Ergenekon soruşturması kapsamında yürütülen 4. iddianame, Cumhuriyet Başsavcılığı´nın incelemesinin ardından mahkemeye gönderildi. Ergenekon davasına bakan mahkeme 15 gün içerisinde iddianameyi inceleyip kabul veya iade kararı verecek. Dördüncü iddianamenin tam içeriği ancak kabul kararı verilip avukatlara dağıtıldığı zaman kamuoyu tarafından öğrenilebilecek.
FLAŞ!!! 4´ncü Ergenekon iddianamesi mahkemede
Ergenekon soruşturması kapsamında yürütülen 4. iddianame, Cumhuriyet Başsavcılığı´nın incelemesinin ardından mahkemeye gönderildi. Ergenekon davasına bakan mahkeme 15 gün içerisinde iddianameyi inceleyip kabul veya iade kararı verecek. Dördüncü iddianamenin tam içeriği ancak kabul kararı verilip avukatlara dağıtıldığı zaman kamuoyu tarafından öğrenilebilecek.
Soruşturma kapsamında Poyrazköy´de ele geçirilen cephaneliği içeren 4. iddianame, davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderildi. Soruşturmayı yürüten savcıların başsavcılığa gönderdiği iddianame, incelemenin ardından mahkemeye sunuldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Olcay Seçkin, Beşiktaş´taki İstanbul Adliyesi çıkışında basın mensuplarının, ´Poyrazköy´deki kazılarla ilgili iddianamenin tamamlanıp tamamlanmadığı´ şeklindeki sorusuna, ´Evet tamamlandı. Mahkemeye sunuldu. Mahkemenin 15 günlük inceleme süresi var´ şeklinde yanıtladı. Diğer soruları yanıtsız bırakan Seçkin, makam aracına binerek adliyeden ayrıldı.
Poyrazköy Keçilik mevkisinde 21 Nisan 2009 tarihinde başlatılan kazılara, 28 Nisan 2009´da son verilmişti. Söz konusu kazılarda, ´15 adet dolu lav silahı, 6 adet boş lav silahı, 14 adet el bombası, 24 adet el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 adet hakem bombası, 3 adet gösteri bombası, 5 adet bubi tuzağı, 2 adet kullanılmış bubi tuzağı, 23 adet işaret fişeği, 45 adet sis bombası, 15 adet aydınlatma fişeği, 30 metre uzunluğunda infilaklı fitil (korteks), 38 metre uzunluğunda saniyeli fitil, 3 bin 17 adet çeşitli çapta fişek ve 1 adet siyah renkli kamuflaj kremi tüpü´ ele geçirilmişti. Kazılara ilişkin gözaltına alınan ve aralarında askeri personelin de bulunduğu 17 kişiden 5´i tutuklanmıştı. ( AA)
4´ncü iddianamede 17 denizci asker var
Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 4´üncü iddianame Poyrazköy cephaneliği oldu. 21 Nisan´da yapılan kazılarda bulunan 15´i dolu 21 lav silahı, 14 el bombası ve C3 patlayıcılarla ilgili yürütülen soruşturmanın iddianamesinde, 2´si emekli 17 denizci yer alıyor. İddianamede ilk kez bir muvazzaf tuğamiral ve 7 deniz kurmay albayın ismi yer alırken, bu kişiler hakkında örgüt üyeliğinden 15 yıla kadar hapis istendi. Aralarında emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş´ın da bulunduğu 5 subay hakkında ise Hükümeti ve TBMM´yi ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan 2´şer kez ağırlaştırılmış müebbet, örgüt üyeliği ve ruhsatsız patlayıcı bulundurmaktan da ayrıca 27 yıla kadar hapis istendi. ilk kez bir amiral, Tuğamiral Levent Görgeç iddianamelere girdi. Görgeç´den başka 7 deniz kurmay albay da iddianameye girdi. 2´si emekli, toplam 17 denizci için 7.5 yıl hapisten ağırlaştırılmış müebbete kadar cezalar öngörülüyor.
SAT´ların arazisi
Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan bir ihbar üzerine, Poyrazköy´de SAT komandolarının eğitim alanı olarak kullandığı İstek Vakfı´na ait arazide 21 Nisan´da kazı başlatılmıştı. Kazılarda çıkan mühimmatlarla ilgili olarak Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe, Deniz Yarbay Mustafa Turhan Ecevit, Deniz Binbaşı Eren Günay, Deniz Binbaşı Erme Onat, emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş ve emekli Deniz Astsubay Ergin Geldikaya tutuklanmıştı. Yarbay Turhan Ecevit daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda bulunan belgelerin, Poyrazköy´deki cephaneliğin Ergenekon bağlantısını ortaya çıkardığı öne sürüldü.
5 denizciye müebbet
Ergenekon savcılarından Murat Yönder´in yürüttüğü soruşturma sonucunda, 5´i tutuklu 17 şüpheli hakkında 300 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede, tutuklu şüpheliler Bektaş, Kireçtepe, Günay, Onat ve sonradan tahliye olan Ecevit hakkında, 2´şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Ayrıca bu 5 subay ile Geldikaya hakkında da Ergenekon örgütü üyesi olmak ve ruhsatsız olarak patlayıcı madde ve silah bulundurmak suçlarından 12 yıldan 27 yıla kadar hapis istendi. Poyrazköy kazılarıyla ilgili hazırlanan 4´üncü Ergenekon iddianamesinde ilk kez bir muvazzaf tuğamiral ve 7 deniz kurmay albayın ismi de yer aldı. 2009 yılındaki YAŞ kararıyla Deniz Kurmay Albay iken Tuğamiralliğe terfi eden Levent Görgeç ile Deniz Kurmay Albaylar Tayfun Duman, Şafak Yürekli, Mert Yanık, İbrahim Koray Özyurt, Dora Sungunay, Muharrem Nuri Alacalı hakkında, örgüt üyeliği suçlamasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi. Tayfun Duman´ın oramirale suikast soruşturmasında da ifadesi alınmıştı. İddianamede Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen ile Deniz Kıdemli Başçavuş Halil Cura, Deniz Kıdemli Başçavuş Sadettin Doğan, Deniz Kıdemli Başçavuş Ferudun Arslan hakkında, yine örgüt üyeliğinden 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis talep edildi. Doğan, Arslan ve Cura´nın, Kurmay Albay Ali Türkşen´e bağlı bir Ergenekon hücresi olduğu da iddia ediliyor. Ergenekon soruşturması kapsamında, İstanbul 10´uncu Ağır Ceza Mahkemesi´nce verilen arama kararlarına dayanarak, Poyrazköy Keçilik mevkisinde 21 Nisan´da başlatılan ve bir hafta süren kazılarda ele geçen mühimmatlar şöyle: 15´i dolu 21 boş lav silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 hakem bombası, 3 gösteri bombası, 5 bubi tuzağı, 2 kullanılmış bubi tuzağı, 23 işaret fişeği, 45 sis bombası, 15 aydınlatma fişeği, 30 metre uzunluğunda infilaklı fitil (korteks), 38 metre uzunluğunda saniyeli fitil, 3 bin 17 adet çeşitli çapta fişek ve siyah renkli kamuflaj kremi tüpü.
Savcılara suikast iddiası
Poyrazköy´de ele geçirilen malzemelerin, halen Ergenekon tutuklusu olan özel kuvvetlerden emekli Albay Levent Göktaş´ın tahliye edilmemesi durumunda, Ergenekon savcılarına yönelik gerçekleştirilecek suikast eyleminde kullanılacağı iddia edilmişti. İrticayla Mücadele Eylem Planı ofisinde bulunan avukat Serdar Öztürk, Levent Göktaş´ın avukatlığını yürütüyordu. Öztürk´ün ayrıca gruplar arasında ´kurye´ görevi gördüğü ve Kafes soruşturmasındaki şüphelilere hukuki danışmanlık yaptığı öne sürülüyor.
Kilit isim Bektaş, Yarbay Ecevit´in devre arkadaşı
Poyrazköy´deki cephaneliğin kilit ismi emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, yine aynı soruşturma kapsamında tutuklanan Deniz Yarbay Mustafa Turan Ecevit ile devre arkadaşı. Poyrazköy´de bulunan mühimmatlarla ilgili tutuklanan emekli Binbaşı Bektaş´ta bulunan bir CD´nin içinde özel olarak şifrelenmiş Kafes kod adlı eylem planları bulunmuştu. Şifreli dosya çözüldüğünde, içinde Deniz Yarbay Deniz Kireçtepe´nin imzası bulunduğu iddia edilen ve gayrimüslimlere yönelik provokatif eylem planları, eylemlerde kullanılacak silahların listesi ve 41 kişilik hücre yapılanması ele geçmişti. Yine 4 Haziran 2009´da Ankara´da, emekli gazi Üsteğmen ve avukat Serdar Öztürk´ün bürosunda bulunan İrticayla Mücadele Eylem Planında, Genelkurmay Karargâhı´nda görevli Deniz Piyade Kıdemli Kurmay Albay Dursun Çiçek´in imzası bulunduğu iddia ediliyor. ( Sabah)
(18 Ocak 2010, 16:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: