sanık Köseoğlu, flaş diskin kendisine ait olmadığını, başkasına ait olduğunu düşündüğü bu delilin kendi dosyasıyla karıştığını ileri sürdü.
Örgüt talimatıyla YAR-SAV üyesi olduğu yönündeki suçlamayı da reddeden Köseoğlu, HAK-SAV adında yeni bir birlik kurulması için çalıştığını ancak bu gerçekleşmeyince YAR-SAV'a üye olduğunu söyledi.
Bank Asya'da hesabının bulunmadığını, örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u hiç kullanmadığını savunan Köseoğlu, örgüt mensuplarının yazışmalarında geçen 'Bilal' isimli kişinin de kendisi olmadığını öne sürdü.
Sanık Köseoğlu, tutuklu bulunduğu sürenin de göz önüne alınarak tahliyesini istedi.
Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, sanığın tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Sanığa yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir en yakın kolluk birimine imza verme şartı getirildi.
Sanık hakkında ifade veren eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, eski HSYK Üyesi İbrahim Okur ve eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal'ın tanık olarak dinlenmesi, duruşmanın 22 Ekim'e bırakılması kararlaştırıldı.
Paralel yapı-Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK üyelerine açılan davalar
Paralel yapı-08 Ekim (2017) 'Ankara 77 sanık Yüksek Yargı Yapılanması' soruşturması/fezlekesi (Yargıtay)
(19 Ağustos 2018, 15:21)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: