Kayseri'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında görülen davada Boydak Holding Yönetim kurulu eski Başkanı Hacı Boydak'ın oğlu ve Holding eski CEO'su Memduh Boydak'ın kızının da aralarında olduğu 1'i tutuklu, 7 sanığın yargılanmasına başlandı.
26.05.2018 16:58 Kayseri'de, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında görülen davada Boydak Holding Yönetim kurulu eski Başkanı Hacı Boydak'ın oğlu ve Holding eski CEO'su Memduh Boydak'ın kızının da aralarında olduğu 1'i tutuklu, 7 sanığın yargılanmasına başlandı.
24 Mayıs'ta 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu sanıklardan Sami Boydak ile tutuksuz sanıklar Merve, Mehmet Emin, Sema, Ayşe, Yusuf ve İbrahim Boydak ile avukatları hazır bulundu. Duruşmada Sincan Cezaevi'nde tutuklu Hacı Boydak, oğlu Mehmet Emin; Memduh Boydak ise kızı Merve Boydak için tanık olarak dinlendi. Haklarında yapılan suçlamaları kabul etmeyen sanıklar beraatlerini istedi.
Bank Asya'ya para yatırdığı iddia edilen Boydak Holding Yönetim Kurulu eski Başkanı Hacı Boydak ve CEO'su Memduh Boydak'ın kuzeni olan tutuklu sanık Sami Boydak, söz konusu parayı hatırlamadığını öne sürerek, 'Bank Asya'ya iddianamede söylenen ilk mevduat tutarını yatırdığımı hatırlamıyorum. 100 bin TL'yi ben yatırdım diyemem çünkü hatırlamıyorum. İkinci havaleyi ise Bank Asya'ya yatırdım, onu biliyorum. Amerika'daki kuruluşa yapılan havaleyi de hatırlamıyorum' dedi.
'ÖRGÜT ELEBAŞI İLE GÖRÜŞTÜM'
2002 yılında Boydak Holding'in görevlendirilmesiyle ABD'ye gittiğini söyleyen Sami Boydak, 'Maaşlı çalışan olarak 2002 yılında Holding'e bağlı Sunset firması için Amerika'daydım. O tarihte holding hissedarı değildim. Market alışverişini yaptığımız Mustafa Fidan, 'Sana yarın bir sürprizim var' diyerek, beni örgüt elebaşının yanına götürdü ve onunla tanıştırdı. O tarihte bu ziyaretten rahatsız olmadım. 2004 yılında da Mehmet Bilici, Amerika'ya gelen Memduh Boydak'ın da olduğu bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bizi örgüt liderinin yanına götürdü' diye konuştu.
'DEVLETLE HİÇBİR ZAMAN TERS DÜŞMEDİM'
17/25 Aralık olaylarından sonra örgütün sohbetlerine gitmediğini ifade eden Sami Boydak, '17/25'ten sonra bu yapının samimiyetsizliğini görünce uzaklaşmaya başladım. Oturmalara katılmayacağımı söyledim. Mehmet hoca isimli oturma hocası şirkete geldi ona da katılmayacağımı ifade ettim. Dini hassasiyetlerle, hayırsever insanların olduğu bir sohbet olduğu için o tarihlerde bu sohbetlere katılmada bir engel görmedim. Devlete hiçbir zaman ters düşmedim. Devlet varsa biz de varız. Suriye'nin durumu ortada' dedi.
'VİCDANEN RAHATSIZIM'
FETÖ/PDY tarafından kandırıldığını ileri süren Sami Boydak, 'Hain örgütün mensupları beni kandırdı. Soyadımdan dolayı bana yaklaştı. Örgüte bilmeden, istemeden yaptığım yardımlardan dolayı Allah şahidimdir ki vicdanen rahatsızım. 17/25'ten sonra yapılan kumpasları vatandaş olarak hemen anlayamadım. Bir sarmaşık gibi yayıldıklarını anlayınca bu yapıdan kurtuldum. Devletim ve milletimden af dilemek için 2016 yılında hac görevimi yerine getirirken, çok sayıda kurban kestirdim. Hiçbir zaman örgüt üyesi olmadım. İnsanları kandırdılar. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin, yüce adaletinize güveniyorum' ifadelerini kullandı.
'FETÖ TARAFINDAN EN FAZLA MAĞDUR EDİLEN AİLELERDENİZ'
Memduh Boydak'ın kızı Merve Boydak ise Bank Asya hesabının babası tarafından açıldığını dile getirerek, 'Bank Asya'daki hesabım öğrenci olduğum yıllarda babam Memduh Boydak tarafından açılmıştır. Üniversite 3'üncü sınıf öğrencisi olduğum o tarihte söz konusu parayı yatırmam hayatın olağan akışına aykırıdır. Ben ve ailem FETÖ silahlı terör örgütü tarafından mağdur edildik. Türkiye'de FETÖ tarafından en çok mağdur edilen ailelerden biriyiz. Avukatlık hayatıma babamın yargılanmasıyla başladım' diye konuştu.
'BANKANIN ZORA GİRMESİNİ İSTEMEDİM'
Duruşmada tanık olarak dinlenen Hacı Boydak ise oğlu Mehmet Emin'in Bank Asya'da kendisi adına açılan hesaptan haberi olmadığını öne sürerek, konuşmasını şunları söyledi:
'Bank Asya'ya paraları ben yatırdım. Yalnızca oğlum Mehmet Emin için değil aynı zamanda torunum adına da para yatırdım. Türkiye Finans'ın ortaklarından olduğum için, bankacılık sektöründe iş yapan birisi olarak, yalnızca Bank Asya'ya değil diğer katılım bankalarına da para yatırdım. Bankacılık sektöründe bir bankanın batacak olması, o sektörde faaliyet gösterdiğimiz için bize de yansıyacaktı. Mehmet Emin'in Bank Asya'da hesabı olduğundan günler sonra haberi oldu.'
'HESABINA PARAYI BEN YATIRDIM'
Duruşmada tanık olarak dinlenen Memduh Boydak da kızı Merve Boydak'ın hesabına kendisinin para yatırdığını kaydederek, 'Merve'nin hesabına parayı ben yatırdım. O tarihte Merve avukat değildi. O parayı kazanması da imkansızdı. Kızım, bir parası olduğunu biliyordu ama bunun nasıl değerlendirildiğini bilmiyordu. Dava sürecine kadar Bank Asya'da hesabı olduğunu bilmiyordu. Bank Asya'nın zora girmesi, ülkemi zora sokacak bir durum olacak düşüncesiyle para yatırdım. Çocuklarıma da vasiyet ediyorum; ülkem ekonomik olarak zora girdiği zaman bankalarda param dursun' dedi.
Mahkeme heyeti, duruşmanın öğleden sonra devam etmesi için oturuma ara verdi.
Sami Boydak ifadesinde, 2002 yılında Boydak Holding'in görevlendirilmesiyle ABD'ye gittiğini söyledi.
Bu tarihte holding hissedarı değil de maaşlı çalışanı olarak holdinge bağlı Sunset firması için Amerika'da bulunduğunu anlatan Sami Boydak, 'Market alışverişini yaptığımız M.F, 'sana yarın bir sürprizim var' diyerek, beni örgüt liderinin yanına götürdü ve onunla tanıştırdı. O tarihte bu ziyaretten rahatsız olmadım. 2004 yılında da M.B, Amerika'ya gelen Memduh Boydak'ın (aynı örgüt kapsamında başka bir dosyadan tutuklu yargılanan eski Boydak Holding yöneticisi) da olduğu bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bizi örgüt liderinin yanına götürdü.' diye konuştu.
Dini sohbetlere katıldığını, yardımda bulunduğunu hatırlatan Boydak, Allah rızası için gücü yettiğince yardımcı olduğunu dile getirdi.
Örgütün kendisini kandırdığını aktaran Boydak, 'Soyadım Boydak olduğu için bana yanaştıklarını 17/25 Aralık sürecinden sonra anladım. 17/25 Aralık'tan sonra yapılan kumpasları vatandaş olarak algılayamadım. Daha sonra sarmaşık gibi bütün kurumları sardıklarını gördüm ve uzaklaştım. Kandırıldım, pişmanım. Bu yapıya bilmeden ve istemeden yaptığım yardımlar için pişmanım. Herkes gibi beni de kullanmıştır.' açıklamasında bulundu.
2013 yılında evlat edindiğini, 2014 yılında da çocukları için verdikleri mevlitten gelen altınları kızına yatırım amaçlı olarak eşinden bankaya yatırmasını istediğini belirten Boydak, '17/25 Aralık'tan sonra yaşanan olayları idrak ettikten sonra altın hesabını sıfırladık. Kızım Ayşe'nin birinci yaş gününde, onun adına 65 bin lira, kendi adıma da 100 bin lira para yatırdım. Bu yatırımları Bank Asya'ya herhangi bir talimatla yatırmadım.' dedi.
Sema Boydak da eşi Sami Boydak'ın talebi üzerine evde bulunan altınları bankaya yatırdığını, birkaç ay sonra da çektiğini söyledi.
Sanık İbrahim Boydak da örgüt liderinin talimatıyla Bank Asya'ya finansman desteği sağlamak için 2014 yılında çeşitli aralıklarla bu bankaya 30 bin, 97 bin, 95 bin, 95 bin ve 100 bin lira para yatırılmasına ilişkin, bu paraları kendisinin yatırmadığını öne sürdü.
Bankaya hesabını kendisinin açtığını fakat parayı, aynı örgüt kapsamında başka bir dosyadan yargılanan Erol Boydak'ın yatırdığını iddia eden Boydak, kendisine talimat gelince yatırılan bu paradan haberi olduğunu ifade etti.
Mehmet Emin Boydak da 2014 yılında hesap açtığı ve örgüt liderinin talimatıyla bankanın batmasını engellemek için çeşitli tarihlerde para yatırdığı iddiasına yönelik, bu bankada hesabı bulunduğunu gözaltına alınınca öğrendiğini savundu.
Boydak, aynı örgüt kapsamında başka bir dosyadan tutuklu yargılanan eski Boydak Holding yöneticilerinden babası Hacı Boydak ile yaptığı görüşmede, hesabı kendisinin açtığını ve para yatırdığını öğrendiğini öne sürdü.
Merve Boydak da Bank Asya hesabı ve bu hesaba yatan paralara ilişkin, üniversitede okuduğu dönemde o paranın, babası Memduh Boydak tarafından yatırıldığını açıkladı.
FETÖ mağduru olduklarını savunan Boydak, 'Ben ve ailem FETÖ mağduruyuz. Türkiye'de bizim kadar mağdur olan başka aile var mıdır, bilmiyorum.' dedi.
Sanık Yusuf Boydak ise örgütün sohbetlerine katıldığını, 17/25 Aralık'tan sonra süreçten rahatsız olduğunu ve oturmaları sonlandırdıklarını ifade etti.
Bank Asya'da bulunan parasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı sonrası çektiğini iddia eden Boydak, talimatla para yatırmadığını, yatırım amaçlı bir işlem olduğunu ve iki ay kaldığını dile getirdi.
Yusuf Boydak, 'Boydak Holding mensupları olarak saygın bir aileydik. Şimdi acınacak hale geldik.' dedi.
Duruşmada Hacı Boydak, SEGBİS aracılığıyla tanık olarak ifade verdi. Boydak, sanıklardan Mehmet Emin Boydak'ın oğlu olduğunu söyledi. O paraları oğlu adına da torunu adına da kendisinin Bank Asya'ya yatırdığını kaydeden Hacı Boydak, 'İlyas Boydak adına da ben yatırdım. Türkiye Finans'ın ortağıydım. Herhangi bir bankanın zora girmesi işime gelmez. Bir bankanın batması bizi de zora sokar. Bugün olsa yine yatırırdım. 2001 krizinde de birçok bankaya para yatırdım. Yönetim kurulunda karar aldık, şirketlerimizden de cüzi bir miktar para yatırdık. Oğlumun, benim parayı yatırdığımdan daha sonra haberi oldu.' diye konuştu.
Tanık Memduh Boydak ise sanıklardan Merve Boydak'ın kızı olduğunu ifade etti. Kızının hesabındaki parayı kendisinin yatırdığını dile getiren Memduh Boydak, 'Kendisi o zaman üniversite öğrenciydi. Kendisine söylemedim, dava açılınca haberi oldu. Bir bankanın zarara uğramaması için 2001 yılında da aynı şeyi yaptım. Bank Asya'nın batmaması ve ülkenin zarar görmemesi için bunu yaptım.' dedi.
Savcı, mütalaasında, sanıklardan Boydaş AŞ eski yönetiminde bulunan Yusuf Boydak'ın Bank Asya'ya yüklü miktarda para yatırması ve etkin pişmanlıkta bulunan Sami Boydak'ın da bu bankaya para yatırması nedeniyle 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan, İbrahim Boydak'ın, terör örgütüne yardım etme suçundan, diğer sanıkların ise beraatına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Sami Boydak'ın tahliyesine karar vererek, sanık ve avukatlarının esasa ilişkin savunma yapmaları için duruşmayı 17 Temmuz'a erteledi.
Dava
Geçen 15 Şubat'ta, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, Boydak Holding hissedarı bazı isimlerin de aralarında olduğu kişiler hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Kayseri, İstanbul ve Ankara'da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarla Merve, Mehmet Emin, Sema, Ayşe, Yusuf ve İbrahim ve Sami Boydak gözaltına alındı. Bank Asya'ya destek oldukları iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerden Sami Boydak tutuklanarak cezaevine konuldu, diğerleri ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
(26 Mayıs 2018, 16:58)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: