Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile iltisakı nedeniyle kapatılan Düzceli Sanayici ve İşadamları Derneği (DÜSİAD) yöneticisi ve üyelerinin aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 52 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
04.08.2018 21:24 Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile iltisakı nedeniyle kapatılan Düzceli Sanayici ve İşadamları Derneği (DÜSİAD) yöneticisi ve üyelerinin aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 52 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
01.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Tutuklu sanıklardan F.B, ilk duruşmadan itibaren bildiklerini anlattığını belirtti. Ticaret yapmak için örgütün sohbetlerine gittiğini ileri süren F.B, şöyle konuştu:
'Ben bir ticaret adamıyım. Ticaretimi sürdürmek ve 'sohbetlere gelen kişilerle iş yapayım' düşüncesi ile bu sohbetlere katıldım. Kar etmek istedim ama zarar ettim. Bahsedilen derneğin yurdunu aldım, bunu da ortağımla aldım. Bu sohbetlere ticari menfaat için gittim.'
F.B, bildiklerini anlattığını belirterek, 'İstediğiniz soruya cevap verebilirim. 25 aydır tutukluyum. Camın arkasından 3 çocuğuma bakıyorum. Her görüşte 'Ne zaman geleceksin?' diyorlar. Artık yeter, tahliyemi talep ediyorum.' ifadelerini kullandı.
Diğer tutuklu sanık İ.C. de FETÖ ile bağlantısının olduğunu, Cumhurbaşkanı'nın uyarısı ile örgütten ayrıldığını söyledi.
Gizli tanık ifadelerini kabul etmediğini beyan eden İ.C, 'Gizli tanık ifadelerinde çelişkiler var. Bir söyledikleri diğer söylediklerini tutmuyor. Ferhat diye bir gizli tanık var onu tanıyorum. Bir kere iş yapmak istedik, yapamadık ayrıldık. Anlattıkları gibi bir şey olmadı. Bu kişiyle hayatımda bir kere karşılaştım. Neden böyle bir ifade vermiş, benim adıma niye konuşmuş anlamadım.' diye konuştu.
İ.C, gizli tanık Muzaffer'in, 'İ.C. ve ağabeyleri şirketlerine yapılacak operasyonu biliyordu ve o gün mallarını şirketten kaçırdı.' şeklinde ifadelerinin doğruyu yansıtmadığını savundu.
Düzce'de, FETÖ operasyonlarında ilk iş yerinin mühürlendiğini kaydederek, '21 Temmuz'da ilk defa benim dükkanım mühürlendi. Zabıta ve emniyet ekipleri dükkana gelip '5 dakika içinde burayı boşaltın' dedi. Ne olduğunu anlamadık. Gizli tanık mal kaçırdığımı söylemiş, masamın üzerinde ne varsa onu aldım, çıktım. Hiçbir şey kaçırmadık, kaçıramazdık da zaten.' şeklinde konuştu.
İ.C, savunmasının ardından elinde bulunan 50 kişinin ismi ve açıklamalarının olduğu evrakları mahkeme heyetine verdi.
Mahkeme heyeti, diğer sanıkların savunma yapması için duruşmaya yarına kadar ara verdi.
02.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Tutuklu sanıklardan E.İ, hayatı boyunca terör örgütü kapsamında hiçbir iş ve işlem yapmadığını savunarak, 'İddianamede bu örgütün kurulum yılları olarak 1970 yılları gösteriliyor, ben 1983 doğumluyum. Benim bu örgütü kurmak ne haddime. Ben bir Türk vatandaşıyım, Müslümanım. Müslümandan terörist, teröristten de Müslüman olmaz. Tutukluluk benim için artık bir tedbir değil, esirim. Sağlık sebeplerim dikkate alınarak tahliye edilmemi bekliyorum.' ifadelerini kullandı.
Büyük mağduriyetler yaşadığını ileri süren E.İ, Bank Asya'daki altın hesabında bulunan 400 gram altın üzerinde tedbir olduğunu, bunun kaldırılmasını istedi.
E.İ, dosyaya eklenen 'ByLock' ve 'CGNAT' kayıtlarında çelişki olduğunu iddia ederek, 3 sayfalık yazılı savunmasını mahkeme heyetine sundu.
Diğer tutuklu ve tutuksuz sanıkların da savunma yaptığı duruşmada, savcı mütalaasını açıkladı.
Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıklardan F.B'nin üstüne atılı suçun mahiyetinin değişme ihtimali ve sanığın tutuklu bulunduğu süreyi göz önüne alınarak tahliyesini istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan F.B. ve İ.C'nin, tutuklu bulunduğu süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak, tahliyesine hükmetti.
Heyet, İ.C'nin savunmalarının etkin pişmanlık hükümleri kapsamında değerlendirildiğini de belirterek, diğer tutuklu 5 sanığın bu hallerinin devamına karar verdi.
İDDİANAME
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Düzceli Sanayici ve İşadamları Derneği (DÜSİAD) çatısı altında örgüt faaliyetleri yürütüldüğüne yer veriliyor.
İddianamede, 52 sanık hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'örgüte finansal destek sağlamak' ve 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak' suçlamalarıyla, 15'er yıl hapis cezası talep ediliyor.
Paralel yapı-03 Mayıs (2017) 'Düzce 52 sanık Sanayici ve İşadamları Derneği (DÜSİAD) Yapılanması' davası
(04 Ağustos 2018, 21:24)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: