İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans ayağı kapsamında, Bank Asya'nın ticari ve idari karar alma, yönetim kurulunu belirleme, oy ve itiraz hakkına sahip A grubu hissedarı 24'ü tutuklu 3'ü firari 62 sanığın, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davaya başlandı.
30.06.2018 13:30 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans ayağı kapsamında, Bank Asya'nın ticari ve idari karar alma, yönetim kurulunu belirleme, oy ve itiraz hakkına sahip A grubu hissedarı 24'ü tutuklu 3'ü firari 62 sanığın, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davaya başlandı.
26.06.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Alibey Spor Salonu'ndaki duruşmada bazı tutuklu sanıklar iddianamede üzerlerine isnat edilen suçlara ilişkin savunma yaptı.
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Eyyüp Kadıoğlu A grubu hisseleri abisinin aldığını, abisinin 2005'te vefat etmesi üzerine uzun süren işlemler sonucu 2009 yılında hisselerin kendisine devredildiğini söyledi.
FETÖ üyeliği suçlamasını reddeden sanık Kadıoğlu, 'Örgütün talimatıyla hesabımda para artışı olduğu iddiası doğru değildir. Kendisini polis olarak tanıtan kişiler, hesabımı terör örgütünün ele geçirdiğini, hesabımdaki paraları çekip siyah poşet içinde yola koymamı söyledi. Bende bu durumdan şüphelendiğim için parayı çektim, ama ardından polis karakoluna gittim. Daha sonra polisler dolandırıldığımı söyledi. Bunun üzerine polislerin yardımı sayesinde paramı kurtardım ve parayı bankaya geri yatırdım. Bu talimatla değil, dolandırılmamam sonucu olmuştur' şeklinde savunma yaptı.
Tutuklu sanık Hasan Karatay da ailesinin kendisine miras bırakmak için adına 1999'da hisse aldığını iddia etti.
Kendisinin o yıllarda öğrenci olduğunu belirten Karatay, 'Bir öğrenci olarak o hisseleri alma imkanım yoktur. Üniversite bittikten sonrada 7 yıl Kazakistan'da yaşadım. Ailemin benim onayım ve bilgim olmadan aldığı hisseler başıma dert oldu. FETÖ ile bir bağım yoktur. Talimatla hesaplarımda artış yoktur' ifadelerini kullandı.
Duruşmada savunma yapan bazı tutuklu sanıklarda üzerlerine atılı suçlamaları reddederek tahliyelerini ve beraatlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların savunmalarına devam edilmek üzere duruşmayı yarına erteledi.
27.06.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Alibey Spor Salonu'ndaki duruşmada bazı tutuksuz sanıklar iddianamede üzerilerine isnat edilen suçlara ilişkin savunma yaptı.
Sanıklar hisseleri yatırım amaçlı aldıklarını, FETÖ ile bir bağlantılarının bulunmadığını iddia etti.
Hesaplarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatları doğrultusunda artış olmadığını öne süren tutuksuz sanıklar, beraatlarını istedi.
Sanık avukatları da müvekkillerinin suça karışmadıklarını savundu.
Mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.
29.06.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Alibey Spor Salonu'nda görülen duruşmada, sanık avukatlarının beyanlarının alınmasının ardından, mahkeme heyeti talepleri değerlendirdi.
Daha sonra ara kararını açıklayan heyet, tutuklu sanıklar Adnan Özata, Aşır Taşkıran, Eyyup Kadıoğlu, Hakkı Coşkun, Hasan Keklik, Hasan Kurt ve Mehmet Fevzi Yücel'in mevcut delil durumu ile tutuklu kaldıkları süre ve savunmalarının alınmış olması gerekçesiyle tutuklu sanıklar Ali Gülen, Cemil Gürleroğlu, İbrahim Yöndem, İlhami Gülen, Mustafa Demir ve Sadık Gülen'in yaşları ve savunmalarının alınmış olması gerekçesiyle tahliyelerine hükmetti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Musa Korkmaz ve Yusuf Gülen'i ise dosyaya yansıyan sağlık durumlarını dikkate alarak tahliye ederken, tahliyelerine karar verilen toplamdaki 15 sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve her ayın son pazar günü ikametlerine en yakın karakola giderek imza vermeleri şeklinde adli tedbir koydu.
Heyet, kaçma şüpheleri, öngörülen cezaların alt ve üst sınırı ile kuvvetli suç şüphesini göz önünde bulundurarak diğer 9 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
Üye hakim Çağlayan Özbay, mevcut delil durumu yönünden tutukluluk halinin ölçülü olacağı gerekçesiyle sanık Cemil Gürleroğlu'nun tahliyesine muhalefet şerhi koydu. Özbay ayrıca, tahliyelerine karar verilen sanıklar Mustafa Demir, İlhami Gülen, Yusuf Gülen, Sadık Gülen, İbrahim Yöndem ve Musa Korkmaz hakkında yurt dışına çıkış yasağının yanında konutu terk etmeme şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanması görüşünde olduğundan, aksi yöndeki çoğunluğun görüşüne katılmadığını, karara şerh düştü.
Tutuksuz sanık Niyazi Dere'nin dosyasının esasa kaydedilip ayrılmasına karar veren heyet, tutuklu sanık Şerafettin Çakar'ın, ilgili kurumlardan evrakları temin edildikten sonra, iddia ettiği sağlık sorunları nedeniyle cezaevi koşullarında kalıp kalamayacağı hususunda Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasını kararlaştırdı.
Eksikliklerin giderilmesi için ertelenen duruşmanın bir sonraki celsesinin 5 Ekim'de Bakırköy Adliyesi'ndeki büyük salonda yapılmasına karar verildi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) talimatlarını yerine getirmeyen, bankanın faaliyetlerini kamu yararından çıkararak belli amaçlara yönelik kullanmaya sebebiyet veren, bankanın mali yapısının bozulmasına neden olan yönetimi seçen ve bu şekilde bankanın FETÖ ile bağlantılı hale gelmesine sebebiyet veren banka yönetimini belirleyen A grubu hissedarlara yönelik soruşturmanın tamamlandığı, diğer şüpheliler yönünden ise devam ettiği belirtiliyor.
Asya Finans Kurumu Anonim Şirketi'nin 15 Aralık 2005'te A ve B grubu paylara bölünmek suretiyle sermaye artırımına gittiği, A grubu pay sahiplerinin bankanın imtiyazlı ortaklık grubunda yer aldığı, B grubu pay sahiplerinin ise imtiyazsız banka ortağı olduğu anlatılan iddianamede, 17-25 Aralık 2013 süreci sonrasındaki faaliyetleri izlenen FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Kaynak Holding AŞ, Koza-İpek ve en büyük finans kuruluşu Asya Katılım Bankası AŞ ile alakalı ticari faaliyetleri, sorunlu-muvazaalı kredileri, çalışan üst düzey personel ve yöneticilerinin eylemlerine yönelik soruşturmaların başlatıldığı kaydediliyor.
FETÖ'nün Ocak 2014 Banka talimatı
İddianamede, 15 Ocak 2014'te ulusal medyada, 14 Ocak 2014'te ise video paylaşım sitesi Youtube'da yayımlanan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e ait 25 Aralık 2013 tarihli telefon konuşmasında, mezkur şahısla konuşan kişinin bankanın likidite durumuna ilişkin bilgi verdiği ve cemaat içerisindeki kişilerle bunların çevrelerinin bankaya yönlendirilmesi noktasında mezkur şahıstan onay aldığı ve mezkur şahsın da bu talebe onay verdiği anlatılıyor.
FETÖ elebaşı Gülen'e ait olduğu iddia edilen bu konuşmanın içeriği ile bankadan mevduat çıkışının yoğun bir şekilde yaşandığı Aralık 2013-Haziran 2014 arasındaki döneme ilişkin yapılan incelemelere göre, olağan bankacılık faaliyetleriyle bağdaşmayacak şekilde bankaya mevduat yönlendirilmesi yapıldığı belirtilen iddianamede, '1 Aralık 2013-30 Haziran 2014 tarihlerindeki dönemde banka nezdinde 334 bin 123 hesap açılmıştır. Hesap açılışları 6 Ocak 2014 tarihinden itibaren artış göstermiş olup en fazla hesap açılışı 30 Ocak 2014 tarihinde 6 bin 69 adet olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde yaşanan 2000 ve 2001 yılı bankacılık krizleri sonrasındaki süreçte, hem sektör genelinde hem de bankanın mevduat kaleminde bu denli büyük bir mevduat çıkışı yaşanmamışken, açılan hesap sayısındaki artışın bir yönlendirmenin neticesi olduğu kanaatine varılmıştır.' deniliyor.
İddianamede, dönemin Banka Genel Müdürü Ahmet Beyaz'dan Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Birgili ile Yönetim Kurulu Üyeleri Ercüment Güler, Zafer Ertan, Mehmet Uruç, Recep Koçak, Mehmet Gözütok ve Ali Çelik'e 6 Ocak 2014'te iletilen, banka çalışanı G.Y.'nin Ahmet Beyaz'a gönderdiği 'Affınıza Mahcuben!' konulu elektronik posta mesajın içeriği yer alıyor.
Mesaj içeriğinde, 'Bizim iklimimizden bir abim, bankamız için seferberlik ilan ettik. Aynen 2001'de olduğu gibi, neyimiz varsa namusumuz bildiğimiz bankamız için yarından tezi yok getireceğiz. Arkadaşlar, evini arabasını satacak, gerekirse başka bankadan kredi çekecek bankamıza mevduat koyacağız...' ifadelerinin yer aldığı belirtilen iddianamede, şunlar kaydediliyor:
'Bankada mevduat hesabı açılışlarının 6 Ocak 2014'ten sonra artış gösterdiği yönündeki tespit ve söz konusu e-posta birlikte değerlendirildiğinde bankaya mutat olmayan yollarla mevduat girişinin 6 Ocak 2014'te başladığı anlaşılmaktadır. Nitekim, BDDK raporlamalarında 2013 Aralık ayından 6 Ocak 2014 tarihine kadar mevduatı sürekli gerileyen bankanın mevduatı bu tarihten sonra günlük bazda artış göstermeye başlamıştır. 2013 Aralık-6 Ocak 2014 döneminde banka mevduatı 1 milyon 684 bin 368 bin TL azalırken, 6 Ocak 2014-10 Ocak 2014 döneminde 227 bin 240 bin TL tutarında artmıştır.'
İddianamede, tüm sanıkların 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
Öte yandan Bank Asya yapılanmasına yönelik İstanbul'da açılmış bir başka dava daha bulunuyor. O davada 33 sanık yargılanıyor.
Paralel yapı-04 Nisan (2018) 'İstanbul 63 sanık Dumankaya-Bank Asya Finansman Yapılanması' davası
Paralel yapı-27 Şubat (2018) 'İstanbul 33 sanık Bank Asya yöneticileri/örgüt parasını aklama' davası
Paralel yapı-Bank Asya'ya el konulması
(30 Haziran 2018, 13:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: