Kayseri'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yargılanan Boydak ailesine yönelik toplam 16 sanıklı iki ayrı dava sonuçlandı. 9 kişinin yargılandığı ana davada 617 gün sonra karar açıklandı. 10'uncu kez hakim karşısına çıkarılan, 3'u tutuklu, 9 sanıktan 8'ine 7 ile 18 yıl arası hapis cezası verildi. En ağır cezayı 18 yıl ile Memduh Boydak aldı. Hacı Boydak 11 yıl, eski yönetim kurulu üyesi Şükrü Boydak 10 yıl, tutuksuz yargılanan Mustafa Boydak, Erol Boydak, Bekir Boydak, İlyas Boydak ve Murat Bozdağ ise 7'şer yıl hapis cezası aldı. Eski çalışanlardan Halit Bayhan ise beraat etti. Boydak Holding'in tüm malvarlığına da el konuldu. Öte yandan Kayseri'de 17/25 Aralık olaylarında FETÖ liderinin üyeleri ve destekçilerine Bank Asya'ya mevduat yapma, hesap açma ve bakiye artırma çağrısında bulunmasının ardından Bank Asya'ya destek oldukları gerekçesiyle Boydak ailesi mensuplarına açılan diğer davadaki 7 sanık hakkında da karar çıktı. Etkin pişmanlıkta bulunan Sami Boydak'a 3 yıl, Yusuf Boydak'a 7 yıl, İbrahim Boydak'a ise 2 yıl hapis cezası verilirken, Sema, Mehmet Emin, Ayşe ve Merve Boydak'a beraat kararı verildi. Sanıkların yakınları karar sonrası gözyaşlarına boğuldu.
14.07.2018 17:07 Kayseri'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında yargılanan Boydak ailesine yönelik toplam 16 sanıklı iki ayrı dava sonuçlandı.
12 Temmuz'da 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 64 sayfalık Cumhuriyet Savcısı mütalaasını ve sanık savunmalarını değerlendirerek, tutuklu şüpheliler Holding eski yönetim kurulu başkanı Hacı Boydak'ı 'silahlı terör örgütü üyeliği'nden 11 yıl, 10 ay, 15 gün; holding eski CEO'su Memduh Boydak'ı 'silahlı terör örgütü yöneticiliği'nden 18 yıl; eski yönetim kurulu üyesi Şükrü Boydak'ı 10 yıl, tutuksuz yargılanan Mustafa Boydak, Erol Boydak, Bekir Boydak, İlyas Boydak ve Murat Bozdağ'ı 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. Eski çalışanlardan Halit Bayhan ise beraat etti.
Halen TMS tarafından atanan kayyumlarca yönetilen Boydak Holding ile ilgili de ailenin aldığı bu cezalardan dolayı, hisselerinin müsaderesine karar verildi.
Detaylar
617 gün önce, 1 Kasım 2016'da başlayan 68 sanıklı davanın 26 Ekim 2017'de görüldüğü celsesinde mahkeme heyeti, Boydakların diğer 5 şirketine de hisse büyüklükleri nedeniyle kayyum atanmasına, olaylara göre bazı sanıkların dosyalarının tefrik edilerek bu dosyadan ayrılmasına karar vererek, 14 sanıklı duruşmayı 6 Şubat 2018'e ertelemişti. 6 Şubat'ta görülen davada 14 sanıktan 5'inin bu dosyadan tefrik edilmesine ve Boydakların olduğu 9 sanıklı davanın 7. celsesinde 13 Nisan'a ertelenmesine karar vermişti. 13 Nisan'da görülen davada savcılık mütalaasını celse arası vermiş, duruşma 28 Mayıs'a ertelenmişti. 28 Mayıs'taki davanın 8. celsesi 5 gün sürmüş, karar için 7 Haziran'a gün verilmişti. Mahkeme davanın 9. celsesinde de karar vermemiş, duruşmayı 12 Temmuz'a ertelemişti.
Başbakanlık avukatı da katıldı
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davada tutuklu sanıklar Hacı Boydak, Memduh Boydak, Şükrü Boydak Sincan Kapalı Cezaevi'nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır edilirken, tutuksuz sanıklar Mustafa Boydak, Erol Boydak, Bekir Boydak, İlyas Boydak, Murat Bozdağ ve avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Başbakanlık avukatı da duruşmada müdahil oldu. Tutuksuz sanık Halit Bayhan bypass ameliyatı olduğu içi duruşmaya gelemedi.
10. Celsede karar açıklandı
Saat 13.00'da başlayan davanın 10. celsesinde mahkeme başkanı Murat Şamlı, tüm sanıklara karar verileceği uyarısı ile son sözlerini sordu.
860 gündür tutuklu sanık Memduh Boydak son sözünde, 'Bizden terörün t'si bile olmaz. Diğerim beraat kararı verilmesidir' dedi.
Tutuklu sanık Hacı Boydak ise, 'Benim sağlığım yerinde, hastalığımı atlattım. Sağlığım için tahliyemi istemiyorum, suçsuz olduğum için tahliye istiyorum' diye konuştu.
Tutuklu sanık Şükrü Boydak da hastalığı olduğunu belirterek, 'Vatanımdan devletimden milletimden Kayseri'mden ve cumhurbaşkanımızdan özür diliyorum' dedi.
Sanıkların son sözlerinin ardından müzakere için kısa bir ara veren mahkeme heyeti, yapılan yargılama sonucu tutuklu sanık Memduh Boydak'a 'silahlı terör örgütü yöneticisi olma' suçundan 18 yıl hapis, Hacı Boydak'a 'üyelik' suçundan 11 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası, Şükrü Boydak'a yine 'üyelik' suçundan 10 yıl hapis, tutuksuz sanıklar Mustafa Boydak, Bekir Boydak, İlyas Boydak, Erol Boydak, Murat Bozdağ'a 'üyelik' suçundan ayrı ayrı 7 yıl 6 ay hapis cezası ile yurt dışı yasağı kararı verdi. Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti. Tutuksuz sanık Halit Bayhan'a beraat verdi.
Hisseleri müsadere edildi
Kayyum atanan ve TMSF ile yönetelim Boydak Holding'in yöneticilerinin hisselerinin müsaderesine karar verildi.
Öte yandan Kayseri'de 17-25 Aralık olaylarında FETÖ liderinin üyeleri ve destekçilerine Bank Asya'ya mevduat yapma, hesap açma ve bakiye artırma çağrısında bulunmasının ardından Bank Asya'ya destek oldukları gerekçesiyle yargılanan Boydak ailesinden 7 sanık hakkında da karar çıktı.
15 Şubat 2018'de Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığınca yapılan çalışmalar neticesinde, 17-25 Aralık olayları sırasında FETÖ/PDY liderinin çağrısıyla Bank Asya'ya destek olduğu belirlenen 7 Boydak ailesi mensubu hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Şüphelilerden, Sami Boydak, Yusuf Boydak, Mehmet Emin Boydak, Ayşe Boydak, Sema Boydak, İbrahim Boydak ve Merve Boydak yakalanarak gözaltına alındı.
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuksuz sanıklar Sami Boydak, Yusuf Boydak, Mehmet Emin Boydak, Ayşe Boydak, Sema Boydak, İbrahim Boydak ve Merve Boydak ile avukatları hazır bulundu.
Sami Boydak'a hapis cezası
Cumhuriyet savcısı verdiği mütalaasında Sami Boydak'a 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan etkin pişmanlık hükümleri kapsamında cezalandırılıp, tutukluluk halinin devamını isterken, tutuksuz sanıklar Yusuf Boydak'a örgüt üyeliğinden, İbrahim Boydak'a ise 'örgüte yardım etme' suçundan cezalandırma talep etti. Savcı ayrıca tutuksuz sanıklar Merve, Mehmet Emin, Sema ve Ayşe Boydak'ın ise beraatını istedi.
Mahkeme heyeti yapılan yargılama sonucu tutuksuz sanık Sami Boydak'a 'üyelik' suçundan etkin pişmanlık hükümlerince 3 yıl 1 ay 15 gün, Yusuf Boydak'a 'üyelik'ten 7 yıl 6 ay hapis, İbrahim Boydak'a 'yardım etme'den 2 yıl 1 ay, Sema, Mehmet Emin, Ayşe ve Merve Boydak'a beraat verdi.
MUSTAFA BOYDAK: TÜRKİYE İYİ OLSUN
Adliye çıkışı gazetecilere açıklama yapan Mustafa Boydak, Hayırlısı olsun. Hukuk yolu kapalı değil. Açıklanan nihai karar değil. Bundan sonraki süreci takip edeceğiz. Şirketlerle ilgili karara ise bir şey diyemiyorum. Mahkeme bir karar verdi. Bunun da istinaf süreci var. Sağlık olsun, vatanımız var olsun. Önemli olan Türkiye iyi olsun dedi. Bekir Boydak da, Yüce Türk adaleti ne diyorsa odur. Gerekli itirazlarımızı yapacağız diye konuştu.
İDDİANAME
İddianamede Boydak ailesi, FETÖ/PDY'ye bilinçli, sistematik ve organize bir şekilde para yardımı yapmak, Asya Katılım Bankası'nın likiditesini iyileştirmek, örgüte organize ve sistematik bir çabayla mali finans sağlamakla suçlandı. Sanıkların, mevzuata aykırı şekilde holdingin kasasını beyin olarak kullanarak, paraya yön verdiği, 2008-2016 arasında örgüt ile iltisaklı dernek, vakıf ve kuruluşlara bağışta bulundukları, Türkçe Olimpiyatları'na destek verdikleri, Pensilvanya'daki villanın misafir odalarının tefrişini sağladıkları kaydedildi. Sanıkların, örgütle ilişkili 7 farklı vakıf ve kuruluşa, 2008-2016 döneminde toplamda 40 milyon 894 bin 351 lira 34 kuruş tutarında bağış ve yardım yaptığı da belirtildi.
HOLDİNG CEO'SU ERTEKİN: KARARA SAYGI DUYUYORUZ
TMSF tarafından kayyumla yönetilen Boydak Holding'in CEO'su Alpaslan Baki Ertekin, mahkemenin holdingle ilgili verdiği müsadere kararına ilişkini, 'Mahkemenin kararına saygı duyuyoruz. Mahkeme kararları hepimiz için geçerlidir. Vatanımıza, milletimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
ŞAHSİ MAL VARLIKLARINA DA EL KONULUYOR
Avukat Resul Özmen, 'Şirket ortaklarına ceza verildiği için el koyma kararı ortaklarının şahsi mal varlıklarını da kapsıyor. Söz gelimi, ortakların şahsi banka hesapları, kendilerine ait gayrimenkuller ve araçları da mahkeme kararınca kamuya geçiyor' dedi.
MÜLKİYET DEVLETE GEÇİYOR
Müsadere, bir şeyin mülkiyetinin devlete geçmesini sonuçlayan bir yaptırım anlamına geliyor. Diğer bir deyimle işlenen bir suç karşılığı olarak, suçlunun malvarlığının tamamı veya bir bölümü üzerindeki mülkiyete son verilmesi ve bu mülkiyetin kamusal bir teşekküle (devlete) devredilmesi anlamına gelen ve bir yaptırım çeşidi olarak biliniyor.
1957 YILINDA KURULDU
Temeli 1957 yılında Kayseri'de atılan Boydak Holding bünyesinde 34 şirket bulunuyor. 8 ayrı sektörde faaliyet gösteren Boydak Holding çatısı altında, Türkiye'nin en önemli markaları arasında yer alan İstikbal, Bellona, Mondi, Hes, Boyteks, Form Sünger gibi firmalar bulunuyor.
13 BİN KİŞİ BÜNYESİNDE ÇALIŞIYOR
Boydak Holding bünyesinde çalışan kişi sayısı 13 bin... İç pazarın yanı sıra 140'ı aşkın ülkeye ihracat da yapan Boydak Holding İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 7, ikinci en büyük sanayi kuruluşu listesinde ise 2 şirketi ile yer alıyor.
Paralel yapı-04 Mart (2016) 'Kayseri 9+59 sanık (ilk 68) Boydak Holding/örgüte finansal destek' davası (bitti)
Paralel yapı-24 Mayıs (2018) 'Kayseri 7 sanık Boydak'ların Çocukları/örgüte finansal destek' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(14 Temmuz 2018, 17:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: