Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi.
21.07.2018 18:36 Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi.
16.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesince özel hazırlanan Ferizli Spor Salonunda yapılan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile yakınları katıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, 10 sanık ve avukatı esas hakkındaki savunmasını yaptı.
Tutuklu sanık H.Ö, savunmasında, darbe girişiminde bulunulduğunu valiliğe gittiklerinde anladığını savundu.
İddianame ve mütalaada tarafına isnat edilen suçlamaları kabul etmediğini söyleyen H.Ö, 'Hiçbir vatandaşa zarar vermedim, hakkımda hiçbir suç delili veya görgü şahidi bulunmamaktadır. Beni ve benim gibi vatan evlatlarını hainlerle aynı kefeye koymayın.' dedi.
Örgüt üyesi, hain ve darbeci olmadığını iddia eden H.Ö, 24 aydır tutuklu kaldığını ifade ederek beraatini talep etti.
Tutuklu sanıklar Ü.Ş, E.A, T.Ç, İ.C, M.P, M.K, İ.Ş, ve M.A ile tutuksuz sanık İ.Ö. de önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, beraatlerini istedi.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların esas hakkındaki savunmalarını yapmaya devam etmeleri için duruşmayı yarına erteledi.
17.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesince özel hazırlanan Ferizli Spor Salonunda yapılan duruşmaya, bazı tutuklu, tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, 13 sanık ve avukatı esas hakkındaki savunmasını yaptı.
Tutuklu sanık M.Ç, savunmasında 15 Temmuz akşamı gelen telefonla kendisine, terör saldırısı olduğu ve görevinin başına gelmesinin söylenmesi üzerine kışlaya geldiğini belirtti.
Amirlerinin emirlerini uyguladıklarını savunan M.Ç, 'Darbe girişiminden haberim yoktu. Öğrendikten sonra da Uğur Coşkun'u tutuklamamız gerekirdi, yanlış yaptık.' dedi.
Hiçbir örgütle fikir ve eylem birliği olmadığını öne süren M.Ç, hakkında bir suç delili olmadığını iddia ederek tahliyesini ve beraatini istedi
Diğer tutuklu sanıklardan Z.İ. de kendilerine terör saldırısı olduğunun söylenmesinin ardından, Sakarya Valiliği'ni korumak üzere bölgeye götürüldüklerini söyledi.
Darbe girişimini öğrendikten sonra silahıyla birlikte valilik kampüsündeki Yenikent Polis Merkezi'ne teslim olduğunu aktaran Z.İ, 'Polis karakoluna giderken yaralanan vatandaşlar olduğunu gördüm, onlara yardım ettim, yaralarını sardım. Ben terörist değilim, suçsuzum, tahliyemi ve beraatimi istiyorum.' diye konuştu.
Tutuklu sanıklardan H.Ç, valilik kampüsüne bölgeyi koruma amaçlı götürüldüklerini ifade ederek, 'Kimseye zarar vermedim, ateş etmedim. Verilen emri sorgulama yetkimiz yoktu. Komutanlarımızın bizi kandıracağını düşünmedim, onlara sonsuz güvenim vardı.' dedi.
Diğer tutuklu sanık Y.E.K. de görev çağrısı gelmesi sonrasında Çark Kışlası'na en geç gelen personel olduğunu savunarak, 'Valiliğe terör saldırısı var diye gittik. Ahmet Uzer'in 'TSK yönetime el koydu' anonsunu duyunca arkadaşlarla durumu değerlendirdik. Bölgeden uzaklaştık, emre uymadık.' diye belirtti.
Tutuklu sanık R.B. ise darbe girişiminden habersiz olarak valilik önüne gittiklerini ve suçsuz olduklarını öne sürerek, 'Kanunsuz emri veren Uğur Coşkun, kanunsuz emri ilan Ahmet Uzer. Ancak biz bu emre uymayıp polise teslim olduk. Kimseye zarar vermedim, hakkımdaki suçlamaları reddediyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.' dedi.
Diğer tutuklu sanıklar R.G, G.K, A.B, S.D, D.Ç, E.U, F.S. ve O.K. de önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, tahliyelerini ve beraatlerini istedi.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların esas hakkındaki savunmalarını yapmaya devam etmeleri için duruşmayı yarına erteledi.
18.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, 12 sanık ve avukatı esas hakkındaki savunmasını yaptı.
Tutuklu sanık K.U, 15 Temmuz günü terör saldırısı ihbarı üzerine göreve çağrıldığını belirterek, komutanlarının emirlerini yerine getirdiğini söyledi.
Emir üzerine Sakarya Valiliği'ni korumak üzere bölgeye gittiklerini ileri süren K.U, 'Darbe olabileceğini nereden bilebilirdim. Komutanlarımızın bize verdiği emre uyduk. Valilik önüne gelen halktan darbe girişimini öğrenince geri dönmek üzere hazırlık yaptık. 16 Temmuz saat 00.59'da kışlama geri döndüm. Mühimmatımı ve silahımı eksiksiz teslim ettim. Örgüt, kendi siyasi ihtirasları yüzüne bizi harcadı.' şeklinde konuştu.
Diğer tutuklu sanık S.A.K. da terör saldırısı ihbarı üzerine aranarak göreve çağrıldığını savunarak, valilik bölgesine gidinceye kadar darbe girişiminden haberinin olmadığını öne sürdü.
Valilik önüne gelen halktan darbe girişimini öğrendiklerini ifade eden S.A.K, 'Komutanlarımız tarafından kandırıldığımızı görünce kışlama geri döndüm. Silahımı ve mühimmatımı eksiksiz teslim ettim. Örgüt üyesi değilim, hiç kimseye zarar vermedim, tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.' dedi.
Diğer tutuklu sanıklar Ü.A, E.M, C.K, İ.G, M.K, R.U, A.Ç, A.D. ve A.Y. ile tutuksuz sanık S.Y. de önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların esas hakkındaki savunmalarını yapmaya devam etmeleri için duruşmayı yarına erteledi.
19.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, 8 sanık ve avukatı esas hakkındaki savunmasını yaptı.
Tutuklu sanık A.M, 15 Temmuz günü terör saldırısı ihbarı üzerine göreve çağrıldığını, komutanlarından gelen D-100 Karayolu üzerinde yol güvenliği sağlama emrini yerine getirdiğini söyledi.
Kendisinin 27 yıllık jandarma personeli olduğunu ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla tutuklandığını anlatan A.M, örgüt üyesi olmadığını savunarak tahliyesini ve beraatini istedi.
Diğer tutuklu sanık F.G, terör saldırısı ihbarı üzerine D-100 Karayolu'nu kapatma emrini aldığını ifade ederek, Genelkurmay'dan gelen ve darbe girişimine dahil olunmamasını, birliklere geri dönülmesini içeren emrin kendilerine aktarılmadığını savundu.
Albay Uğur Coşkun tarafından okunan sıkıyönetim direktiflerinden haberinin olmadığını ileri süren F.G, 'Görev yerinden geri çağrıldıktan sonra birliğimize dönerken darbeden haberim oldu. Kimseye zarar vermedim, suçsuzum, tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.' dedi.
Tutuklu sanık İ.B, hakkında isnat edilen suçların iddiadan öteye geçemediğini söyleyerek, savcılık makamının, askerlerin terör saldırısı bahanesiyle kandırıldığına inanmadığını öne sürdü.
Darbe girişimine o gece kendisinin de inanamadığını aktaran İ.B, 'Bildirinin okunduğundan habersizdim. Ailemle telefonla görüşüyordum. Valiliğe terör saldırısını önlemek üzere hareket ettiğimizi düşünüyordum. Suç işleme kastıyla hareket etmedim. Bir emrine şehit olmayı hazır olduğum komutanlarımızın emriyle bu hale geleceğimiz hiç aklıma gelmezdi. Ben ne darbeci ne de FETÖ'cüyüm, suçsuzum beraat verilmesini arz ediyorum.' şeklinde konuştu.
Tutuklu sanık İ.K. de yol kontrolü sağlama emri aldıklarını ve D-100 bölgesinde bir süre bulunduklarını anlattı.
Komutanından gelen talimat üzerine birliğe döndükten sonra darbe girişiminden haberdar olduğunu vurgulayan İ.K, ByLock kullandığı yönündeki iddialara yönelik de 'Sokaktaki çöpçüde bile ByLock çıktı. Bana FETÖ'cü diyorlar, ben de ByLock yok. 15 Temmuz'da sadece amirimin verdiği hizmet emrini yerini getirdim. Suçsuzum örgüt üyesi değilim, beraatimi talep ediyorum.' ifadelerini kullandı.
Diğer tutuklu sanıklar B.G, S.A. ve A.K, ile tutuksuz sanık Ö.P. de önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların esas hakkındaki savunmalarını yapmaya devam etmeleri için duruşmaya yarına kadar ara verdi.
20.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, bir kısım tutuklu sanıklar ile avukatları ve yakınlarıyla bazı müştekiler katıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, 2 sanık ve avukatı esas hakkındaki savunmasını yaptı.
Tutuklu sanıklardan, İzmit'te yer alan Nahit Şenoğul Kışlası Tabur Komutan Vekili eski yüzbaşı H.G, savunmasında, aynı davada tutuklu sanık eski Albay Ahmet Üzer'in 15 Temmuz'da günü kışlayı arayarak araç, tank ve mühimmat durumunu sorduğunu söyledi.
Gelen tatbikat emriyle, Sakarya Çark Kışlası'na terör saldırısı yapılacağı ve alarm durumuna geçildiğini anlatan H.G, tankların çekicileri olmadan, D-100 üzerinden yürütülerek Çark Kışla'ya destek amaçlı götürmek üzere hareket ettiklerini kaydetti.
Gelen emir sonrası Ege Ordu Komutanlığı'nı aradığını ancak hatların sürekli meşgul çalması nedeniyle kimseyle görüşemediğini dile getiren H.G, '23 personel olarak, tanksavar, tüfek, mühimmatlarla 6 askeri araç ve tanklarla yola çıktık. Alarm verildiği için boş silahlarla ve mühimmatsız çıkamazdık. Her askeri personel için ikişer piyade tüfeği alınmıştır. Alarm verilmesi durumunda uyulması gerek talimatlar bellidir. Biz bunlara uyduk.' dedi.
Mardin Midyat'ta görev yaptığı sürede FETÖ/PDY'ye ait olduğunu öne sürdüğü medya kuruluşlarında hakkında kötü haberlerin yapıldığını ve kendisinin de FETÖ mağduru olduğunu öne süren H.G, 'Gerçek, uygun adım ilerliyor ve hiçbir şey onu durduramayacak. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.' diye konuştu.
Sanık müdafi avukat Nevzat Güleşen de savunmalarının yer aldığı 84 sayfalık klasör ile savunma sırasında yararlanacağını söylediği aralarında Nasreddin Hoca kitabının da olduğu 4 kitabı mahkeme heyetine sundu.
Örgüt üyesi olmadığını ifade eden diğer tutuklu sanık İ.Ş. de hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek tahliye ve beraatini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatların esas hakkındaki savunmalarını yapmaya devam etmeleri için duruşmaya 23 Temmuz Pazartesi'ye kadar ara verdi.
MÜTALAA
Mütalaada, aralarında meslekten ihraç edilen askerler, 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan'ın da bulunduğu 86'sı tutuklu 127 sanığın, 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
Mütalaada, ayrıca 3 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 15 yıla kadar hapis, 'Anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edilen ve soruşturma safhasında adli kontrol kararıyla tahliye edilen 15 sanık ile yargılama aşamasında tahliye olan 29 sanık için yakalama kararı çıkartılması, davada yargılanan 92 tutuksuz sanık hakkında ise beraat talebinde bulunulmuştu.
İddia makamı ayrıca, Sakarya Valiliğinin kuşatılmasına yönelik yönetici durumunda oldukları değerlendirilen ihraç edilen 9 askerin 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' ile mağdur/müşteki sayısınca on ikişer kez 'adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından da cezalandırılmalarını istemişti.
İDDİANAME
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaline ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde 'hava kuvvetleri imamı' firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 'anayasayı ihlal' suçunu düzenleyen 309, 'kasten öldürmek' suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altı aydan üçyüzondokuzar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 sanık hakkında ise 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer alıyor.
Mahkeme heyeti, eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul etmişti.
Mahkeme heyeti, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen hakkında aynı suçlardan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde ve 'hava kuvvetleri imamı' Adil Öksüz hakkında da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldığından, dosyalarının ayrılmasına ve bu mahkemelere gönderilmesine karar vermişti.
Paralel yapı-04 Ocak (2017) 'Sakarya 222 sanık (ilk 224) Darbe Yapılanması' davası
(21 Temmuz 2018, 18:36)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: