Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde 'sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirme listesi'nde ismi bulunan ve örgütün askeri yargı yapılanmasını oluşturdukları öne sürülen 136 kişinin yargılanmasına devam edildi.
07.07.2018 14:50 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde 'sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirme listesi'nde ismi bulunan ve örgütün askeri yargı yapılanmasını oluşturdukları öne sürülen 136 kişinin yargılanmasına devam edildi.
2 Temmuz'da Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.
Duruşmada tanık olarak dinlenen avukat R.K. üniversite yıllarında sanıklardan ikisiyle İzmir'de FETÖ'ye ait öğrenci evinde kaldığını ileri sürdü. Tutuksuz sanıklar S.U. ve C.A. da iddiaları kabul etmeyerek beyanlara katılmadıklarını belirtti.
Tanık C.C, astsubay olduğunu, FETÖ'ye yönelik yürütülen ankesörlü telefon soruşturmaları kapsamında hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi.
Davanın tutuksuz sanıklarından M.K. ile Kırıkkale'de lise son sınıfta tanıştığını anlatan C.C, sanığın kendisine telefon ile ulaştığını, kod adının da 'Musat' olduğunu kaydetti.
Sanık ile buluşmalarının ardından FETÖ'ye ait eve gittiklerini belirten C.C, Kayıkçı'nın örgüt mensubu olduğunu bildiğini ifade etti.
Tanık C.C., astsubay olduğunu, FETÖ'ye yönelik yürütülen ankesörlü telefon soruşturmaları kapsamında hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi. Davanın tutuksuz sanıklarından Mustafa Kayıkçı ile Kırıkkale'de lise döneminde tanıştığını anlatan C.C, sanığın kendisine telefon ile ulaştığını, sanığın kod adının da 'Musat' olduğunu kaydetti. Sanık ile buluşmalarının ardından FETÖ evine gittiklerini belirten C.C., Kayıkçı'nın FETÖ mensubu olduğunu bildiğini ifade etti.
Tanık eski savcı S.L. de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenim gördüğü sırada örgüte ait öğrenci evlerinde kaldığını, mezun olduktan sonra da hakim savcılık sınavlarına hazırlanmak için gittiği evde sanıklardan Y.C.K. ile tanıştığını öne sürdü.
Yaklaşık 5 ay birlikte sınava hazırlandıklarını anlatan S.L, şöyle konuştu:
'Bu hazırlıktan sonra bir daha Y.C.K. ile görüşmedik. Ondan sonra ne yaptı, nereye atandı bilgim yoktu. İdari yargı, adli yargı, askeri yargı alanlarında hazırlık yapılıyordu o evlerde. Kendine has kaynakları vardı. Faruk diye biri bizi karşıladı, o eve yerleştirdi. Günde 10 saat çalışmamız isteniyordu. Ondan sonra Fetullah Gülen kitapları okumamız isteniyordu. Sınav sürecinden sonra Y.C.K. ile evlerimiz ayrıldı.'
Tanık S.L., Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduğunu, savcı olarak görev yürütürken açığa alındığını söyledi. Üniversite döneminde FETÖ evlerinde kaldığını kaydeden S.L., 'Mezun olduktan sonra hakim-savcı hazırlanma evine gittik. Davanın sanıklarından Yakup Cemil Kahveci'yi bu evde tanıdım. O evde beraber kaldık ve sınava hazırlandık. 5 ay boyunca aynı evde kaldık, bu hazırlıktan sonra bir daha Yakup ile görüşmedik. Ondan sonra ne yaptı, nereye atandı bilgim yok' diye konuştu.
Kaldıkları evde adli, idari ve askeri yargı alanlarında sınavlara hazırlık yapıldığını anlatan S.L., 'Faruk' kod adlı FETÖ mensubunun kendilerini bu evde karşıladığını ve ilgilendiğini dile getirdi.
Tutuksuz sanık Y.C.K. ise tanığı üniversiteden tanıdığını, bunun haricinde bir diyaloğu olmadığını öne sürerek beyanlara katılmadığını belirtti. Tanık ifadesine ilişkin söz alan sanık Yakup Cemil Kahveci, 'Ben kendisini sadece üniversiteden tanıyorum, bunun haricinde bir muhabbetim yok. Üniversiteden mezun olduktan sonra Konya'da ailemin yanında sınava hazırlandım, örgüt evinde değil. Dediklerinin hiçbirini kabul etmiyorum' dedi.
Tutuklu sanıklar da tahliyelerine karar verilmesini talep etti.
Tanık beyanlarının ardından sanık ve avukatlarının talepleri ile duruşma savcısının mütalaasını alan mahkeme, ara karar için duruşmaya ara verdi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde dava dosyasına gelen evrak okundu, önceki celse duruşmalarda hazır edilemeyen bazı tanıklar dinlendi.
Buna ilişkin sanık ve avukatlarının karşı beyanını alan mahkeme, ara karar yönelik mütalaasını sunması için duruşma savcısına söz verdi.
Duruşmaya verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 'sanıkların tutuklu bulundukları süre' ve 'delillerin büyük ölçüde toplanmış olması' gerekçesiyle tutuklu sanıklar Ersin Yeşilyurt, Hasan Özbek, İsmail Siyahgül, Celal Topci, Fahri Karakaya, Erdal Sevinç, Metin Keskin ve Zafer Sever'i adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine hükmetti.
Davanın görülmesine 20 Temmuz'da devam edilecek.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-16 Mayıs (2017) 'Ankara 136 sanık Darbe/Sıkıyönetim Hakim-Savcıları' davası
(07 Temmuz 2018, 14:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: