Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 3'ü sivil 151 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, 86 sanık için birer kez, 36 sanık için ise 4 ile 29'ar kez arasında değişen ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıldan 5 bin 736 yıla kadar hapis cezası istedi. 6 sanığın 22.5 yıla kadar cezalandırılmasını isteyen 21 sanığın beraatını istedi. Savcı firari 2 sanığın dosyasının ayrılmasını talep etti. 29'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve 5 bin 736 yıl hapsi istenen sanıklar arasında Orgeneral Hulusi Akar'ı Akıncı Üssü'nden Çankaya Köşkü'ne götüren eski pilot Albay Uğur Kapan ile eski albaylar Mustafa Durmuş ve Oğuz Yalçın da var. Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve CHP'nin davaya katılma talebini de kabul etti.
26.05.2018 12:58 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 3'ü sivil 151 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
21.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumundaki duruşma salonunda görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatlar, müştekiler ile sanık yakınları katıldı.
Davanın bugünkü celsesinde bir tanığın ifadesi alındı. Daha sonra bazı sanıkların dijital materyallere ilişkin ek savunmaları dinlenildi.
Mahkeme heyeti, davaya katılma taleplerini karara bağladı. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, CHP, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Salih Zeki Çolak, eski Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı emekli Orgeneral İhsan Uyar ve bazı MİT personellerinin de arasında bulunduğu bazı kişilerin suçtan zarar görme ihtimallerine binaen katılma taleplerini kabul ettiklerini bildirdi. Davaya yarın devam edilecek.
22.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada sanıklar ile avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, önceki celselerde hazır edilemeyen tanıkların beyanları alındı.
Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, incelemesi tamamlanan sanıklara ait dijital materyallerin sonuç raporlarının dağıtılmasını istedi.
Sanık ve avukatlarının, söz konusu raporlara ilişkin beyanlarının alınmasının ardından Mahkeme Başkanı Dik, sanıkların savunmalarının tamamlandığını, müşteki ve tanık beyanlarının alındığını belirterek, yarınki duruşmada Cumhuriyet Savcısı Bülent Karakuş'un esasa ilişkin mütalaasını sunacağını söyledi.
Davanın önceki gün görülen duruşmasında mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Salih Zeki Çolak, emekli Orgeneral İhsan Uyar ve CHP'nin aralarında olduğu bazı kişi ve kurumların davaya katılma taleplerini kabul etmişti.
Davaya müdahillik talebi kabul edilenler arasında, 15 Temmuz gazi ve şehitlerinin yakınları ile bazı MİT personeli de bulunuyor.
Öte yandan davanın sanıkları arasında, MİT, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nı tarayan helikopter pilotları da yer alıyor.
Duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren Yusuf T, olay tarihinden yaklaşık 2 ay önce Kara Havacılık Komutanlığında kurs görmeye başladığını, 15 Temmuz 2016 günü eğitim uçuşu yaptığı esnada hava araçlarının indirilmesi emri verildiğini belirtti.
İnişten sonra kışla içinde tatbikat yapılacağından bahsedildiğini, bunun üzerine sanık eski albay Murat Ağar'ın bazı kursiyerlerin kışladan ayrılmasına müsaade ettiğini anlatan Yusuf T, kendisinin de Kara Havacılık Komutanlığından ayrılanlardan olduğunu dile getirdi.
Olay tarihinde er olarak vatani görevini yapan M.D. mahkemeye gönderdiği ifadesinde, 15 Temmuz akşamı nöbetçi olduğunu, akşam saatlerinde helikopterlerin ışıkları sönük halde kalkış yaptığını belirtti.
Helikopterlerin terör saldırısına müdahale için havalandığını düşündüğünü aktaran M.D, 'Kara Havacılıktan kalkan helikopterler Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne doğru izli mermi ile ateş ediyordu.' diye konuştu.
Tanık M.D, sabah saatlerinde kışla emniyetini sağlamak için gelen polis ve jandarma ekiplerine darbeci helikopterler tarafından ateş edildiğini bildirdi.
3 sanığa tahliye kararı
Tanık beyanlarının alınmasından sonra iddia makamından görüşü soruldu.
Savcı, eski astsubaylar Fırat Darende, Fatih Sevinç ve Murat Özel ile eski yüzbaşı Nuri Osmancıoğlu'nun, 'suç vasfının değişme ihtimali' ve 'uzun tutukluluk süresi' göz önünde bulundurularak tahliye edilmesi talebinde bulundu.
Müzakerenin ardından mahkeme heyetinin kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, sanıklar Darende, Sevinç ve Özel'in adli kontrol şartıyla tahliyesine, sanık Osmancıoğlu'nun tahliye isteminin ise reddine hükmetti.
Duruşma yarına bırakıldı.
23.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Ankara'da birçok kurumu bombalayıp, darbeye karşı gelen vatandaşların üzerine ateş açan helikopter pilotlarının da bulunduğu 151 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı.
Savcı, 86 sanık için birer kez, 36 sanık için ise 4 ile 29'ar kez arasında değişen ağırlaştırılmış müebbet ile 15 yıldan 5 bin 736 yıla kadar hapis cezası istedi. 6 sanığın 22.5 yıla kadar cezalandırılmasını isteyen 21 sanığın beraatını istedi. Savcı firari 2 sanığın dosyasının ayrılmasını talep etti.
29'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve 5 bin 736 yıl hapsi istenen sanıklar arasında Orgeneral Hulusi Akar'ı Akıncı Üssü'nden Çankaya Köşkü'ne götüren eski pilot Albay Uğur Kapan ile eski albaylar Mustafa Durmuş ve Oğuz Yalçın da var.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-12 Mayıs (2017) 'Ankara 151 sanık (ilk 155) Darbe/Kara Havacılık Kom.' davası
(26 Mayıs 2018, 12:58)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: