İzmir'de, 'askeri casusluk soruşturması'ndaki usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 26'sı tutuklu 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.
29.04.2018 18:12 İzmir'de, 'askeri casusluk soruşturması'ndaki usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 26'sı tutuklu 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.
27 Nisan'da İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tutuksuz sanık B.G. savunma yaptı.
2009'a kadar FETÖ ile bağlantısının bulunduğunu ancak söz konusu tarihte örgütle bağlantısını kopardığını ileri süren B.G, TSK'daki bazı askerlerden sorumlu olduğunu anlattı.
Tutuksuz yargılanan Cüneyt Ö'nün FETÖ mensubu olduğunu iddia eden B.G, 'İzmir'e geldiğimde Cüneyt'i bir büfeden kontörlü telefonla arardım. Buluşacağımız yeri söyler, sonra da bir araya gelirdik. Görüşmelerde kesinlikle cep telefonu üzerinden iletişim sağlamazdık.' dedi.
B.G, şu beyanlarda bulundu:
'15 Temmuz 2016'daki FETÖ'nün darbe girişiminden önce devlete yardımcı olmak ve örgütü deşifre etmek amacıyla emniyete ifade verdim. Bunu duyan TRT'deki FETÖ'cü amirlerim işime son verdi, mağdur oldum. FETÖ ile mücadele eden noktadan işten atılan durumuna düştüm.'
B.G, savunmasının ardından daha önce ilgilendiği bazı eski asker sanıklarla ilgili teşhiste bulundu.
Mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
İddianame
İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın hazırladığı 697 sayfalık iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli albay Gürsel Yüce, eski tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği askeri ataşesi kurmay albay Mehmet Demirağ, FETÖ'nün sözde üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi'nin bulunduğu 43'ü tutuklu 23'ü firari 102 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında 'silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği ve üyeliği' suçlamalarına yer verilmişti.
Daha sonra verilen tahliye kararlarıyla tutuklu sanıkların sayısı 26'ya düşmüştü.
İddianamede, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında 'askeri gizli bilgi ve belge bulundurma' suçlamasıyla açılan davada, yargılanmalarının ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli jandarma kurmay albay Mustafa Önsel'in de bulunduğu 98 kişi müşteki olarak yer almıştı.
YUNANİSTAN'A KAÇARKEN YAKALANAN SAVCI TUTUKLANDI
Öte yandan davayla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'a kaçmaya çalışırken Edirne'de sınırda yakalanan, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanığın beraati ile sonuçlanan, İzmir'deki 'askeri casusluk' davasının meslekten ihraç edilen savcısı Zafer Kılınç tutuklandı.
25 Nisan'daki gelişmeye göre, Edirne İpsala Jandarma Komutanlığındaki işlemlerinin ardından Ankara'ya getirilen Kılınç, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince sorgulandı.
Emniyette susma hakkını kullandığı öğrenilen Kılınç, sağlık kontrolünün ardından Ankara Adliyesine sevk edildi.
Savcılıktaki sorgusunda da susma hakkını kullanan Zafer Kılınç, tutuklama talebiyle çıkarıldığı Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklandı.
Kılınç, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Sincan Cezaevi'ne götürüldü.
Yunanistan sınırında yakalanmışlardı
Hudut birlikleri, iki gün önce İpsala yakınlarındaki askeri yasak bölgede yaptıkları denetim sırasında Yunanistan'a kaçmaya çalışan bir grubu yakalamış, incelemede şüpheliler arasında, İzmir'deki 'askeri casusluk' davasının meslekten ihraç edilen savcısı Zafer Kılınç'ın bulunduğu belirlenmişti. Kılınç'ın yanındaki grubun, eşi Z. Kılınç ile 2 çocuğu olduğu tespit edilmişti.
Z. Kılınç'ın FETÖ'nün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcısı olduğu öğrenilmiş, Zafer Kılınç, eşi Z. Kılınç ile kızı Ş. Kılınç gözaltına alınmıştı. 14 yaşındaki diğer çocuk ise ailenin yakınlarına teslim edilmişti.
Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığınca İzmir'deki 'askeri casusluk' davasının meslekten ihraç edilen savcısı Zafer Kılınç hakkında, 'görevde yetkiyi zincirleme kötüye kullanmak', 'özel hayatın gizliliğini zincirleme ihlal ve ifşa etmek', 'hakaret' gibi suçlardan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Davaya bakan Karşıyaka 2. Ağır Ceza Mahkemesi de firari Kılınç'ın dosyasını, yargılamanın yapılabilmesi için Yargıtay'a göndermişti.
Paralel yapı-07 Temmuz (2016) 'İzmir 102 sanık Askeri Casusluk Kumpası ve TSK yapılanması' davası
Paralel yapı-24 Şubat (2017) 'İzmir 1 sanık Casusluk Davası Savcısı Zafer Kılınç' davası (Yargıtay)
(29 Nisan 2018, 18:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: