İstanbul'da, FETÖ 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgali ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin 14'ü eski polis 117 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
28.07.2018 17:46 İstanbul'da, FETÖ 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgali ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin 14'ü eski polis 117 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
24.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 48 tutuklu sanık ile avukatları katıldı.
Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı avukatları ile bazı müştekiler de hazır bulundu.
Duruşma müşteki ve tanıkların beyanlarıyla devam etti.
Müşteki senarist Tayyar Raci Şaşmaz 'Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz' dizisinin senaristliğini yaptığını, 15 Temmuz'da müşteki Mehmet Baş ile Avrupa yakasından yola çıktıklarını söyledi.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün darbeci askerler tarafından kapalı olduğunu öğrendiğini belirten Şaşmaz, 'Motorla Anadolu yakasına geçtik. Çengelköy'de ofisim vardı. Silah sesleri geliyordu. Çok değer verdiğim Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un köprüde şehit olduklarını öğrendim.' ifadelerini kullandı.
'Enseme tam otomatik silah dayandı'
Bunun üzerine Baş ile çıktıklarını kaydeden Şaşmaz, 'Masum ve savunmasız insanlara ateş açıldığını gördüm. Enseme tam otomatik silah dayandı ve yere yatırıldım. Daha sonra esir alınmış insanların yanına götürüldüm. Mürsel Çıkrıkçı (tutuklu sanık eski albay) karakoldaki polislere teslim olmaları yönünde çağrı yapılıyordu. Enseme silah dayayanın Şafak Gündoğdu (tutuklu sanık eski yüzbaşı) olduğunu emniyette tespit ettim. Yaralanmış ve yaralıları taşıdıkları için üzerlerine kan bulaşan insanları darbeci askerlerin tekmelediğini gördüm' dedi.
Sabaha kadar masum insanlara ateş açıldığını ve darbeci askerlerden şikayetçi olduğunu söyleyen Şaşmaz, davaya katılma talebinde bulundu.
Mahkeme Başkanı Ömer Günaydın'ın sanık polislerin darbe girişimindeki hal ve hareketlerini sorması üzerine, Şaşmaz 'İnsanların derdest edildiklerini gördüklerinde üzgün bir halleri yoktu. Polislerin birinin silahındaki şarjörü de gördüm. Polisler insancıl olarak tek hareketi derdest edilenleri tuvalete götürmek oldu.' diye konuştu.
'Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz' dizisinin genel koordinatörü olduğunu beyan eden müşteki Mehmet Baş ise masum insanlara ateş açıldığını, darbeci askerler tarafından esir alındığını kaydederek, davaya katılma talebinde bulundu.
'Devrem şehit oldu'
Müşteki polis memuru M.L. ise darbe girişiminden haberdar olmalarının ardından Çengelköy Polis Merkezi bölgesine gittiğini belirtti.
Karakolu ele geçirmeye çalışan askerlere müdahale ettiklerini aktaran M.L. 'Devrem Fatih Dalgıç darbeci askerler tarafından açılan ateş sonucu şehit oldu, bir polis arkadaşım yaralandı. Biz darbeci askerlerle çatışırken arkamızdan sivil polis olduğunu düşündüğümüz sivil 2 kişi bize ateş açtı' ifadelerini kullandı.
15 Temmuz'da tutuklu sanık eski albay Mürsel Çıkrıkçı tarafından derdest edilen müşteki polis memuru T.Y. de çevik kuvvet otobüsünün askerler tarafında silah çekilmek suretiyle Çengelköy'de durdurulduğunu söyledi.
Mürsel Çıkrıkçı'nın kendisini kız arkadaşıyla telefonda görüşürken gördüğünü söyleyen müşteki polis memuru, 'Sen vatan hainisin. Telefonla kiminle konuşuyorsun. Biz burada uğraşırken sen kız arkadaşını düşünüyorsun. Beni 10-15 dakika boyunca darbetti. Vurduklarıyla yıkılmadım, iki asker çağırdı beni yere yatırdı. 'Bu vatan hainini ibreti alem için vuracağız' dedi' şeklinde beyanda bulundu.
Sanık arkadaşlarının kendisine yardım etmek istediğini ileri süren T.Y. 'Yardım etmek istiyorlardı ama edemiyorlardı. Mürsel Çıkrıkçı kafama silah dayadı ve beni öldürecekti. Tam o sırada polis memuru, 'Sen bunu vurursan ben annesine, babasına nasıl hesap vereceğim' dedi' şeklinde ifade verdi.
Darbeci albaydan 'Fetih suresi' talimatı
Müşteki Nuriye Türkkan da 15 Temmuz'da darbeci esir alındıklarını ifade ederek, 'Kızım abdest almak istediğini söyleyince Mürsel Çıkrıkçı, 'Bunun annesi kim? Teyemmüm abdesti almayı bilmiyor mu? Teyemmüm abdesti alın, bizim için Fetih suresi okuyun' dedi.' beyanında bulundu
Duruşma yarına ertelendi.
25.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 35 tutuklu sanıkla avukatları katıldı.
Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı avukatlarıyla bazı müştekiler de hazır bulundu.
Duruşma, müşteki ve tanıkların beyanlarıyla devam etti.
26.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada bazı müşteki ve tanıklar beyanda bulundu.
Araçları ve evleri darbe girişiminde zarar gören müştekiler sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtti.
Duruşmada darbe girişimine katılan askerlere Kuleli Askeri Lisesi ve Çengelköy Polis Merkezi'nin çevresinde kameralara yansıyan eylemleri izletildi.
Mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.
Mahkeme Başkanı Ömer Günaydın, yarın görülecek duruşmaya tanık ve müştekilerin gelmesi durumunda, gelenlerin dinleneceğini söyledi. İzletilen görüntülere ilişkin beyanların sanıklara ve avukatlara görüntülerin verildikten sonra alınacağını dile getiren Günaydın, mahkemeye gelen bazı belgelerin de yarın okunacağını ifade etti.
27.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 34 tutuklu sanık ile avukatları katıldı.
Duruşmada, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Milli Savunma Bakanlığı avukatlarıyla bazı müştekiler de hazır bulundu.
Duruşma tanıkların beyanlarıyla devam etti.
Duruşmada dava dosyasına gelen ve darbe girişimi gecesi Çengelköy Polis Merkezi, Kuleli Askeri Lisesi ve etrafında askerlerle vatandaşlar arasında yaşanan olayların görüntüleri de izletildi.
Görüntülerde, Nakkaştepe'de darbeci bazı komutanların aileleriyle birlikte yemek yedikleri dikkati çekerken, Çengelköy'deki Yakamoz Restorant'ta vatandaşların çocuklarıyla yemek yerken, darbeci askerlerin içeri girdiği, restoranı boşalttıkları, bu sırada vatandaşların panik halinde dışarı çıktıkları görülüyor.
Kuleli Asker Lisesi'nden askerlerin tam teçhizatlı olarak sıra halinde dizildikleri, tek sıra halinde çıkış yaptıkları, yol kenarında yürüdükleri ve Kuleli Mustafa Kaymakpaşa Cami İmamı Osman Nuri Keskin'in darbeci askerler tarafından götürüldüğü kameralara yansıdı.
Görüntülerdeki kişinin kendisi olduğunu kabul eden eski Astsubay Mahbub Ulusoy ile aynı görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını iddia eden Yüzbaşı Mahmut Dağüstü'nün birlikte yol kenarında bulunan çöp konteynerinin arkasında saklanarak ateş ettikleri ve polisle çatıştıkları anlara ait anlar da duruşmada izletildi.
Yüzlerce vatandaşın darbeci askerleri engellemek için Çengelköy'deki bir akaryakıt istasyonunda toplandıkları, bu sırada o bölgeye gelen bir kısım sanık askerlerin ateş açması ve vatandaşların bölgeden uzaklaştırılmaya çalışılma anları da görüntülerde yer alıyor.
Tutuklu sanık Albay Mürsel Çıkrıkçı'nın yanında bulunan sanık bir polis memuru ile beraber Çengelköy Polis Merkezi önünde bulunduğu, bu sırada kelepçelenmiş halde onlarca vatandaşın derdest edildiği anlar kameralara yansırken, Çıkrıkçı'nın polis merkezi önünde bir elinde silahla telefonla konuşma anı dikkati çekti.
Kayıtlarda, Çengelköy Caddesi'nde toplanan vatandaşların arasından bir kişinin vurulduğu anlarla sonrasında, yaralanan kişiye vatandaşların yardım etme anı görülüyor.
Yoldan geçen bir aracın darbeci bir asker tarafından durdurulduğu, yanlarında çocuğu olan bir ailenin araçtan indirildiği görüntülerde, aynı caddede darbeci askerlerin bir işyeri önünde saklanarak, hedef gözeterek ateş ettikleri kayıtlarda yer alıyor.
Görüntülerde, bir kısım sanık askerlerin yol kesip, silah doğrultarak sivil araçları durdurdukları, trafiği kontrol altına almaya çalıştıkları görülürken, başka bir karede ise sanık er ve uzman askerlerin silahlı bir vaziyette Çengelköy civarında görüntüleri kameralara yansıyor
Duruşmada söz alan birçok sanık ise görüntülerdeki kişilerin kendisi olmadığını iddia etti.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 31 Temmuz'a erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, olaylarda şehit düşen Burak Cantürk, Fatih Dalgıç, Gökhan Esen, Halil Kantarcı, Kader Sivri, Murat Akdemir, Mustafa Cambaz, Osman Yılmaz 'maktul', 16 kişi mağdur, 195 kişi 'müşteki', aralarında 39 rütbeli asker ve 9 askeri öğrencinin de bulunduğu 76'sı tutuklu 103 kişi de 'sanık' sıfatıyla yer alıyor.
Darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'nde yaşananlar ve buradan çıkan sanıkların Çengelköy Polis Merkezi'ni işgal etmesi ile Vaniköy ve Beykoz bölgelerinde karıştıkları olayların anlatıldığı iddianamede, olaylarda 8 kişinin şehit edildiği, aralarında vatandaş ve kolluk görevlilerinin de bulunduğu 135 kişinin 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçuna maruz kaldığı, bunlardan 62'sinin silahla vurularak yaralandıkları kaydediliyor.
Olaylarda 33 vatandaşın hürriyetinin kısıtlandığı, 11 müştekinin 'kasten yaralamaya' maruz kaldığı, 46 kişinin aracına ve iş yerine zarar verildiği belirtilen iddianamede, aralarında Çengelköy Polis Merkezi'nin de bulunduğu 5 kamu binasının da hasar gördüğü vurgulanıyor.
İddianamede, askeri lisenin komutanları eski Albaylar Mürsel Çıkrıkçı ve Muammer Aygar'ın da aralarında bulunduğu 39'u rütbeli, 9'u askeri öğrenci olmak üzere 76'sı tutuklu 103 sanık hakkında, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile on beşer yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, bazı sanıkların da ayrıca 'kasten öldürme', 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'kasten yaralama', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'mala zarar verme' ve 'iş yeri dokunulmazlığı ihlali' gibi suçlardan cezalandırılması talep ediliyor.
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, darbe girişimi sırasında bu bölgedeki olaylarda görev alan darbeci askerlere yardım ettikleri iddiasıyla tutuklu eski 14 çevik kuvvet polisi hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın, bu dava ile birleştirilmesine karar vermişti. Böylece davadaki sanık sayısı 117'ye yükselmişti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-27 Kasım (2017) 'İstanbul 117 sanık (ilk 103) Darbe/Çengelköy'deki olaylar' davası
(28 Temmuz 2018, 17:46)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: