Genelkurmay ve Jandarma´nın daha önce ortaya çıkmış resmi belgelere rağmen şaşılacak şekilde JİTEM´in varlığını kabul etmemesi, bu birimin varlığını gösteren başka resmi belgelerin de peşpeşe medyaya yansımasına neden oluyor. Buna son örnek, Genelkurmay ve Jandarma´nın inkar etmesine rağmen JİTEM komutanlarından Cem Ersever´in, terörle mücadele konusunda hazırladığı raporun altına ´JİTEM´ imzasını atmış olması. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen JİTEM davasının dosyasında ilginç bilgiler yer alıyor. Ergenekon davasının görüldüğü mahkemeye gönderilen CD´de, öldürülen Binbaşı Ahmet Cem Ersever´in hazırladığı terörle mücadele konusundaki rapor da yer alıyor. Ersever, raporun altına imzasını da atmış: ´A. Cem Ersever J. Binbaşı JİTEM-2 Brl. K.´
Genelkurmay´ın JİTEM inkarı belge patlamasına yol açtı
Genelkurmay ve Jandarma´nın daha önce ortaya çıkmış resmi belgelere rağmen şaşılacak şekilde JİTEM´in varlığını kabul etmemesi, bu birimin varlığını gösteren başka resmi belgelerin de peşpeşe medyaya yansımasına neden oluyor. Buna son örnek, Genelkurmay ve Jandarma´nın inkar etmesine rağmen JİTEM komutanlarından Cem Ersever´in, terörle mücadele konusunda hazırladığı raporun altına ´JİTEM´ imzasını atmış olması. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen JİTEM davasının dosyasında ilginç bilgiler yer alıyor. Ergenekon davasının görüldüğü mahkemeye gönderilen CD´de, öldürülen Binbaşı Ahmet Cem Ersever´in hazırladığı terörle mücadele konusundaki rapor da yer alıyor. Ersever, raporun altına imzasını da atmış: ´A. Cem Ersever J. Binbaşı JİTEM-2 Brl. K.´
Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı´nın varlığını inkâr ettiği JİTEM´le ilgili her gün yeni bir delil ortaya çıkıyor. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen JİTEM davasının dosyasında da bu konuda önemli evraklar yer alıyor. Müdahil avukatların isteği üzerine Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nden gönderilen CD´de, JİTEM hakkında ayrıntılı bilgiler bulunuyor. En dikkat çekici olanlardan birini, öldürülen Binbaşı Ahmet Cem Ersever´in hazırladığı resmî brifing metni oluşturuyor. Terörle mücadele konusundaki durumu rapor eden Ersever, altına imzasını atmış: A. Cem Ersever J. Binbaşı JİTEM-2 Brl. K.
Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı, JİTEM´in varlığını ısrarla inkar ediyor. Ancak belgeler ve tanık ifadeleri JİTEM´in varlığını doğruluyor. Görevsizlik kararları sebebiyle 10 yıldan beri mahkeme mahkeme dolaşan dava dosyasında JİTEM´in 1987 ile 1990 yılları arasında yaptığı bazı yazışmalar da mevcut. Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı´na gönderilen, ´JİTEM Grup Komutanlığı´nda bulunan silah adedi ve seri numaraları ve görevli erbaş ve erlere ait bilgi çizelgesi´ başlıklı 2 sayfalık dokümana atıf yapılıyor. Yazının başlığı aktarılıyor ama dokümanın kendisi CD´ye konulmamış. Yine Kurmay Başkanı Kurmay Albay Kurtuluş Öğün tarafından JİTEM Grup Komutanlığı´na yazılmış olan ´Takdirname almış personelin kimlik bilgileri´ dokümanı da dosyada yer alıyor.
Dava dosyasındaki diğer bir delil de Ergenekon sanığı Albay Arif Doğan´la ilgili. Gözaltına alındıktan sonra kendisine ait adreslerde yapılan aramalarda ele geçirilen belgelerin kaydedildiği ´Doküman İnceleme Tutanağı´ ve sorgu tutanakları JİTEM´in varlığını bir kez daha ispatlıyor. Savcıların yönelttiği ´JİTEM ile ilgili gizli belgeleri neden sakladınız?´ sorusuna Doğan, şu cevabı veriyor: JİTEM, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele´dir. Ben de JİTEM Grup Komutanlığı´nda görev yapmam sebebiyle bazı belgeleri depoda arşivledim. Daha sonra iade etmeyi unuttuğum için bana ait depoda kaldı.Arif Doğan, bir başka soru üzerine JİTEM´in 1987 yılında, istihbarat Daire Başkanlığı´na bağlı olarak kurulduğunu belirterek, Kurucusu benim. diyor: JİTEM Grup Komutanlığı görevlerinde bulundum. Kadrosu Genelkurmay´ca tasdikli olunan bir görevdir. JİTEM üst düzey yetkili komutanların bilgisi ve kararları doğrultusunda denenmek üzere kurulmuş bir yapılanmadır, ben de bunun kurucusuyum. Faaliyet alanı OHAL bölgesidir.Mahkemeye gönderilen CD´de JİTEM´in 1990 yılına ait haber alma ödeneğinin özetini gösteren dokümanlar da yer alıyor. ´JİTEM Grup Komutanı Jandarma Yüzbaşı Arif Doğan´ imzalı belgede, 1989 yılı Mayıs ayına ait haber alma ödeneği, para verilen haber alma elemanlarının kod adı, verilen miktar ayrıntılı olarak anlatılıyor.
Terörle mücadeleyi rapor etmiş
Faili meçhule kurban giden Binbaşı Cem Ersever´in ´JİTEM-2´ başlıklı brifing metni şöyle: PKK´nın mevcut tehdidi güncelliğini korumaktadır. Örgütle mücadele sadece Türk Silahlı Kuvvetleri´ne ihale edildiği için kırsalda büyük çabalarla sağlanan kısmi kontrol tedbirleri arzu edilen huzur ve kamu düzeninin kurulması için yeterli olmamaktadır. Güvenlik kuvvetlerinin çaba sarf ederek PKK´nın askeri faaliyetlerini durdurma mücadelesi demokrasi ve insan hakları adına baltalanmış, basın ve politikacıların ucuz kahramanlık malzemesi haline getirilmiştir. Cereyan eden hadiselerin boyutları sebebiyle bilgisiz ilgililer, ´siyasi çözüm´ önerme gafleti ve hıyaneti içerisine girmişlerdir. Bu değerlendirme kesintisiz 8 yıldır Doğu ve Güneydoğu bölgesinde görev yapmanın ve halk arasında yaşamanın gururuyla bölge halkının serzenişini dile getirmek maksadıyla hazırlanmıştır. 5 Nisan 1990. A. Cem Ersever J. Binbaşı JİTEM-2 Brl. K. ( Zaman)
´JİTEM var´ diyen diğer belgeler
Genelkurmay ve Jandarma ´JİTEM mevcut değil´ derken, Binbaşı Uysal´ın 1990 tarihli talep yazısı ve Binbaşı Balçık´ın 11 Kasım 1993 tarihli raporu JİTEM´in varlığını ve yapısını anlatıyor. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nin ´bu bir silahlı örgüt kurma davası´ diyerek dosyayı Özel Yetkili Mahkemeye gönderdiği 11 sanıklı JİTEM davasıyla, JİTEM var mı yok mu tartışması yeniden alevlenirken, Star, dizi JİTEM belgesine ve Gümrük Muhafaza Memurları´nın JİTEM´le beraber yaptıkları operasyonların fotoğraflarına ulaştı.
JİTEM 27 Ağustos 1987´de kuruldu
Jandarma Kurmay Binbaşı Cafer Balçık´ın 11 Kasım 1993 tarihli Jandarma İstihbarat Grup ve Timlerinin Tarihçesi adlı raporunda JİTEM´in açık ismi ve kısa adı yeralıyor. Raporda, JİTEM´in 27 Ağustos 1987´de Jandarma İstihbarat Başkanlığı´na bağlı olarak başlangıçta Mardin, Silopi ve Batman´da olmak üzere 3 tim ile kurulduğu anlatılan raporda, Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin faaliyet alanı olarak belirlenmiştir denildi. Raporda, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Timleri, 14 Eylül 1987 tarihinde Jandarma Asayiş Komutanlığı Harekat komutasına, Kasım 1988 tarihinde de emrine verilmiştir bilgisi yer aldı. Raporda, timlerin başarılı olması üzerine Mayıs 1990´da 8 grup ve bu gruplara bağlı olarak 24 timin Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı bünyesinde yapılandırıldığı anlatıldı. Raporda, 18 Temmuz 1991 tarihinde İstihbarat Gruplar Komutanlığı´nın kuruluş ve kadrosu (J.TMK.1-22) yürürlükten kaldırılmıştır denildi.
Binbaşı Harun Uysal imzalı 1 Aralık 1990 tarihli yazı
Jandarma Genel Komutanlığı ile Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı arasındaki yazışmalar da JİTEM´i doğruluyor. 1 Aralık 1990´da Diyarbakır Jandarma Asayiş Bölge Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı´na 3576-1-90/8084 sayılı İtirafçı sanıkların istihdamı konulu bir yazı gönderdi. Jandarma Kıdemli Binbaşı Harun Uysal imzalı yazıda, terör örgütünden kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan PKK´lılardan gönüllü olanların terörle mücadelede kullanılması için bir dizi değişiklik önerisi yapılıyor. Yazıda Tahliye olanlardan asker olup, Jandarma sınıfına giren 9 kişi J.Asyş.K.lığı emrinde ve Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) Grup K.lığı kontrolünde görev yapmaktadır denildi. İtirafçı JİTEM´cilerin sivil memur kadrosundan alınıp, Sivil Uzman (Terör Uzmanı) ve Uzman Çavuş olarak istihdam edilmesi teklif ediliyor. Terör örgütü PKK´dan kaçan ve gönüllü olarak görev almak isteyen kişilerin JİTEM´de istihdam edilmesine ilişkin yazı, Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Hikmet Köksal´ın onayı ile Jandarma Genel Komutanlığı´na sunuldu. Yazı daha sonra 19 Aralık 1990´da bizzat dönemin Jandarma Genel Komutanı´na sunulmuş. 20.12.1990 havale kağıdına el yazısı ile yazılan notta Konu sayın komutana andıçla arz edilmiş olup, problemi şahsen İçişleri bakanıyla görüşeceği direktifi alınmıştır bilgisi yer aldı.
JİTEM hatıra albümü
Gümrük muhafaza ekipleriyle yapılan operasyonda ele geçirilen silah ve mühimmatla yazılan JİTEM dikkat çekiyor.
Ne demişlerdi? Genelkurmay, 11 sanıklı JİTEM davasına bakan mahkemeye Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş (JİTEM) adında herhangi bir birim mevcut değildir´ yazısı gönderdi. Jandarma Genel Komutanlığı aynı mahkemeye gönderdiği yazıda Bünyemizde JİTEM diye bir kuruluş yoktur dedikten sonra ´1988 yılında Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı´nca Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı´nın isminin ´Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı´ olarak değiştirilmesinin teklif edildiği, bu teklifin geçici görev kuruluşuyla denemek için bir süre uygulandığı, ancak Nisan 1990´dan sonra eski uygulamaya geri dönüldüğü anlatıldı. Dönemin Jandarma Asayiş Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen, NTV´de katıldığı bir programda JİTEM denilen insanlar da subay. Subay, yemek yediği yere ihanet edebilir mi? ifadelerini kullandı. Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderilen ifadesinde, JİTEM yapılanmasının yasal bir oluşum olduğunu, JİTEM´i üst düzey komutanların bilgisi doğrultusunda kendisinin kurduğunu, Veli Küçük´e devrettiğini anlattı. Ergenekon davasının en önemli sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük de ifadesinde Ben Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı´nı kurdum. Bu birim halk arasında JİTEM olarak bilinir. Kanunda yeri olan bir birimdir, bu birimin çalışmaları yapılmıştır dedi. JİTEM davası sanıklarından itirafçı Abdülkadir Aygan, JİTEM´den maaş aldığını gösterir maaş bordrosunu yayınladı. ( Zaman)
(06 Ocak 2010, 12:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
´JİTEM´in varlığını ispatlayan resmi belgeler´ konulu manşetlerimiz
JİTEM´le ilgili tüm manşetlerimiz
JİTEM´den bordrolu Abdulkadir Aygan hakkında geniş bilgi