İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından açılan 280 sanıklı davada, savcının daha önce mütalaa verdiği 178 sanıktan 137'si hakkındaki karar açıklandı. 104 kişi hakkında, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bu sanıklardan 21'i için ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimi suçundan 20 yıl hapis cezası verildi. FETÖ terör örgütü üyeliği suçundan da 31 sanık 10 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Davada itirafçı olan Şapka takma isimli Albay Hakan Bıyık ile Kuzgun takma isimli Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız'a ise önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cezaları daha sonra 16 yıl 8 ay hapse indirildi. Mahkemenin geriye kalan 143 sanık hakkında ise kararını daha sonra açıklayacağı ifade edildi. Kararın açıklanmasının ardından salon karıştı. Taşkınlık çıkaran bazı sanık yakınları, jandarma ekiplerince salon dışına çıkartıldı. Tutuklu sanıkların bulunduğu bölümde de arbede yaşandı. Sanık eski yüzbaşı Müjdat Sarısoy, eski filo komutanı Beşir Kanat'ı, tutuklu sanıklar eski yarbaylar Faik Baran ile Arif Özsoy ise itirafçı olan Yıldız'ı darbetti. Olaya jandarmalar müdahale etti.
26.05.2018 15:42 İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından açılan 280 sanıklı davada, savcının daha önce mütalaa verdiği 178 sanıktan 137'si hakkındaki karar açıklandı.
25 Mayıs'ta İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya, 140 tutuklu ve bazı tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.
Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın duruşmasında, mahkeme başkanı, 280 sanıktan 137'si hakkında karar verileceğini, 143 sanığın ise dosyasının ayrıldığını belirtti.
Bunun üzerine sanıklara son sözleri soruldu.
Darbe girişimine destek olmadıklarını iddia eden sanıklar, beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan, 'Yurtta Sulh Konseyi'nce Manisa ve İzmir'de sözde 'sıkıyönetim komutanı' ilan edilen eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, eski Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ve eski Edremit 19. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Nihayet Ünlü'nün de bulunduğu 104 sanık hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.
Gizli tanık 'Şapka ve Kuzgun'un cezalarında indirim
Darbe girişiminden sonra itirafçı olan 'Şapka' kod adlı gizli tanık eski albay Hakan Bıyık ve 'Kuzgun' kod adlı eski tuğamiral Halil İbrahim Yıldız da 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Heyet bu cezayı, 'Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile Adil Öksüz'ün isimlerini darbe girişiminin azmettiricisi ve planlayıcısı belli olmadan adli makamlara verdikleri ve buna ilişkin itirafçı oldukları' gerekçesiyle önce 20 yıla sonra da TCK'nın ilgili maddesi gereğince 16 yıl 8 aya indirdi.
Sanıklardan 21'i 'Cumhurbaşkanına suikaste yardım' suçundan 20 yıl, 31'i ise 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 7 yıl 6 ay ila 10 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırıldı.
Aralarında eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser'in de bulunduğu 10 sanığın tahliyesine karar verildi.
Tutuksuz yargılanan 3 sanık hakkında ise tutuklama kararı çıktı.
Sanıklar birbirine girdi
Öte yandan mahkemenin kararına tepki gösteren bazı sanık yakınları, jandarma ekiplerince duruşma salonunun dışına çıkartıldı.
Tutuklu sanıkların bulunduğu bölümde de arbede yaşandı.
Sanık eski yüzbaşı Müjdat Sarısoy, eski filo komutanı Beşir Kanat'ı, tutuklu sanıklar eski yarbaylar Faik Baran ile Arif Özsoy ise itirafçı Yıldız'ı darbetti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
FETÖ/PDY'nin darbe girişiminin en önemli yerlerinden biri olan ve 'lojistik üs' olarak kullanıldığı belirtilen İzmir'de, 15 Temmuz'un ardından 801 şüpheli hakkında soruşturma yapıldı. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya tarafından, tanık ve şüpheli ifadelerinin ardından, 280 kişi hakkında kamu davası açıldı. 53 şüphelinin dosyaları ayrılırken, diğerlerinin hakkında ise ek kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildi. 1300 sayfalık iddianame, İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Yargılamanın 1 numaralı sanığı, FETÖ/PDY'nin elebaşı Fetullah Gülen oldu. Aralarında Ege Ordusu eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in de bulunduğu 280 sanık, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakim önüne çıktı.
Davanın sanıkları arasında, 15 Temmuz öncesi NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, Ege Ordusu Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ve Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de yer aldı.
SAVCI KISMİ MÜTALAA VERDİ
Duruşmada son olarak savcı, 178 sanık hakkındaki 1267 sayfalık kısmi mütalaanın tamamlandığını belirtti. Savcı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski kurmay başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan, Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü'ndeki eski komutanlardan albay Ramazan Elmas'ın da aralarında bulunduğu 25 sanık hakkında, 'Anayasa'yı ihlal' ve 'Cumhurbaşkanına suikast girişimi' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istedi. Savcı ayrıca, tutuklu sanıklar, 'Şapka' kod adıyla gizli tanık olarak örgüt yapılanması hakkında bilgi veren ve daha sonra kimliğini açıklayan Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı eski kurmay başkan vekili albay Hakan Bıyık, gizli tanık 'Kuzgun' olarak ifade veren ve kimliğini açıklayan tutuklu sanık eski amfibi deniz piyade tugay komutanı tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, darbe girişimi sırasında Manisa ve İzmir'de sözde 'sıkıyönetim komutanı' olarak görevlendirilen Ege Ordu Komutanlığı eski kurmay başkanı tümgeneral Memduh Hakbilen, Bornova 57'nci Topçu Tugay eski komutanı tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi eski komutanı tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge eski komutanı tuğamiral Süleyman Manka'nın da aralarında bulunduğu 122 sanık için, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası talep etti.
Duruşma savcısı, NATO Kara Komutanlığı eski kurmay başkanı tümgeneral Salih Sevil, Ulaştırma Personel ve Eğitim eski komutanı tümgeneral Mustafa İlter'in de aralarında bulunduğu 31 sanığın da 'terör örgütü üyeliği' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'İzmir 280 sanık (ilk 270 sanık) Darbe Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(26 Mayıs 2018, 15:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: